Încă 28 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Bilanțul celor infectați a ajuns la 177 de persoane

NewsIn, 26 martie 2020 18:50

Încă 28 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul celor infectați a ajuns la 177 de persoane. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 26 martie.  Dumbrăveanu a spus că astăzi au fost procesate 134 de probe, dintre care 28 sunt pozitive. De asemenea, printre cazurile noi confirmate, 4 cazuri sunt cele de la Spitalul Clinic Republican. De asemenea, Dumbrăveanu a spus că 3 cazuri sunt de import (România și Franța) și 25 de cazuri sunt de răspândire locală. Vorbim de Chișinău, Cahul, Ialoveni, Soroca, Hâncești, Orhei, Ștefan Vodă și regiunea din Stânga Nistrului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de NewsIn

Acum 8 ore
16:40
În satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă se instituie regim de carantină, începând de mâine, 9 aprilie. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Situații Excepționale.  Cu o solicitare în acest sens a venit astăzi ministra Sănătății. Viorica Dumbrăveanu a argumentat această necesitate prin faptul că în satul Talmaza au fost înregistrate 29 de cazuri de infectare cu COVID-19. Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 1056 de cazuri de infectare cu coronavirus. De asemenea, 27 de persoane au decedat și 43 de persoane s-au însănătoșit.
16:30
La punctul de trecere a frontierei Otaci-Moghiliov-Podolsk, un grup de cetățeni moldoveni au refuzat să semneze declarația pe propria răspundere privind procurarea poliței medicale în decursul a 72 de ore de la intrarea în țară. Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a declarat pentru NM că după ce polițiștii de frontieră le-au oferit explicații, cetățenii au semnat declarația. Într-un material video publicat pe rețelele de socializare este filmat faptul cum un grup de oameni discută cu reprezentanții Poliției de Frontieră. Aceștia se arătă indignați de faptul că trebuie să cumpere polița de asigurare medicală. „Proces contravențional. Ce am făcut eu? Dacă eu nu vreau să procur acestă poliță nici într-un an, nici pe 72 de ore. Nu am bani. Mie condiții nu mi s-a dat ca să o achit”, a spus unul dintre cei prezenți. „Câți leuți trebuie să strângi din salariu ca să dai 12 mii de lei din familie? Așa cum sunt la momentul dat, eu, băiatul și soția”, a declarat un alt bărbat. La serviciul de presă al Poliției de Frontieră ni s-a comunicat că persoanele au semnat declarația. „Mulți dintre concetățenii noștri au refuzat categoric să semneze o declarație privind procurarea poliței de asigurare. După ce colegii noștri i-au informat că nu le vor permite să intre în țară și că declarația nu înseamnă că trebuie să o plătească la fața locului, aceștia au semnat și au trecut vama”, au declarat la serviciul de presă al Poliția de Frontieră. Sursa citată a mai menționat că este vorba despre aproximativ 300 de moldoveni care se întorceau din Rusia în 88 de vehicule. Intrarea lor în țară a fost coordonată cu autoritățile de frontieră ucrainene. Menționăm că potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, începând cu 1 aprilie, cetățenii Republicii Moldova și cetățenii străinii care au viză de reședință în Republica Moldova, trebuie să procure polița medicală. În aceste sens, la intrarea în țară, aceștia semnează o declarație pe propria răspundere că vor cumpăra polița de asigurare medicală în decursul a 72 de ore.
16:10
În Republica Moldova au fost confirmate încă trei decese din cauza infecției COVID-19. Despre acest lucru se anunță într-un mesaj publicat de către Ministerul Sănătății.  Potrivit sursei citate, este vorba despre un bărbat de 80 ani din Glodeni și un bărbat de 80 ani din Soroca, care au fost internați în stare gravă. La fel, astăzi, în stânga Nistrului a decedat un bărbat în vârstă de 66 ani. Astfel, bilanțul deceselor urcă la 27. Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 1056 cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre cei confirmați pozitiv, 43 de persoane s-au însănătoșit.    
16:00
Parlamentul ar putea majora vârsta de pensionare pentru judecători. Comisia juridică, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință la distanță, a decis să propună plenului parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului. Potrivit unui comunicat emis de legislativ, proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători de la 50 de ani la 63 de ani, începând de anul viitor și până în anul 2028. Totodată, va fi majorată vechimea specială în muncă în funcția de judecător de la 12,5 ani la 20 de ani. Cuantumul pensiei, potrivit prevederilor proiectului, va fi egal cu 55% din ultimul salariu de funcție. Pentru fiecare an complet în funcția de judecător peste termenul de 20 de ani, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din ultimul salariu de funcție. Autorii mai propun anularea dreptului judecătorului la indemnizație unică de concediere în mărime de 50% din produsul înmulțirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de judecător. Menționăm că inițiativa legislativă aparține deputaților Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dan Perciun și Radu Marian.
16:00
15:50
Clipe de coșmar pentru un bărbat din Chișinău. Acesta a fost lovit violent de un taxi, în timp ce se deplasa cu trotineta sa electrica, pe o stradă din Chișinău. Mai mult, după câteva clipe și un șofer de camion s-a izbit în taximetru. Totul s-a întâmplat în dimineața de opt aprilie, în jurul orei 08.30, la intersecția străzilor Alecu Russo și Mihail Sadoveanu din sectorul Ciocana al capitalei. Potrivit ofițerului de presă de la poliția capitalei, Natalia Stati, taximetristul de 47 de ani ar fi accidentat bărbatul de 34 de ani ce se deplasa cu trotineta, ulterior, mașina de taxi a fost lovită de un autocamion, la volanul căruia se afla un șofer în vârstă de 36 de ani. La locul impactului a venit și o echipă de medici, iar bărbatul cu trotineta a fost dus la spital cu diverse traume. Deocamdată nu este din vina cui s-a produs coliziunea. Polițiștii continua investigațiile.
Acum 12 ore
15:40
Un pod din nordul Italiei care în mod normal era destul de aglomerat s-a prăbuşit miercuri, dar numai doi şoferi au fost afectaţi de incident, informează brigada de pompieri, relatează Agerpres. Un purtător de cuvânt al pompierilor a spus că podul de 260 de metri lungime din apropiere de oraşul Aulla, la jumătatea distanţei dintre Genova şi Florenţa, în extremitatea de nord a regiunii Toscana, s-a prăbuşit la ora 10.25 (08.25 GMT). Carantina impusă de guvern pentru a combate răspândirea coronavirusului a dus la reducerea traficului în întreaga ţară, inclusiv pe artera din care făcea parte şi podul, cunoscută sub numele SS330. O echipă de pompieri se află încă la faţa locului, a adăugat purtătorul de cuvânt. Doi şoferi au fost transportaţi la spital cu răni minore, a precizat el. Podul, care era administrat anterior de autorităţile provinciale, a fost dat în managementul ANAS, o companie controlată de grupul feroviar Ferrovie dello Stato. Ministrul transporturilor Paola De Micheli a declarat că a cerut ANAS să prezinte un raport detaliat. Un număr de 43 de persoane au murit în august 2018 când un viaduct din Genova operat de grupul Atlantia s-a prăbuşit.
14:50
Grav accident la periferia orașului Comrat. Un șofer de autocamion a ajuns la spital după ce vehiculul său încărcat cu pământ s-a răsturnat. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de șapte aprilie, în jurul orei 17.45. Presa locală scrie că șoferul în vârstă de 64 de ani este angajat la firma care efectuează reparații la centura de ocolire a orașului. Acesta ducea pământ cu autocamionul către porțiunea de drum aflată în reparație, când la un moment dat a pierdut controlul asupra volanului. Vehiculul său a derapat de pe traseu și s-a inversat. La fața locului imediat s-a deplasat poliția, ambulanța, dar și o echipă de pompieri. Membrii echipei de descarcerare au deblocat șoferul dintre fiarele vehiculului și l-au predat medicilor de pe ambulanță. Bărbatul a fost dus la spital. Preliminar el ar fi suferit o contuzie la coloana vertebrală, dar și mai multe fracturi de coaste. Poliția din Comrat investighează circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul de circulație.
14:40
Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a descris miercuri epidemia de coronavirus în Europa drept “foarte îngrijorătoare”. Acesta a îndemnat guvernele să acorde “o atenţie deosebită” înainte de a lua măsuri de relaxare, pentru a controla răspândirea COVID-19. “O creştere dramatică a cazurilor de-a lungul Atlanticului distorsionează ceea ce rămâne o imagine foarte îngrijorătoare în Europa”, a declarat dr. Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa, într-un briefing de presă virtual. “Mai avem încă un drum lung de parcurs la maraton”, a notat el. La rândul său, dr. Bruce Aylward, consilier superior al directorului general al OMS, care s-a întors dintr-o vizită într-una dintre ţările cel mai puternic lovite, Spania, a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre optimism, dar că epidemia acolo “cu siguranţă încetineşte”.   Ce țări din Europa se pregătesc să iasă din izolare   Germania, Austria, Cehia și Marea Britanie sunt primele țări europene care se pregătesc să iasă, treptat, din izolare. Măsura este menită să combat criza economică declanșată de pandemia de Covid-19. Germania va începe să implementeze de pe 19 aprilie o listă de măsuri care să fie puse în aplicare după ieșirea țării din izolare, prin redeschiderea magazinelor și școlilor din anumite regiuni ori relaxarea controlui la frontier, dar cu păstrarea regulilor de distanțare social. La nivel global, decesele provocate de noul virus se apropie de 80.000. 12.000, doar în Statele Unite, unde sunt și peste 380.000 de bolnavi.
14:30
Cei mai bogați ruși își cumpără aparate de ventilație care sunt necesare pacienților de coronavirus internați în stare gravă la terapie intensivă, potrivit unui medic pneumolog citat de Sky News. De asemenea, el pune la îndoială declarația guvernului Rusiei care spune că are la dispoziție 40.000 de astfel de ventilatoare. Medicul pneumolog Vasiliy Shtabnitskiy a declarat că există multă informație “distorsionată și părtinitoare” în sistemul medical din Rusia. Acesta a avertizat că cifra de 40.000, mai mare decât cele aproximativ 9.000 de ventilatoare pe care Marea Britanie susține că le are, ar putea fi o “supra sau subestimare”. Statele lumii încearcă să achiziționeze sau să producă ventilatoare, care sunt aparate esențiale furnizării de oxigen pentru pacienții de COVID-19 cu insuficiență pulmonară. Medicul Shtabnitskiy, care lucrează în Moscova, spune că știe de locuitorii înstăriți din capitala Rusiei care cumpără și stochează ventilatoare.   “Da, cunosc astfel de exemple. Înțeleg că oamenilor le este teamă, dar trebuie să le reamintesc că au nevoie de oxigen și aer sub presiune, un pat special, monitorizare, pompe de infuzie, aparate de aspirație, catetere, soluții de infuzie și medicamente vasoactive – în esență un laborator la marginea patului”, a afirmat pneumologul, pentru Sky News. Aparatele au nevoie de cel puțin doi sau trei doctori pentru terapie intensivă, asistente și alt personal medical, ceea ce face “imposibil să creezi o unitate de terapie intensivă într-un dormitor sau în birou”, a avertizat medicul. Există o oportunitate ca oamenii înstăriți să ajute în timpul pandemiei, a adăugat doctorul Shtabnitskiy. “Oamenii bogați pot investi în sistemul de sănătate, în spitale, în personal. Știu că mulți filantropi își cheltuie banii sau produc fonduri pentru spitale americane, britanice sau europene. Poate epidemia ar putea demara o tradiție similară în țara noastră. Nu știm mai exact câte ventilatoare avem”, a mai spus el. Medicul specialist a afirmat că Rusia ar avea mai multe aparate de ventilație mecanică decât țările occidentale “datorită sistemului de sănătate de tip sovietic”. Sistemul “a avut multe spitale, bazându-se mai mult pe acestea decât pe serviciile ambulatorii”. “Mă îndoiesc că 40.000 de ventilatoare sunt suficiente iar multe dintre ele sunt folosite de către pacienții care nu sunt infectați cu COVID, ceea ce înseamnă că oricum vom avea prea puține. Așa că din nou vor avea loc inovații în terapia intensivă”, a explicat acesta. Numărul de cetățeni declarați, luni, de Rusia ca fiind infectați cu COVID-19 era de 6.343, marea majoritate - 4.484 - fiind din Moscova. Președintele Vladimir Putin a impus majorității cetățenilor să nu se ducă la muncă până la sfârșitul lunii aprilie, măsură menită să încetinească răspândirea virusului. Putin a declarat că anumite sectoare ale industriei vor funcționa în continuare, iar magazinele alimentare și farmaciile vor rămâne deschise.
13:50
În România, în ultimele de 24 de ore au fost confirmate 344 de cazuri noi de COVID-19, informează Digi24. Astfel, bilanțul cazurilor a ajuns la 4 761.  De asemenea, dintre persoanele confirmate pozitiv, 528 s-a însănătoșit, iar 209 au decedat. Totodată, sursa citată menționează că scade numărul cazurilor care necesită terapie intensivă. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25 556 de persoane. Alte 89 976 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, în România au fost prelucrate 47 207 de teste.
13:20
Parlamentul Republicii Moldova a venit cu unele precizări, referitor la informațiile apărute în mass-media privind depistarea noului tip de coronavirus la un angajat al secretariatului parlamentului. „S-a constatat că persoana vizată a fost infectată pe 26 martie, fiind testată pozitiv pe 1 aprilie, iar pe 3 aprilie – internată la spital. Secretariatul parlamentului a fost anunțat despre confirmarea infectării sale pe 6 aprilie”, se anunță în comunicatul instituției. Aceeași sursă menționează că „angajatul dat ultima oara s-a prezentat la serviciu pe 25 martie, deci – până la contaminare”. Precizăm că ultima dată, parlamentul s-a întrunit în ședință plenară pe data de 2 aprilie. Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 1056 cazuri de infectare cu COVID-19.
12:40
Fostul premier al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi, s-a stins din viață. Un anunț în acest sens a fost făcut de Vasile Șoimaru pe o rețea de socializare. Politicianul s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani. "Cu mare durere în suflet vă anunț că astăzi, 8 aprilie 2020, eu am pierdut un coleg și frate, noi am pierdut un patriot, un om de stat, premierul Independenței noastre, Valeriu Muravschi. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!!! Condoleanțe familiei, inclusiv copiilor din străinătate...", a scris Vasile Șoimaru. Potrivit presei, politicianul a suportat recent o operație complicată. Valeriu Tudor Muravschi s-a născut la data de 31 iulie 1949 în satul Sirota din raionul Orhei. Acesta a ocupat funcția de viceprim-ministru, ministru al finanțelor în cabinetul condus de Mircea Druc (1990-1991).  La data de 28 mai 1991, Valeriu Muravschi a fost numit în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Principala problemă cu care a fost confruntat Valeriu Muravschi în calitate de prim-ministru a fost soluționarea conflictului din Transnistria. La 15 martie 1992, Guvernul Republicii Moldova a făcut un apel către locuitorii din raioanele de pe malul stâng al Nistrului să respecte autoritățile de stat. Ca urmare a neîncetării atacurilor forțelor separatiste, la 28 martie 1992, s-a declarat starea excepțională în toata Moldova, premierul Valeriu Muravschi îndemnând poporul să fie gata să-și apere țara. A doua zi, Guvernul Republicii Moldova dă un ultimatum de două zile minorității rusești din Transnistria pentru depunerea armelor, după care guvernul amenință să înceapă acțiunile ofensive asupra rebelilor. Nefiind acceptat ultimatumul, la 1 aprilie 1992, Guvernul Republicii Moldova trimite grupuri de polițiști din Ministerul de Interne în orașul Bender, acest atac reprezentând prima acțiune de război oficială între Republica Moldova și separatiștii din Transnistria. La 21 iunie 1992, președintele Federației Ruse, Boris Elțîn amenință cu intervenția militară a Rusiei dacă luptele nu încetează. La data de 1 iulie 1992, președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, îl desemnează pe Andrei Sangheli în funcția de prim-ministru. Desemnarea lui Andrei Sangheli ca prim-ministru a fost una dintre condițiile "Convenției Elțîn-Snegur", care prevedea formarea unui guvern de "conciliere".
12:30
O echipă de specialiști de la Universitatea Iowa au testat un nou virus modificat genetic care provoacă o boală respiratorie câinilor, pe post de vaccin pentru MERS. Echipa de specialiști a administrat o doză șoarecilor, după care aceștia au fost expuși la virusul MERS și au supraviețuit, potrivit DailyMail. Studiu a demonstrat că potențialul succes al vaccinului în stoparea evoluției bolii respiratorii trebuie exploatat și investigat, întrucât ar putea fi folosit și împotriva altor coronavirusuri periculoase, inclusiv SARS-CoV2. Mulți cercetători din lume au efectuat astfel de teste pe șoareci pentru găsirea unui vaccin împotriva virusului care provoacă boala COVID-19. În contextul necesității dezvoltării unui vaccin într-un timp cât mai scurt, investigarea potențialului unui vaccin ca cel testat de specialiștii din Iowa poate reprezenta o oportunitate.
11:50
Satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă ar putea intra în carantină dacă o decizie în acest sens va fi luată de către Comisia Situații Excepționale. Despre acest lucru a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 8 aprilie. „Pe platforma punctului focal a fost luată decizia de a înainta recomandarea Comisiei Situații Excepționale de a institui regim de carantină în satul Talmaza. Înțelegem că este un sat mare cu un număr impunător de populație, dar reieșind din numărul celor infectați în acest sat, vrem să prevenim anumite efecte care pot urma ca rezultat al înregistrării a 29 de cazuri de persoane infectate. Toate măsurile întreprinse sunt luate pentru prevenirea infecției. În cazul în care, Comisia Situații Excepționale va lua acea decizie de a institui regimul de carantină, vom comunica cu autoritățile pentru a asigura condițiile corespunzătoare”, a spus Viorica Dumbrăveanu. Menționăm că anterior, autoritățile locale din satul Talmaza au anunțat despre instituirea carantinei după ce patru localnici au fost infectați cu COVID-19. În Republica Moldova au fost confirmate 1056 cazuri de coronavirus. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raionul Soroca și Ștefan Vodă.
11:50
Oamenii de știință au descoperit, pe malurile unui râu din apropierea Golfului Mexic, trunchiuri de chiparoși fosilizați, în urmă cu 60.000 de ani, scrie CNN. În 2004, uraganul Ivan a lovit coasta golfului, măturând sedimentele care îngropau de atât de multă vreme arborii. De atunci, locul a fost vizitat de mai multe echipe de cercetători, inclusiv de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northeastern şi Universitatea din Utah. Aceştia au studiat bucăţi de lemn care, în ciuda vechimii de 60.000 de ani, a fost extrem de bine conservat în absenţa oxigenului care să îl descompună. „Am reuşit să izolăm bacteriile şi să obţinem câteva cu care nu am mai lucrat până acum”, a declarat pentru CNN Margo Haygood, profesor în domeniul chimiei medicinale la Universitatea din Utah. Viermii din lemnul vechi de 60.000 de ani au produs 100 de tulpini de bacterii, dintre care 12 sunt supuse în prezent testelor ADN, scrie Mediafax. Pe baza rezultatelor va putea fi evaluat potenţialul acestora de a permite dezvoltarea unor noi tratamente medicale. Având experienţe anterioare pozitive cu astfel de bacterii, cercetătorii sunt optimişti cu privire la noile tulpini. Pe lângă utilizarea bacteriilor în domeniul farmaceutic şi medical, oamenii de ştiinţă vor studia noile probe pentru a testa eventuala lor aplicabilitate şi în alte industrii, precum cele textile, alimentare, furajere, dar şi pentru obţinerea de noi combustibili.
11:40
Primăria Chișinău a decis închiderea sezonului de termoficare 2019-2020, pentru toate tipurile de consumatori din municipiul Chişinău, în legătură cu stabilirea temperaturii de afară ce depășește + 10˚C, între orele 18:00-06:00, pe parcursul a 3 zile consecutiv. Astfel, începând cu data de 9 aprilie, se declară oprit agentul termic pentru consumatorii casnici, agenții economici, cât și pentru instituțiile din domeniul social. O dispoziție în acest sens a fost semnată de către viceprimarul Ilie Ceban Menționăm că consumatorii din municipiul Chișinău vor fi asigurați în continuare cu apă caldă menajeră.
11:10
Directorul unui important centru de cercetări medicale din Rusia a transmis că laboratorul său este pregătit să testeze pe oameni vaccinuri experimentale împotriva noului coronavirus începând din luna iunie. Rinat Maksiutov, aflat la conducerea Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie, cunoscut sub numele de Vektor, a declarat în timpul unei reuniuni televizate la care au participat preşedintele Putin şi directorii principalelor centre de cercetare ruse că preconizează o primă fază a unor teste clinice pentru trei vaccinuri începând din 29 iunie, pe un eşantion format din 180 de voluntari. “Grupurile de voluntari au fost deja create. Am primit peste 300 de candidaturi”, a explicat el în faţa preşedintelui rus. Potrivit spuselor sale, cercetătorii din laboratorul său, aflat în apropiere de oraşul siberian Novosibirsk, au dezvoltat prototipuri de vaccinuri bazate pe şase platforme tehnologice. Testele se desfăşoară în prezent pe şoareci, iepuri şi alte animale, urmând ca oamenii de ştiinţă să identifice până în data de 30 aprilie prototipul considerat cel mai promiţător. El a mai spus că laboratorul Vektor intenţionează să realizeze teste pre-clinice până pe 22 iunie, înainte de testele ce vor fi realizate pe oameni. Testele ar putea încă din luna mai   Rinat Maksiutov a afirmat că primele teste pe oameni ar putea fi demarate încă din luna mai, “dacă Ministerul Sănătăţii va autoriza acest lucru”. După spusele sale, laboratorul Vektor dispune de tehnologii de producere a unor vaccinuri deja testate pe oameni pentru alte maladii, care pot fi utilizate pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. “Avem posibilitatea de a modela vaccinuri pe baza altora deja existente şi înregistrate, având deci posibilitatea de a reduce testele pre-clinice şi de a trece la teste clinice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, în cadrul aceleiaşi reuniuni. “Dacă acţionăm cu competenţă şi într-o manieră organizată şi disciplinată, vom trece peste această etapă dificilă din viaţa ţării noastre cu pierderi minimale”, a declarat la rândul lui preşedintele Vladimir Putin. Laboratorul Vektor a desfăşurat cercetări secrete asupra armelor biologice în perioada sovietică şi deţine eşantioane de virusuri diverse, de la cel al variolei şi până la Ebola. Cursa pentru doscoperirea unui vaccin În acest moment, în lume se lucrează la peste 20 de vaccinuri, dar primul medicament eficient tot nu va apărea mai devreme de 18 luni. Una dintre opţiuni este un vaccin vector, care foloseşte un virus slăbit pentru a introduce proteine ale coronavirusului către sistemul imunitar şi a stimula un răspuns. ”Acestea nu se pot multiplica, astfel că nu există posibilitatea să te îmbolnăveşti cu acest vaccin”, a afirmat profesorul Trevor Drew, directorul Laboratorului Australian pentru Sănătatea Animalelor, unde se realizează testele. Din acel moment, cursa pentru ca vaccinurile să ajungă pe piaţă s-ar putea accelera, însă experţii avertizează că tot va dura cel puţin 18 luni pentru realizarea tuturor testelor şi îndeplinirea standardelor.
10:50
Doi bărbați, în vârstă de 43 de ani, locuitori ai raionului Florești, suspectați de comiterea a două furturi din magazine, sunt cercetați penal pentru furt. Prejudiciul estimat se ridică la circa 15 500 de lei. În noaptea de 2 spre 3 aprilie, curent, angajații Inspectoratului de Poliție Florești au fost alertați despre două furturi comise în orașul Florești. Imediat, la fața locului a ajuns grupa operativă, care a reușit să rețină în flagrant doi bărbați care aveau la ei obiectele furate. Indivizii au reușit să sustragă patru triciclete pentru copii, unelte de grădinărit și produse de igienă personală. Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că aceștia pătrundeau în magazine prin deteriorarea lacătelor. Ambii suspecți sunt anterior judecați pentru comiterea unor infracțiuni similare pe teritoriul raionului Florești. Audiați de polițiști, bărbații și-au recunoscut vina. Suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de până la 4 ani.
Acum 24 ore
10:30
Încă două decese cauzate de COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 8 aprilie.  Mai exact, este vorba despre un bărbat originar din Cahul, în vârstă de 71 de ani, care a fost internat pe data de 2 aprilie. Cea de-a doua victimă este un bărbat originar din Glodeni, în vârstă de 62 de ani, care a fost internat pe data de 6 aprilie. Astfel, bilanțul deceselor urcă la 24. Totodată, Dumbrăveanu a anunțat că încă trei persoane s-au însănătoșit și vor fi externate. Bilanțul pacienților tratați a ajuns la 43 de persoane. Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 1056 de cazuri de infectare cu COVID19, dintre care 114 cazuri sunt de import și 942 de cazuri sunt de răspândire locală.
10:30
114 persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 8 aprilie.  De asemenea, Dumbrăveanu a informat că 328 de persoane au o stare de sănătate medie. Totodată, 7 persoane sunt conectate la aparatul de respirație artificială. Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 1056 de cazuri de infectare cu COVID19, dintre care 114 cazuri sunt de import și 942 de cazuri sunt de răspândire locală.
09:40
Fostul fotbalist brazilian Ronaldinho şi fratele său au fost eliberaţi marţi din închisoare şi plasaţi în arest într-un hotel din Asuncion, după ce au plătit o cauţiune de 1,6 milioane de dolari, 800.000 pentru fiecare, informează marca.com. Cei doi au stat în închisoare 32 de zile, din 6 martie, pentru că au au intrat în Paraguay cu paşapoarte false. Ronaldinho şi Roberto Assis au fost plasaţi în detenţie la domiciliu la Hotelul Palmaroga de patru stele si jumătate, din centrul oraşului Asuncion, fiecare într-o cameră, sub stricta supraveghere a poliţiei. "Este o măsură alternativă pentru Ronaldinho şi fratele său, iar detenţia lor continuă în hotel", a declarat judecătorul Gustavo Amarilla. Ronaldinho şi Roberto Assis au mers, la 4 martie, în Paraguay pentru promovarea unei cărţi. Ei fac obiectul unei anchete judiciare, după ce au fost confiscate paşapoarte false din camera lor de hotel din Asuncion. Potrivit comisarului Gilberto Fleitas, Ronadinho a primit aceste paşapoarte false de la agentul brazilian Wilmondes Sousa Lira, care a fost arestat. Ronaldinho şi fratele său au "fost înşelaţi atunci când li s-au oferit documente paraguayene false", a mai spus comisarul. "Informaţiile furnizate sunt foarte utile pentru demantelarea unei grupări criminale specializate în confecţionarea de acte false", a adăugat procurorul. Fostul atacant, în vârstă de 40 de ani, a rămas fără paşaport la finalul anului 2018, după ce justiţia braziliană i l-a confiscat şi l-a amendat cu 2,5 milioane de dolari (2,25 de milioane de euro) pentru un proiect imobiliar ridicat într-o arie protejată. El nu a plătit amenda primită. Ronaldinho, premiat cu Balonul de Aur în 2005, a jucat ultima dată la Fluminense, în 2015, dar s-a retras oficial în ianuarie 2018. Fost fotbalist la echipe ca PSG, FC Barcelona şi AC Milan, el a cucerit Cupa Mondială cu naţionala Braziliei, în 2002.
09:20
Un bloc de locuit de pe str. V. Cheltuială din capitală a fost plasat în regim de izolare. Asta după ce în rândul locatarilor au fost înregistrate două cazuri de coronavirus, se arată într-un mesaj al Preturii Centru. Sursa citată menționează că „se permite ieșirea din domiciliu (bloc) doar a unui membru al familiei, doar o singură dată pe zi, pentru o perioadă maximă de până la 30 minute, pentru asigurarea cu alimente și medicamente, fără a contacta cu alte persoane prin completarea unei declarații pe propria răspundere și completarea unui permis special”. De asemenea, locatarii blocului vor anunța zilnic medicul de familie despre starea de sănătate generală personală și a întregii familii. Inspectoratul de Poliție Centru va monitoriza respectarea regimului de izolare de către locatarii blocului. Mai mult, „nerespectarea prevederilor/măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei de tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate”. Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 1056 de cazuri de infectare cu COVID-19. 22 de persoane au decedat și 40 s-au însănătoșit.
09:00
Consilierul municipal şi raional Cahul, preşedintele organizației teritoriale Cahul a Partidului Socialiștilor, Vasile Mihailov, s-a stins din viaţă la un spital din Chişinău. Asta după ce la finele lunii martie a fost diagnosticat cu COVID-19, trasnmite portalul ziuadeazi.md. Sursa citată menționează că informaţia a fost confirmată de către colegii din consiliul municipal şi raional. Bărbatul avea 71 de ani.
09:00
Numărul persoanelor care au decedat în ultimele 24 de ore pe teritoriul SUA în urma infecţiei cu noul coronavirus a ajuns la 1939 de persoane, potrivit datelor furnizate marţi seara de Universitatea Johns Hopkins, transmite miercuri AFP. Este cel mai ridicat bilanţ zilnic înregistrat la nivel global de la începutul pandemiei. Numărul total al deceselor din SUA a atins 12.722, apropiindu-se de Italia (17.127) şi Spania (13.798). În SUA s-a înregistrat un sfert din cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 declarate oficial la nivel mondial: 396.223, 29.609 într-o singura zi. “America continuă să realizeze mai multe teste decât orice altă ţară de pe glob şi cred că, probabil, acesta este motivul pentru care avem mai multe cazuri”, a declarat marţi preşedintele Donald Trump în conferinţa de presă zilnică, în care a precizat că până în acest moment s-au făcut circa 1.8 milioane de teste. ″Ştiu foarte bine că unele ţări foarte populate au mai multe cazuri decât noi, dar nu le raportează”, a ţinut să sublinieze liderul de la Casa Albă. Statul New York este principalul focar al epidemiei, cu aproape 5.500 de decese şi 140.000 de cazuri de îmbolnăvire, în principal în oraşul New York. Autorităţile au avertizat săptămâna trecută că între 100.000 şi 240.000 de persoane ar putea muri din cauza COVID-19 în SUA, conform tendinţelor şi cu respectarea recomandărilor privind distanţare socială. Pandemia a ucis cel puţin 80.142 de persoane din 192 de ţări, conform datelor compilate marţi seara de AFP din surse oficiale.
07:30
După 76 de zile de carantină, orașul chinez Wuhan, unde a început pandemia de coronavirus, și-a deschis din nou porțile, iar momentul a fost marcat cu un superb joc de lumini. Autoritățile au permis locuitorilor să părăsească orașul pentru prima dată din 23 ianuarie, când 11 milioane de oameni au fost puși sub carantină, pentru a conține coronavirusul, care se răspândea rapid.   "Este ca și cum am fi fost eliberați", a spus Zhang Kaizhong, în localnic vârstă de 51 de ani. Bărbatul venise la Wuhan pentru a-și vizita fiul, cu o zi înainte de a fi anunțată carantina și nu a mai putut pleca. Nu-și mai văzuse soția de mai bine de 70 de zile. "Îmi este foarte dor de ea", a spus el. Alții au spus că se grăbesc să se întoarcă la serviciu sau să meargă acasă.   Oficialii orașului și-au dat silința să marcheze momentul printr-un eveniment dedicat redeschiderii orașului, cu un spectacol, campanii de social media conduse de mass-media de stat și evenimente speciale pentru redeschiderea aeroporturilor, stațiilor și fabricilor. Terminalele de tren și autobuz au fost decorate cu lumini, iar zgârie-norii din centrul orașului au fost luminați multicolor.
07:30
Alimentația ne întărește starea de sănătate și ne modelează sistemul imunitar într-o perioadă în care avem foarte mare nevoie să fim puternici, cu un răspuns imun eficient importiva infecțiilor virale. Respectați-vă organismul și acesta vă va apara! Pe lângă efectele cunoscute și intens mediatizate ale alimentației nepotrivite asupra stării de sănătate a întregului organism (creșterea în greutate, afectarea metabolismului, a sistemului cardiovascular sau hepatic), nu trebuie să uităm că efectele unei alimentații incorecte se pot vedea și la nivelul pielii. Despre rolul alimentației în sănătatea organismului și care sunt principalele alimente benefice întăririi sistemului imunitar și al frumuseții/tinereții pielii, ne vorbește doctorul Amalia Anghel, medic primar dermatologie/venerologie în cadrul Skin-Med, Centrul de Excelență în dermatologie. Raportul dintre piele și dietă Cele mai cunoscute sunt reacțiile de tip alergic, urticariile fiind una dintre cauzele frecvente ale prezentării la medicul dermatolog. De asemenea, anumite alimente (cele cu indice glicemic crescut, lactatele în exces etc.) pot influența într-un mod nefavorabil evoluția acneei. O cantitate mare de acizi grași pot crește nivelul de celule inflamatorii, lucru ce se resimte și la nivel cutanat, prin exacerbarea unor afecțiuni preexistente. Persoanele cu intoleranță la gluten pot dezvoltă erupții la nivel cutanat atunci când dieta corespunzătoare nu este respectată în totalitate. O dietă neechilibrată, bogată în zaharuri, poate avea de asemenea un impact negativ asupra aspectului pielii și poate grăbi procesul de îmbătrânire fiziologică. Ce este important de reținut: indiferent de istoricul pielii noastre, ar trebui să urmăm o dietă cât mai echilibrată, bogată în fructe, legume, alimente sănătoase, cu evitarea potențialilor alergeni la persoanele predispuse. Alimente benefice pentru piele Alimente bogate în seleniu: nuci, ciuperci, ton, cod, somon, paste din făină integrală – Seleniul este un mineral ce luptă împotriva radicalilor liberi – ce cauzează semne ale îmbătrânirii Antioxidanți – în special fructe și legume colorate – zmeură, mure, afine, roșii, sfeclă, spanac – au rol în prevenția și încetinirea efectelor radicalilor liberi asupra țesutului cutanat Coenzima Q10 – somon, ton, ficat, cereale integrale – pentru funcționarea normală a celulelor și prevenirea îmbătrânirii cutanate Alimente ce conțin vitamina A – portocale, morcovi, pepene galben, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi – pentru o piele mai sănătoasă și mai luminoasă Alimente ce conțin vitamina C – citrice, papaya, kiwi, pătrunjel, broccoli – vitamina C are rol în protejarea de radiațiile solare a colagenului și elastinei din piele. Nu trebuie să uităm sau să neglijăm hidratarea, extrem de importantă în această perioadă, aportul hidric necesar fiind de aproximativ 2 litri de apă pe zi, ideal apă sau ceaiuri, fără sucuri sau produse îndulcite.
06:50
Închiderea restaurantelor şi izolarea oamenilor în locuinţe a determinat o schimbare şi în comportamentul şi obiceiurile alimentare ale şobolanilor, scrie BBC News. Fenomen neaşteptat în carantină: De ce ies şobolanii pe străzi în această perioadă Fenomenul a fost observat în Cartierul Francez din New Orleans, dar nu numai. Iar specialiştii spun că un astfel de fenomen este normal, deşi multă lume nu se aştepta ca restricţiile impuse de pandemia de COVID-19 să aibă astfel de efecte. Dar specialiştii spun că nu este nicio surpriză că şobolanii, care sunt în general rozătoare nocturne şi nu foarte des întâlnite pe străzi în timpul zilei, au ieşit la lumină în această perioadă. Explicaţia constă în faptul că în multe oraşe coloniile de şobolani depind de turişti şi gunoaiele depuse peste noapte de restaurante sau magazine. Atunci când acestea dispar, aşa cum este cazul în această perioadă, rozătoarele sunt înfometate şi ies pe străzi în căutarea de mâncare. În Marea Britanie, Asociaţia Naţională a Tehnicienilor Deratizare a avertizat în această lună că „închiderea şcolilor, a pub-urilor, a restaurantelor, a hotelurilor, obiectivelor turistice şi a altor locuri publice pentru a impune distanţarea socială va avea consecinţe nedorite”, scrie BBC News. Şobolanii sunt animale care se adaptează foarte uşor, iar atunci când sunt înfometaţi „pot parcurge o distanţă destul de mare şi pot ajunge într-un cartier care până atunci nu avea astfel de probleme”, a explicat un renumit rodentolog pentru BBC. Experţii spun, însă, că nu trebuie să ne îngrijorăm că oraşele vor ajunge să fie suprapopulate de şobolani în această perioadă. Motivul este că în cazul coloniilor de şobolani, lipsa hranei duce la apariţia canibalismului şi rozătoarele se vor mânca între ele, ducând astfel al o echilibrare a numărului.
06:40
Marele Premiu de Formula 1 al Canadei, programat la 12-14 iunie, a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus, au anunţat, marţi, organziatorii. Marele Premiu al Canadei, care se desfăşoară pe Circuitul Gilles Villeneuve din Insula Notre-Dame din Montreal, este a noua cursă din 2020 amânată sau anulată. Până în prezent, au fost amânate din acest sezon al Campionatului Mondial de Formula 1, din cauza pandemiei de coronavirus, cursele din Australia, care era prima etapă, la 15 martie, Bahrain, Vietnam, China, Olanda, Spania, Azerbaidjan şi Canada, în timp ce Marele Premiu al Principatului Monaco a fost anulat. Prima etapă ar urma să fie, în aceste condiţii, MP al Franţei, din 28 iunie.
06:40
Manichiura cu gel ar trebui să arate impecabil. Dar din păcate, în această perioadă dificilă de izolare socială, e mai greu să ajungi pe la cosmeticiană pentru întreținere. De aceea, unele femei preferă să îndepărteze gelul de pe unghii și să-și refacă manichiura cu gel după ce trece criza. Învață din sfaturile următoare cum poți să îndepărtezi gelul singură la tine acasă! Pilește unghia Acordă cât timp este nevoie acestui proces și asigură-te că o faci într-o cameră bine ventilată pentru a nu inhala tot praful și acetona. Începe prin a pili unghia cu o pilă aspră pentru a îndepărta stratul superior de gel. Nu merge până ajungi la culoare, important este să îndepărtezi acel strat strălucitor. Protejează-ți degetele Protejează pielea din jurul unghiilor cu un ulei de cuticule sau cu o cremă grasă. Acestea te vor proteja de acetonă, care usucă foarte tare pielea. Înmoaie biluțe de vată în acetonă Acestea sunt mai eficiente decât dischetele pentru că sunt mai apropiate de forma și mărimea degetului și se usucă mai greu. Înmoaiele în acetonă și evită formulele hidratante, întrucât vor îngreuna procesul. Înfășoară-le Începe cu mâna pe care o folosești mai puțin și aplică biluța de vată pe degetul mic. Înfășoară-l apoi în folie pentru ca acetona să poată acționa. Repetă procedura pentru toate degetele și lasă-le așa timp de 10-15 minute. Îndepărtează gelul Trage folia de pe fiecare deget și aplică puțină presiune pe unghii cu ajutorul biluțelor de vată. Dacă a mai rămas gel pe unghii, îndepărtează-l cu ajutorul unui bețișor de lemn, băgându-l sub stratul de gel pentru a-l ridica de pe suprafața unghiei. Hidratează   După atâta acetonă, unghiile tale pot fi deshidratate. Înmoaie-ți degetele în ulei de cocos timp de cinci minute, apoi aplică ulei de cuticule pe toată suprafața unghiilor pentru a le ajuta să-și revină. Dacă reaplici gel pe unghii, aplică crema hidratantă după ce ai terminat.    
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.