(interviu) Despre Grigore Vieru, altfel. Cum a fost poetul ca tată, soț, prieten și de ce și-a convins copiii să nu îi calce pe urme

UNIMEDIA, 14 februarie 2020 14:10

Născut în ziua dragostei, Grigore Vieru a presărat dragostea de patrie, neam, mamă și natură în toate poeziile sale. Nu este poem care să nu te răscolească până în adâncurile sufletului. Nu există vers vierean, aranjat pe linie melodică și cântat de Ion și Doina Aldea-Teodorovici, care să nu transmită durerea și regretul profund față de dezrădăcinarea poporului român și a existenței hotarului de la Prut. A iubit necondiționat scrisul, limba română, românii de pretutindeni și mai presus de atât a iubit viața „până la lacrimi”. Toate acestea s-a străduit să le transmită copiilor săi, deopotrivă cu un vis rămas nerealizat, dar nu unul oarecare, ci probabil cel mai mare. Care este acest vis, dar și cum a fost Grigore Vierul soțul, tatăl și prietenul a relatat, într-un interviu pentru UNIMEDIA, fiul cel mic al poetului, Călin Vieru.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de UNIMEDIA

Acum 15 minute
14:30
Formațiunile politice, care vor să se înregistreze în calitate de partid politic la Ministerul Justiție nu mai sunt obligate să colecteze 4 mii de semnături. O decizie în acest sens a fost luată de către Curtea Constituțională, în urma unei sesizări făcută de avocații Ion Dron și Angela Vuico.
14:30
Primarul de la Călinești, raionul Fălești va fi ales repetat pe data de 8 martie 2020, a anunțat Comisia Electorală Centrală.
Acum 30 minute
14:20
Alături de impresionantul DS 9, la Salonul Auto Internaţional de la Geneva marca DS Automobiles vine şi cu un concept. Se numeşte DS AERO SPORT LOUNGE şi reprezintă o creaţie care inaugurează o nouă siluetă de maşină, menită să sporească eficiența aerodinamică ca vector de avangardă și dezirabilitate.
14:20
Cea de a 26-a ediție a concursului internațional de vinuri MUNDUS VINI a adus marea bucurie de a premia patru dintre vinurile exclusive Château Vartely cu mult râvnitele distincții de Aur și Argint. Bucuria acestei aprecieri internaționale este și mai mare fiindcă s-au ales cu premii vinuri noi care abia urmează a fi lansate: 2 exclusivități Taraboste Tribut și vinul recent lansat în gama Individo Ediție Limitată.
Acum o oră
14:10
Formațiunile politice, care vor să se înregistreze în calitate de partid politic la Ministerul Justiție nu mai sunt obligate să colecteze 4 mii de semnături. O decizie în acest sens a fost luată de către Curtea Constituțională, în urma unei sesizări făcută de avocații Ion Dron și Angela Vuico.
13:50
Amendamentul la Codul serviciilor media audiovizuale, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, interzice operatorilor reţelelor de televiziune prin cablu retransmisiunea posturilor TV internaţionale care conţin publicitate sau teleshopping. Operatorii TV prin cablu au identificat peste 90 de canale care cad sub incidenţa acestei legi, ceea ce constituie până la 50% din grilele operatorilor. Această modificare legislativă riscă să provoace sistarea retransmisiei în Moldova a celor mai populare posturi internaţionale.
Acum 2 ore
13:40
Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat informații despre nivelul de pregătire pentru eventuale îmbolnăviri cu coronavirus, la fracțiunea PD.
13:20
Sfârșitul lunii februarie vine cu vreme deosebit de caldă. Pentru astăzi, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer variabil, cu maxime cuprinse între +12, la nordul țării și +17 grade Celsius, la sud.
13:20
Ministerul Sănătății vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni, cum să se protejeze de Coronavirus-ul de tip nou, dar și cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre infecție și despre tratamentul simptomatic.
13:00
În luna mărțișorului, pe 18 și 19 ( martie), ora 19.00, Adriana Ochișanu vă invită la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău la un concert aniversar deosebit.
Acum 4 ore
12:40
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că deplasările în străinătate a elevilor, studenților și a angajaților din instituțiile de învățământ vor fi interzise. Decizia a fost luată în urma răspândirii coronavirusului în Europa.
12:30
O altă premieră a celor de la Renault, pregătită pentru debut la Salonul Auto Internaţional de la Geneva, este modelul actualizat Talisman. Facelift-ul l-a făcut şi mai atrăgător vizual, dar şi din punct al dotărilor, ridicându-i nivelul general de prezenţă mai aproape de cel al concurenţilor de talie business.
12:30
Un mesaj trimis de Guvern pe telefoanele mobile avertizează cetățenii Republicii Moldova despre simptomele care ar putea însoți noul Coronavirus și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă .
12:20
Primarul general al capitalei Ion Ceban promite că Parcul „La Izvor” va arăta altfel. Asta după ce a vizitat azi dimineață zona, care urmează a fi modernizată.
12:10
18 candidați s-au înscris în concursul pentru ocuparea a 4 funcții vacante din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Dosarele acestora sunt examinate de către Comsia Juridică a Parlamentului.
12:10
Un adolescent de 17 ani a fost reținut după ce ar fi furat 16 autorurisme. Prejuduciul material cauzat proprietarilor este de 126 de mii lei.
11:50
Un accident grav s-a produs aseară, în jurul orei 18:00, la intrarea în satul Corjova, raionul Criuleni.
11:40
30 de studenţi ai universităţilor din republică au primit şansa la un viitor mai bun datorită „Burselor pentru Viitorul Tău”, acordate pentru al şaselea an consecutiv de Moldova Agroindbank. Pentru anul de studii 2019-2020 fiecare laureat al concursului a primit o bursă în valoare de 10 000 lei.
11:30
Procuratura Generală ne-a prezentat lista celor 38 de dosare penale, care ar fi fost instrumentate pe motive politice și care urmează a fi evaluate de un Grup de control și monitorizare, creat la indicația șefului PG, Alexandr Stoianoglo.
11:30
După ce solicitările au depășit numărul ofertelor în complexul Newton House, compania de construcție a luat decizia de a demara a doua parte a proiectului – Newton House 2. Reușește să procuri apartament la etapa pernei de fundație, la cel mai bun preț – 600€/m2. Accesează videoul de mai jos și completează formularul, pentru a primi oferta personalizată.
11:30
Președintele Comisie Juridice, Vasile Bolea, ține un briefing de presă privind concursul pentru ocuparea funcțiilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
11:20
Hyundai prezintă modelul actualizat i30 în toate tipurile de caroserii disponibile odată. Maşina devine mai atractivă, adoptă tehnologia de propulsie mild hybrid, aduce nivelul de echipare N Line şi pentru modelul în caroserie break, iar premiera publică îi va avea loc la Salonul Auto de la Geneva.
11:00
Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a aplicat sechestru pe bunuri de circa 3 miliarde de lei până acum, în procesul de investigare şi recuperare a bunurilor infracţionale. Jumătate din această sumă - aproximativ 1,5 miliarde de lei - sunt bani secehestraţi în dosarele fraudei bancare. Declarațiile au fost făcute de șeful CNA, Ruslan Flocea, la întrevederea cu reprezentantul FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin.
10:50
Raionul Ialoveni a câștigat două proiecte, în sumă de peste 500 de mii de euro, finanțate de Uniunea Europeană din cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 - 2020.
Acum 6 ore
10:40
Procurorul General a decis să antreneze avocații persoanelor care se pretind a fi persecutate politic în evaluarea celor 38 de dosare, prezumat instrumentate pe motive politice. Alexandr Stoianoglo a solicitat avocaților să-i prezinte o informație sintetizată cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.
10:10
Germanii de la Mercedes-Benz au decis să nu se limiteze doar la varianta GLA 35 4MATIC+, aşa cum au făcut-o în cazul lui GLB, ci şi-au dus „misiunea” până la capăt. Noile Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC+/GLA 45 S 4MATIC+ se vor prezenta public peste câteva zile la Salonul Auto de la Geneva şi sunt nişte crossovere sportive destul, destul de „rele”.
10:10
Lista companiilor care exportă fructe moldovenești în Federația Rusă s-a dublat în ultimii trei ani. Potrivit datelor prezentate de către Comisia Parlamentară pentru Agricultură, din cele 334 de companii exportatoare din Moldova, 258 își îndreaptă direcția către Rusia.
10:10
Un deținut care își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr. 15, din Cricova, a fost găsit fără suflare de către angajații instituției în timpul unui controlul de rutină.
09:50
Peste 17.000 de țigarete cu timbre de acciz ale Republicii Moldova au fost depistate de vameșii de la Sculeni, în rezervorul unui automobil care ieșea din țară.
09:40
EMMA Capital Group a achiziționat o participație de 24% la companiile Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA din Moldova, ajungând să deţină 93% din capital. Operațiunea s-a făcut departe de Moldova, în paradisul fiscal din Cipru, scrie mold-street.com.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.