Incendiu la o fabrică de croitorie din Bălți // FOTO

Moldova24, 14 februarie 2020 23:15

Un incendiu a izbucnit într-o fabrică de croitorie şi tricotaj de pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt, 152, din Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepţionat în dimineața zilei de 14 februarie, la ora 6:43. La faţa locului au fost îndreptate 3 autospeciale de intervenţie. Focul a distrus o parte din acoperişul clădirii şi mai multe bunuri materiale şi utilaj din interior pe o suprafaţă de aproximativ 45 metri pătraţi. Datorită intervenţiei operative a echipajelor, incendiul a fost lichidat la ora 7:29, fără ca acesta să obţină răspândire, fiind salvată încăperea de producţie finală. În urma arderii nimeni nu a avut de suferit. Circumstanţele şi cauza incendiului urmează a fi stabilite de specialişti.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 8 ore
20:30
Începînd cu ziua de azi, președintele Parlamentului va primi lunar cetățeni în audiență. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Legislativului, printr-un comunicat de presă.„În cadrul întrevederii de astăzi cu cetățenii, au fost abordate inclusiv probleme de sistem care necesită implicarea autorităților. În particular, au fost prezentate problemele copiilor cu deficiențe de auz integrați în învățămîntul general fără suportul adițional de care au nevoie. De asemenea, la această oră în țară este un deficit acut de translatori în limbaj mimico-gestual, iar închiderea și reducerea numărului de copii din instituțiile specializate a dus la reducerea numărului tinerilor care pot trăi fără tutelă”, se menționează în comunicat.Totodată, s-a discutat și situația de la Grădina Botanică Națională, Institut „Alexandru Ciubotaru”. Greceanîi a spus  că Parlamentul va acorda suport instituției, care este patrimoniul național, inclusiv prin implicarea angajaților Parlamentului la lucrări de întreținere a Grădinii Botanice.“Reprezentanții fostului Colegiu Național de Viticultură și Vinificație din Stăuceni au reclamat restanțe la plata salariilor, încălcări ale Codului Muncii din partea administrației instituției în procesul de reorganizare. Situația a afectat cca 40 de persoane și urmează să fie comunicată Guvernului.Menționez că cetățenii se pot înscrie în audiență prin depunerea unei petiții la Secretariatul Parlamentului, fie on-line prin intermediul platformei e-petiții”, se mai spune în comunicat.
20:15
Proiectul de lege semnat de deputații PSRM prin care se propune ca pensionarii din Republica Moldova, care primesc pensii din partea altui stat, să beneficieze de servicii medicale gratuite în spitalele din țară, va fi discutat săptămâna aceasta în cadrul ședinței Comisiei parlamentare administrație publică. Membrii comisiei urmează să dea aviz inițiativei socialiștilor.Deputații PSRM propun includerea acestei categorii de pensionari în sistemul de asigurări medicale la categoria persoanelor asigurate de stat. Unul din autorii proiectului, deputatul Vladimir Odnostalco a explicat că, potrivit legii actuale, pensionarii care primesc pensie de peste hotare nu au dreptul să beneficieze de poliță medicală gratuită. Această categorie de pensionari trebuie să plătească pentru polița de asigurare medicală.
20:00
La Parlament a avut loc o întâlnire de lucru comună, la care au participat președintele țării, președintele Parlamentului, prim-ministrul, precum și conducerile PSRM și PDM, anunță serviciul de presă al Legislativului. Principalele teme discutate au fost legate de activitatea parlamentară și guvernamentală în perioada următoare, inclusiv în ceea ce privește lansarea unor proiecte sociale și economice.Igor Dodon a menționat că este o conlucrare fără precedent în ultimii ani între cele trei instituții ale statului. Președintele a făcut o trecere în revistă a inițiativelor sociale deja lansate și a cerut Guvernului să urgenteze implementarea acestora. Premierul Ion Chicu a prezentat proiectele la care muncește Guvernul și a povestit la ce etapă de implementare se află. Aici vorbim despre îmbunătățirea infrastructurii rutiere, iluminarea satelor, creșterea numărului de locuri de muncă și a veniturilor la bugetul de stat, dar și despre reformarea și modernizarea instituțiilor.Liderii PSRM și PDM au cerut ca agenda guvernamentală să fie adaptată la angajamentele pe care cele două partide și le-au asumat în fața cetățenilor. Liderii celor două formațiuni au convenit cu premierul ca periodic să fie făcută o evaluare a modului în care se acționează pe cele mai importante domenii de activitate.Participanții la întâlnirea comună cu președintele și premierul au convenit că este necesar de realizat în comun un plan de dezvoltare al țării pe următorii ani, astfel încât Parlamentul și Guvernul să poată veni cu acțiuni concrete în acest sens. Părțile s-au înțeles că platforma socială pe care funcționează în acest moment Guvernul și majoritatea parlamentară să rămână una exclusiv bazată pe rezolvarea problemelor cetățenilor, departe de orice dezbateri geopolitice și să urmeze o direcție de dezvoltare europeană.
20:00
Șeful Direcţiei planificare resurse financiare şi tehnico-materiale din cadrul ministerului Apărării a fost demis. Anunțul a fost făcut de ministrul Victor Gaiciuc pe pagina sa de Facebook.„Odată cu venirea la conducerea Ministerului Apărării, mi-am propus ca una din priorităţile mele în calitate de ministru să vizeze salarizarea decentă a militarilor Armatei Naţionale. Pentru mine este important ca fiecare angajat al instituţiei de apărare să se simtă motivat, încurajat şi satisfăcut de condiţiile în care activează.Din păcate, din motivul că nu am fost informat suficient despre acţiunile, avantajele şi lacunele care ar putea fi înregistrate la acest capitol, m-am pomenit în luna februarie cu o surpriză. Salariile au fost majorate, dar nu pentru toţi militarii. Mai bine zis, categoria de sergenţi şi soldaţi ai Armatei Naţionale a fost dezavantajată. Ca rezultat, am dispus câteva măsuri urgente pentru redresarea situaţiei în domeniu.În primul rând, l-am demis din funcţie pe şeful Direcţiei planificare resurse financiare şi tehnico-materiale. Totodată, am ordonat evaluarea surselor de care dispune bugetul nostru şi identificarea unor modalităţi optime de majorare a salariilor sergenţilor şi soldaţilor „dezavantajaţi” cu cel puţin 300 de lei, începând cu 1 februarie curent”, a scris Gaiciuc.
Acum 12 ore
18:15
Lucrurile în capitală se schimbă spre bine, cel puțin asta putem deduce după ce lucrările de amenajare a scuarului Mezon din bd. Moscova, sectorul Râșcani, au fost finalizate.Potrivit primarului general Ion Ceban, lucrările au început în luna august, 2019, iar între timp au fost reabilitate aleile pietonale, a fost instalat iluminatul public decorativ, mobilierul urban și coșurile de gunoi. Toate acestea au costat 3,3 milioane de lei, surse alocate din bugetul municipal. “Vom continua să amenajăm zonele verzi ale orașului și să le readucem la viață pe cele uitate de ani buni de autorităţi”, a spus edilul capitalei intr-o postare le pagina sa de Facebook.În anul curent, în scopul realizării proiectelor de amenajare a spațiilor publice, pentru fiecare sector au fost prevăzuți din bugetul municipal câte 5 milioane de lei. Proiectele care urmează să fie realizate în acest an sunt: Parcul Alunelul, sectorul Buiucani, finalizarea celei de a doua etape a proiectului. Reabilitarea Scuarului din str. Bucuriei, sectorul Buiucani. Modernizarea Parcului din str. Miron Costin, sectorul Râșcani. Modernizarea Aleii pietonale din bd. Mircea cel Bătrân, sectorul Ciocana.“Proiectele ambițioase pe care ni le propunem să le realizăm cu ajutorul partenerilor sunt: Amenajarea unui parc în zona adiacentă a Circului. Reabilitarea Grădinii Publice ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” și reabilitarea Parcului Catedralei Mitropolitane ,,Nașterea Domnului””, a conchis Ion Ceban.
15:45
Proiectul PSRM cu privire la reducerea salariilor deputaților va fi examinat de comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Membrii comisiei se vor întruni marți, 18 februarie, în ședință.Deputații din fracțiunea PSRM au înregistrat, în Parlament, proiectul de lege pentru completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 prin care se propune revenirea la salariile deputaților de până la 31 decembrie 2019. Inițiativa socialiștilor prevede că valoarea de referință pentru calcularea salariilor deputaților să fie de 1000 de lei și nu de 1300 de lei, cum prevede Legea bugetului de stat pentru anul în curs.„Având în vedere că ne-am asumat responsabilitatea de a continua reformele în derulare din domeniile protecție socială, sistemul educațional, sănătate, ordine publică și justiție, considerăm că în prezent majorarea salariilor deputaților este inoportună”, susțin deputații PSRM.Deputații din Blocul ACUM au declarat deja că nu vor susține inițiativa socialiștilor. Deputatul din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, a spus că acest proiect ar putea fi votat dar cu condiția ca să fie redus și bugetul alocat Președinției.Președintele țării, Igor Dodon, a salutat inițiativa PSRM de micșorare a salariilor pentru deputați și și-a exprimat speranța că acest proiect va găsi susținerea Guvernului. Șeful statului a anunțat în context că va veni cu o nouă inițiativă prin care va propune înghețarea majorării salariilor pentru președintele țării, deputați, premier, miniștri, judecători și procurori.
15:30
Subînchirierea spațiului din subteranele capitalei este ilegală, pentru că pentru aceasta era nevoie de o decizie a Consiliului Municipal Chișinău, însă nicio decizie în acest sens. Despre aceasta a vorbit viceprimarul general al capitalei, Ilie Ceban.În cadrul ședinței, președintele Asociației Subteranei Centru, Covaliov Anatolii, a ținut un discurs despre cât de mult a investit în toți acești ani cât a avut în gestiune spații.În schimb, Ilie Ceban a declarat că Primăria Chișinău are de încasat milioane de lei. „În primul au contracte pe termen nedeterminat, unii din ei pentru zece ani. Plățile sunt de 200, 500 1000 de lei lunar. Contractele se încheiau cu agenți economici, care închiriau 500-800 de metri pătrați, iar ulterior le dădeau în sublocațiune. Pentru a transmite în sublocațiune este nevoie de decizia CMC. Astfel de decizii nu au fost. […] Sunt agenți economici care înregistrează datorii de 13 milioane de lei. În continuare aceștia activează. Dosarul în judecată a fost 13 ani pe rol și nimeni nu a întreprins nicio acțiune. Noi vorbim despre o reparație generală”, a declarat Ilie Ceban.„În ziua în care domnul primar a fost în inspecție în subterana respectivă, costurile ar putea fi de 1 mln. de euro, chiar și 1,5 mln. de euro, pentru că instalarea unui lift ar costa 100 mii euro. 4 ascensoare 400 mii euro.Dacă încasa acele sume, pe care agenții economici le plătesc celor care dau în sublocațiune, noi dispunea și de mai mulți bani. Noi suntem în pierderi totale.Mai mult ca atât, nici reparații nu s-au făcut și s-a dus la distrugere toate subteranele.Sunt agenți economici care sunt gata să investească sub formă de donații. Noi o să lansăm un parteneriat public privat și cine o să vrea o să plătească”, a conchis viceprimarul Ceban.Amintim că săptămâna trecută, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a făcut o vizită la subterana de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare. Ceban a declarat că starea acesteia este deplorabilă și a dispus ca în timpul apropiat subterana să fie reparată complet. În capitală sunt 22 de subterane care necesită reparații.
15:15
Igor Ceaika, Ambasadorul de afaceri în Moldova al Asociaţiei „Delovaia Rossia”, a decis să acopere toate cheltuielile pentru reparația Casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon.“Acum cîteva săptămîni, la data de 27 ianuarie, am vizitat Muzeul „A. S. Pușkin” și m-am familiarizat cu starea dezastruoasă în care se află complexul muzeal. Monumentul de arhitectură, care nu a mai fost restaurat din anul 1987, necesită urgent lucrări de reparație capitală și în primul rînd, reparația acoperișului.Bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat.M-am adresat către prietenii Republicii Moldova din Rusia, care au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială – expertiza, proiectarea și soluționarea problemelor urgente de reparație. Au fost deja transferate cca 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare.Îmi exprim încrederea că la data de 21 septembrie, cînd vom marca 200 de ani din ziua cînd a fost exilat marele poet, complexul muzeal va întîmpina oaspeți fiind renovat în totalitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.
15:15
Guvernul majorează de aproape trei ori indemnizațiile unice pentru medicii și farmaciștii care se vor angaja în mediul rural, conform repartizării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit unor modificări care vor fi efectuate, săptămâna aceasta, de Guvern la Metodologia acordării facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice plasați în câmpul muncii în mediul rural, indemnizația unică pentru medici şi farmacişti se va majora de la suma de 45 de mii de lei la cuantumul de 120 de mii de lei.Indemnizația unică pentru personalul medical şi farmaceutic mediu va crește de la suma de 36 de mii de lei la mărimea de 96 de mii de lei. Această indemnizație va fi achitată în trei rate egale: după expirarea primei luni de activitate şi, ulterior, la finele fiecărui an de activitate. Potrivit Ministerului Sănătății, în bugetul de stat pentru anul 2020 au fost planificate şi alocate în acest sens mijloacele financiare necesare.Astfel, pentru plata indemnizațiilor majorate din contul bugetului de stat sunt planificate alocarea unor mijloace bănești în cuantum total de 48.716,9 mii lei pentru 1260 beneficiari.Documentul, care prevede alocarea indemnizației de 120 de mii de lei a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar acum Guvernul va face ultimul pas pentru a pune în aplicare această prevedere.
Acum 24 ore
14:15
Proiectul de lege care vine să apere interesele producătorilor locali a fost retransmis în Parlament la inițiativa președintelui Igor Dodon și va fi supus dezbaterilor publice. Audierile vor fi organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe pentru votarea documentului în lectura a doua. Este vorba despre inițiativa de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, votată de deputați în prima lectură și retrasă din Parlament de Guvernul condus de Maia Sandu. Prin acest proiect, comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Președintele țării susține că documentul a fost retras de Guvernul Sandu ”în interesul corporațiilor străine”. Igor Dodon spune că acest proiect trebuie să fie votat de toți deputații din Parlament, deoarece Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le poate produce în țară. ”De ce să nu creăm condiții suplimentare ca consumul de pe piața internă să fie asigurat cu produse autohtone”, a declarat Dodon.Șeful statului a mai declarat că, în timpul apropiat, va fi înaintată o nouă inițiativă, la fel, menită să apere interesul producătorilor locali în procesul de achiziții publice. ”Vrem să revenim la o practică anterioară, anulată de alianțele pro-europene din ultimii 10 ani, ca în procesul de achiziții publice producătorul local să fie avantajat la preț”, a declarat Dodon.
13:45
Deputatul PPDA Vasile Năstase, fratele lui Andrei, susține că trolii PAS atacă liderii formațiunii. Într-o postare pe Facebook, Vasile Năstase a scris că „Hoardele de trolli s-au regrupat, au schimbat tactica și stăpânii”. Potrivit lui Vasile Năstase, trolii „galbeni, roșii, albaștri, de toate culorile sar ca păduchii în frunte”, lăsând comentarii negative la postările membrilor PPDA. Războiul dintre PAS și PPDA este tot mai vizibil în ultima perioadă. Scântei au început să sară după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea și a fost demis Guvernul. Ulterior, PPDA a declarat că la alegerile parlamentare repetate din Hîncești îl va susține pe Grigore Cobzac, care a fost respins de PAS. Situația s-a agravat însă, după ce PPDA a propus ca Blocul ACUM să meargă la prezidențiale cu un candidat comun și apartinic, iar PAS a refuzat propunerea. Mai mult, Maia Sandu a venit cu inițiativa de a semna un pact de neagresiune în campania electorală, iar PPDA nu l-a semnat.
13:30
Vicepreședintele PPDA, Alexandr Slusari, nu cade în capcana lui Andrian Candu și respinge orice idee de a forma o alianță cu PDM. „Noi nu vedem progrese în cadrul PDM. Alianță cu un partid care nu s-a curățat și care rămâne pe poziții vechi, fără progres, eu la ora actuală nu văd cum este posibil”, a declarat Alexandr Slusari, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. Slusari mai spune că ultimele remanieri de cadre, care au avut loc în PDM, confirmă că lucrurile în această formațiune nu se schimbă. „Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a PDM, la moment, este PDM”, a adăugat vicepreședintele PPDA. Blocul ACUM și PDM ar putea redacta o declarație cu privire la ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Despre aceasta vicepreședintele PAS, Igor Grosu, a declarat la Publika TV. Ulterior, Andrian Candu a confirmat informația și a mai adăugat că textul declaraţiei urmează să fie definitivat în următoarele zile.
13:15
Un inspector din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecţia Mediului şi altul din Direcţia control al fondului forestier, ariilor naturale protejate şi spaţiilor verzi au fost reţinuţi, cu puţin timp în urmă, de CNA şi procurorii anticorupţie. Bărbaţii sunt suspectaţi că au primit 60 000 de lei de la şeful unui ocol silvic pentru a trece cu vederea încălcările depistate în timpul verificărilor.Potrivit materialelor cauzei, funcţionarii ar fi inspectat ocolul silvic Căuşeni la începutul lunii noiembrie 2019, notând mai multe nereguli. Însă pentru a nu-l sancţiona pe şeful ocolului şi pe maistru, aceştia le-au cerut 54 000 de lei, iar ulterior încă 6000 de lei pentru a nu indica abaterile depistate şi pentru a emite Actul de coordonare a tăierilor produselor principale pentru anul 2020.Pe acest caz a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere activă, banii fiind transmişi în câteva tranşe sub controlul CNA. Astăzi, funcţionarii au fost reţinuţi în urma percheziţiilor operate în maşinile, birourile de serviciu şi la domiciliile acestora, unde a fost găsită şi o parte din banii pretinşi.Aceştia sunt reţinuţi pentru 72 de ore şi riscă până la 10 ani de închisoare, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.
12:45
Vârsta eligibilă pentru doritorii de a beneficia de programul „Prima Casă” va crește de la 45 la 50 de ani. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu pe Facebook. „Prima Casă. Modificăm Legea 293. Vârsta de eligibilitate – până la 50. Contribuția inițială – 5%. Posesie de imobil – eliminată (ca criteriu de eligibilitate). Alte măsuri de facilitare a accesibilității. Pe parte de suport bugetar: compensație 100% pentru medici, pedagogi sau polițiști pentru procurare imobil și activitate în sectorul rural și centre raionale; 100% compensare pentru familiile cu 3 copii și mai mult, suport sporit pentru angajații în sectorul privat”, a anunțat Ion Chicu.În prezent, beneficiar al programului de stat ”Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, la instituții de stat sau companii private din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale.De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost procurate 4 019 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2 miliarde lei, în timp ce suma totală a garanțiilor active este de un miliard lei.
11:45
În perioada 10-16 februarie 2020, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 462,5 milioane lei, fiind perfectate 11 573 de declarații vamale.Pe parcursul săptămânii trecute, au fost constatate 128 de încălcări ale legislației vamale, dintre care 69 se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine. Tot în perioada vizată, au fost întocmite 65 de procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de peste 231 mii lei.În perioada de referință, fluxul mijloacelor de transport a constituit 70 660 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 14 270‬ și, respectiv, 11 534‬ de traversări.Serviciul Vamal administrează Centrul Unic de Apel (+373 22 788 888), unde pot fi obținute (24/24) informații despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau înregistrate reclamații cu privire la eventuale abuzuri admise de către angajații instituției.Pe parcursul săptămânii trecute, operatorii Liniei de informare au răspuns la 299 solicitări de informații legate de vamă.
11:15
Doisprezece membri ai unei grupări de extremă dreapta din Germania plănuiau să atace moschei, politicieni şi azilanţi, potrivit presei locale citate de BBC, notează news.ro.Cei 12, arestaţi vineri, aparţin grupării Der harte Kern (nucleul dur, n.r.). Un alt bărbat despre care se crede că face parte din grup a reuşit să scape şi este dat în urmărire.Patru dintre bărbaţi, toţi de naţionalitate germană, au fost arestaţi sub suspiciunea de a fi format Der harte Kern. Ceilalţi opt sunt suspectaţi că au sprijinit gruparea cu bani şi arme.Bărbaţii s-ar fi întâlnit prin platforma de mesagerie WhatsApp şi au format organizaţia în luna septembrie a anului trecut. Aparent, au legături cu Soldiers of Odin, grup de extremă dreaptă format în Finlanda în urmă cu cinci ani.Liderul grupării germane, un bărbat în vârstă de 53 de ani cunoscut sub numele Warner S., era cunoscut autorităţilor şi locuia în oraşul Ausburg.Săptămâna trecută, membrii grupării au discutat planuri pentru zece atacuri pe care să le comită în ţară, inclusiv masacre la moschei similare celor care au avut loc anul trecut în Noua Zeelandă. Se pare că ei sperau ca aceste acţiuni să fie contraatacate şi, astfel, să ia naştere un război civil.Potrivit presei germane, autorităţile au fost prevenite de o persoană care s-a infiltrat în grup. În descinderile ulterioare, au fost găsite arme şi materiale ce putea fi folosite pentru a realiza bombe artizanale.Curtea federală de justiţie din Germania a ordonat ca bărbaţii să fie reţinuţi în timp ce ancheta continuă.În ultimii ani, Germania se confruntă cu o creştere a organizaţiilor extremiste, în special în partea de est. Autorităţile încearcă să reprime extrema dreaptă de anul trecut, când politicianul Walter Luebcke a fost ucis şi în oraşul estic Halle a avut loc loc un atac la o sinagogă.
11:00
Capitala pare a fi un sat mare cu troleibuze. Cel puțin asta a spus viceprimarul Chișinăului, Victor Chironda, în cadrul ședinței primăriei. Chironda spune că până acum fiecare făcea ce dorea, iar raporturile prezentate de responsabili sună de parcă sunt „noutăți de pe front”. „Cum s-a ajuns în așa situație, de ce în orașul ăsta fiecare face ce vrea? Mii de șure, mii de garaje, mașini abandonate, garduri ilegale, terenuri ocupate abuziv. Și eu nu vorbesc de construcții ilegale, în comparație cu tot ce se face, plus minus construcțiile încă au legalități. Mai au un certificat, o autorizație, dar construcțiile le vom discuta separat. Acesta nu-i oraș, acesta-i sat mare cu troleibuze”, a spus viceprimarul. Li s-a cerut încă o dată pretorilor ca să fie ordine în preturi. „Pretorii și primarii vin și pleacă, dar oamenii rămân bine-merci ani de zile în funcții și asigură mlaștina asta”, a conchis Chironda.
10:45
Guvernul a remis Parlamentului proiectele cu privire la indexarea pensiilor de două ori pe an și cel care prevede stabilirea în lege a acordării suportului material de 700 de lei persoanelor cu venituri mici. Aceste documente au fost inițiate la propunerea președintelui țării, Igor Dodon.Premierul, Ion Chicu, a declarat în această dimineață, după ședința de la Președinție, că aceste proiecte, votate săptămâna trecută de Guvern, au fost agreate cu FMI. Șeful Guvernului și-a exprimat speranța că Parlamentul va vota săptămâna aceasta aceste legi.Guvernul a avizat proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, indiferent de mărimea lor: la 1 aprilie și 1 octombrie. La 1 aprilie, procentul de indexare a pensiilor va fi calculat din media inflației din ultimii trei ani, iar la 1 octombrie – acest procent va depinde de prețurile din ultimele șase luni.De asemenea, Guvernul a avizat un proiect de lege care prevede stabilirea prin lege a acordării unui ajutor unic de 700 de lei persoanelor cu venituri mici.
10:15
Premierul Ion Chicu a anunțat, în această dimineață, după ședința de la Președinție, că urmează să fie efectuată o evaluare a activității fiecărui ministru din Guvernul pe care îl conduce, iar în funcție de rezultate se va decide dacă ministrul respectiv își va continua sau nu mandatul.Chicu a anunțat că, în curând, va prezenta în Parlament raportul de 100 de zile a Guvernului. „La 100 de zile a mandatului acestui Guvern vom face o evaluare a prestației fiecărui ministru și în funcție de rezultatele acestei evaluări vom lua deciziile necesare”, a declarat Chicu.Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că miniștrii care nu-și vor onora obligațiunile vor fi demiși din funcție. Dodon susține că și-a asumat personal responsabilitatea pentru acest Guvern, dar afirmă că evaluarea miniștrilor trebuie făcută după 100 de zile de mandat. În opinia șefului statului, în unele sectoare este nevoie de o eficiență mai bună.
09:45
Guvernul va aviza, în cadrul ședinței de săptămâna aceasta, proiectul de lege propus de președintele țării, Igor Dodon, prin care se propune scutirea cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar. Anunțul a fost făcut, în această dimineață, după ședința de la Președinție, de premierul Ion Chicu. Potrivit inițiativei prezidențiale, o parte din creditul de 20 de miliarde de lei va fi achitat din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este vorba despre achitarea a 50 % din profitul BNM în bugetul de stat, care înseamnă o compensare a cheltuielilor bugetului pentru deservirea valorilor mobiliare de stat emise pentru a garanta creditele aferente furtului miliardului. Potrivit calculelor, în acest an, cetățenii vor fi scutiți de plata a 215-225 de milioane de lei din această datorie.Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, despre lansarea unei inițiative prezidențiale care să scoată povara fiscală de pe umerii cetățenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar din Moldova. ”Am ieșit cu inițiativa prezidențială pentru a găsi o modalitate ca sumele puse pe spatele cetățenilor să le reducem sau să le excludem. Am găsit soluția să reducem această povară cu 5-6 miliarde de lei”, a declarat Dodon. Acest mecanism a fost discutat și cu experții Fondului Monetar Internațional.
09:15
LIVE // Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău You may also like Restricții de circulație rutieră pe drumul Comrat-Cantemir Vama i-a întors banii bărbatului care a fost obligat să-i achite pentru hainele procurate pentru copiii săi Un fost medic stomatolog a fost CONDAMNAT pentru că vindea droguri Cheianu vorbește despre program artistic la întâlnirile Platformei DA din teritoriu: Cântă el sau Năstase?...
09:00
LIVE // Declarații după ședința de lucru de la Președinție You may also like Filat și-a scris testamentul. Cui îi lasă averea sechestrată de procurori ? Candu: Ceea ce se va întâmpla astăzi în Parlament deja miroase a uzurpare a puterii în stat, va fi ilegal VIDEO // Maia Sandu și Andrei Năstase spun ce vor face mai departe după invalidarea alegerilor 21:25 UPDATE // Noi detalii de la percheziții în oficiile PATRIA, (FOTO, VIDEO) VIDEO // Co-președinții blocului ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei...
Ieri
22:15
Într-o postare pe Facebook, liderul PPDA Andrei Năstase regretă faptul că PAS preferă să discute doar despre sondaje de opinie sau pacte de neagresiune, în loc să vorbească despre proiecte strategice.„Din păcate, iar aceasta este o realitate crudă a politicii moldovenești, și astăzi, la 30 de ani de la obținerea independenței, la Chișinău se discută tot despre despre personaje politice și despre sondaje, despre pacte de neagresiune nerespectate de nimeni și aproape deloc nu se vorbește despre principii, despre valori sau despre proiecte strategice în beneficiul țării și al oamenilor”, se conține în postarea lui Andrei Năstase.Amintim că zilele trecute, Andrei Năstase a mai declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N 4, că asumarea de către Guvernul Sandu a răspunderii pentru Legea Procuraturii, fapt care a dus la demiterea fostului Cabinet de Miniştri, nu a fost agreată de partenerii externi ai Republicii Moldova. „O spun cu toată responsabilitatea. Partenerii noști externi nu au acceptat actul de asumare ca modalitate de rezolvare a problemei. Asta din discuțiile cu ei, nu știu din alte părți. Din discuțiile cu ei am găsit multă dezamăgire”, a declarat Andrei Năstase.
17:00
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a avut în acest weekend o întrevedere în capitala României, cu reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România “Urbanis”.În cadrul întâlnirii, edilul capitalei a prezentat oporunitățile investiționale pe care le are municipiul Chișinău și care trebuie să fie valorificate pe deplin.Astfel, un grup de specialiști din domeniul urbanism și arhitectură din București urmează să vină la Chișinău la sfârșitul lunii februarie, pentru a oferi suport în realizarea Planului general urbanistic al municipiului.Totodată, în urma întrevederii, s-a stabilit că vor fi implementate în parteneriat mai multe proiecte în diverse domenii: construcția și amenajarea parcărilor, dezvoltarea infrastructurii, salubrizarea municipiului, aprovizionarea populației cu apă și dezvoltarea sistemelor de canalizare, dar și proiecte în domeniul culturii.Primarul general, Ion Ceban, a menționat că Primăria Chișinău este transparentă și deschisă pentru partenerii care sunt gata să investească pentru a dezvolta municipiul. “Am fost impresionat de faptul că toți cei prezenți au venit cu propuneri concrete și sunt dispuși să vină la Chișinău pentru a investi. Mai mulți oameni de afaceri care au participat la întrevedere, vor veni în curând în Republica Moldova cu proiecte clare. Astăzi, Chișinăul este orașul oportunităților”, a subliniat primarul general.
14:45
Președintele Igor Dodon a povestit, într-un reportaj, despre vizita la Munchen și spune că a fost una cu succes.„Cele mai importante subiecte discutate: situația politică din Republica Moldova, după ce s-a schimbat Guvernul. Pe toți îi interesează care vor fi prioritățile Guvernului Chicu. I-am asigurat pe partenerii externi că și acordurile semnate anterior și politica externă echilibrată vor fi o prioritate pentru noi”, a spus Igor Dodon.Președintele mai spune că în cadrul Conferinței s-a discutat pe larg despre situația din stânga Nistrului.„Dat fiind faptul că este Conferința de securitate, toți înțeleg că rezolvarea problemei transnistrene ar întări, ar duce la creșterea securității în regiune”, a spus Dodon.Pe parcursul a 24 de ore, șeful statului a avut 12 întrevederi de lucru: cu trei președinți, trei premieri, cu Secretarul de Stat al SUA, cu Secretarul General al OSCE, cu delegația Bundestagului, consulul onorific al Moldovei în Bavaria și doi reprezentanți ai conducerii din Germania.
11:30
Fostul ministrul al Economiei, Alexandr Muravschi, a venit cu un mesaj dur, pe Facebook, către oficialii UE. Acesta se arată indignat de faptul că europenii, în special delegația UE la Chișinău, promovează fostul guvern condus de Maia Sandu, chiar dacă acesta nu a reușit să se remarce prin acțiuni concrete, care ar îmbunătăți viața moldovenilor. Pe de altă parte, oficialii europeni nu-i lasă nicio șansă Guvernului Chicu și resping din start ideea că această echipă este capabilă să guverneze, spune Muravschi.“Problema partenerilor noștri europeni este că sunt prea subiectivi. Orice partid de dreapta, care se declară proeuropean, devine agreat de UE, iar acțiunile acestei formațiuni sunt înalt apreciate și au parte de susținere financiară”, a scris fostul ministru al Economiei.Muravschi nu înțelege de ce șeful delegației UE la Chișinău, dar și alți demnitari UE, laudă fosta guvernare, “care, chipurile, s-a recomandat ca una reformatoare“.“Eu întreb partenerii: Dar ce progrese a înregistrat Guvernul Maiei Sandu? Îmi puteți spune clar, fără BLA-BLA-BLA, pe puncte, de la 1 la 5?”, întreabă Muravschi.“Pe lângă faptul că și-au pus oamenii în funcții și au profanat ideea de concurs, eu nu am văzut nimic. Poate voi vedeți mai bine? Dar voi de jumătate de an cântați osanale unui grup mic de oameni, care au demonsrat că sunt incompetenți. Totodată, faceți presiuni enorme pe actuala guvernare, îi acuzați de toate relele și din start negați orice posibilitate că acest Guvern va face reforme și va implementa Acordul de Asociere“, a mai scris Muravschi.
11:00
O Europă puternică fără Federația Rusă nu poate fi. Opinia a fost exprimată de Președintele, Igor Dodon, într-un interviu pentru Euronews. Șeful statului a declarat că el crede “că trebuie să apară o idee, care să țină țările UE împreună, o idee, care nu obligatoriu să caute dușmai comuni. Cred că Rusia ar putea să ajute ca UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică”.Igor Dodon a precizat că este adeptul unei Europe “de la Lisabona până la Vladivostok. Această idee a fost anunțată de Charles de Gaulle și este des repetată de diferiți lideri mondiali. Cred că aceasta este unica soluție pentru a face Europa mai puternică în fața provocărilor care vor crește.”Președintele mai spune că dialogul dintre UE și Federația Rusă este inevitabil, iar “această incertitudine ce ține de relațiile acestor doi jucători mari va fi depășită, iar noi, Republica Moldova, vom avea doar de câștgat din acest dialog”.
10:45
Un bebeluş de şase luni a murit sufocat în somn, din greşeală, de mama sa, tragedia petrecându-se la un hotel din Iaşi, unde femeia era cazată împreună cu soţul ei.Surse din rândul anchetatorilor susţin că bărbatul ar fi deputatul Angel Agache, deputat în Republica Moldova.Femeia are 35 de ani şi ar fi stat în pat peste copil, sufocându-l.Poliţiştii ieşeni au deschis dosar penal în acest caz pentru ucidere din culpă.Incidentul s-a petrecut la un hotel din Iaşi, unde femeia era cazată împreună cu soţul ei.”IPJ Iaşi a fost sesizat de o femeie de 35 ani, cu privire la faptul că s-a cazat la Hotel Internaţional din Iaşi împreună cu soţul său de 44 ani şi copilul de şase luni, iar pe timpul nopţii, în timp ce dormeau, mama a stat în pat peste minor, sufocându-l. Aceştia sunt cetăţeni moldoveni. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă”, au precizat reprezentanţii Poliţiei judeţului Iaşi.Sursa: News.ro
09:15
Oprirea construcțiilor și acoperirea gropii de fundație pe strada Nicolae Dimo 7/3 și pe strada Calea Ieșilor, retragerea multiplelor autorizații de construcții, înghețarea unora la prima etapă – sunt doar câteva acțiuni, întreprinse de noua conducere a Chișinăului în lupta cu construcțiile ilegale. Cel puțin asta a spus primarul general al capitalei, Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Piatnița” de la postul TV RTR Moldova.Ceban a precizat că lupta este purtată și împotriva garajelor instalate ilegal și a terenurilor aferente privatizate ilegal.„Am întărit normele legislative în acest domeniu, a fost creată o comisie din care fac parte activiști civili. De asemenea, finalizăm contrucția unui sistem unic de oferire a autorizațiilor de construcție. Drept obiectiv, vrem ca în 6 luni să automatizăm acest proces”, a precizat Ceban.Ion Ceban a subliniat importanța minimizării factorului uman în procesul de luare a deciziilor în domeniul construcțiilor. El a menționat, de asemenea, că astfel, flagelul corupției va fi redus la zero.„Am avut o întâlnire cu toți reprezentanți marilor companii de construcții și le-am spus: investiți banii pe care intenționați să îi acordați ca mită în infrastructura orașului. Și noi, la rândul său, nu vă vom forța să stați în săli de recepție. Dar totul ar trebui să se facă strict în cadrul legii”, a spus primarul general.
08:15
Noile gherete din Chișinău vor fi mai puține și vor fi plasate logic, a declarat primarul general al capitalei, Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Пятница” de la postul RTR Moldova.Acesta a punctat că autorizațiile gheretelor vechi nu au fost prelungite, iar evacuarea acestora continuă. Noile buticuri vor fi mai puține și vor avea un aspect vizual.„Noi avem intenția de a finaliza conceptul acestora până la mijlocul lui martie. De acest fapt este responsabil Victor Chironda. Un grup de lucru se ocupă de acest documentație, unde vor fi indicate și locurile unde gheretele ar putea fi amplasate”, a spus Ceban.Primarul general a concretizat că autorizațiile pentru gherete vor fi oferite în urma unor licitații, unde va putea participa oricine. Iar aceste licitații vor fi transparente.Amintim că până acum au fost evacuate 236 de gherete din 266.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.