Toţi moldovenii care revin în ţară vor fi testaţi la COVID-19

Adevarul (Moldova), 26 martie 2020 19:00

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că toţi moldovenii care revin în această perioadă din străinătate vor fi testaţi la COVID-19, pentru a nu admite ca cetăţenii infectaţi să plece la domiciile lor şi a răspândi coronavirusul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 8 ore
19:00
Liderul de la Washington, Donald Trump, le-a transmis un mesaj optimist americanilor, pe Facebook, în contextul crizei prin care trec Statele Unite, dar şi întreaga lume, legate de răspândirea COVID-19. Trump şi-a încurajat cetăţenii şi le-a promis că SUA vor avea un având economic pe care nu l-a mai avut vreodată în istorie.
18:10
Chiar dacă, acum patru zile, în municipiul Soroca a fost instituit regimul de carantină, situaţia epidemiologică nu s-a îmbunătăţit. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis să instituie măsuri mai stricte legate de aflarea oamenilor în stradă şi activitatea economică, transmite IPN.
18:00
Pe perioada stării de urgenţă, se va permite comerţul ambulant cu produse agricole proprii. Autorizaţia va fi eliberată de preturi sau primăria localităţii. Decizia a fost luată la şedinţa de astăzi a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, transmite IPN.
18:00
Numărul celor infectaţi cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să crească alarmant. Pe parcursul zilei de miercuri, 8 aprilie, au fost confirmate alte 118 cazuri de infectare cu coronavirus, din 629 probe procesate. În două cazuri este vorba de importul de COVID-19, iar alte 116 de cazuri sunt de transmitere locală. În total, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 1.174.
Acum 12 ore
17:00
Un bloc locativ din centrul Chişinăului a intrat în regim de carantină după ce doi locatari s-au infectat cu COVID-19. În aceste condiţii, ieşirea locatarilor din bloc va fi permisă doar o singură dată pe zi, pentru cel mult 30 de minute, şi doar unui singur membru al familiei cu scopul asigurării cu produse alimentare şi medicamente.
16:30
Satul Talmaza din Ştefan-Vodă intră în regim de carantină, după ce în localitate au fost confirmate 29 de cazuri de COVID-19. Anunţul a fost făcut de premierul Ion Chicu miercuri, 8 aprilie.
16:00
Dacă micul business, producătorii autohtoni, nu vor fi susţinuţi activ pentru a evita falimentul şi o disponibilizare masivă a lucrătorilor, situaţia în domeniul ocupării forţei de muncă şi în domeniul şomajului se poate schimba drastic.
15:10
Ambasadorul american Dereck J. Hogan a anunţat miercuri, 8 aprilie, că Ambasada SUA în Republica Moldova donează 25 de calculatoare pentru centrul de triere a bolnavilor de COVID-19, amenajat la Moldexpo, care vor ajuta la gestionarea înregistrării pacienţilor şi a asistenţei aflate în administrare.
15:10
Uniunea Europeană (UE) a identificat informaţiifalse despre pandemia de coronvirus provenite din Rusia, a declarat vicepreşedintaComisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jourova.
13:30
Ex-premierul Republicii Moldova din perioada anilor 1991-1992, politicianul şi omul de afaceri Valeriu Muravschi, s-a stins din viaţă miercuri, 8 aprilie, la vârsta de 70 de ani.
12:50
Cetăţenii americani au cumpărat un număr record de arme pe perioada răspândirii COVID-19 în SUA. Circa 2 milioane de arme au fost vândute pe parcursul lunii martie 2020. A două cifră record, după cea din ianuarie 2013, când s-a produs masacrul de la şcoala din Sandy Hook. Acest fenomen este cauzat de incertitudinea în ziua de mâine, ca urmare a consecinţelor social-economice provocate de noul coronavirus.
Acum 24 ore
11:30
Federaţia Rusă ar putea începe testarea pe oameni a unui vaccin împotriva COVID-19 în luna iunie. Anunţul a fost făcut de directorul Centrului Ştiinţific „Vector”, Rinat Maksiutov, care susţine că testarea deja a fost efectuată pe şoareci, iar acum urmează să fie făcută pe maimuţe.
10:40
Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat miercuri, 8 aprilie, că din cele 1.056 de persoane infectate cu COVID-19, 114 se află în stare gravă, iar alte 328 sunt în stare de sănătate de gravitate medie. Totodată, trei pacienţi au fost vindecaţi şi urmează a fi externaţi.
10:40
COVID-19 a provocat până acum peste 82 de mii decese în toată lumea. Doar pe parcursul zilei de ieri, 7 aprilie, au fost raportate 7.380 de decese, dintre care aproape două mii în Statele Unite ale Americii. Italia rămâne pe primul loc în lume după numărul de pierderi de vieţi omeneşti: până acum au fost raportate peste 17 mii de decese provocate de COVID-19, ieri fiind înregistrate 604 decese, transmite IPN.
10:00
Deputata Platformei DA Arina Spătaru afirmă că deputaţi au primit ieri, 7 aprilie, un mesaj din partea secretariatului Parlamentului Republicii Moldova prin care au fost avertizaţi că în Parlament ar exista mai multe persoane testate pozitiv la COVID-19.
10:00
Un bărbat de 65 de ani din Tiraspol a murit noaptea trecută de COVID-19. Pacientul s-a stins din viaţă la spitalul de boli infecţioase din Slobozia, unde a fost internat în stare gravă. Acesta este al patrulea deces cauzat de noul coronavirus, care s-a produs în Transnistria. Actualmente, în stânga Nistrului sunt raportate 53 de cazuri de COVID-19.
09:40
Felul în care în prezent se face politică în Republica Moldova s-a înrăutăţit considerabil. Fostul preşedinte Vladimir Voronin spune că elita politică a degradat foarte mult, iar după evenimentele din 7 aprilie 2009 în Moldova au apărut problemele legate de corupţie, transmite IPN.
Ieri
23:40
Liderul comunist, Vladimir Voronin, susţine că majoritatea cetăţenilor României nu doresc unirea cu Republica Moldova. În plus, fostul preşedintele afirmă că a discutat şi cu persoane din conducerea României care, la fel, ar fi spus că nu au nevoie de unire „o mie de ani”.
11:00
Alte două puncte de trecere a frontierei, Criva-Mamaliga (rutier) şi Mirnoe-Tabaki (rutier) şi-au sistat temporar activitatea. Acestea sunt nefuncţionale din începând de astăzi, 7 aprilie, de la ora 00.00, transmite IPN.
11:00
La această etapă, răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaţioniste asupra nivelului preţurilor de consum. În acest fel, informaţia cu privire la rata anuală a inflaţiei în lunile ianuarie şi februarie, precum şi evenimentele conturate după runda de prognoză precedentă denotă riscul unei traiectorii inferioare celei publicate în Raportul asupra inflaţiei nr. 1.
10:30
Fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu, dar şi şeful de direcţie, Ion Ropot, au fost plasaţi în arest la domiciliu. La recursul avocaţilor, Curtea de Apel Chişinău a schimbat măsura de reprimare din arest preventiv în arest la domiciliu. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.
10:20
Liderul Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, afirmă că în prezent autorităţile din ţară trebuie să stopeze toate proiectele investiţionale. Mai mult decât atât, oficialul precizează că toate resursele financiare trebuie să fie orientate spre veniturile pentru cetăţeni şi suportul pentru mediul de afaceri, întreprinderile mici şi mijlocii, transmite IPN.
10:20
Guvernarea Republicii Moldova trebuia să accepte propunerile opoziţiei care prevăd achitarea salariilor de către stat în valoare de 75% din salariul mediu pe economie. Deputatul PAS Mihai Popşoi spune că în urma sistării activităţii mai multor întreprinderi, angajatorii sunt nevoiţi să-şi trimită lucrătorii în şomaj forţat, iar în urma crizei, mulţi dintre aceşti angajaţi nu vor mai avea posibilitatea să revină la locul de muncă, notează IPN.
09:50
Alte două persoane au murit de COVID-19 în Republica Moldova. Este vorba despre doi bărbaţi, ambii în vârstă de 68 de ani. Bilanţul deceselor a ajuns la 21.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:10
Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că îşi vinde maşina de lux, Rolls Royce, model Cullinan, produs în 2019, pe care l-a achiziţionat cu 341 mii de euro, pentru a ajuta medicii din oraşul Bălţi care sunt implicaţi în lupta împotriva COVID-19.
19:40
Moscova desfăşoară o campanie activă de recrutare decazaci şi mobilizare a acestora la graniţa cu Ucraina în scopul de a-i folosi încazul unor noi operaţiuni militare, aşa cum s-a întâmplat deja în Crimeea şiDonbas.
18:40
Asociaţia Promo-LEX a lansat un apel public prin care solicită eliberarea şoferilor de ambulanţă Anatolii Cebotari şi Alexei Carpov din detenţia administraţiei secesioniste din oraşul Dubăsari. Potrivit asociaţiei, din informaţia furnizată de rude şi martori, ar reieşi că ultimii au fost privaţi de libertate de către miliţia din Dubăsari după ce mai multe zile la rând au desfăşurat activitatea de muncă, transmite IPN.
18:40
Deputaţii Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr sesizează Curtea Constitutională privind „unele prevederi abuzive din modificările setului de legi asumate de Guvern”. Parlamentarii solicită anularea a trei chestiuni, şi anume  „cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate şi introducerea taxelor pe resurse naturale”, transmite IPN.
18:40
Avocatul Ion Dron consideră că criza medicală din Repubica Moldova va genera o criză economică şi socială, iar prioritatea autorităţilor ar trebui să fie concentrarea şi mobilizarea tuturor forţelor intelectuale, a capacităţilor financiare şi administrative în depăşirea acestei crize, nu alegerile prezidenţiale.
18:20
Angajaţii din autorităţile şi instituţiile bugetare, precum şi cei din instituţiile medico-sanitare publice care în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19 vor beneficia de o indemnizaţie unică în mărime de 16 mii de lei. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.