Igor Dodon: Așa-zisul pact de neagresiune va repeta soarta celor patru AIE

Democracy.md, 14 februarie 2020 14:10

”Toate aceste pacte nu înseamnă nimic. Niciodată ele nu au funcționat. Am văzut AIE 1; 2;3;4. Nu au decât să facă coaliție, să semneze un pact de neagresiune, dar toate se vor termina ca și AIE”, a declarat președintele. Șeful statului susține că ideea liderului PAS, Maia Sandu, și al PPDA, Andrei Năstase, cu privire la semnarea unui astfel de pact are un singur scop – de a se coaliza împotriva lui Igor Dodon, într-un an când în Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale. Șeful statului i-a îndemnat pe aceștia să fie constructivi și să vină cu propuneri concrete, care să schimbe viața oamenilor în bine.”Nu vin cu propuneri de majorare a salariilor, pensiilor, de atragere a investițiilor pentru reparația drumurilor. Fac tot felul de comploturi, pacte împotriva lui Dodon. Devreme au început campania electorală. Graba strică treaba”, a declarat președintele.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 4 ore
20:10
Amintim că astăzi președintele, Igor Dodon, a declarat că va lua măsuri drastice în  cazul agenților economici, care majorează prețurile la produsele farmaceutice în din cauza coronavirusului. „Vom proceda dur!”, a spus președintele Dodon.
20:00
«Am discutat despre realizarea proiectelor de reparație a drumurilor, înnoirea parcului de transport public, amenajarea scuarurilor și parcurilor, terenurilor de sport și a celor pentru copii, gospodăriilor locativ-comunale ș.a. Am subliniat faptul că în oraș s-a acumulat un număr foarte mare de probleme, soluționarea cărora necesită timp, eforturi și „injectări” financiare. În acest context, i-am îndemnat pe consilierii municipali să-și consolideze eforturile pentru atingerea obiectivelor propuse», se anunță în comunicatul de presă al președinției.
Acum 6 ore
19:40
“Am remarcat interesul Moldovei pentru aprofundarea relațiilor dintre oamenii de afaceri ai celor două țări și am menționat că autoritățile țării noastre depun eforturi pentru a consolida și îmbunătăți mediul de afaceri și cel investițional. Am menționat existența unui cadru fiscal favorabil, posibilităților de export în spațiul UE și eforturile de îmbunătățire a sistemului justiției. De asemenea, am pledat pentru promovarea reciprocă a turismului.”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului.La rîndul său, Nikol Pașinian și-a exprimat încrederea că vizita sa în Republica Moldova, planificată pentru anul curent, va contribui la dezvoltarea dinamica a raporturilor moldo-armene.
19:30
 Cei doi oficiali au abordat mai multe subiecte actuale de pe agenda relațiilor bilaterale, confirmând disponibilitatea ambelor părți privind promovarea continuă a dialogului în diverse domenii de interes reciproc. În context, s-a discutat despre acțiunile bilaterale planificate pentru anul curent, inclusiv consultările pe linia ministerelor de externe, dar și o serie de întrevederi la nivel înalt.Șeful diplomației moldovenești a reiterat invitația pentru omologul său rus de a efectua o vizită în țara noastră.
17:50
Unul din coautorii inițiativei, deputatul Radu Mudreac, a declarat că prin acest proiect se propune păstrarea facilităților la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru agricultorii care, pe lângă activitățile din domeniul agricol, mai au un procent mic de activitate în alte domenii ale economiei naționale.”Astăzi agricultorii au facilități la achitarea contribuțiilor în fondul de asigurări sociale, însă dacă agricultorii mai au o activitate care nu ține de domeniul agricol, aceste facilități sunt anulate”, a explicat autorul.Proiectul propus de grupul de deputați socialiști prevede că dacă 75% din tot spectrul de activitate a agricultorului ține de domeniul agricol, iar alte 25% sunt activități non-agricole, atunci facilitățile la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale să i se păstreze.
17:50
„Agenția medicamentului a anunțat că în depozite măști sunt, livrarea se efectuează la farmacii zilnic, doar că reieșind din panica existentă în societate, lumea procură în cantități mari aceste măști, ceea ce generează, spre seară, lipsa măștilor în farmacii”, a declarat Dumbrăveanu.Ministrul sănătății a comentat și informațiile, precum că unele produse farmaceutice s-au scumpit din cauza coronavirusului.„Dacă la medicamente există reglementat acest adaos comercial de 15%, la măști și alte dispozitive medicale nu există reglementat adaosul comercial. S-au făcut verificări și da, unii agenți importă deja aceste măști la un preț destul de mare, dat fiind faptul că solicitarea pe piața internațională este destul de înaltă”, a explicat ministrul Sănătății.
17:50
„În Chișinău, pentru prima dată, urmează a fi lansat un program de start-up pentru tineri antreprenori și nu doar. În cadrul Centrului Municipal de Tineret Chișinău, tinerii urmează să beneficieze de un program de dezvoltare antreprenorială în așa fel, încât să aibă un plan de afaceri pe care ar putea să-l aplice în cadrul acestuia.Este foarte important pentru noi toți ca să dezvoltăm capitala și să susținem ideile de afaceri, în special a celor tineri, care au entuziasm și voință”, a declarat Ion Ceban la evenimentul organizat cu ocazia zilei studentului FRIȘPA.Potrivit edilului, anul acesta vom desfășura un program de granturi pentru organizații de tineret și grupuri de inițiativă. „De asemenea, ne propunem dezvoltarea unui Hub în scrierea de proiecte pentru tineri. În acest scop, din bugetul municipal am insistat sa fie oferiți în jur de 5 milioane de lei.
17:50
Vadim Banaru a fost luat la întrebări despre un ziar, care a fost distribuit locuitorilor din circumscripția Hîncești, înainte de înregistrarea lui Vitalie Balinschi în calitate de candidat la parlamentare. Banaru nu cunoștea multe informații despre această publicație și la fiecare întrebare consulta niște documente. Așa s-a întâmplat și când a fost întrebat cum se numește publicația Partidului ȘOR. „Pro Moldova”, a răspuns Banaru, după ce s-a uitat în actele pe care le avea. Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale, care ținea ziarul în mână, l-a corectat pe Vadim Banaru, spunând că publicația se numește „Pentru Popor”, iar Banaru și-a recunoscut gafa. De menționat că grupul celor șase deputați, care a părăsit PDM, s-a înregistrat  în parlament cu titlul de - Pro Moldova. Totodată, presa a scris de mai multe ori că în spatele acestui grup, condus de Andrian Candu, ar sta Ilan Șor.
Acum 8 ore
17:40
 „Fiecare susține pe cine vrea. O să vedem la toamnă, atunci când o să vedem cum votează deputații în parlament”, a spus Maia Sandu. „Toți cei care vor să demonstreze că s-au schimbat și vor să lucreze în interesul cetățeanului trebuie să arate asta prin votul pe care-l dau în Parlament. PAS a venit de nenumărate ori cu inițiative legislative, care să consolideze procesele democratice, care să stopeze corupția, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor și noi sperăm că tot mai mulți deputați vor susține aceste inițiative și așa să îndeplinim obiectivele pe care le-am propus. Acestea sunt lucruri care se văd prin vot, cine și cum votează și atunci vom avea o claritate ce se întâmplă în actualul Parlament.”, a mai spus Maia Sandu.Recent, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că admite că ar putea să o susțină pe Maia Sandu, la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.
17:20
”În urma insistențelor depuse de președintele țării, aceste companii au obținut dreptul de a exporta producția în Rusia”, a declarat Paciu. Totodată, numărul companiilor moldovenești care exportă fructe în Rusia practic s-a dublat, de la 129, în 2015, la 258 – în 2019.Deputatul PSRM a mai comunicat că, la insistența președintelui țării, de la 1 ianuarie 2019, pentru aceste companii a fost anulată TVA.  Anularea acestor taxe a dus la economisirea a sute de mii de lei pentru producătorii moldoveni.”Acești bani pot fi investiți în dezvoltarea afacerii”, a declarat deputatul PSRM, Radu Mudreac.Potrivit datelor statistice, în 2019, în Rusia au fost exportate 250 de mii de tone de fructe moldovenești, față de 220 de mii de tone – în 2018.
17:10
Președintele Igor Dodon a aflat despre această invitație în momentul în care inspecta spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Șeful statului a mers să verifice cât este de pregătită instituția să facă față în cazul în care coronavirusul va ajunge în Republica Moldova. Înainte de asta, președintele a mers și la Aeroport, pentru a afla cum sunt verificați pasagerii, care vin în țara noastră din statele afectate de coronavirus.„Doamna Maia Sandu a intrat prea repede în campania prezidențială. Când vor fi prezidențialele, atunci se vor face dezbateri cu cei care vor candidat.”, a răspuns președintele.Ulterior, șeful statului a declarat printr-un comunicat de presă că va convoca Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta subiectul coronavirusului.Se parte că Maia Sandu cunoaște cum să gestioneze situațiile de criză, doar pe facebook. O demonstrează și experiența ei de prim-ministru.
17:00
Totdată, șeful statului a chemat politicienii la calm și să nu speculeze pe seama acestui subiect.«Am atras atenția asupra majorării speculative a prețurilor la unele tipuri de medicamente, măști de protecție și alte mărfuri importante. Am declarat că asemenea acțiuni sunt inadmisibile și am avertizat că vor fi luate măsuri dure în raport cu cei care au decis să facă business într-o asemenea situație.Țin să menționez că subiectul coronavirusului este unul de siguranță națională și va fi tratat cu maximă atenție. În legătură cu aceasta am decis convocarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta situația din domeniu, măsurile care au fost întreprinse și care urmează a fi luate în vederea prevenirii și diminuării riscului de răspîndire a virusului în țară.
16:40
“Platforma DA niciodată nu va îndemna partenerii externi să blocheze accesul Republicii Moldova la asistența externă. Iar insinuările șefului statului sunt ieftine invenții propagandistice”, a scris Andrei Năstase, într-o postare pe Facebook.Amintim că, în 2016, liderul partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, a expediat o scrisoare deschisă către Fondul Monetar Internațional, în care îndemna autoritatea financiară să nu finanțeze Guvernul Republicii Moldova, deoarece există ”riscul major că banii să fie furați”.
15:50
"Este interesant că acest proiect, comasat cu proiectul PSRM și proiectul Guvernului, care a venit ulterior după ce l-am înregistrat noi, la 1 noiembrie, prin hotărârea Guvernului pe atunci Maia Sandu și ministrul Economiei Brînzan îl retrag din procedura legislativă, fără nici un argument”, a declarat parlamentarul.Mai mult ca atât, Guvernul putea să-și retragă proiectul său, dar în nici un caz proiectul înregistrat de un grup de deputați. Potrivit lui Mudreac, este bizar și faptul că, ulterior, deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, vine în Parlament cu un proiect similar. ”Noi nu înțelegem când sunt reali și când într-adevăr își bat capul de producătorii autohtoni”, a declarat deputatul PSRM. Președintele comisiei agricultură a amintit că recent, la inițiativa președintelui Igor Dodon, în Parlament a fost repus acest proiect de lege.
Acum 12 ore
14:50
“Am hotărât să merg la aeroport și la spital. Am fost la aeroport, unde a venit o cursă din Milano. Vreau să vă spun că nu este în creștere numărul moldovenilor, care vin din Italia sau din alte țări. La „Toma Ciorbă” sunt câteva zeci de locuri pregătite, totodată, am fost informat că în toate spitalele vor fi pregătite secții speciale”, a mai spus Igor Dodon.Președintele a venit cu un mesaj dur pentru comercianții, care încearcă să facă bani din situația creată. „Celor, care încearcă să facă afacere pe nevoile oamenilor – o să ne ocupăm serios de acest lucru, nu încercați să faceți bani, o să procedăm dur”, a spus președintele.Totodată, Igor Dodon a menționat că a primit mai multe mesaje de la cetățeni, care l-au întrebat dacă nu ar fi cazul să convoace Consiliul Suprem de Securitate în contextul situației create.
14:50
„Am avut câteva cazuri suspecte și le mulțumesc acelor cetățeni, care foarte deschis au menționat din ce zone vin și asta a dat posibilitate să verificăm situația și să excludem infectarea”, a explicat Dumbrăveanu.Ministrul mai spune că specialiștii de la Chișinău pot să depisteze prezența coronavirusului în doar câteva ore. “Avem două tipuri de teste: testul pentru determinarea coronavirsului și un test pentru confirmare. Azi, aceste teste au fost puse în aplicare și vreau să vă spun că deja avem răspunsul din partea laboratorului ANSP, ele sunt eficiente și în câteva ore putem să stabilim cu exactitate, dacă avem coronavirus sau nu.”, spune ministrul.
14:20
„Imediat după vizita în Israel, acest grup brusc a început să aibă finanțe, au început să meargă în teritoriu, unde făceau mese copioase, le oferea cadouri oamenilor. Se vorbește prin coridoare că din acea lună li se plătește câte 5 mii de euro pe lună”, a spus Pavel Filip.Filip susține că a încercat să afle mai multe detalii despre acea vizită în Israel de la Andrian Candu, când acesta mai era membru de partid. Eu, cu părere de rău, nu am obținut, până acum, răspuns la aceste întrebări, spune Filip.  Președintele PDM consideră că în spatele grupului Candu ar sta tandemul Plahotniuc-Șor.Recent și Alexandru Jizdan a declarat în cadrul unei emisiuni, că după ce grupul Candu a călătorit în Israel, acești deputați au devenit mai bănoși, iar unii dintre ei și-au procurat mașini de lux, pe care le ascund de ochii oamenilor.
14:10
“E simplu. Se denigrează PPDA si se încurajează PAS-ul ca sa vină la prezidențiale cu candidatul lor, să nu fie unul comun de dreapta. Truc făcut de PSRM. Şi dacă orgolioşii nu înţeleg, câștigă Dodon”, scrie pe Facebook internautul Igor Crutoi, simpatizant al PPDA, iar postarea sa este distribuită de unul din fondatorii Platformei DA, Nicolae Josan.Datele ultimului Barometru socio-politic, realizat de IMAS, arată că cetăţenii cu viziuni de dreapta doresc ca PAS şi PPDA să susţină un candidat independent la funcţia de şef al statului, nu să opteze pentru unul din şefii acestor partide. Întrebaţi pe cine ar trebui să susţină membrii şi simpatizanţii PAS şi PPDA la prezidenţialele din acest an, majoritatea respondenţilor decişi au optat pentru un candidat independent, care să fie susţinut şi de alte formaţiuni de dreapta – 35 %.
13:20
Ministrul a declarat tranșant că nu va mai tolera neglijența în ramura silviculturii. Perju recunoaște că eforturile ministerului în combaterea defrișărilor ilicite de păduri și sporirea suprafețelor împădurite sunt insuficiente. ”Faptul că nu afișez public ceea ce observ și cunoscut, nu înseamnă că problema respectivă este lipsită de interes din partea mea personală și a instituției pe care o conduc”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.Ministrul le-a solicitat angajaților Agenției de Stat ”Moldsilva” să își canalizeze eforturile în contracararea defrișărilor ilicite și să manifeste o colaborare eficientă cu instituțiile abilitate ale statului, în special cu organele de drept și anticorupție. Perju a cerut o informație actualizată privind situația la zi pe fiecare ocol silvic, fiecare defrișare planificată.
13:10
”L-am întrebat pe domnul Candu care este implicarea domnului Plahotniuc în acest proiect pentru că noi cunoaștem că aceștia sunt cei mai apropiați oameni ai lui. Chiar dacă domnul Plahotniuc a declarat că se retrage din fruntea partidului și din Parlament, din câte vedem nu s-a retras cu totul din activitatea politică.Eu cred că este cert pentru toată lumea că acești colegi nu acționează pe cont propriu, dar sunt conduși cumva din afară. Cred că acesta este tandemul Plahotniuc - Șor. Eu cred că nu au scopul de a crea un partid politic. Și-au luat și denumirea Pro-Moldova, un slogan care corespunde cu cel al PDM. Este cert că este orientat spre distrugerea PDM”, a declarat Pavel Filip.Recent, șase deputați PDM, în frunte cu Andrian Candu, au părăsit formațiunea. Atunci mai multe surse au spus că în spatele acestui grup se află Vlad Plahotniuc, dar și Ilan Șor, principalul acuzat în dosarul “miliardului furat”.
11:30
Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.Descoperirea macabră a avut loc într-o construcție părăsită de pe strada Nicolae Testemițeanu din Capitală.Oamenii legii au fost alertați ieri, 23 februarie, în jurul orei 14:00.„La fața locului, oamenii legii au stabilit că cadavrul a fost depistat de doi copii care se jucau în interiorul construcției părăsite. La examinare de către medicul legist urme de moarte violență nu au fost depistate”.Potrivit poliției, decesul bărbatului a survenit în urmă cu 1,5-2 luni.Cadavrul a fost îndreptat la Centrul de medicină legală. Medicii legiști urmeză să stabiliască cauza decesului.Oamenii legii investighează cazul.
11:10
„Pe timpul Guvernului Maia Sandu, noi în fiecare luni, la ora opt, ne vedeam la președinție. Președintele țării, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și prim-ministrul Maia Sandu. Exact același lucru. Și nu a afectat pe nimeni. Numai nu făceam conferință de presă. Acum am hotărât să nu fie la președinție, ci să fie pe o platformă neutră, la Iorga, și eu cred că dialogul acesta este bun”, a declarat Igor Dodon.Amintim că liderul PAS, Maia Sandu, de mai multe ori l-a criticat pe actualul premier Ion Chicu, pentru că acesta participă la ședințele de luni, cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi. Sandu susține că Ion Chicu “merge la pocloane la președinte”.
Acum 24 ore
10:00
În emisie directă, șeful statului va răspunde la întrebările cetățenilor, care pot fi adresate președintelui la telefoanele indicate pe ecran, în timpul transmisiunii live.Totodată, doritorii pot expedia întrebările pe pagina de Facebook a postului de televiziune Primul în Moldova.
Ieri
21:00
Recent, premierul Ion Chicu a anunțat în debutul ședinței de Guvern că Moldova a pierdut la CEDO în dosarul Complexului Comercial “Gemenii” și trebuie să achite despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei. Chicu a cerut ca bugetul de stat pentru 2020 să fie rectificat astfel, încât acești bani să fie tăiați din sistemul judecătoresc. Inițiativa a fost susținută și de președintele Igor Dodon. Mai mult, șeful statului a propus confiscarea averilor judecătorilor, vinovați de dosarele pierdute la CEDO.
20:00
”În realitate s-a făcut foarte puțin. O bună parte din căile pe care s-a pornit și dosare, sunt false. Sunt bule de săpun intenționat pregătite pentru ca statul să piardă”, a declarat Dodon.În opinia președintelui, investigarea furtului miliardului este o adevărată  provocare pentru actualul Procuror General, Alexandr Soianoglo. ”În primul rând el nu avea cu cine lucra. Acum pune oamenii cu care poate să lucreze. Noi am avut o ședință la acest subiect”, a declarat Dodon.Președintele s-a arătat convins că în cel mai apropiat timp cetățenii vor vedea lucruri concrete în acest mare dosar.”Cred că vom vedea lucruri concrete chiar în următoarea perioadă”, a menționat președintele.    Igor Dodon a ieșit recent cu inițiativa prezidențială prin care se propune scutirea cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar.
17:30
”De acest lucru ne ocupăm intens. Proiectele mari de infrastructură lansate în acest an cu sume record care vor fi investite în drumuri creează noi posibilități, inclusiv de angajare în câmpul muncii cu salariu decente”, a declarat președintele într-un interviu pentru Europa Liberă. Șeful statului a amintit despre lansarea proiectului național de creare a parcurilor industriale în raionale țării.”Am ales 16 raioane, unde nu avem parcuri industriale, ZEL, unde practic industrie nu există. Am început să lucrăm cu fiecare conducător raional să depistăm proiecte care vor fi implementate în aceste raioane. Cred că pe parcursul anului vom găsi investitori”, a spus președintele. Potrivit șefului statului, crearea locurilor noi de muncă trebuie să se producă anume în raioanele țării, nu doar în capitală.
17:20
Potrivit rezultatelor sondajului „Barometrul Socio-Politic Februarie”, realizat de compania IMAS și prezentat azi, 6% dintre respondenții cu o opțiune clară de vot (905 respondenți) au afirmat că ar vota cu Partidul „ȘOR”.Sondajul „Barometrul Socio-Politic Februarie 2020” a fost realizat pe un eșantion de 1109 de respondenți, în perioada 7-19 februarie. Marja de eroare este de +/- 3%.
17:20
Șeful statului a explicat raționamentul în spatele declarației că actualul Guvern nu va fi schimbat prin formula unei majorități „neformalizate” în Parlament, în care partidele susțin diverse inițiative legislative ale Executivului.”Este cea mai avantajoasă în acest moment”, a declarat președintele.Potrivit lui Dodon, alternativele ar putea fi alegerile anticipate, odată cu prezidențialele, care însă ar duce la un Parlament „bipartid cu socialiștii și partidul Maiei Sandu”. În opinia președintelui, actualul Parlament ar trebui să funcționeze „până la scadență”.
17:10
Am decis să le susțin dorința arzătoare de a avea o casă încăpătoare, pentru întreaga familie.Astfel, de astăzi lansez o campanie de colectare de fonduri pentru procurarea unei locuințe. Sper ca acest vis al familiei Harbuz să-l realizăm împreună pînă la sărbătorile pascale.Pentru cei care doresc să vină cu un ajutor financiar o pot face la următorul cont bancar:beneficiar: Bou Natalia; B.C. „Moldova Agroindbank” S.A., Sucursala Nr. 4 Chișinău; Codul Băncii: AGRNMD2X; Cod fiscal: 2002042132501; IBAN: (MDL) MD19AG000000022523929957. Faptele bune continuă!" , a scris președintele pe Facebook.
17:00
Executivul a prezentat spre dezbateri publice un proiect de hotărâre prin care se propune aprobarea categoriilor de vârstă ale deponenților Băncii de Economii născuți în anii 1948-1951 pentru plata sumei indexate la etapa II-a în anul 2020.În 2019, sumele indexate la etapa a doua le-au primit  persoanele născute în perioada anilor 1942-1947. Paralel va continua plata sumelor indexate aferente etapei I-a, pentru persoanele, care din diferite motive nu au ridicat banii în anii precedenți.În Legea Bugetului de Stat pe anul 2020 pentru compensarea pierderilor bănești ale cetățenilor în Banca de Economii sunt prevăzute 64 de milioane de lei.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.