DOCUMENTAR: 102 ani de la unirea Basarabiei cu România

Radio Chisinau, 27 martie 2020 08:20

La 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat unirea provinciei româneşti Basarabia cu România, scrie Agerpres. În Declaraţia de Unire semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ şi de secretarul Ion Buzdugan, se consemna: "Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România". ("Istoria României în date", Editura Enciclopedică, 2003)

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 10 minute
16:40
Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) recomandă lucrătorilor, cetăţeni români, care se află la acest moment în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere o serie de demersuri, în contextul demersurilor întreprinse de autorităţile britanice în vederea gestionării şi prevenirii infecţiei cu COVID-19.
Acum 30 minute
16:30
Wuhan, orașul din China unde a început pandemia coronavirusului, s-a redeschis parțial sâmbătă, după mai mult de două luni de izolare, transmite BBC, potrivit g4media.ro.
16:20
În fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, cetățenii din întreaga lume aduc un omagiu planetei, participând la cea mai mare acțiune de mediu - ”Ora Pământului”, transmite MOLDPRES.
Acum o oră
16:15
Tot mai multe animale sălbatice - coioţi, căprioare sau vulpi - sunt văzute în aceste zile pe străzile pustii din Toronto, oraş aflat şi el în starea de urgenţă impusă de epidemia de coronavirus, se arată într-un articol din presa locală canadiană.
Acum 2 ore
15:10
„Unirea nu se face prin tirade populiste, ci prin proiecte concrete!”. De această părere este deputatul Matei Dobrovie, care a adăugat că are un mare respect pentru personalitățile care au făcut posibil acest deziderat nobil acum 102 ani, prin faptul că au pus interesului național mai presus de jocurile politice mici și au făcut ce trebuia în contextul internațional de atunci.
Acum 4 ore
14:35
Serghei Tarnovschi ar putea avea de câștigat de pe urma amânării Jocurilor Olimpice de la Tokyo. La începutul lunii iulie, va expira termenul de suspendare de 4 ani al canotorului moldovean din cauza dopajului. Astfel, sportivul de 22 de ani va avea posibilitatea să participe la cele două turnee de calificare către olimpiada niponă, reprogramată pentru vara lui 2021, transmite IPN.
14:25
Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit din spital, a fost găsit de angajații Inspectoratului de Poliție din Ialoveni și este transportată la Chișinău, pentru a fi internată în spital, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
14:10
Mai mulți șoferi de TIR-uri, originari din R. Moldova, blocați în Polonia, cer ajutorul autorităților pentru a putea reveni acasă, potrivit tv8.
14:05
Autoritățile furnizează în fiecare zi, la ora 13.00, bilanțul cazurilor de coronavirus. Pentru asta, medici și biologi lucrează la foc continuu în laboratoarele unde sunt aduse probele recoltate de la suspecții de Covid-19. Urmăriți în materialul video atașat un reportaj realizat la laboratorul de testate pentru coronavirus de la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara, se arată într-un material realizat de DIGI24.ro.
13:40
Un număr de 1.452 de persoane au fost confirmate, până în prezent, în România, cu noul coronavirus, fiind înregistrate 29 de decese, informează sâmbătă Grupul de Comunicare Strategică (GCS), potrivit Agerpres.
13:25
Din numărul total de stații de pompare a apei în scop de irigare, în stare funcțională sunt doar 24%. Alte 30% sunt în stare nesatisfăcătoare și nu este posibilă utilizarea lor imediată. Semi-distruse sau distruse complet sunt 46% din stații.
13:05
Medicii britanici vorbesc despre numărul mare de cazuri de coronavirus înregistrate în Regatul Unit, pe care îl compară cu un „tsunami continuu”. Ei sunt furioși că oamenii nu respectă restricțiile de circulație și îndemnurile la izolare și avertizează că acest lucru va duce la noi infectări și noi decese care puteau fi prevenite, relatează CNN, citat de DIGI24.ro.
13:05
După combaterea pandemiei, prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire pentru cetăţenii și antreprenorii Republicii Moldova, menționează vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, pe pagina sa de Facebook.
Acum 6 ore
12:45
Bilanțul deceselor din cauza Covid-19 crește ]n România la 29, după ce încă trei persoane au murit astăzi. Toate persoanele decedate sunt din județul Arad, anunță Grupul de Comunicare Strategică, potrivit Digi24.ro.
12:40
Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță că, în conformitate cu angajamentul de lungă durată al SUA față de cetățenii Republicii Moldova, va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor de a răspunde provocării, sporirea comunicării despre riscurile existente, și altele.
12:25
Lecțiile statelor care au reușit să oprească răspândirea virusului și Organizația Mondială a Sănătății ne spun: testați, izolați și tratați. Prin testare masivă putem opri răspândirea virusului, proteja lucrătorii medicali, pregăti sistemul medical și informa corect populația, se arată într-o analiză a Centrului de Politici și Reforme.
12:10
Directoarea Fondului Monetar Internaţional afirmă că pandemia a împins economia globală într-o recesiune care va fi cel puţin la fel de nefastă ca perioada ce a urmat crizei financiare globale, din urmă cu peste zece ani.
12:00
Trei membri Comisiei situații excepționale din Cahul, președintele raionului, șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și un medic epidimiolog, au fost testați pozitiv la COVID-19.
11:50
Astăzi, pe teritoriul R.Modova vremea se va menține însorită și caldă.
11:40
La aproape trei luni de când omenirea a început să vorbească despre noul coronavirus SARS-CoV-2, pandemia de Covid-19 - declarată între timp - continuă să facă ravagii pe continentul european și își face simțită prezența tot mai pregnant în Statele Unite.
11:25
Peste 600.000 de cazuri de infectare cu Covid-19 au fost înregistrate până acum în lume, potrivit statisticilor colectate de Universitatea Johns Hopkins. Numărul deceselor a depășit 27.000.
11:15
În ultimele două săptămâni, din momentul instaurări stării de urgență, prin intermediul curselor de zbor charter, în Republica Moldova s-au întors 2500 de persoane.
11:15
În Rusia au fost confirmate până acum 1.036 infecţii cu coronavirus în 58 de regiuni ale ţării, 166.739 de persoane sunt stricta monitorizare a medicilor, iar trei persoane au murit din cauza COVID-19, informează Serviciul de presă al Rospotrebnadzor, Serviciul Federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației.
10:55
Curtea de Apel Chișinău a luat o decizie după ce ex-directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a cerut anularea hotărârii prin care a fost demis din funcție.
Acum 8 ore
10:40
„Domnule Dodon, hai poate mă auzi acuma. Dă-te, domnule, la o parte, dacă nu te pricepi. Lasă-i pe specialiști să se descurce. Dă niște indicații bazându-te pe expertiza altora, nu improviza, nu de improvizație are Republica Moldova acum”. Declarația aparține președintelui Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr Andrei Năstase și au fost făcute în platoul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.
10:35
Republica Moldova trece la ora de vară în această noapte. Ceasurile vor fi schimbate cu o oră înainte. Ora 03.00 va deveni ora 04.00, transmite IPN.
10:30
În zilele în care suntem nevoiți să stăm în casă din cauza pandemiei de coronavirus, Radio Chișinău vă invită să accesați arhiva de emisiuni pe site-ul www.radiochinau.md.
10:25
Pentru că suntem un singur popor, cu aceeaşi credinţă dominantă şi cu aceeaşi limbă, Basarabia şi România s-au unit la 27 martie 1918 pe bună dreptate în condiţii istorice bine definite, cum au făcut şi alte popoare care s-au destrămat de-a lungul timpului.
10:15
În această noapte, unul din pacienții infectați cu virusul Covid-19 a părăsit Spitalul Clinic Republican, în care a fost internat.
09:55
Astăzi încă șase persoane urmează să fie externate după ce au fost testate negativ cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut în această dimineață de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.