Implementarea Acordului de Asociere cu UE, unul dintre subiectele discutate de Igor Dodon la München

Moldova24, 14 februarie 2020 21:45

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu o delegație de deputați ai Bundestagului german condusă de Fritz Felgentreu, Vicepreședintele Comisiei pentru Securitate și Apărare din Bundestag, Președintele Forumului germano-moldovenesc. În cadrul discuțiilor, șeful statului i-a informat pe oficialii germani despre programul ambițios de reforme pe care Guvernul Chicu intenționează să-l realizeze.„În special, am reconfirmat atașamentul țării noastre pentru promovarea unei politici externe echilibrate, care presupune îndeplinirea angajamentelor internaționale asumate, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și restabilirea unui parteneriat strategic deplin cu Federația Rusă”, a menționat Igor Dodon.Președintele a vorbit și despre reforma justiției. Igor Dodon a reiterat că aceasta se va desfășura în strictă conformitate cu recomandările partenerilor externi și cu respectarea normelor și standardelor internaționale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 12 ore
20:30
Chișinău și orașul Netanya urmează să semneze un acord de înfrățire, până la sfârșitul acestui an. Cel puțin asta spune primarul general al capitalei, Ion Ceban, în urma unei întâlniri cu primarul orașul Miryam Fierberg.În cadrul discuțiilor aceștia au abordat mai multe domenii și subiecte pe marginea cărora ar putea colabora pe viitor.„Este vorba de domeniul social, cultural şi cel al turismului, în contextul în care, Netanya este un oraş dezvoltat, cu o infrastructură solidă, o zonă cu importanță economică, cu cea mai mare stațiune turistică a Israelului, de la care putem prelua cele mai bune practici de modernizare a orașului Chișinău”, a spus Ion Ceban.„Într-un final, am convenit ca până la mijlocul acestui an să semnăm un Acord de înfrățire între orașele noastre”, a conchis edilul Chișinăului. 
19:30
Declarația privind integrarea europeană, care urmau să o semneze deputații PAS și PDM, a provocat un adevărat război între cele două formațiuni. După ce deputatul PAS, Mihai Popsoi, a acuzat democrații că au refuzat să se întâlnească pentru a discuta documentul, Dumitru Diacov a venit cu o replică."Referitor la mult pătimita declarație privind ireversibilitatea cursului European. Am văzut provocarea Vicespeakerului Mihai Popșoi. Nu vreau să vin cu calificative, să vorbesc despre aspectele morale ale multiplelor declarații care s-au făcut pe marginea acestui subiect, din care reiese că PAS și DA rămân eroii zilei, iar PDM ar pune piciorul în prag. Vă propun în schimb să citiți cele 3 texte, varianta inițială a colegilor PAS și DA, a doua variantă completată propusă de noi, pe care suntem oricând gata să o votăm; și ultima "contribuție" a celor de la DA, în care numai despre integrarea europeană nu este vorba. Mă întreb dacă nu cumva intenționat se aduc amendamente colaterale pentru a face imposibilă votarea unei declarații răspicate privind reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic de Integrare Europeană a Republicii Moldova", a scris Diacov pe Facebook.
Acum 24 ore
16:45
După ce Partidul Acțiune și Solidaritate a declarat că socialiștii au negociat ideea de federalizare, atunci când s-a creat coaliția din iunie 2019, iar PSRM a negat acest lucru, s-a expus și Platforma DA. Vicepreședintele formațiunii, Alexandr Slusari, a declarat pentru UNIMEDIA, că ideea federalizării nu a fost pusă niciodată în discuție. „Eu am participat aproape la toate negocierile, cele mai importante probabil. La toate discuțiile subiectul federalizării nu a fost discutat. Igor Dodon era atunci demoralizat și să înceapă o discuție cu Platforma DA despre federalizare era imposibilă. Nici vorba nu era despre asta”, a spus, pentru UNIMEDIA, vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari.Întrebat de ce PAS afirmă contrariul, deputatul a spus că „nu știe”.„Singura insistență din partea lui Igor Dodon a fost ca Pavel Voicu să fie ministru de Interne, Victor Gaiciuc - ministru al Apărării și Aureliu Ciocoi - ministru de Externe. Era practic hotărât. Dar în ultimul moment, Andrei Năstase și Iurie Reniță au blocat această propunere”, a menționat Slusari.Recent, liderului fracțiunii PAS din Parlament, Igor Grosu, a declarat că socialiștii ar fi insistat pe federalizarea țării, atunci când se negocia crearea coaliției PSRM/ACUM. PSRM a negat însă acest lucru, afirmând că niciodată nu au insistat pe discuții legate de limbă, istorie „și cu atât mai mult despre federalizare”.
16:00
Experți din Israel ar putea veni la Chișinău pentru a ajuta municipalitatea în elaborarea expertizelor pe diferite domenii, cum ar fi administrația publică locală și infrastructura. Cel puțin asta spune primarul general al capitalei, Ion Ceban, după ce acesta s-a văzut cu primarul orașului Tel Aviv, Ron Huldai.„O discuție foarte bună unde am punctat mai multe priorități de colaborare între orașele noastre. Am ajuns la o înțelegere pentru a reînnoi Acordul de înfrățire semnat de Chișinău și Tel Aviv în anul 2000. La fel, vom realiza un plan de activități pe care urmează să le implementăm în comun. Totodată, colegii din Tel Aviv ne-au propus să ne ajute în efectuarea expertizelor pe diverse domenii dar și realizarea proiectelor concrete în ceea ce privește: administrația publică locală, infrastructură, mediul de afaceri, medicină”, spune Ceban.Edilul capitalei spune că Israel este un puternic lider global în tehnologie, agricultură, managementul apei, securitate cibernetică şi digitalizarea sectorului medical, iar inovațiile şi managementul implementat în oraşele din această ţară, ar putea fi aplicate şi la Chişinău.Zilele acestea primarul general, Ion Ceban participă la Forumul Internaţional al Urbaniştilor în Israel. În cadrul evenimentului sunt invitați peste 100 de primari din toate țările.
15:00
Producătorii locali au salutat inițiativa guvernării de a obliga comercianții ca să expună pe rafturile din rețelele mari de magazine 50% la sută din producția autohtonă. Opiniile au fost expuse astăzi, 18 februarie, în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe asupra proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, retransmis în Parlament la inițiativa președintelui Igor Dodon.Acest document a fost votat de deputați, în prima lectură, dar retras din Parlament de Guvernul condus de Maia Sandu. Prin acest proiect, comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. În cadrul dezbaterilor de astăzi au fost audiate părerile producătorilor locali și ale investitorilor străini. Producătorii locali au declarat la unison că economia națională nu poate să se dezvolte fără producția locală sănătoasă. În prezent, 70 la sută din coșul de consum este format din produsele importate. Președintele ”Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, a menționat că pentru producătorul local este foarte greu să ajungă în rețele mari de magazine din țară. Gheorghe Angheluță, producător local în domeniul lactatelor, a declarat că această lege va ameliora situația economică în care se află întreprinderile locale. Antreprenorul a mai menționat că trebuie reglementată și procedura de stabilire a adaosului comercial, deoarece în prezent acesta nu este limitat. ”Apare o concurență neloială între producători și furnizori. Oferind rețelelor comerciale o reducere mai mare, furnizorul trebuie să ridice prețul produsului, astfel producția autohtonă devine necompetitivă ca preț”, a menționat producătorul. Reprezentantul Asociației Businessului European a declarat că la nivel de stat sunt necesare strategii de promovare a producătorilor locali. De asemenea, este nevoie ca acestora să le fie oferit un suport, inclusiv în colaborarea cu rețelele de magazine. Președintele comisiei, Vladimir Golovatiuc, a menționat că toate opiniile expuse vor fi formulate în amendamentele propuse la votarea proiectului în lectura a doua.Președintele țării, Igor Dodon, a declarat anterior că acest proiect trebuie să fie votat de toți deputații din Parlament, deoarece Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le poate produce în țară. Șeful statului a mai anunțat că, în timpul apropiat, va fi înaintată o nouă inițiativă, la fel, menită să apere interesul producătorilor locali în procesul de achiziții publice.
14:30
Proiectul care prevede extinderea programului “Prima Casă” va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu la ședința Colegiului Ministerului de Interne, unde a fost prezentat raportul de activitate al MAI pentru 2019.Șeful Executivului a oferit câteva detalii despre noile prevederi. “Pentru polițiști, medici, pedagogi, care vor activa în sectorul rural și în centrele rationale va fi compensare în cadrul programului Prima Casă de 100 %”, a spus Chicu.Premierul a explicat că astfel Guvernul încearcă să oprească exodul moldovenilor. „Vrem să venim cu acțiuni care poate parțial vor rezolva problemele ce țin de locuința polițiștilor”, a explicat premierul.Guvernul a pregătit un proiect, care prevede extinderea programului „Prima Casă”. Potrivit documentului, vârsta eligibilă pentru doritorii de a beneficia de program va crește de la 45 la 50 de ani, iar contribuţia iniţială va fi de numai 5% din costul creditului.Potrivit ministerului Finanțelor, până în prezent, prin intermediul programului au fost procurate 4042 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,019 miliarde lei, iar suma totală a garanțiilor active este de 1,009 miliarde lei.
14:15
PSRM cheamă partidele parlamentare să semneze Declarația cu privire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova. Invitația a fost lansată astăzi, în cadrul unui briefing susținut de deputații socialiști Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea și Adela Răileanu.„A venit momentul ca toate partidele să-și asume erorile politice din trecut, care au dus la divizarea țării pe false criterii geopolitice. Este momentul ca toți politicienii, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, să-și unească eforturile pentru a repune Republica Moldova pe o platformă externă echilibrată, una prin intermediul căruia cetățenii moldoveni să se simtă protejați și sprijiniți, indiferent că se află în țară sau peste hotare”, se menționează în textul Declarației.PSRM amintește că deja există un consens între toate partidele parlamentare în legătură cu faptul că Republica Moldova aparține Europei și parcursul ei trebuie să fie în continuare spre construirea unui stat democratic.„Agenda politicii externe a Republicii Moldova nu trebuie să impună false bariere geopolitice, prin care colaborarea noastră internațională să fie limitată la un grup restrâns de parteneri, în funcție de interesele de moment ale unor partide. De aceea, atunci când vorbim de politică externă echilibrată avem în vedere o bună colaborare cu toți partenerii internaționali, care doresc să ajute țara noastră”, se mai spune în Declarație.Despre necesitatea ca Republica Moldova să aibă o politică externă echilibrată a vorbit și președintele țării, Igor Dodon, în discursurile de la tribuna principală a ONU și APCE. Șeful statului declarat că ”partidele politice pot să fie doar pro Moldova, să muncească pentru cetățeni și să reprezinte interesele fiecăruia dintre ei în relațiile cu toți partenerii internaționali”.”Pornind de la interesul poporului nostru multietnic, de a prospera în pace și armonie socială, Parlamentul susține că prioritatea Președintelui țării și a Guvernului trebuie să fie cursul politicii externe echilibrate. Aceasta presupune realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federația Rusă și a noilor proiecte integraționiste din spațiul CSI, a proiectelor strategice derulate împreuna cu SUA, dar și cu vecinii noștri România și Ucraina. În același context, e nevoie să fortificăm și relațiile cu toate statele membre ale UE și ale CSI”, se menționează în Declarația PSRM.Autorii declarații reiterează și statutul neutralității țării noastre prin care este susținută dorința majorității cetățenilor ca Republica Moldova să nu adere la niciun bloc militar internațional.
14:00
„În urma sutelor de mesaje ale locuitorilor municipiului Chișinău, care și-au exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că au primit facturi cu prețuri majorate pentru încălzire pentru luna ianuarie, am convocat astăzi la Președinție o ședință de lucru cu factori de decizie de la ”Termoelectrica”, primăria mun. Chișinău și ”Moldova-Gaz” pentru a clarifica situația. Am menționat […]
13:30
Președintele PPDA, Andrei Năstase, iese cu un atac dur la adresa fostei colege din alianță, Maia Sandu. Liderul Platformei DA o acuză de căderea guvernului.„Cât e de mare prețul plecării noastre de la guvernare. Sunt sigur că în Republica Moldova mai este suficientă rațiune, de a înțelege că dincolo de psihoze și isterii, alimentate zilnic, inclusiv de propagandiștii kgb-iști, dar și de ai noștri, sunt sigur că există rațiune să înțelegem cât de mult am pierdut odată cu plecarea de la putere și să nu mai admitem asemenea greșeli”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă.Săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, Năstase a declarat că asumarea de către Guvernul Sandu a răspunderii pentru Legea Procuraturii, fapt care a dus la demiterea fostului Cabinet de Miniştri, nu a fost agreată de partenerii externi ai Republicii Moldova.„O spun cu toată responsabilitatea. Partenerii noști externi nu au acceptat actul de asumare ca modalitate de rezolvare a problemei. Asta din discuțiile cu ei, nu știu din alte părți. Din discuțiile cu ei am găsit multă dezamăgire”, a declarat Andrei Năstase.Amintim că Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis în data de 12 noiembrie 2019, prin moţiune de cenzură. Pentru demiterea Executivului au votat 63 de deputaţi PSRM şi PDM. Parlamentarii din Partidul ŞOR s-au abţinut.
13:00
Tot mai mulţi deputaţi ai PPDA continuă să se războiască cu „trolii galbeni” de pe Internet, din tabăra PAS şi a Maiei Sandu. Astfel, postarea lui Vasile Năstase, fratele lui Andrei, care susținea că trolii PAS atacă liderii formațiunii, a fost apreciată de colega sa de formaţiune şi Parlament, Inga Grigoriu.„Hoardele de trolli s-au regrupat, au schimbat tactica și stăpânii. Trollii galbeni, roșii, albaștri, de toate culorile sar ca păduchii în frunte”, a postat Vasile Năstase.„Dar mai ales, galbeni”, i-a ţinut isonul Inga Grigoriu, făcând trimitere la postacii plătiţi de PAS.Anterior, într-o postare pe Facebook, bloggerul Eugen Luchianiuc a scris că trollii de pe Internet ai PLDM-ului, formaţiune din care a făcut parte Maia Sandu, au găsit un loc călduţ chiar în interiorul Partidului Acţiune şi Solidaritate. Bloggerul a făcut atunci trimitere la Dumitru Alaiba, fost consilier al prim-ministrului Vlad Filat, actualmente deputat PAS. Potrivit lui Luchianiuc, Alaiba ar fi, de fapt coordonatorul “armatei de trolli” ai Maiei Sandu.
12:00
Proiectul PSRM cu privire la reducerea salariilor deputaților a fost avizat, marți, de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Membrii comisiei au inclus în aviz obiecții de ordin juridic prin care cuvântul ”deputat” s-a substituit cu expresia „persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul Parlamentului”. Conform Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul Parlamentului se clasifică în felul următor: președintele Parlamentului, vicepreședinții Parlamentului, președintele comisiei, vicepreședintele comisiei, secretarul comisiei, membrul Biroului permanent și deputat. Potrivit comisiei, această precizare a fost necesară ”pentru a uniformiza referința la toate persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul Parlamentului”. Inițiativa socialiștilor prevede că valoarea de referință pentru calcularea salariilor deputaților să fie de 1000 de lei și nu de 1300 de lei, cum prevede Legea bugetului de stat pentru anul în curs. ”Având în vedere că ne-am asumat responsabilitatea de a continua reformele în derulare din domeniile protecție socială, sistemul educațional, sănătate, ordine publică și justiție, considerăm că în prezent majorarea salariilor deputaților este inoportună”, susțin deputații PSRM.Președintele țării, Igor Dodon, a salutat inițiativa PSRM de micșorare a salariilor pentru deputați și și-a exprimat speranța că acest proiect va găsi susținerea Guvernului. Șeful statului a anunțat în context că va veni cu o nouă inițiativă prin care va propune înghețarea majorării salariilor pentru președintele țării, deputați, premier, miniștri, judecători și procurori.
11:30
Președintele țării, Igor Dodon, împlinește astăzi 45 de ani. Cu acest prilej, speakerul Zinaida Greceanîi i-a adresat un mesaj de felicitare.„Cu cele mai sincere și cele mai bune gânduri adresez, astăzi, Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, felicitări alese prilejuite de Ziua de Naștere. Este o ocazie fericită de a reitera sentimentele mele de respect profund și recunoștință pentru colaborarea frumoasă și productivă pe care o avem de-a lungul anilor și care m-a convins ferm, în toată această perioadă, că sunteți un coleg de nădejde și un prieten adevărat.Vă urez, stimate Domnule Președinte, succese continue în importanta funcție pe care o exercitați cu demnitate în interesul poporului Republicii Moldova. Vă asigur de întreaga noastră susținere în eforturile de edificare a unui stat de drept prosper, în care cetățenii să trăiască în siguranță și bunăstare.Împreună cu Dumneavoastră, vom putea realiza tot ceea ce ne-am propus ca să schimbăm viața cetățenilor țării noastre în bine. Să aveți pe această cale susținere, înțelegere și putere!Profit de acest plăcut prilej pentru a adresa cordiale urări de bine, sănătate și fericire familiei Dumneavoastră frumoase, care Vă oferă sprijin puternic în toate momentele vieții.La Mulți Ani, stimate Domnule Președinte!”, a scris Greceanîi.
11:15
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut în instanța de judecată condamnarea la pedeapsa cu închisoarea pentru 14 și, respectiv, 13 ani a doi bărbați recent eliberați condiționat din detenție, pentru infracțiunea de plantare, păstrare și vânzare de marijuana în proporții deosebit de mari.Activitatea infracțională a celor doi a avut loc la sfârșitul anului 2018 – începutul anului 2019, la puțin timp după ce au fost eliberați condiționat din detenție. Unul din aceștia a fost condamnat anterior pentru infracțiune similară, iar al doilea și pentru viol, privare ilegală de liberate și violare de domiciliu.Inculpații sunt originari din Chișinău și Cricova, cu vârsta de 40 și, respectiv, 33 de ani. Ambii au copii minori la întreținere. Aceștia se cunoșteau încă din penitenciar, atunci când unul din ei activa acolo în calitate de deținut-bibliotecar.Însă, după eliberare din detenție, aceștia au inițiat și desfășurat activități interzise de lege – comercializarea marijuanei, păstrarea, dar și cultivarea acesteia. Procurorii PCCOCS au demonstrat în fața judecătorului aceste fapte prin probe rezultate inclusiv din interceptări telefonice, declarații ale martorilor, dar și depoziții ale investigatorului sub acoperire, căruia inculpații i-au vândut droguri. Prin urmare, la solicitarea procurorilor, aceștia au fost plasați în arest preventiv, până la intrarea în vigoare a sentinței, iar în termenul pedepsei cu închisoarea la care au fost condamnați, au fost incluse și perioadele neispășite din condamnările precedente.
11:00
Astăzi Igor Dodon își sărbătorește ziua de naștere. În această zi, șeful statului a mers într-o familie din Ialoveni și i-a dus mai multe daruri.„În această zi de o semnificație specială pentru mine, am decis să bucur sufletele unor oameni greu încercați de soartă. Astfel, am vizitat familia Nataliei și a lui Valeriu Barbuța din Ialoveni, ambii suferă de grave probleme de sănătate și se deplasează doar cu ajutorul cărucioarelor.Căruciorul electric pe care îl are Valeriu este foarte uzat, din care motiv am decis ca din partea Fundației „Din Suflet”, să îi oferim un cărucior nou pentru a se putea deplasa nu doar prin casă, dar și prin curte sau chiar distanțe mai mari. De asemenea, am oferit familiei produse alimentare, produse igienice, scutece, ș.a.Totodată, cu mare bucurie în suflet am aflat că Albert, băiețelul cuplului Barbuța, astăzi împlinește 2 anișori. I-am dăruit micuțului o bicicletă, cărți și jucării.Am urat familiei sănătate și multe bucurii!Faptele bune continuă!!”, a scris Igor Dodon.
10:15
Jurnalistul Alex Cozer este de părerea că o alianță dintre ACUM și PDM nu este posibilă. Într-un editorial, publicat pe cotidianul.md, Cozer scrie că orice șansă de coaliție între PD și ACUM a cam căzut chiar din prima zi de după „reformarea” urmașilor lui Plahotniuc. Jurnalistul susține că vicepreședinții formațiunii, care au fost numiți recent în funcții, sunt oamenii luii Vlad Plahotniuc, care i-au preluat schemele și atribuțiile. „Cu o astfel de „reformare” de partid, cei care îi îndeamnă pe deputații blocului ACUM să încerce o coaliție cu PD par acum mai degrabă naivi sau rău intenționați”, spune Cozer. În opinia lui Cozer este o greșeală să faci alianță și cu finul de cununie al fostului lider PDM, Andrian Candu. „Este adevărat că în PD există și o grupare care, cel puțin la suprafață, ar crea impresia că vrea să se apropie de ACUM. Problema e că în fruntea ei apar Candu și Sîrbu, figuri care nici ele nu pot fi acceptate de către cei din PAS și Platforma DA. Sunt însă convins că și aceștia, iar trecutul lor este cel mai grăitor în acest sens, pot să-și tempereze din elan dacă li se asigură liniștea pe plan penal”, mai spune Cozer.
Ieri
20:30
Începînd cu ziua de azi, președintele Parlamentului va primi lunar cetățeni în audiență. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Legislativului, printr-un comunicat de presă.„În cadrul întrevederii de astăzi cu cetățenii, au fost abordate inclusiv probleme de sistem care necesită implicarea autorităților. În particular, au fost prezentate problemele copiilor cu deficiențe de auz integrați în învățămîntul general fără suportul adițional de care au nevoie. De asemenea, la această oră în țară este un deficit acut de translatori în limbaj mimico-gestual, iar închiderea și reducerea numărului de copii din instituțiile specializate a dus la reducerea numărului tinerilor care pot trăi fără tutelă”, se menționează în comunicat.Totodată, s-a discutat și situația de la Grădina Botanică Națională, Institut „Alexandru Ciubotaru”. Greceanîi a spus  că Parlamentul va acorda suport instituției, care este patrimoniul național, inclusiv prin implicarea angajaților Parlamentului la lucrări de întreținere a Grădinii Botanice.“Reprezentanții fostului Colegiu Național de Viticultură și Vinificație din Stăuceni au reclamat restanțe la plata salariilor, încălcări ale Codului Muncii din partea administrației instituției în procesul de reorganizare. Situația a afectat cca 40 de persoane și urmează să fie comunicată Guvernului.Menționez că cetățenii se pot înscrie în audiență prin depunerea unei petiții la Secretariatul Parlamentului, fie on-line prin intermediul platformei e-petiții”, se mai spune în comunicat.
20:15
Proiectul de lege semnat de deputații PSRM prin care se propune ca pensionarii din Republica Moldova, care primesc pensii din partea altui stat, să beneficieze de servicii medicale gratuite în spitalele din țară, va fi discutat săptămâna aceasta în cadrul ședinței Comisiei parlamentare administrație publică. Membrii comisiei urmează să dea aviz inițiativei socialiștilor.Deputații PSRM propun includerea acestei categorii de pensionari în sistemul de asigurări medicale la categoria persoanelor asigurate de stat. Unul din autorii proiectului, deputatul Vladimir Odnostalco a explicat că, potrivit legii actuale, pensionarii care primesc pensie de peste hotare nu au dreptul să beneficieze de poliță medicală gratuită. Această categorie de pensionari trebuie să plătească pentru polița de asigurare medicală.
20:00
La Parlament a avut loc o întâlnire de lucru comună, la care au participat președintele țării, președintele Parlamentului, prim-ministrul, precum și conducerile PSRM și PDM, anunță serviciul de presă al Legislativului. Principalele teme discutate au fost legate de activitatea parlamentară și guvernamentală în perioada următoare, inclusiv în ceea ce privește lansarea unor proiecte sociale și economice.Igor Dodon a menționat că este o conlucrare fără precedent în ultimii ani între cele trei instituții ale statului. Președintele a făcut o trecere în revistă a inițiativelor sociale deja lansate și a cerut Guvernului să urgenteze implementarea acestora. Premierul Ion Chicu a prezentat proiectele la care muncește Guvernul și a povestit la ce etapă de implementare se află. Aici vorbim despre îmbunătățirea infrastructurii rutiere, iluminarea satelor, creșterea numărului de locuri de muncă și a veniturilor la bugetul de stat, dar și despre reformarea și modernizarea instituțiilor.Liderii PSRM și PDM au cerut ca agenda guvernamentală să fie adaptată la angajamentele pe care cele două partide și le-au asumat în fața cetățenilor. Liderii celor două formațiuni au convenit cu premierul ca periodic să fie făcută o evaluare a modului în care se acționează pe cele mai importante domenii de activitate.Participanții la întâlnirea comună cu președintele și premierul au convenit că este necesar de realizat în comun un plan de dezvoltare al țării pe următorii ani, astfel încât Parlamentul și Guvernul să poată veni cu acțiuni concrete în acest sens. Părțile s-au înțeles că platforma socială pe care funcționează în acest moment Guvernul și majoritatea parlamentară să rămână una exclusiv bazată pe rezolvarea problemelor cetățenilor, departe de orice dezbateri geopolitice și să urmeze o direcție de dezvoltare europeană.
20:00
Șeful Direcţiei planificare resurse financiare şi tehnico-materiale din cadrul ministerului Apărării a fost demis. Anunțul a fost făcut de ministrul Victor Gaiciuc pe pagina sa de Facebook.„Odată cu venirea la conducerea Ministerului Apărării, mi-am propus ca una din priorităţile mele în calitate de ministru să vizeze salarizarea decentă a militarilor Armatei Naţionale. Pentru mine este important ca fiecare angajat al instituţiei de apărare să se simtă motivat, încurajat şi satisfăcut de condiţiile în care activează.Din păcate, din motivul că nu am fost informat suficient despre acţiunile, avantajele şi lacunele care ar putea fi înregistrate la acest capitol, m-am pomenit în luna februarie cu o surpriză. Salariile au fost majorate, dar nu pentru toţi militarii. Mai bine zis, categoria de sergenţi şi soldaţi ai Armatei Naţionale a fost dezavantajată. Ca rezultat, am dispus câteva măsuri urgente pentru redresarea situaţiei în domeniu.În primul rând, l-am demis din funcţie pe şeful Direcţiei planificare resurse financiare şi tehnico-materiale. Totodată, am ordonat evaluarea surselor de care dispune bugetul nostru şi identificarea unor modalităţi optime de majorare a salariilor sergenţilor şi soldaţilor „dezavantajaţi” cu cel puţin 300 de lei, începând cu 1 februarie curent”, a scris Gaiciuc.
18:15
Lucrurile în capitală se schimbă spre bine, cel puțin asta putem deduce după ce lucrările de amenajare a scuarului Mezon din bd. Moscova, sectorul Râșcani, au fost finalizate.Potrivit primarului general Ion Ceban, lucrările au început în luna august, 2019, iar între timp au fost reabilitate aleile pietonale, a fost instalat iluminatul public decorativ, mobilierul urban și coșurile de gunoi. Toate acestea au costat 3,3 milioane de lei, surse alocate din bugetul municipal. “Vom continua să amenajăm zonele verzi ale orașului și să le readucem la viață pe cele uitate de ani buni de autorităţi”, a spus edilul capitalei intr-o postare le pagina sa de Facebook.În anul curent, în scopul realizării proiectelor de amenajare a spațiilor publice, pentru fiecare sector au fost prevăzuți din bugetul municipal câte 5 milioane de lei. Proiectele care urmează să fie realizate în acest an sunt: Parcul Alunelul, sectorul Buiucani, finalizarea celei de a doua etape a proiectului. Reabilitarea Scuarului din str. Bucuriei, sectorul Buiucani. Modernizarea Parcului din str. Miron Costin, sectorul Râșcani. Modernizarea Aleii pietonale din bd. Mircea cel Bătrân, sectorul Ciocana.“Proiectele ambițioase pe care ni le propunem să le realizăm cu ajutorul partenerilor sunt: Amenajarea unui parc în zona adiacentă a Circului. Reabilitarea Grădinii Publice ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” și reabilitarea Parcului Catedralei Mitropolitane ,,Nașterea Domnului””, a conchis Ion Ceban.
15:45
Proiectul PSRM cu privire la reducerea salariilor deputaților va fi examinat de comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Membrii comisiei se vor întruni marți, 18 februarie, în ședință.Deputații din fracțiunea PSRM au înregistrat, în Parlament, proiectul de lege pentru completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 prin care se propune revenirea la salariile deputaților de până la 31 decembrie 2019. Inițiativa socialiștilor prevede că valoarea de referință pentru calcularea salariilor deputaților să fie de 1000 de lei și nu de 1300 de lei, cum prevede Legea bugetului de stat pentru anul în curs.„Având în vedere că ne-am asumat responsabilitatea de a continua reformele în derulare din domeniile protecție socială, sistemul educațional, sănătate, ordine publică și justiție, considerăm că în prezent majorarea salariilor deputaților este inoportună”, susțin deputații PSRM.Deputații din Blocul ACUM au declarat deja că nu vor susține inițiativa socialiștilor. Deputatul din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, a spus că acest proiect ar putea fi votat dar cu condiția ca să fie redus și bugetul alocat Președinției.Președintele țării, Igor Dodon, a salutat inițiativa PSRM de micșorare a salariilor pentru deputați și și-a exprimat speranța că acest proiect va găsi susținerea Guvernului. Șeful statului a anunțat în context că va veni cu o nouă inițiativă prin care va propune înghețarea majorării salariilor pentru președintele țării, deputați, premier, miniștri, judecători și procurori.
15:30
Subînchirierea spațiului din subteranele capitalei este ilegală, pentru că pentru aceasta era nevoie de o decizie a Consiliului Municipal Chișinău, însă nicio decizie în acest sens. Despre aceasta a vorbit viceprimarul general al capitalei, Ilie Ceban.În cadrul ședinței, președintele Asociației Subteranei Centru, Covaliov Anatolii, a ținut un discurs despre cât de mult a investit în toți acești ani cât a avut în gestiune spații.În schimb, Ilie Ceban a declarat că Primăria Chișinău are de încasat milioane de lei. „În primul au contracte pe termen nedeterminat, unii din ei pentru zece ani. Plățile sunt de 200, 500 1000 de lei lunar. Contractele se încheiau cu agenți economici, care închiriau 500-800 de metri pătrați, iar ulterior le dădeau în sublocațiune. Pentru a transmite în sublocațiune este nevoie de decizia CMC. Astfel de decizii nu au fost. […] Sunt agenți economici care înregistrează datorii de 13 milioane de lei. În continuare aceștia activează. Dosarul în judecată a fost 13 ani pe rol și nimeni nu a întreprins nicio acțiune. Noi vorbim despre o reparație generală”, a declarat Ilie Ceban.„În ziua în care domnul primar a fost în inspecție în subterana respectivă, costurile ar putea fi de 1 mln. de euro, chiar și 1,5 mln. de euro, pentru că instalarea unui lift ar costa 100 mii euro. 4 ascensoare 400 mii euro.Dacă încasa acele sume, pe care agenții economici le plătesc celor care dau în sublocațiune, noi dispunea și de mai mulți bani. Noi suntem în pierderi totale.Mai mult ca atât, nici reparații nu s-au făcut și s-a dus la distrugere toate subteranele.Sunt agenți economici care sunt gata să investească sub formă de donații. Noi o să lansăm un parteneriat public privat și cine o să vrea o să plătească”, a conchis viceprimarul Ceban.Amintim că săptămâna trecută, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a făcut o vizită la subterana de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare. Ceban a declarat că starea acesteia este deplorabilă și a dispus ca în timpul apropiat subterana să fie reparată complet. În capitală sunt 22 de subterane care necesită reparații.
15:15
Igor Ceaika, Ambasadorul de afaceri în Moldova al Asociaţiei „Delovaia Rossia”, a decis să acopere toate cheltuielile pentru reparația Casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon.“Acum cîteva săptămîni, la data de 27 ianuarie, am vizitat Muzeul „A. S. Pușkin” și m-am familiarizat cu starea dezastruoasă în care se află complexul muzeal. Monumentul de arhitectură, care nu a mai fost restaurat din anul 1987, necesită urgent lucrări de reparație capitală și în primul rînd, reparația acoperișului.Bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat.M-am adresat către prietenii Republicii Moldova din Rusia, care au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială – expertiza, proiectarea și soluționarea problemelor urgente de reparație. Au fost deja transferate cca 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare.Îmi exprim încrederea că la data de 21 septembrie, cînd vom marca 200 de ani din ziua cînd a fost exilat marele poet, complexul muzeal va întîmpina oaspeți fiind renovat în totalitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.
15:15
Guvernul majorează de aproape trei ori indemnizațiile unice pentru medicii și farmaciștii care se vor angaja în mediul rural, conform repartizării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit unor modificări care vor fi efectuate, săptămâna aceasta, de Guvern la Metodologia acordării facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice plasați în câmpul muncii în mediul rural, indemnizația unică pentru medici şi farmacişti se va majora de la suma de 45 de mii de lei la cuantumul de 120 de mii de lei.Indemnizația unică pentru personalul medical şi farmaceutic mediu va crește de la suma de 36 de mii de lei la mărimea de 96 de mii de lei. Această indemnizație va fi achitată în trei rate egale: după expirarea primei luni de activitate şi, ulterior, la finele fiecărui an de activitate. Potrivit Ministerului Sănătății, în bugetul de stat pentru anul 2020 au fost planificate şi alocate în acest sens mijloacele financiare necesare.Astfel, pentru plata indemnizațiilor majorate din contul bugetului de stat sunt planificate alocarea unor mijloace bănești în cuantum total de 48.716,9 mii lei pentru 1260 beneficiari.Documentul, care prevede alocarea indemnizației de 120 de mii de lei a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar acum Guvernul va face ultimul pas pentru a pune în aplicare această prevedere.
14:15
Proiectul de lege care vine să apere interesele producătorilor locali a fost retransmis în Parlament la inițiativa președintelui Igor Dodon și va fi supus dezbaterilor publice. Audierile vor fi organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe pentru votarea documentului în lectura a doua. Este vorba despre inițiativa de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, votată de deputați în prima lectură și retrasă din Parlament de Guvernul condus de Maia Sandu. Prin acest proiect, comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Președintele țării susține că documentul a fost retras de Guvernul Sandu ”în interesul corporațiilor străine”. Igor Dodon spune că acest proiect trebuie să fie votat de toți deputații din Parlament, deoarece Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le poate produce în țară. ”De ce să nu creăm condiții suplimentare ca consumul de pe piața internă să fie asigurat cu produse autohtone”, a declarat Dodon.Șeful statului a mai declarat că, în timpul apropiat, va fi înaintată o nouă inițiativă, la fel, menită să apere interesul producătorilor locali în procesul de achiziții publice. ”Vrem să revenim la o practică anterioară, anulată de alianțele pro-europene din ultimii 10 ani, ca în procesul de achiziții publice producătorul local să fie avantajat la preț”, a declarat Dodon.
13:45
Deputatul PPDA Vasile Năstase, fratele lui Andrei, susține că trolii PAS atacă liderii formațiunii. Într-o postare pe Facebook, Vasile Năstase a scris că „Hoardele de trolli s-au regrupat, au schimbat tactica și stăpânii”. Potrivit lui Vasile Năstase, trolii „galbeni, roșii, albaștri, de toate culorile sar ca păduchii în frunte”, lăsând comentarii negative la postările membrilor PPDA. Războiul dintre PAS și PPDA este tot mai vizibil în ultima perioadă. Scântei au început să sară după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea și a fost demis Guvernul. Ulterior, PPDA a declarat că la alegerile parlamentare repetate din Hîncești îl va susține pe Grigore Cobzac, care a fost respins de PAS. Situația s-a agravat însă, după ce PPDA a propus ca Blocul ACUM să meargă la prezidențiale cu un candidat comun și apartinic, iar PAS a refuzat propunerea. Mai mult, Maia Sandu a venit cu inițiativa de a semna un pact de neagresiune în campania electorală, iar PPDA nu l-a semnat.
13:30
Vicepreședintele PPDA, Alexandr Slusari, nu cade în capcana lui Andrian Candu și respinge orice idee de a forma o alianță cu PDM. „Noi nu vedem progrese în cadrul PDM. Alianță cu un partid care nu s-a curățat și care rămâne pe poziții vechi, fără progres, eu la ora actuală nu văd cum este posibil”, a declarat Alexandr Slusari, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. Slusari mai spune că ultimele remanieri de cadre, care au avut loc în PDM, confirmă că lucrurile în această formațiune nu se schimbă. „Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a PDM, la moment, este PDM”, a adăugat vicepreședintele PPDA. Blocul ACUM și PDM ar putea redacta o declarație cu privire la ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Despre aceasta vicepreședintele PAS, Igor Grosu, a declarat la Publika TV. Ulterior, Andrian Candu a confirmat informația și a mai adăugat că textul declaraţiei urmează să fie definitivat în următoarele zile.
13:15
Un inspector din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecţia Mediului şi altul din Direcţia control al fondului forestier, ariilor naturale protejate şi spaţiilor verzi au fost reţinuţi, cu puţin timp în urmă, de CNA şi procurorii anticorupţie. Bărbaţii sunt suspectaţi că au primit 60 000 de lei de la şeful unui ocol silvic pentru a trece cu vederea încălcările depistate în timpul verificărilor.Potrivit materialelor cauzei, funcţionarii ar fi inspectat ocolul silvic Căuşeni la începutul lunii noiembrie 2019, notând mai multe nereguli. Însă pentru a nu-l sancţiona pe şeful ocolului şi pe maistru, aceştia le-au cerut 54 000 de lei, iar ulterior încă 6000 de lei pentru a nu indica abaterile depistate şi pentru a emite Actul de coordonare a tăierilor produselor principale pentru anul 2020.Pe acest caz a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere activă, banii fiind transmişi în câteva tranşe sub controlul CNA. Astăzi, funcţionarii au fost reţinuţi în urma percheziţiilor operate în maşinile, birourile de serviciu şi la domiciliile acestora, unde a fost găsită şi o parte din banii pretinşi.Aceştia sunt reţinuţi pentru 72 de ore şi riscă până la 10 ani de închisoare, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.
12:45
Vârsta eligibilă pentru doritorii de a beneficia de programul „Prima Casă” va crește de la 45 la 50 de ani. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu pe Facebook. „Prima Casă. Modificăm Legea 293. Vârsta de eligibilitate – până la 50. Contribuția inițială – 5%. Posesie de imobil – eliminată (ca criteriu de eligibilitate). Alte măsuri de facilitare a accesibilității. Pe parte de suport bugetar: compensație 100% pentru medici, pedagogi sau polițiști pentru procurare imobil și activitate în sectorul rural și centre raionale; 100% compensare pentru familiile cu 3 copii și mai mult, suport sporit pentru angajații în sectorul privat”, a anunțat Ion Chicu.În prezent, beneficiar al programului de stat ”Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, la instituții de stat sau companii private din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale.De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost procurate 4 019 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2 miliarde lei, în timp ce suma totală a garanțiilor active este de un miliard lei.
11:45
În perioada 10-16 februarie 2020, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 462,5 milioane lei, fiind perfectate 11 573 de declarații vamale.Pe parcursul săptămânii trecute, au fost constatate 128 de încălcări ale legislației vamale, dintre care 69 se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine. Tot în perioada vizată, au fost întocmite 65 de procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de peste 231 mii lei.În perioada de referință, fluxul mijloacelor de transport a constituit 70 660 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 14 270‬ și, respectiv, 11 534‬ de traversări.Serviciul Vamal administrează Centrul Unic de Apel (+373 22 788 888), unde pot fi obținute (24/24) informații despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau înregistrate reclamații cu privire la eventuale abuzuri admise de către angajații instituției.Pe parcursul săptămânii trecute, operatorii Liniei de informare au răspuns la 299 solicitări de informații legate de vamă.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.