25 de persoane spitalizate cu coronavirus s-au tratat și ar putea fi curând externați

Democracy.md, 26 martie 2020 19:00

Ministrul a anunțat că aceste persoane vor mai rămâne în spital până rezultatele testelor vor fi negative. Deocamdată, acești pacienți mai pot fi sursă de infectare pentru alte persoane.”Avem un progres în ceea ce ține de tratamentul aplicat de medicii din Moldova”, a declarat ministrul. În Republica Moldova au fost confirmate, până la această oră, 177 de infecții cu coronavirus.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 8 ore
19:00
“În zone cu focare, de exemplu Soroca, se asigură pentru medici cazarea din contul autorităților, hrana, transportul. Acest lucru s-a inclusiv în Chișinău. Au fost puse la dispoziție câteva cămine. Am discutat cu primarul general, care acum găsește și alte soluții”, a declarat președintele țării, Igor Dodon, după ședință.Șeful statului a venit cu un apel și pentru agenții economici, care dețin rețele hoteliere. „Mulți dintre medici nu vor să meargă acasă în această perioadă, să nu supună riscului familia. Vor să rămână separat, cât sunt în tură. Vă rog, hai să fim deschiși, receptivi și să venim cu un suport pentru medici. Să le punem la dispoziție un număr în hotel. Ori, hotelurile și așa sunt pustii  în această perioadă”, a spus Igor Dodon.
18:50
Astfel, s-a stabilit informarea competentă și responsabilă a populației, inclusiv de către specialiștii din domeniul medical despre pericolul COVID-19 și măsurile de prevenire și combatere a virusului. Transmiterea publicității sociale prin toate mijloacele mass-media. De asemenea, urmează să fie luate măsuri suplimentare de responsabilizare a populației în condițiile în care un număr mare de cetățeni ignoră recomandările și restricțiile impuse de autorități.O altă propunere vizează deschiderea laboratoarelor regionale acreditate în efectuarea testelor COVID-19. Urmează să fie sporite măsurile de protecție și motivarea suplimentară a personalului medical să fie perfecționată legislația în domeniul protecției pacienților și a lucrătorilor medicali.
18:20
“Dacă la stat din cele peste 3500 teste au fost pozitive 914, în cele private, din 1573 de teste pozitive sunt doar 142 cazuri. Asta demonstrează că atunci, când mergem pe simptome, așa cum e la stat, din numărul de teste se confirmă 20-25. Dar la privat, unde se face masiv la toți, mai puțin de 10% avem cazuri confirmate pozitiv”, a explicat președintele țării.Igor Dodon a menționat că la această etapă în Moldova sunt testate persoanele cu simptome, așa cum recomandă OMS. Autoritățile sunt gata să înceapă și testarea grupurilor de risc.
18:10
 ”Vor fi determinate foarte clar criteriile, în mod special, aceasta va fi indemnizația neimpozabilă care va fi acordată pentru persoanele care s-au infectat ca rezultat al exercitării obligațiunilor de serviciu. Este vorba despre două salarii medii ce vor fi oferite din sursele respective”, a declarat ministrul la postul public de televiziune. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanțelor, la situația din 07 aprilie 2020, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de aproape 13,55 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a deschis 3 conturi pentru donații destinate combaterii COVID-19: în lei moldovenești, dolari americani și euro. De asemenea, donațiile pot fi făcute prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice Mpay.
18:10
Prognozele OMC se explică prin criza epidemiologică fără precedent, precum și prin incertitudinea cu privire la consecințele economice ale acesteia. Experții OMC mai spun că este dificil de evaluat posibilitatea recuperării economiei mondiale în 2021 - totul depinde de durata pandemiei, dar și de eficacitatea autorităților.Organizația Mondială a Comerțului este o instituție internațională care stabilește reguli globale de comerț între statele member.
18:00
Alte 2 cazuri sunt de import.Astfel, în total în R. Moldova au fost confirmate 1.174 de cazuri de COVID-19.Potrivit președintelui, toate persoanele sunt spitalizate și beneficiază de asistența medicală necesară.
17:50
Actualmente, municipalitatea identifică spații unde ar putea fi cazați medicii care vor activa la Centrul COVID de la CIE „Moldexpo”, pentru ca aceștia să nu meargă acasă, unde ar putea să-și contamineze familia, a menționat primarul general, Ion Ceban.Precizăm că de la declanșarea  stării de urgență, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, dar și pentru tratamentul bolnavilor cu Coronavirus, municipalitatea a redirecționat tuturor instituțiilor municipale - 9 milioane de lei.În această perioadă, instituțiilor medicale municipale le-au fost oferite mai multe ajutoare materiale, donate de agenți economici, cum ar fi: dezinfectanți, măști, mănuși, seturi de lenjerie pe paturi, servicii gratuite de telefonie și alte consumabile. Totodată, primăria Chișinău a oferit transport gratuit pentru medicii care activează în spitalele municipale, iar cadrele medicale din unele instituții au primit hrană sau cazare.
17:50
Persoanele neasigurate care se întorc în țară pot achita prima de asigurare prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, disponibil atât online, cât și la oficiile poștale sau terminalele de plată din țară. Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă a rămas la nivelul anilor 2014–2019, în cuantum de 4056 de lei.Totodată, persoanele care au fost angajate oficial, dar și-au pierdut locul de muncă din cauza interdicțiilor impuse de starea de urgență, vor avea dreptul la ajutor de șomaj fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie indiferent de cât timp au lucrat. Astfel, personale care au activat oficial minim 12 luni vor putea beneficia de 60-80% din salariul de bază, dar nu mai puțin de salariul minim garantat de 2775 de lei, fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie.
17:40
Potrivit Regulamentului de funcționare aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale, centrul va coordona procesul de repartizare a asistenței externe pentru combaterea COVID-19 pentru autoritățile publice locale, spitale, instituții și alte entități. Centrul de coordonare a asistenței externe va stabili un contact permanent cu reprezentanțele ONU și UNDP, care la rândul lor coordonează activitatea altor donatori.”Prin decizia respectivă facem ca acest proces să fie mai bine coordonat și să ne asigurăm că eficiența ajutorului oferit este una maximală, iar efortul prietenilor noștri care vin să ne ajute să ajungă acolo unde și-o doresc și ei și noi”,  a declarat Ion Chicu. Premierul a precizat că, până la această oră, Moldova a primit oferte de ajutor umanitar destinat luptei cu COVID-19 din partea mai multor state și organizații internaționale.
Acum 12 ore
17:00
Astfel, se impun reguli stricte în special la deplasările cetățenilor. În zonă vor fi detașați mai mulți angajați ai MAI și Ministerului Apărării care vor supraveghea respectarea acestor reguli. Comisia a decis interzicerea ieșirii din casă, fără un motiv plauzibil, pentru persoanele de peste 63 de ani. De asemenea, se interzicea aflarea a mai mult de două persoane în grup. Toți cetățenii care vor ieși din casă sunt obligați să poarte mijloace individuale de protecție, inclusiv în timpul deplasării în autovehicul. Comisia a mai stabilit interzicerea aflării a mai mult de două persoane în mașină, inclusiv șoferul. De asemenea, se interzice comerțul online, cu excepția medicamentelor, articolelor igienico-sanitare și produselor alimentare.
16:30
16:20
 În noaptea de 2 spre 3 aprilie, curent, angajații Inspectoratului de Poliție Florești au fost alertați despre două furturi comise în orașul Florești.Imediat, la fața locului a ajuns grupa operativă, care a reușit să rețină în flagrant doi bărbați care aveau la ei obiectele furate. Indivizii au reușit să sustragă patru triciclete pentru copii, unelte de grădinărit și produse de igienă personală.Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că aceștia pătrundeau în magazine prin deteriorarea lacătelor.Ambii suspecți sunt anterior judecați pentru comiterea unor infracțiuni similare pe teritoriul raionului Florești.Audiați de polițiști, bărbații și-au recunoscut vina.Suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de până la 4 ani.
16:10
La fel, astăzi a fost înregistrat un deces în Stânga Nistrului. Este vorba despre un bărbat de 66 ani.
16:00
 "Preotul portabil" Pat Allerton a vizitat străzile unor cartiere din Londra, unde a oficiat rugăciuni şi a interpretat cântece bisericeşti la difuzor pentru locuitorii izolaţi la domiciliu şi care nu pot ajunge la lăcaşurile de cult.Allerton, în vârstă de 41 de ani, care susţine că respectă distanţarea socială, susţine slujbe de zece minute din maşina sa, în fiecare zi în altă zonă din Londra."Este doar o activitate comunitară şi nu e ca şi cum am mai avea multe altele de făcut", a declarat el pentru Press Association."Veniţi la fereastră sau la uşă şi alăturaţi-vă cântecelor, fiţi o parte a cartierului şi comunităţii voastre pentru acel scurt moment", a adăugat preotul britanic.Vicarul de la Biserica Sf. Petru din Notting Hill, care a fost hirotonit în 2010, a spus ca se va opri "într-o clipă" dacă autorităţile îi vor cere acest lucru.
15:00
Imaginile au fost postate pe o rețea de socializare de către un locuitor, care tocmai mergea în spatele ei. În acestea poate fi observată femeia, fără nicio haină pe ea care merge cu pas grăbit înainte, apoi chiar începe a alerga, după care, când cel mai probabil obosește, continuă deplasarea la pas.Părerile internauților s-au împărțit în două. În timp ce unii au ținut să facă numaidecât haz de necaz, spunând că femeia s-a plictisit să stea în casă și a ieșit să ia o gură de aer, alții s-au arătat îngrijorați de starea psihologică a acesteia, scriind că ea are nevoie de ajutor.Conform legii, femeia trebuie să fie identificată și obligată să treacă niște verificări medicale pentru a constata ce a făcut-o să alerge goală prin oraș.
14:20
Conform informaţiilor acumulate de către poliţişti, victima a solicitat ajutor la data de 01 aprilie, declarând că ar fi fost violată de către doi indivizi. În cadrul acţiunilor procesual penale s-a constatat că, aceștia erau cunoscuți de mai mult timp și ar fi mers la victimă acasă, unde împreună au consumat băuturi alcoolice, iar ulterior suspecții ar fi agresat-o fizic , întreţinând mai multe acte sexuale cu victima, contra voinței acesteia.În urma măsurilor întreprinse de ofițerii de investigație a Inspectoratului de Poliție Botanica, indivizii au fost localizați și reținuți.Ei sunt cercetaţi penal pentru viol, și riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 12 ani.
14:00
Astfel, magistrații CC au tăiat din: Servicii informaționale - 10 mii lei; deplasări de serviciu - 100 mii lei; servicii neatribuite altor articole - 15 mii lei; procurarea automobilului - 615 mii lei; procurarea produselor – 20 mii lei; procurarea materialelor de uz gospodăresc – 50 mii lei.După reducere, bugetul Curții Constituționale va fi de 17 328 500 lei.
14:00
„Liderii noștri de dreapta au deprins pe apucate exercițiul flash mob-ului și îl practică în exces și alandala, considerînd că sketch-ul și tragicomedia pot înlocui ținuta demnă a unei opoziții pro-europene. Exaltările fioroase ale lui Mihai Popșoi din parlament în fața premierului sau pancardele de susținere a medicilor afișate la ferestrele parlamentului sînt în stare să trezească mai curînd chicote ironice decît compasiune și disponibilitate de sprijin politic. Acest amatorism regizoral și actoricesc expediază în derizoriu toate intențiile bune ale opoziției de a ”fi pe fază” și de a ține în șah guvernarea”, scrie Corneliu Ciurea, într-un editorial publicat de portalul politics.md.Ciurea face trimitere şi la reflexele geopolitice ale opoziției, care încearcă să acrediteze ideea că singura care ne ajută ar fi Uniunea Europeană.
14:00
În condițiile în care vremea se încălzește, începând de mâine, 9 aprilie, se declară oprit agentul termic pentru toți consumatorii din municipiul Chișinău.Desprea aceasta anunță Primăria Capitalei într-un comunicat de presă.Decizia a fost luată după ce trei zile consecutiv, temperatura de afară a depășit 10 grade Celsius, între ora 18:00 și 06:00. Astfel, începând de joi căldura va fi deconectată la toți consumatorii casnici, agenții economici, cât și la instituțiile din domeniul social.În același timp, „Termoelectrica”, în comun cu „Apă-Canal Chișinău”, vor întreprinde toate măsurile necesare ca să asigure locuitorii Capitalei cu apă caldă la robinete. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, în centrul țării maxima va fi de 23 de grade Celsius.
13:50
Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători de la 50 de ani la 63 de ani, începând de anul viitor și până în anul 2028. Totodată, va fi majorată vechimea specială în muncă în funcția de judecător de la 12,5 ani la 20 de ani. Cuantumul pensiei, potrivit prevederilor proiectului, va fi egal cu 55% din ultimul salariu de funcție. Pentru fiecare an complet în funcția de judecător peste termenul de 20 de ani, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din ultimul salariu de funcție.Autorii mai propun anularea dreptului judecătorului la indemnizație unică de concediere în mărime de 50% din produsul înmulțirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de judecător.
13:30
Într-o serie de tweet-uri, Dorsey explică că această sumă reprezintă 28% din averea sa. Pentru a obţine această sumă, va vinde treptat acţiunile unei alte companii pe care o deţine, Square, specializată în plăţi digitale.„După rezolvarea acestei pandemii, banii vor fi direcţionaţi ceătre sănătatea şi educaţia fetelor, precum şi către venitul universal” a precizat miliardarul, a cărui avere este estimată de Forbes la 3.3 miliarde de dolari.Jack Dorsey consideră aceste două domenii ca soluţii potenţiale pentru "problemele cu care se confruntă lumea".Subiectul venitului universal trezeşte un interes reînnoit din partea multor politicieni şi a oamenilor de afaceri, în contextul în care criza economică generată de pandemie a trimis în şomaj milioane de oameni.„Este o idee grozavă care trebuie testată”, a apreciat Dorsey.Fondurile vor fi alocate, în mod transparent, prin intermediul fundaţiei sale Start Small.
12:30
„Am salutat această inițiativă, subliniind faptul că veteranii-invalizi de război, care s-au jertfit pentru țară, merită atenția și suportul autorităților, mai ales în situația de criză în care ne aflăm. Am solicitat ca Uniunea Ofițerilor, alături de Asociația Veteranilor Războiului din Afganistan, Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independența RM, Asociației Sfântul Gheorghe Biruitorul și alte organizații din domeniu să sprijine inițiativa dată”, a anunțat președintele.
12:20
 Astfel, Japonia va oferi gratuit medicamentul anti-gripal Avigan (Favipiravir), aflat în regim de testare, pentru a contribui la consolidarea eforturilor la nivel internațional pentru efectuarea studiilor clinice a medicamentelor folosite ca tratament împotriva COVID-19.Printre țările care ar urma să primească medicamentul se numără: Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Cipru, Estonia, Georgia, Luxemburg, Republica Cehă, San Marino, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Indonezia, Republica Islamică Iran și Uniunea Myanmar.Pentru implementarea promptă a inițiativei, Japonia va oferi cu titlu urgent un grant în valoare de 1 milion de dolari SUA în adresa Oficiului ONU pentru Servicii de Proiect (UNOPS) pentru a cumpăra și distribui medicamentul produs de o companie farmaceutică japoneză.
Acum 24 ore
12:00
Precizarea vine din partea secretarului general al Parlamentului, Adrian Albu, făcută pentru Telegraph.md.„Persoana, angajat al Parlamentului, a fost depistată pozitiv COVID-19 recent, fapt despre care am fost anunțați în data de 6 aprilie, după ședința de săptămâna trecută a Legislativului. Mai mult, persoana dată nu a mai fost la serviciu în clădirea Parlamentului din data de 25 martie. Este singurul caz confirmat de coronavirus la o persoană angajată a secretariatului instituției legislative”, ne-a comunicat Adrian Albu, secretarul general al Parlamentului.
11:30
Săptămâna trecută, președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că este o cantitate mare de produse, care pot fi aduse de un avion de dimensiuni mai mari. În total, din China urmează să fie aduse 100 de mii de teste pentru depistarea COVID-19, care au fost procurate de autoritățile de la Chișinău. Totodată, ajutorul oferit de China presupune un lot de trei tone de utilaje medicale, medicamente și consumabile.
11:10
 Primăria Chișinău a alocat 500 de mii de lei pentru amenajarea spațiilor necesare pentru pacienții cu COVID-19. De asemenea, municipalitatea va dona 3500 de costume de protecție pentru medici, 1000 de perechi de bahile, 600 de halate, 1000 de viziere, 50 de seturi de lenjerie de pat, 80 de termometre, dezinfectant.Primăria a alocat spitalului și 10 mii de măști de protecție din cele 15 mii care au fost donate de o companie farmaceutică. Un agent economic s-a arătat dispus confecționeze 250 de huse și saltele pentru paturile din spital. Ion Ceban a declarat că, la această etapă, se stabilește și numărul necesar de personal medical care va activa la acest spital. În Moldova a fost declanșat scenariul patru al evoluției COVID-10, odată ce numărul persoanelor infectate a depășit cifra de 1000. Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că, la această etapă, sistemul medical este pregătit pentru evoluția pandemiei.
11:00
 “La ședința Punctului Național Focal s-a decis de a recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să instituie starea de carantină în satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă. Acolo avem 29 de cazuri de COVID-19, vrem să prevenim răspândirea. Dacă se decide instituirea carantinei, vom continua toate eforturile pentru a asigura efectele și condițiile corespunzătoare”, a declarat Dumbrăveanu.În prezent, în carantină se află localitățile Soroca și Ștefan Vodă. Totodată, noaptea trecută a fost sistat regimul de carantină în satul Bălceana, Hâncești.
10:30
 Totodată, autoritățile au adus și o veste tristă, încă două persoane au decedat din cauza COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 71 din Cahul, care a decedat la spitalul de Urgență și un bărbat 62 ani din Glodeni, care, de asemenea, a decedat la spitalul de Urgență.În total, în Moldova au fost înregistrate 1056 de cazuri de COVID-19, 114 de import, 942 cu transmitere locală. Numărul persoane testate la coronavirus de tip nou este de 5108.
10:20
 În noaptea de 2 spre 3 aprilie, curent, angajații Inspectoratului de Poliție Florești au fost alertați despre două furturi comise în orașul Florești.Imediat, la fața locului a ajuns grupa operativă, care a reușit să rețină în flagrant doi bărbați care aveau la ei obiectele furate. Indivizii au reușit să sustragă patru triciclete pentru copii, unelte de grădinărit și produse de igienă personală.Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că aceștia pătrundeau în magazine prin deteriorarea lacătelor.Ambii suspecți sunt anterior judecați pentru comiterea unor infracțiuni similare pe teritoriul raionului Florești.Audiați de polițiști, bărbații și-au recunoscut vina.Suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de până la 4 ani.
Ieri
21:10
Imagini cu puternic impact emoțional! Pacient cu COVID-19, detubat de către medicii de la Spitalul Republican...
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.