„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 85 de ani

InfoPrut, 14 februarie 2020 11:30

Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi, 14 februarie, vârsta de 85 de ani. Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, județul Hotin, România Mare. În 1973, Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. Se întoarce la Chișinău cu un sac de cărți. Mai târziu, poetul spune „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină. În 2009 poetul a trecut la cele veșnice  în urma unui accident de circulație. În Republica Moldova a fost declarată zi de doliu național, iar la funeraliile sale au asistat câteva zeci de mii de oameni. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi și Buzău poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010 a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor din Chişinău. SCRISOARE DIN BASARABIA Cu vorba-mi strâmbă şi pripită Eu ştiu că te-am rănit spunând Că mi-ai luat şi grai şi pită Şi-ai năvălit pe-al meu pământ. În vremea putredă şi goală Pe mine, frate, cum să-ţi spun, Pe mine m-au minţit la şcoală Că-mi eşti duşman, nu frate bun. Din Basarabia vă scriu, Dulci fraţi de dincolo de Prut. Vă scriu cum pot şi prea târziu, Mi-e dor de voi si vă sărut. Credeam ca un noroc e plaga, Un bine graiul cel sluţit. Citesc azi pe Arghezi, Blaga – Ce tare, Doamne-am fost minţit! Cu pocăinţă nesfârşită Mă rog iubitului Isus Să-mi ierte vorba rătăcită Ce despre tine, frate, am spus. Din Basarabia vă scriu, Dulci fraţi de dincolo de Prut. Vă scriu cum pot şi prea târziu, Mi-e dor de voi şi vă sărut. Aflând că frate-mi eşti, odată Scăpai o lacrimă-n priviri Ce-a fost pe loc şi arestată Şi dusă-n ocnă la Sibiri. Acolo-n friguroasa zare, Din drobul mut al lacrimii Ocnaşii scot şi astăzi sare Şi nu mai dau de fundul ei. Din Basarabia vă scriu, Dulci fraţi de dincolo de Prut. Vă scriu cum pot şi prea târziu, Mi-e dor de voi şi vă sărut. https://www.youtube.com/watch?v=qNs-h0VuCCE&feature=emb_title Articolul „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 85 de ani apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 6 ore
22:50
Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor – 2020” din Chișinău va aduce pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” interpreți de pe ambele maluri ale Prutului, dar și artiști din toată lumea, printre care Inna și Fuego. Evenimentul va fi inaugurat duminică, 1 martie, și va dura până pe 10 martie, astfel că în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac” din centrul Chișinăului sunt așteptați toți iubitorii de artă și tradiție. În total, în cadrul Festivalului aflat la cea de-a 54-a ediție vor fi prezentate 53 de spectacole muzicale, dintre care 28 - în diferite raioane ale republicii: Anenii Noi, Bălți, Edineț, Soroca, Criuleni, Cahul, Comrat, Ungheni, Ialoveni, Hâncești, Briceni, Orhei și două în oraşul Tiraspol. Potrivit organizatorilor, la „Mărțișor 2020” vor evolua artiști și colective artistice renumite din afara Republicii Moldova, precum: „Trio Montagnana” (Belgia), David Filipe, vioară (Portugalia), Ansamblul de dansuri irlandeze Celtic Legends (Irlanda), Martin Palmeri (Argentina), Marek Stefanski (Polonia), Sedov Jazz Trio, Stas Mihailov (Federația Rusă), Montenegrin Guitar Duo (Muntenegru), Fuego, Inna, Victor Socaciu, Dirijorul Gheorghe Costin (România) și alții. Tradițional, Festivalul va aduce în fața publicului și cele mai renumite colective artistice din R. Moldova, precum Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”, orchestrele de muzică populară „Lăutarii”, „Folclor”, „Fluieraș”, „Mugurel”, ansamblul de acordeoniști „Concertino”, „Alex Calancea Band”. Articolul Inna și Fuego, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
22:00
După mai bine de 50 de ani, acoperişul grădiniţei „Ghiocel” din Sângerei va fi reparat cu bani oferiți de Guvernul României. Costul lucrărilor este estimat la 83 000 de euro, scrie TVR Moldova. Grădiniţa „Ghiocel” este una din cele mai mari din oraşul Sângerei. De când a fost inaugurată, în 1963, instituţia nu a mai beneficat de reparaţii serioase. „Avem nevoie de dotarea materialelor didactice, de un gard securizat pentru copii, sunt necesități”, a declarat directorul grădiniţei „Ghiocel”, Ana Gubceac. Totuşi, una din cele mai mari probleme este acoperişul vechi, care dă mari bătăi de cap educatorilor pe timp de ploaie. „Când plouă, uneori picură. Este foarte important să avem și noi un acoperiș. Eu am crescut în această grădiniță și lucrez de 42 de ani aici. Foarte mult ne bucurăm că am avut o colaborare strânsă cu România”, a spus o educatoare. În scurt timp vor începe lucrările de reparaţie ale acoperişului. Guvernul României va aloca suma necesară de bani. „Ne bucurăm că facem lucuri bune pentru grădiniță. Copiii merită, cadrele didactice merită şi vom continua în permanență să avem grijă ca actul educațional să se desfăşoare în condiţii logistice foarte bune”, a menționat Consulul General al României la Bălţi, Petrișor Dumitrescu. „Am vrut să spun astăzi un simplu mulțumesc mare pentru tot ce a facut fratele nostru și frații noștri de peste Prut, poporul român, Guvernul român pentru orașul Sângerei, pentru raionul Sângerei și de fapt pentru toată Republica Moldova”, a subliniat primarul orașului Sângerei, Arcadie Covaliov. Grădiniţa „Ghiocel” din Sângerei este frecventată de 150 de copii. Articolul Cea mai mare grădiniță din Sângerei, reparată cu ajutorul României apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
21:20
Discipolii Clubului de karate Tay-Sen din Cernăuți  au plecat acasă cu medalii de la Campionatul Internațional „Transilvania Grand Prix 2020”, care s-a desfășurat în orașul Oradea, notează BucPress. La Campionatul din Oradea, „Transilvania Grand Prix 2020”, au participat 1150 de sportivi din 10 state ale lumii, potrivit unui anunț postat pe site-ul Consiliului orășenesc Cernăuți. Karatiștii din cadrul Clubului Tay-Sen au dus acasă 6 medalii de aur, 7 de argint și 5 de bronz. Acești sportivi sunt discipolii lui Evghen Motovilin, Ruslan Biloskurskii și Ion Ilco. Tinerii karatiști se pregătesc pentru participare la Campionatele din Germania și Cipru. Articolul Sportivi din Cernăuți, premii la Oradea apare prima dată în InfoPrut.
21:10
O delegație oficială de la Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina în frunte cu Liubomira Mandzii, adjunctul ministrului educației de la Kiev s-a aflat într-o vizită de două zile în regiunile Cernăuți și Transcarpatia, transmite BucPress. În nordul Bucovinei oaspeții au avut întâlniri cu autoritățile locale și cadrele didactice, directorii unor instituții de învățământ, vizite de documentare și au participat totodată  la o „masă rotundă”, organizată în incinta administrației regionale de stat Cernăuți, la care au fost invitați majoritatea profesorilor de limbă și literatură ucraineană din școlile cu predarea disciplinelor în limba română din regiunea Cernăuți. La întâlnirea cu adjunctul ministrului Învățământului și Științei de la Kiev au fost invitați  să participe și reprezentanții mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți, care au asistat, de fapt, la o întâlnire de prezentare a standardului de stat în învățământul secundar din Ucraina. Din păcate, încercările de a aborda subiectul legilor care îngrădesc dreptul la învățământ în limba maternă a fost blocat de reprezentanții Ministerului de la Kiev, care subliniau că acesta este un subiect politic, iar Curtea Constituțională de la Kiev a recunoscut că Legea Educației corespunde cu Legea Fundamentală a Ucrainei. Așadar, reprezentanții mediului asociativ românesc prezenți la întrunire într-un număr destul de mare au asistat la o întâlnire de natură tehnică, iar tema „mesei rotunde” nici nu le-a fost anunțată. În același timp, experții comunității românești din Ucraina au adus critici standardelor propuse de Kiev pentru că vin în contradicție cu Legea Învățământului secundar din Ucraina, iar orele tot mai puține la limba și literatura română nu vor permite ca limba maternă să fie studiată suficient de către etnicii români din Ucraina. Opiniile celor prezenți au fost diverse. Printre liderii mediului asociativ românesc prezenți la întâlnirea cu oficialitățile de la Kiev s-a numărat și academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, care este categoric împotriva acestor standarde. Nicolae Șapcă, vice președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” este de părere că limba maternă trebuie să fie limba de bază în instituțiile de învățământ mediu din Ucraina. În cadrul „mesei rotunde”, Aurica Bojescu, secretară responsabilă a Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” a adresat mai multe întrebări reprezentanților ministerului de la Kiev, venind chiar cu unele propuneri concrete, care ar putea fi de folos școlilor cu predarea disciplinelor în limba română din Ucraina. Articolul Ministerul Învățământului și Științei de la Kiev refuză să discute despre dreptul la limba maternă al românilor din Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
20:20
„Dodon ne-a arătat că nu se teme de aderarea R. Moldova la UE. Dodon și stăpânii săi se tem de Unire. Așa cum a fost în 1917-1918 și în 1989-1991”. Astfel a comentat Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale, declarațiile „țâfnoase” ale șefului statului, conform cărora după alegerile prezidențiale din toamnă va organiza un referendum prin care să modifice Constituția pentru a bloca reunificarea Republicii Moldova cu România. „Nici Igor Dodon și nici Federația Rusă nu se tem de aderarea la UE care, vorba lui Caragiale, „este sublimă dar lipsește cu desăvârșire". Președintele marionetă nu încearcă să blocheze, prin modificarea Constituției, aderarea la UE ci Unirea deoarece, și Dodon știe asta, aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar, în noul context european, este doar o utopie vândută astăzi de noii samsari de vise și speranțe, depășiți de realitățile politice”, a menționat Octavian Țîcu. Deputatul a mai precizat că ultimul sondaj IMAS a scos în evidență că numărul unioniștilor a depășit cifra de 32%, fără a lua în calcul numeroasă diaspora basarabeană. Totodată, acest sondaj, printr-un calcul matematic simplu, arată că numărul celor care cred în Unire îl depășește ușor pe cel al celor care cred în aderarea la UE. Din cei 60 % care își doresc aderarea la UE mai mult de jumătate sunt unioniști. „Basarabia se trezește Igor Nicolaevici, iar un popor deșteptat nu poate fi oprit nici măcar de schimbarea Constituției pe care, așa cum o schimbi tu, o putem schimba și noi”, a subliniat liderul PUN. Articolul Declarație: Principala frică a lui Dodon și a Moscovei este Unirea apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
19:20
În an electoral, un pomelnic cu numele familiei prezidențiale Dodon ar fi fost tipărit în 1 500 de exemplare și ar urma să fie distribuite în bisericile care aparțin Mitropolie Chișinăului și a Întregii Moldove.  Informația a fost făcut publică de presa de la Chișinău, potrivit căreia Combinatul poligrafic din Chişinău, o întreprindere de stat, ar fi tipărit 1 500 de exemplare. Potrivit TV8, administrația tipografiei vizate a refuzat să vorbească la acest subiect. Însă, în spatele camerelor, angajații tipografiei au confirmat că au fost tipărite astfel de pomelnice cu numele familiei Dodon. Ziarul de Gardă susține că Pomelnicul familiei Dodon ar urma să fie distribuit în toate bisericile din R. Moldova, deși acest lucru nu este recunoscut de Președinție. Totodată, presa de la Chișinău susține că în prezent este tipărită o carte intitulată „Pravila Creștinului Ortodox”, care urmează a fi oferită în dar de către președintele Igor Dodon. În răspunsul oferit pentru Ziarul de Gardă, secretarului general al Aparatului prezidențial, Nicolae Posturusu, menționează că inițiativa de a tipări „publicațiile” aparține reprezentanților mediului bisericesc și că resurse din bugetul instituției prezidențiale nu au fost alocate în acest sens. Din fluturașul ce urmează a fi inserat în „Pravila creștinului ortodox”, rezultă că această carte va fi oferită în dar de președintele Igor Dodon, pentru „promovarea valorilor creștine”. În contextul în care Nicolae Posturusu susține că tipărirea acestei publicații aparține reprezentanților mediului bisericesc, zdg.md să aflăm mai multe detalii de la reprezentanții Mitropoliei, însă fără succes. Episcopul Ioan de Soroca, care expune poziţia Mitropoliei în diverse cazuri ce ţin de Biserică şi Stat a spus pentru Ziarul de Gardă că nu cunoaște despre tipărirea unei astfel de cărți. Nici părintele Octavian Moșin nu a putut să ofere detalii despre această carte, dar cu referire la pomelnic, el a declarat că acestea pot fi personalizate, iar acest aspect nu este primordial. Totuși, preotul susține că în mod normal și corect pomelnicul ar trebui să fie într-o singură biserică, de care tu aparții, dar nu să fie distribuit. „Nu e bine să fii babă călătoare. Trebuie să ai o discuție cu preotul, să te cunoască cine ești și ce probleme ai. La mare nevoie, când cineva are o mare problemă, putem cere rugăciuni unii de alții, mai ales când cineva e grav bolnav”, ne-a declarat Octavian Moșin pentru Ziarul de Gardă.   Articolul Campanie electorală mascată pentru Dodon în bisericile din R. Moldova? A fost tipărit și distribuit „Pomelnicul familiei Dodon” apare prima dată în InfoPrut.
17:20
„Demobilizarea electoratului lui Dodon este cheia succesului Maiei Sandu”. De această părere este analistul politic Cristian Hrițuc care a explicat într-un comentariu pe blogul său cum poate fi învins Igor Dodon la alegerile prezidențiale din toamnă. În opinia analistului politic, sprijinul care să-i asigure Maiei Sandu, victoria în alegerile prezidențiale din acest an, poate veni doar din Occident. „Și când mă gândesc la sprijin, nu mă gândesc la cel convențional, consilieri aduși, poze cu lideri din vest, sprijin financiar. Aici vorbesc de devoalarea unor acțiuni făcute de Dodon de-a lungul timpului. Dodon trebuie arătat așa cum a fost de-a lungul timpului. La început a fost „sluga” lui Plahotniuc. Și-a făcut partidul pe banii acestuia. I s-a construit o rețea pentru că era necesar să fie anihilat partidul lui Voronin. A fost ajutat să candideze la Primăria Chișinău. Într-adevăr, în ultimul moment i s-a tras preșul de sub picioare și așa a putut ieși Chirtoacă primar.  După acest început, a venit momentul când Dodon a ajuns să coabiteze cu Plahotniuc. Afacerile socialiștilor erau ale socialiștilor, cele ale lui Plahotniuc erau ale lui. Au fost și momente tensionate, au fost și momente în care Dodon încerca să „îl facă” pe fostul lider PDM, încercând să iasă din lesa acestuia. Nu i-a reușit până la momentul deal-ului făcut între Germania și Rusia.  Am văzut înregistrările cu Dodon spunând că ia bani de la ruși. Acestea n-au avut efectul scontat. Acum este momentul în care trebuie să apară toate aceste dovezi, în care să fie prezentat Dodon în toată splendoarea sa, menționează Cristian Hrițuc. Sursa consideră că moldovenilor trebuie să li se arate că Dodon n-a fost niciodată un adversar al lui Plahotniuc. Deși s-a dat drept mare luptător împotriva oligarhiei, este fix un oligarh, mai spălat e drept. Este tipul de personaj care n-are niciun scrupul de a băgă cuțitul în spatele victimei. Un ipocrit care încearcă să pozeze în „tătucul” națiunii, dar căruia îi pasă doar de conturile proprii. „Imaginea reală a lui Dodon este alta. Trebuie prezentate acele dovezi, care există, ce pot avea un impact major. Desigur, multe din cele descrise mai sus sunt cunoscute la nivel de bârfă. Multe din aceste lucruri au trecut pe la urechile moldovenilor, doar că există acel raționament în mintea omului în care are nevoia de confirmare, de o dovadă palpabilă pentru a crede și a acționa în consecință. Toate aceste lucruri pot fi devoalate înaintea campaniei viitoare. Dacă o parte din electoratul lui Dodon va fi demobilizat, dacă o parte dintre aceștia vor sta acasă în ziua votului, există o șansă ca președinția să fie câștigată de Sandu”, adaugă analistul politic. Cristian Hrițuc mai subliniază că demobilizarea electoratului lui Dodon este cheia succesului Maiei Sandu. Și asta pentru că, adaugă sursa, ea nu are unde crește electoral, și-a atins maximul. În schimb, Occidentul poate ajuta atunci când vine vorba de prezentarea adevărului, prezentarea unor imagini reale, ce pot avea ca efect, demobilizarea electoratului lui Dodon. Articolul Opinie: Demobilizarea electoratului lui Dodon este cheia succesului Maiei Sandu apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Ion Chicu, premierul de la Chișinău, a declarat că creditul promis de Rusia, de jumătate de miliard de dolari, va fi acordat în tranșe, pentru o perioadă de 10 ani, iar rata dobânzii ar fi de până la 2%.  „Rușii vor deschide o linie de creditare de 500 de milioane de dolari. Noi vom lua în tranșe acești bani, în funcție de capacitatea noastră de valorificare. Pentru anul 2020 noi am estimat că avem nevoie de 200 de milioane de dolari. Acum, partea rusească, ca să ne ofere acești bani, trebuie să facă rectificări la bugetul lor. Mașinăria acolo este un pic mai greoaie decât la noi. Această rectificare va fi realizată în primele două săptămâni a lunii martie”, a explicat Chicu în cadrul unei emisiuni tv. Premierul a subliniat că R. Moldova va primi prima tranșă din creditul rusesc la sfârșitul lunii martie, iar săptămâna viitoare va fi punctul final de negocieri, ulterior acordul va fi prezentat în Parlament, ratificat și după aceea, R. Moldova poate primi banii. Chicu a mai dat asigurări că totul va fi transparent, iar banii vor fi direcționați exclusiv în infrastructură. Amintim că în urma vizitei sale la Moscova din toamna anului 2019, premierul Ion Chicu a declarat că Republica Moldova va primi un credit de 500 de milioane de dolari. https://www.facebook.com/Gheorghe.GONTA001/videos/2820595204674166/?epa=SEARCH_BOX Articolul Detalii despre ,,creditul” Rusiei pentru R. Moldova. Cât va fi dobânda apare prima dată în InfoPrut.
14:50
George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) , susține că nu doar Igor Dodon se teme de un referendum pentru Unirea, dar și tuturor politicienilor privilegiați de existența statului Republica Moldova le este frică de reîntregirea neamului. Într-un editorial pentru timpul.md, Simion a explicat că dincolo de toate argumentele istorice, care sunt de partea noastră, Unirea se va face printr-o majoritate. „Iar majoritatea aceea nu e departe. Cred că putea fi obținută chiar și în 2018. Nu a fost să fie. Plahotniuc, cot la cot cu Năstase și Dodon, ne-a blocat eforturile unioniste, Bucureștiul a fost și el chitit să ne blocheze la Prut și să ne alunge din Piața Marii Adunări Naționale. Primarii au fost intimidați să nu mai dea, în continuare, declarații de Unire. O bătălie a fost pierdută, dar nu și războiul”, a adăugat copreședintele AUR. În opinia lui Simion, majoritatea asta unionistă se întrevede prin zeci de mii de oameni trecuți Prutul, prin eforturi mediatice solitare, prin colb rămas pe haine după sute de sate prin care am trecut cu foi volante, dar mai ales prin foame și disperare. „De aceea, frica lui Dodon e evidentă. De aceea Maia Sandu mai vrea să mai piardă o dată. Ca să mai întindă în continuare această piesă proastă numită separatism moldovenesc”, a mai spus copreședintele AUR. Amintim că, în toamna anului trecut, George Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de cinci ani de către regimul lui Plahotniuc. Interdicția a fost menținută și atunci când la Chișinău s-a schimbat puterea și a fost ales un Guvern proeuropean în frunte cu Maia Sandu. Ulterior puterea a nimerit în mâinile lui Igor Dodon, iar recent șeful statului a declarat că  vrea să schimbe Constituția R. Moldova, pentru a limita posibilitatea unioniștilor de a organiza un referendum pentru Unirea cu România.  Articolul George Simion dezvăluie numele politicienilor din R. Moldova care se tem de Unire și susțin separatismul pentru a-și păstra funcțiile apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
14:00
În timp ce Igor Dodon, președintele prorus de la Chișinău, amenință că va schimba Constituția pentru a bloca Unirea, sute de mii de oameni din R. Moldova așteaptă să-și redobândească cetățenia română. Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) anunță că fiecărui membru al Comisiei pentru Cetățenie îi sunt distribuite săptămânal spre analiză sau rezolvare in medie 400-450 de dosare de cetățenie. Mai mult, ANC precizează că într-o zi normală de lucru, instituția primește spre soluționare circa 450 dosare de cetățenie. Într-un răspuns oficial oferit deputatului Iurie Reniță la demersurile sale, privind urgentarea examinării dosarelor de redobândire a cetățenii române, instituția a specificat că având mai puțin de 100 de angajați, ANC a gestionat în toata această perioadă peste 100.000 de dosare de cetățenie anual. Astfel, începând cu anul 2010, puțin peste 856 600 de basarabeni au depus cereri de redobândire a cetățeniei românești, în prezent 230 de mii așteaptă un răspuns în această privința. Deficiența de personal existent încă de la înființare a dus la sincope în desfășurarea activității o dată cu creșterea volumului de muncă la nivelul ANC. Astfel, în 2010 au fost înregistrate și analizate 96.417 dosare, în 2011 s-au înregistrat 102.425 dosare, în 2012 -88.663 dosare, în 2013 - 52.798 dosare, în 2014- 21664 dosare, în 2015- 81153 dosare, în 2016- 114870 dosare, în 2017 - 94.499, în 2018-100157 dosare, iar în 2019 au fost înregistrate 103.967 dosare. „Pentru o fluidizare a procedurilor de examinare și acordare/redobândire a cetățeniei române putem contura două soluții viabile: o mărire a schemei de personal și o modificare a Legii nr. 21/1991 a cetățeniei române, în sensul optimizării procedurii de lucru, a termenelor și redimensionarea Comisiei pentru Cetățeniei”, se arată în răspunsul Autorității Naționale pentru Cetățenie ANC a mai subliniat că în anii precedenți au fost făcute demersuri pentru a găsi soluții, doar că implementarea acestor soluții țin de competența Ministerului Justiției       Articolul Câte dosare pentru cetățenia română sunt înregistrate săptămânal la Autoritatea Națională pentru Cetățenie apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Partidul Socialiștilor din R. Moldova a rezervat Piața Marii Adunări Naționale pentru aproape fiecare weekend din 2020. Potrivit unor declarații prealabile depuse la Primăria Chișinău, socialiștii intenționează să aducă în PMAN până la 20 000 de persoane. Despre aceasta a anunțat consilierul municipal din partea Partidului Unității Naționale (PUN), Corneliu Pântea. [caption id="attachment_41395" align="aligncenter" width="600"] Foto: Constantin Grigoriță[/caption] „PSRM a rezervat Piața Marii Adunări Naționale pentru toată perioada anului 2020. Teama PSRM și a lui Dodon de mitinguri antisocialiste îi face să ia măsuri de precauție rușinos de exagerate”, a menționat Pântea într-o postare pe Facebook. În opinia consilierului PUN, socialiștii ar încerca să nu permită cetățenilor nemulțumiți să se întrunească și să protesteze. Astfel, pentru a nu permite cetățenilor să se adune și să protesteze contra „raiului socialist” al lui Dodon, PSRM a rezervat PMAN din martie 2020 până în ianuarie 2021, în fiecare săptămână, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la orele 9,00 până la 22,00, spune consilierul. „Probabil, lui Igor Dodon, Zinaidei Greceanâi și Ivan Ceban încă nu le-au trecut spaimele din aprilie 2009. Și atunci, tot după alegeri viciate, a ieșit lumea în stradă! Din păcate pentru PSRM și liderii săi, simpla rezervare a PMAN nu-i va ajuta și nici feri de furia populară, după cum nici pe Voronin nu l-a ajutat. Vorba ceea: de ce ți-e teamă, de aceea nu scapi”, a conchis Corneliu Pântea. Articolul De teama unioniștilor, Dodon blochează Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
12:50
„Lui Dodon îi este frică de Unire, de aceasta vrea să o interzică. Dodon, de ce ți-e frică, de aia nu scapi, spune o vorbă veche românească”. De această părere este Mișcarea Politică UNIREA, care condamnă cu vehemență declarațiile iresponsabile și halucinante ale lui Igor Dodon, cu privire la modificarea Constituției R. Moldova pentru interzicerea Unirii. Astfel, Mișcarea Politică Unirea susține că va aduce la cunoștință organismelor internaționale, inclusiv Curții Penale Internaționale de la Haga, tentativele lui Dodon de negare a pluralismului politic, pluralismului de opinie, a libertății de exprimare și a practicii judiciare în legătură cu constituționalitatea unionismului, existente în Republica Moldova inclusiv pe baza precedentelor CEDO. Mai mult, gruparea politică consideră că Igor Dodon trebuie demis și adus în fața Curții Penale Internaționale de la Haga. „1. Atacurile continue asupra Unirii și amenințările permanente la adresa unioniștilor din partea lui Dodon reprezintă o formă de persecutare a unui segment politic și civil - tot mai important - din societate, care a ajuns la peste 1/3 din populația RM, ceea ce constituie o crimă împotriva umanității, în conformitate cu art.7 lit. h) din Statutul Curții Penale Internaționale. 2. Derapajele antidemocratice repetate ale lui Dodon, de atac la adresa unioniștilor, cu amenințarea de a interzice un curent firesc, existent prin voința oamenilor, intenția anunțată de modificare a Constituției, în vederea interzicerii obiectivului politic al Unirii, vin în contradicție flagrantă cu drepturile și cu libertățile fundamentale ale omului, consacrate de către ONU, Consiliului Europei, Uniunea Europeană, OSCE, practica CEDO etc. 3. Republica Moldova (RM) face parte din organismele internaționale menționate mai sus și este un stat asociat Uniunii Europene. 4. Aderând la aceste organizații internaționale, RM a semnat și a ratificat acorduri obligatorii și pentru RM, care, în materie de drepturi ale omului prevalează și asupra Constituției RM, fiind cu aplicabilitate directă la nivelul oricărei instituții de stat. 5. Pe data de 10 septembrie 1991, la două săptămâni de la proclamarea Independenței, RM a decis să adere la Conferința pentru Securitate și Cooperare din Europa (CSCE - devenită mai târziu OSCE) și să semneze Actul Final de la Helsinki. 6. Actul Final de la Helsinki, care datează încă de la 1 august 1975, prevede, în pct. 1, posibilitatea modificării pașnice a frontierelor statelor, prin acord. Or, art.142, alin.1), din Constituția RM, pe care vrea să-l modifice Dodon, pentru a interzice Unirea, nu face altceva decât reia prevederile Actului Final de la Helsinki. 7. Actul Final de la Helsinki este menționat și în Declarația de Independență a RM, deci în Constituția RM, Curtea Constituțională stabilind anterior că Declarația de Independența face parte din Constituție. În același timp, încercarea de modificare a art.142, alin.1), din Constituție contravine flagrant alin.2) din același articol, precum și art.4 din Constituție. Mai mult - fiind vorba de materia „drepturi ale omului”, în mod automat, prevederile tratatelor internaționale, prevalează. În cazul în care Dodon va porni procedura de modificare, acțiunile sale ilegale vor trebui imediat contestate la Curtea Constituțională a RM și declarate neconstituționale. 8. Actul Final de la Helsinki este obligatoriu pentru RM, noi asumându-ne acest angajament internațional încă din 1991-1992, prin aderarea la CSCE și semnarea tratatului respectiv. Legea cu privire la tratate prevede în mod expres, în art.19 și 22, acest lucru. 9. Rezultă că - pentru a-și putea realiza „planurile geniale” - Dodon trebuie să modifice nu numai Constituția, dar și Declarația de Independență, și Actul Final de la Helsinki, precum și alte documente internaționale, lucru evident imposibil și chiar fantasmagoric. Dodon, în lipsa unor soluții reale la problemele RM și în disperare de cauză, încearcă să-l copieze pe stăpânul său, Putin, care la rândul sau vrea să modifice Constituția Rusiei, astfel încât tratatele internaționale și hotărârile CEDO să nu mai aibă valoare în Rusia, ceea ce ar transforma Rusia, din nou, într-un GULAG sovietic. Dodon vrea să extindă GULAG-ul și în RM”, se arată într-o declarație a Mișcării Politice Unirea. MPU subliniază că Unirea va avea loc, oricâte piedici vor fi puse de Putin, Dodon, Krasnoselski s.a., și oricâte tentative vor mai fi din partea Rusiei, de deturnare a R. Moldova, din drumul său firesc spre Unire. De asemenea, Mișcarea Politică Unirea dă asigurări că va apăra Unirea și nu va admite să aibă loc un pretins „referendum”, prin care fie suprimat dreptul fundamental al cetățenilor RM la Unire. Amintim că, recent președintele Igor Dodon a declarat că vrea să schimbe Constituția R. Moldova, pentru a limita posibilitatea unioniștilor de a organiza un referendum pentru Unirea cu România.  Articolul Politicieni de la Chișinău: „Lui Dodon îi e frică de Unire, de-asta vrea să o interzică. Dodon, de ce ți-e frică, de aia nu scapi!” apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Președintele Igor Dodon vrea să schimbe Constituția, pentru a limita posibilitatea unioniștilor de a organiza un referendum pentru Unirea cu România. Declarația a fost făcută de șeful statului la un post de televiziune afiliat PSRM. Acesta susține că articolul 142 din Legea Supremă trebuie exclus, motiv pentru care va propune Parlamentului, după alegerile prezidențiale din acest an, modificarea acestei prevederi. „Sunt sigur că poporul ne va sprijini. Putem organiza şi un referendum pe acest subiect”, a declarat Dodon. Mai mult, președintele Republicii Moldova spune că cei care promovează ideea „lichidării statului” ar trebui să fie pedepsiți, lucru imposibil la ora actuală, anume din cauza articolului cu pricina, care le permite adepților unionismului să-și promoveze mesajul. Intenția lui Dodon nu este însă o noutate, acesta militând dintotdeauna pentru interzicerea mesajelor unioniste. În anul 2018, în contextul organizării Marii Adunări Centenare din PMAN, Dodon declara că „dacă socialiştii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege”. Totuși, acest lucru nu s-a mai întâmplat, deși PSRM deține guvernarea. Aceeași modificare a Legii Supreme, Dodon o cerea și în 2015, atunci când anunța că PSRM pregătește un proiect de modificare a legii. Amintim că, recent, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Dodon a fost întrebat, în contextul vizitei la Chișinău a premierului ungar Viktor Orban, dacă Ungaria încearcă să substituie România. Dodon a răspuns: „Eu nu cred că cineva poate să-i substituie pe români. Ei sunt frații noștri de peste Prut”. Articolul Schizofrenia lui Dodon: Vrea să schimbe Constituția pentru a bloca Unirea apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
21:40
Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” din R. Moldova este nominalizată la concursul Superscrieri din România cu articolul „Prăbușire” realizat de Liliana Botnariuc.  Reportajul „Prăbușire”, de Liliana Botnariuc scoate în prim plan evenimentele din iunie 2019, atunci când o parte a unui bloc locativ de nouă etaje din Otaci s-a prăbușit. Locatarii au fost evacuați cu aproximativ două ore până la producerea incidentului, datorită lui Igor Bordian, inspector în construcție. Povestea uimitoare redată într-un stil unic care trezește un amalgam de emoții poate fi citită aici. Dacă va plăcut puteți vota acest reportaj - aici, ajutându-l astfel să obțină „Oscarul Jurnalismului din România”. Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” a fost fondată în februarie 2016. Jurnaliștii de acolo cutreieră R. Moldova și scriu povești nespuse despre oameni și destine împărțite-n kilometri. Petrec mult timp alături de eroi, pentru a înțelege mai bine fenomenele sociale și pentru a le reda în detalii. Oameni și Kilometri este unica instituție din R. Moldova nominalizată la prestigiosul concurs Superscrieri, numit și „Oscarul Jurnalismului din România!” Premiile Superscrieri este o competiție, care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale, crezând în puterea cuvintelor de a influența în bine relațiile dintre noi și de a genera schimbări de atitudini, cutume, norme.     Articolul „Oameni și kilometri” din Republica Moldova, nominalizare la premiile Superscrieri din România apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Consulul general al României la Bălți sesizează despre faptul că există intermediari în jurul Consulatului, care blochează sistemul de programare. Ulterior, persoane necunoscute ar prelua oamenii care se adresează după servicii și ar propune programări contra cost. [caption id="attachment_46456" align="aligncenter" width="600"] Sursă foto: jc.md[/caption] Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a declarat în cadrul unei ședințe, că persoane necunoscute blochează sistemul de programare pentru servicii consulare, informează nordnews.md.  „Toată lumea se plânge că nu poate să se programeze și să-și rezolve problemele. Dar, să știți, nu este vina Consulatului, pentru că, pe internet, se vând deja programe cu 200-300 de euro, care blochează programarea. Mai târziu, acestea sunt vândute. Evident, că sunt bani grei la mijloc”, spune Dumitrescu. Ulterior, oamenii care vin la Consulat ar fi preluați de oameni din exterior, pe care îi percep ca angajați ai consulatului, care ar veni să le ofere consultanță. „Nu are nimeni voie să iasă să ofere consultanță, pentru că teritoriul României este doar în interiorul gardului”, a explicat consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu. Acesta a subliniat că toate serviciile consulare sunt gratuite. Articolul Dosarul cetățeniei române: ,,Pe internet se vând deja programe cu 200-300 de euro, care blochează programarea” apare prima dată în InfoPrut.
20:10
O grădiniță din orașul Sângerei va beneficia în acest an de aproximativ 83 000 de euro din partea Guvernului României. Este vorba despre instituția de învățământ preșcolară „Ghiocel”, care este frecventată de 150 de copii. Astăzi, grădinița a fost vizitată de Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, care a subliniat că accesul la educație de calitate în Republica Moldova este o prioritate pentru România, potrivit Nord News. „Este vorba despre un proiect care a fost scris în anul 2018 și care este implementat în 2020. Va fi schimbat acoperișul acestei grădinițe, din fondul de investiții care vin din România. Accesul la o educație de mare ținută și rafinament. Asta ne propunem împreună cu domnul primar, să ridicăm calitatea vieții în orașul Sângerei”, a declarat Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu. Din banii oferiți de Guvernul României, va fi renovat acoperișul grădiniței, care nu a fost reparat de mai bine de jumătate de secol. „La moment, suntem în proces de realizare a unui proiect de renovare a acoperișului, în sumă de 1,6 milioane de lei. Pentru instituția noastră este un proiect binevenit. Grădinița este din anul 1963. Având 57 de ani, chiar necesită reparație. Sunt copii din districtul nostru în număr de 150, chiar nu-i putem cuprinde, dar suntem mulțumiți că grădinița este suprasolicitată”, a menționat directoarea grădiniței, Ana Gubceac. Primarul orașului Sângerei a declarat că prioritățile autorităților locale pentru următorii ani sunt accesul la educație de calitate, dar și infrastructură dezvoltată. „Pe noi ne interesează sănătatea noastră, să avem sistem de canalizare, stație de epurare și ca prin apeduct să curgă apă calitativă. Din cei 90 de km de apeduct, 70 de km sunt vechi, din anii 1970. Este cel mai grandios proiect. Venin către Guvernul României cu această propunere, provocare, ca pe viitor, să realizăm acest proiect”, a mai adăugat primarul orașului. În cadrul vizitei sale de lucru la Sângerei, Consulul General al Românie la Bălți a mers la primărie și la alte două instituții de învățământ. Articolul Consulul României la Bălți: Accesul la educație de calitate în R. Moldova, prioritate pentru București apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Singurul factor, care-i atribuie importanță lui Igor Dodon în fața lui Putin, este angajamentul șefului statului de a realiza scenariul, convențional vorbind, „Kozak-2” prin așa numita „federalizare” a R. Moldova. De această părere este deputatul Oazu Nantoi,  expert în problema transnistreană. Într-un comentariu pentru cotidianul.md, Oazu Nantoi a explicat cum de-a lungul timpului statalitatea Republicii Moldova a degradat la nivelul unui concubinaj hâdos între regimul nerecunoscut din stânga Nistrului și cel de la Chișinău. Și nici Acordul de Asociere cu UE, semnat la 27 iunie 2014, nu poate servi drept „frunză de smochin” pentru „partenerii” în  acest concubinaj. „Cel mai grav în toată afacerea aceasta este că degradarea situației de pe ambele maluri ale Nistrului, cu degradarea și manipularea celor rămași, perfect îi convine lui Putin pentru a transforma, ceea ce urma să devină Republica Moldova, într-un teritoriu controlat de el prin implementarea, de către Dodon, a indicațiilor dictate de Kozak – turma nu se opune, nici când este mânată la abator. Dacă în 2003 („Kozak-1”) publicul ceva s-a agitat și s-a mobilizat, acuma – adie a cimitir”, a remarcat Oazu Nantoi. Totodată, sursa a subliniat că singurul factor, care-i atribuie importanță lui Igor Dodon în fața lui Putin, este angajamentul de a realiza scenariul, convențional vorbind, „Kozak-2” prin așa numita „federalizare” a R. Moldova. „Igor Dodon nici nu ascunde, că pe această cale, pe lângă trădarea R. Moldova,  se pregătește și o lovitură în spatele Ucrainei, sleite de războiul-hibrid. Dar cu adevărat catastrofal este faptul, că chiar nimeni din politicieni, inclusiv cei „pro-europeni”, nu conștientizează că prin alipirea mecanică a două nenorociri, (una – cu  „statut juridic special”), și cu Rusia în calitate de „garant”,  se va pune capăt proiectului statalității Republicii Moldova”, a atenționat expertul. Oazu Nantoi a subliniat că avându-l pe Igor Dodon – președinte, statul Republica Moldova este unul condamnat să devină o parcelă din spațiul EuroAsiatic, cu frontiera de pe Prut păzită de grănicerii CSI. Articolul Avertizare: Cu Dodon – președinte, R. Moldova este condamnată să devină o parcelă din spațiul EuroAsiatic, cu frontiera de pe Prut păzită de grănicerii „CSI” apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Numele oficial al limbii vorbite de români (numiți în trecut, de către străini, vlahi sau valahi, cu multe variante ale termenului) este acela de „limba română”. Sintagma de „limbă vlahă”, folosită până în secolul al XIX-lea în unele medii exterioare României și poporului român, a fost înlocuită, în mod oficial, cu sintagma de „limba română”, aplicată tuturor dialectelor și graiurilor acestei limbi. Este concluzia Academiei Române și a acad. Ioan-Aurel Pop, care a trimis o scrisoare președintelui Academiei Sârbe de Științe și Arte, în vederea normalizării situației expuse. „Academia noastră, în cadrul căreia au fost și sunt cercetate chestiuni privitoare la graiurile vorbite în ținuturile dintre Morava, Dunăre și Timoc, sau la graiurile din Banatul sârbesc, este preocupată de realitățile lingvistice ale acestei arii de la sud de Dunăre, după cum este interesată și de realitățile legate de felul în care limba română este utilizată în Serbia”, se arată în scrisoare. Președintele Academiei Române prezintă concluziile cercetărilor științifice ale specialiștilor în lingvistică și etnologie în privința limbii române vorbite de românii de la Sud de Dunăre. „Numele oficial al limbii vorbite de români (numiți în trecut, de către străini, vlahi sau valahi, cu multe variante ale termenului) este acela de „limba română”. Sintagma de „limba vlahă”, folosită până în secolul al XIX-lea în unele medii exterioare României și poporului român, a fost înlocuită, în mod oficial, cu sintagma de „limba română”, aplicată tuturor dialectelor și graiurilor acestei limbi. Academia Română a publicat, începând cu anul înființării sale (1866), sute de cărți, sinteze, dicționare, enciclopedii, documente, atlase și studii pe acest subiect, iar statul român a notificat această realitate tuturor statelor cu care întreține relații diplomatice, culturale, științifice”, a menționat acad. Ioan-Aurel Pop. Acesta cere, în numele bunei colaborări dintre instituții, ca Academia Sârbă să contribuie la normalizarea situației expuse. Articolul Academia Română sare în ajutorul românilor din Serbia apare prima dată în InfoPrut.
18:40
De aproape 10 zile, autorităţile separatiste şi-au reluat acuzaţiile la adresa autorităţilor Republicii Moldova privind blocada economică şi financiară a regiunii, scrie Mold-Street.md Andrei Melnik, şef adjunct al aşa-zisei bănci republicane transnistrene a spus că de pe 14 februarie 2020, băncile de la Chişinău nu ar mai acceptă plăţi ale unor întreprinderi din regiune, efectuate de pe conturile lor de la instituţii financiare de la Tiraspol. Presiuni pentru a obţine legalizarea activităţii băncilor de la Tiraspol "Este pentru prima dată în 30 de ani când se întâmplă așa ceva și că întreprinderile transnistrene nu mai pot face plăți furnizorilor de servicii sau achita materia primă. Asta chiar dacă operaţiunile se fac în lei moldoveneşti", a declarat Melnik, citat de novostipmr. Potrivit lui Melnik, de la finele lunii ianuarie 2020 ar fi fost 9 cazuri de returnare a banilor. Administraţia de la Tiraspol acuză chiar de blocadă economică Chişinăul, apelând la OSCE şi Rusia pentru a face presiuni asupra Republicii Moldova. Reprezentanţi ai unor bănci de la Chişinău spun însă că cerinţele impuse companiilor din regiunea separatistă, nu diferă de cele faţă de întreprinderile ce lucrează legal în Republica Moldova. "Dacă vor să facă operaţiuni prin băncile de la Chişinău, nu au decât să se conformeze cerinţelor impuse de legislaţia moldovenească", ne-a declarat o sursă din cadrul unei bănci. De altfel subiectul operaţiunilor bancare vine în contextul în care cele trei aşa-zise bănci ce au mai rămas la Tiraspol vor să îşi legalizeze activitatea. Adică să obţină licenţă de activitate, doar că nu în condiţiile legislaţiei de la Chişinău şi normelor internaţionale, ci într-un regim mai leger. Licența eliberată de BNM este obligatorie  "Singura autoritate de supraveghere bancară pe teritoriul Republicii Moldova, recunoscută la nivel internațional, este Banca Națională a Moldovei. Aceasta activează în strictă conformitate cu legislația în domeniul bancar, armonizată cu standardele internaționale și cele ale Uniunii Europene. Astfel, BNM este singura instituție împuternicită să elibereze licențe băncilor pe teritoriul Republicii Moldova", se arată într-un răspuns al autorităţii bancare. Altfel spus pentru a activa pe teritoriul Republicii Moldova, fiecare bancă trebuie să dispună de o licență eliberată de BNM. Cerința este obligatorie pentru toate persoanele care intenționează să desfășoare activitate bancară pe teritoriul țării. Totodată BNM susţine că băncile licențiate oferă condiții egale pentru toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană. Citiți materialul integral pe Mold-street.com Articolul Separatiștii de la Tiraspol, scandalagii cu normă întreagă apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Maestrul Nicolae Botgros, supranumit magicianul viorii, a devenit astăzi cetățean de onoare al municipiului Botoșani. Titlul i-a fost conferit pentru contribuția adusă la promovarea muzicii populare în tot spațiul românesc și în întreaga lume.  Directorul artistic şi prim-dirijorul Orchestrei naţionale de muzică populară „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, a primit acest titul de la Cătălin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botoșani. , în dimineața zile de 25 februarie, într-un cadru festiv. Ulterior, Nicolae Botgros a publicat un mesaj pe pagina s-a de facebook prin care a mulțumit Primăriei Botoșani, dar și tututor cetățenilor din municipiu pentru acest titlu. „Este un moment emoționant pentru toată familia mea, pentru toată Republica mea, pentru tot ce am făcut eu în toți acești ani. Este un lucru enorm de mare pentru mine, pentru familia mea și aș vrea să dedic această mare distincție tatălui meu, care mi-a pus instrumentul în mână. Această zi istorică va intra în sufletul meu”, a menționat maestrul. Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, din Republica Moldova, într-o familie de lăutari. Tatăl său a fost lăutarul Dumitru Botgros. Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, maestrului revenindu-i toba. La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu fratele său Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban. Câte puțin, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii. Mai târziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. A activat apoi în „Joc”. În 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii. Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S.S. Moldovenească, de către interpretul Nicolae Sulac, dirijor fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit în 1978 conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”. În activitatea solo, a înregistrat 2 albume, dar a colaborat la sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreți de muzică populară, precum Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea, Ștefan Bănică Jr. etc. De-a lungul carierei sale, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, în SUA, Australia, Noua Zeelandă, precum şi în toate ţările din spaţiul ex-sovietic.           Articolul „Magicianul viorii” din Republica Moldova, cetățean de onoare al Botoșaniului apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Deputații PSRM și PD au demis din lașitate și frică un Guvern orientat spre cetățeni, votând în mare grabă un Guvern subordonat Președintelui Dodon, format din aceiași oameni și bazat pe aceleași metode cu care a operat regimul lui Plahotniuc. Declarațiile aparțin Maiei Sandu și au fost făcute în cadrul prezentării de către PAS a unui Raport alternativ celui făcut de Guvernul Chicu la 100 de zile de la învestire. „Iată că după 3 luni de zile, acest Guvern nici măcar nu dorește să comunice clar și transparent cu cetățenii și să explice cu ce s-a ocupat tot acest timp în afară de a merge la ședințe la Igor Dodon cu închinăciuni”, a declarat Maia Sandu. Președintele PAS crede despre Raportul de 100 de zile al Guvernului Chicu că nu spune nimic. De aceea, Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat un Raport alternativ celui făcut de Guvernul de la Chișinău, „un raport care spune adevărul despre ce reprezintă guvernul actual în frunte cu prim-ministrul Chicu”. Sandu a subliniat că dacă președintele Dodon nu este de acord cu evaluarea făcute de PAS și nu este laș, îl invită la o dezbatere televizată la televiziunea națională Moldova 1.   Articolul Maia Sandu îl cheamă pe Dodon la dezbatere televizată apare prima dată în InfoPrut.
16:20
Între Chișinău și Kiev au avut loc consultări referitor la un eventual termen în care ar putea fi introduse restricții pe teritoriul Ucrainei pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Deocamdată nu există decizie în acest sens, dacă aceasta va fi luată, Ucraina va informa părțile interesate. Ambasada ucraineană menționează că, în prezent, mașinile a căror ieșire din Republica Moldova nu este interzisă pot trece frontiera de stat a Ucrainei. „Automobilele, care traversează frontiera de stat trebuie să posede plăcuțe de înmatriculare și documente care respectă legislația internațională. Datorită acestui fapt, șoferii și pasagerii vor fi mai protejați în caz de accidente de circulație, la plata compensațiilor de asigurare etc., și vor facilita foarte mult călătoriile nu numai în Ucraina, ci și în multe alte țări”, a precizat Ambasada Ucrainei în Republica Moldova într-un răspuns pentru IPN. Guvernul Ucrainei pregătește și analizează cu atenție toate consecințele posibile ale stopării trecerii prin frontiera de stat a autovehiculelor ale căror plăcuțe și documente nu respectă cerințele Convenției de la Viena privind traficul rutier din 1968, dar și alte acorduri internaționale existente. Începând cu 1 septembrie 2018, proprietarii de mijloace de transport domiciliați în regiunea transnistreană pot solicita numere de înmatriculare neutre, oferite de către autoritățile Republicii Moldova, care le permite circulația în traficul rutier internațional. La mijlocul lunii ianuarie, Biroul pentru reintegrare a introdus „ un regim de testare” la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului, acestora fiindu-le restricționată trecerea, însă la care a renunțat la scurt timp. Ulterior, premierul Ion Chicu spunea că Ucraina nu va admite accesul automobilelor cu numere transnistrene vechi, începând cu 1 aprilie. Potrivit lui, instituțiile statului au făcut un test să vadă cum funcționează când automobilele nu trec. „Ce va fi după 1 aprilie, când Ucraina nu va permite circulația cetățenilor noștri cu numere transnistrene, vom vedea”, a declarat prim-ministrul. Articolul Ucraina a pus gând rău mașinilor cu numere din regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Pavel Filip a anunțat că PDM trebuie să ia o decizie în privința poziționării sale, ori în opoziție, ori la guvernare. Totodată, liderul democraților a menționat nu acceptă scenariul anunțat de președintele Dodon, potrivit căruia PDM și PSRM va continua să sprijine Guvernul Chicu, fără ca a intra într-o formulă de guvernare „PD nu poate fi pentru mult timp în starea în care se află acum – nici în opoziție și nici la guvernare. Noi atunci am condiționat și am votat acest guvern, i-am oferit cele 100 de zile. În continuare, PD urmează să ia o decizie: ori suntem în opoziție, sau intrăm într-o formulă de guvernare”, a declarat Pavel Filip, în cadrul unei emisiuni radio. Liderul PDM, a mai spus că urmează să aibă loc o discuție cu reprezentanții PSRM în acest sens. Totodată, sursa a admis că poate fi păstrată starea actuală a lucrurilor, însă este de părerea că asta nu este „cea mai fericită” cale. „Urmează să avem aceste discuții cu colegii, să vedem ce oferte vor fi și să alegem calea cea mai bună pentru cetățeni, în primul rând, și pentru formațiunea noastră. De asemenea, trebuie să luăm în calcul și alegerile prezidențiale de anul acesta. Cu părere de rău, clasa politică va fi tulburată de aceste alegeri”, a subliniat Filip. Amintim că anterior, Igor Dodon a declarat că pot avea loc trei scenarii. Primul scenariu ar fi anticipatele – 25%, al doilea scenariu: păstrarea situației de astăzi (PD sprijină Guvernul Chicu) – 50% și al treilea scenariu – oficializarea coaliției PSRM – PD. Pentru ultimul scenariu Dodon a dat doar 25%, ca și în cazul anticipatelor. Articolul Se încheie luna de miere? PDM îl avertizează pe Igor Dodon apare prima dată în InfoPrut.
14:50
Banca Transilvania intenţionează să preia controlul unic asupra O.C.N. „Microinvest" S.R.L prin achiziţionarea 100% din capitalul social al companiei. Operaţiunea de concentrare economică este analizată de Consiliul Concurenţei, în vederea stabilirii compatibilităţii cu mediul concurenţial, transmite bizlaw.md La mijlocul lunii ianuarie, Banca Transilvania a anunţat despre intenţia de achiziţionare a 100% din capitalul social al Microinvest, companie specializată pe finanţarea microîntreprinderilor, liderul pieţei financiare non-bancare din Republica Moldova. Directorul băncii, Ömer Tetik, a declarat atunci că noua achiziţie arată angajamentul BT de a susţine cât mai mulţi antreprenori prin dezvoltarea activităţii de microfinanţare a Grupului Financiar Banca Transilvania. Banca se afla atunci în etapa de solicitare a aprobării achiziţiei de către autorităţile de supraveghere din România şi de către alte autorităţi relevante. În evaluarea şi pregătirea acestei tranzacţii, Banca Transilvania a colaborat cu case de avocatură şi consultanţi juridici din România şi Republica Moldova. Precizăm că Grupul Financiar Banca Transilvania mai controlează în Republica Moldova - BT Leasing şi Victoriabank. Cu privire la concentrarea economică care urmează a se realize, Consiliul Concurenţei solicită observaţiile şi punctele de vedere ale agenţilor economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică notificată afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată.   Articolul Banca Transilvania își extinde activitatea din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Este inacceptabil ca din bani publici, din taxele și impozitele cetățenilor români, Guvernul să finanțeze niște site-uri obscure de știri, care în mare parte redifuzează propaganda anti-NATO și UE a Sputnik, agenția de propagandă și manipulare a Kremlinului. Este declarația deputatului Matei Dobrovie, care laudă, într-un comunicat de presă, introducerea de către Guvern a Ghidului de finanțare nerambursabilă pentru proiectele mass-media. „Iată că se poate. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a introdus în Ghidul de finanțare nerambursabilă 2020 propunerea mea de a condiționa beneficiarii de granturi pentru proiecte mass-media de respectarea Codul Deontologic al Jurnalistului Elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media. Ceea ce PSD a refuzat cu obstinație să facă, a făcut guvernul PNL”, a scris acesta. Deputatul de la București a lansat această propunere în 25 septembrie 2018, atunci când o investigație realizată de Recorder a dovedit cum așa-zisa publicație USD24 a câștigat cea mai mare finanțare de la MRP cu un proiect extrem de slab în care susțineau că vor promova cultura românească în diaspora. „Ce făceau ei însă era să traducă propaganda rusă și să o promoveze intens pe mai multe grupuri de Facebook. Este inacceptabil ca din bani publici, din taxele și impozitele cetățenilor români, Guvernul Român să finanțeze niște site-uri obscure de știri, care în mare parte redifuzează propaganda anti-NATO și UE a Sputnik, agenția de propagandă și manipulare a Kremlinului”, se mai menționează în comunicat. Dobrovie subliniază că a insistat să fie introduse criterii de calitate pentru evaluarea proiectelor instituțiilor de media care cer finanțări. „Nu este suficient să spună că vor promova cultura românească din diaspora, nici faptul că depun toate actele cerute. Ar trebui să fie evaluat și conținutul acestor proiecte, efectul de multiplicare și plusvaloarea pe care o aduce un proiect sau altul. Mai mult, în cazul unor produse jurnalistice, nu poate și nu trebuie MPRP să intervină în politica editorială, dar este necesar să se asigure că sunt respectate criterii deontologice minime. Altfel, banii sunt risipiți și mai grav imaginea României este afectată grav”, mai adaugă deputatul. În final, acesta subliniază că în prezentul Ghid va trebui să fie inclusă și prevederea că, în caz de derapaje, fondurile oferite trebuie returnate și contractul reziliat. Articolul Sprijinul din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni destinat proiectelor mass-media, condiționat de un cod deontologic apare prima dată în InfoPrut.
13:50
Președintele Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că nimeni nu-i va înlocui „pe frații noștri de peste Prut”, în contextul eforturilor R .Moldova de a se apropia de UE. Întrebat dacă pe calea eurointegrării, Ungaria încearcă să substituie România, Dodon a spus că nimeni nu poate substitui Bucureștiul. „Eu nu cred că cineva poate să-i substituie pe români. Ei sunt frații noștri de peste Prut. Ei acum sunt ocupați cu problemele lor. Noi îi înțelegem, declarații politice, unele, noi le urăm succese, îi considerăm o țară prietenoasă, partener strategic. Numărul unu, apropo. Atât la capitolul comerț, cât și la capitolul proiecte sociale, pe care le avem împreună. Nu sunt gata să activeze destul de eficient cu guvernul actual? Vedem, va fi alt guvern, se schimbă lucrurile. Și ei au alegeri parlamentare anticipate. Treaba lor internă. Noi vom fi deschiși tot timpul pentru colaborare cu ei”, a declarat Igor Dodon. Deși anterior Dodon anunța că va întreprinde o vizită la Budapesta, acum afirmă că nu este sigur că va merge. „Dl Orban vine în vizită oficială săptămâna viitoare. Referitor la vizita mea, eu am primit acestă invitație, încă nu am luat decizia finală, pentru că agenda este una destul de consistentă pentru următoarele perioade. Și aici, pe loc, avem o mulțime de activități. Așteptăm în vizită oficială și unii președinți, care trebuie să vină”, a mai spus Igor Dodon. Dodon s-a arătat convins că Republica Moldova nu este izolată și că are relații foarte bune cu Occidentul. Amintim că premierul României, Ludovic Orban, a subliniat anterior necesitatea implementării de către Uniunea Europeană a unei politici de condiționalități stricte în relația cu Guvernul socialist de la Chișinău, urmărind stimularea de reforme reale, în continuarea eforturilor Guvernului anterior. În timpul declarațiilor pentru presă, Ludovic Orban, a spus că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este o involuție care îngrijorează. Și președintele român, Klaus Iohannis, a declarat că România va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova doar atunci când Guvernul de la Chișinău va demonstra acțiuni și reforme concrete în domenii precum justiția, administrația şi combaterea corupției. De asemenea președintele României a precizat că vor fi continuate doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetăţenilor, proiectele cu impact la nivel local şi proiectele de interconectare strategică. Articolul Igor Dodon, amnezic: Românii sunt frații noștri, nimeni nu îi poate înlocui. România, numărul 1 pentru Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI) a inițiat controlul averii președintelui Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de  Alexandru Slusari, deputatul Platformei DA, după ce formațiunea din care face parte, a depus o sesizare în acest sens la ANI. „Procesul este porrnit în contextul investigațiilor jurnalistice despre vacanțele de lux ale președintelui și al altor subiecte ce țin de averile și cheltuielile lui neproporționale în raport cu veniturile”, a precizat Alexandru Slusari. În răspunsul adresat lui Alexandru Slusari de către ANI se arată că „în baza sesizării Dumneavoastră, în conformitate cu prevederile Legii nr.132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, în privinţa dlui Igor DODON – Preşedinte al Republicii Moldova, s-a iniţiat controlul averii şi al intereselor personale”. Amintim că anterior presa de investigație de la Chișinău a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat Igor Dodon, împreună cu familia sa în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika. Articolul Dodon, căutat la buzunar de ANI. Motivul? Vacanțele de lux apare prima dată în InfoPrut.
12:10
Municipiul Oradea din România și comuna Băcioi din Republica Moldova vor coopera în vederea creșterii capacității instituționale a autorităților publice locale cu scopul asigurării dezvoltării economico-sociale a comunităților locale, precum și pentru implementarea unor proiecte necesare comunității. Ilie Bolojan, primarul de Oradea, a efectuat luni, 24 februarie 2020, o vizită de lucru în comuna Băcioi din municipiul Chișinău, unde a înmânat documentele emise de municipiul Oradea, necesare pentru procedura de înfrățire a celor două localități și în vederea coordonării activităților de cooperare între acestea. Totodată, acesta a avut o întrevedere de lucru cu Ilie Leahu, primarul com. Băcioi și cu echipa primăriei unde s-au discutat ofertele de sprijin în administrarea publică locală care pot fi oferite de către municipiul Oradea comunei Băcioi. Primarul Ilie Bolojan a menționat că municipiul Oradea, chiar dacă se supune unor anumite riscuri, se poate orienta spre finanțarea unor proiecte în localitatea Băcioi. Pentu început, a mai menționat oficialul, municipiul Oradea va delega un specialist în urbanism și arhitectură care va efectua în comuna Băcioi expertizele tehnice necesare derulării unor anumite proiecte privind amenajarea teritorială. Acestea urmează a fi demarate până în vara acestui an. „Colegii mi-au arătat proiectele care spun ei că sunt în competența comunei și ar fi necesare de realizat, de la partea de grădinițe la partea de acoperiș de școală și alte două, trei lucruri pe care mi le-au arătat. Noi din respect pentru cei care trăiesc pe terenurile unde din istorie locuiesc românii, cum este și Republica Moldova, vrem să aducem niște investiții în semn de respect pentru dumneavoastră. Nu vrem nimic altceva.”, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, județul Bihor. Totodată, delegația din Oradea a participat, alături de echipa primăriei Băcioi la inspectarea construcției nefinalizate din centrul comunei, și la Casa de Cultură, care se află în ruine de mai bine de 30 de ani. Decizia privind soarta acestei construcții urmează a fi luată după efectuarea expertizei tehnice necesare privind rezistența mecanică și de stabilitate a acestui obiectiv. Amintim că sâmbătă, 22 februarie 2020, Consiliul Local din Băcioi, municipiul Chișinău a adoptat decizia de înfrățire a comunei cu municipiul Oradea, județul Bihor, din România. Decizia a venit după ce marți, 18 februarie 2020, Consiliul Local al municipiului Oradea a adoptat un document similar cu privire la încheierea unui acord de principiu de înfrățire dintre cele două localități. Înfrăţirea Oradei, unul dintre cele mai dezvoltate oraşe ale României, cu comuna Băcioi face parte din strategia municipalităţii orădene de a sprijini comunităţile din diaspora românească. Primăria municipiului Oradea urmează să se implice activ în proiecte pentru românii din Republica Moldova. Articolul Oradea, frate mai mare pentru o localitate din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
01:10
Piaţa din Praga unde se află sediul ambasadei Rusiei va fi redenumită „Boris Nemţov”, capitala cehă urmând astfel exemplul unor oraşe precum Washington sau Kiev pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat cu cinci ani în urmă, a anunţat luni primarul orașului Praga, Zdenek Hrib, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres. Primarul Zdenek Hrib a mai anunţat că o promenadă a unuia dintre parcurile capitalei cehe va fi de asemenea redenumită şi va purta numele jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, asasinată în 2006. „Cele două personalităţi au promovat democraţia şi au fost ucise mişeleşte. Merită fiecare un monument”, a scris primarul ceh pe Twitter. Piaţa unde îşi are sediul ambasada Rusiei se află într-un cartier împădurit al capitalei cehe, unde se regăsesc de asemenea numeroase misiuni diplomatice. Ucis cu focuri de armă, la vârsta de 55 de ani, pe un pod din apropierea Kremlinului, în 27 februarie 2015, Boris Nemţov a fost unul dintre liderii mişcării contestatare fără precedent care a marcat în anii 2011-2012 campania electorală a lui Vladimir Putin, atunci candidat la un al treilea mandat prezidenţial. Nemțov era cunoscut ca unul dintre cei mai vehemenți critici ai regimului Putin, în special vizând corupția funcționarilor de stat, și al colegilor de partid al liderului rus. Este unul dintre organizatorii marșurilor de protest din Rusia „Marșul celor în dezacord” (2007), „Strategia-31”, a manifestărilor de protest „Pentru alegeri oneste” (2011-2013). Anna Ștefanovna Politkovskaia a fost o scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia. S-a numărat printre cei mai proeminenți oponenți ai regimului Vladimir Putin. A fost asasinată în fața locuinței sale, pe 7 octombrie 2006. Poliția a găsit un pistol Makarov și patru gloanțe lângă cadavru. Se pare că fusese ucisă de un asasin plătit, dar cel care l-a trimis a rămas necunoscut. Articolul În ciuda lui Putin: Piaţa din Praga unde se află ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemţov apare prima dată în InfoPrut.
24 februarie 2020
22:50
La un an de la alegerile parlamentare, liderii Mişcării Politice „Unirea” cred că Republica Moldova nu mai este un stat parlamentar, ci unul falimentar gestionat de Federaţia Rusă, prin intermediul lui Igor Dodon. Gruparea politică a anunţat că vrea să declanşeze alegeri parlamentare anticipate şi să-l demită pe actualul preşedinte. Reprezentanţii Mişcării Politice „Unirea” au declarat că, deşi înainte de alegerile parlamentare din 2019, politicienii şi-au asumat votarea mai multor legi care vor îmbunătăţi viaţa oamenilor, aceştia nu s-au ţinut de cuvânt. „Legea cu privire la furtul miliardului.  Toţi au jurat că va fi prima lege care va scoate povara de pe umeriii cetăţenilor furtul miliadrului. Au votat asemenea lege? Nu. Descentralizarea asministrativă. S-a făcut? Nu. Descentralizarea financiară? S-a făcut? De asemenea, nu. Toată această gaşcă trebuie fugărită din Parlament, din Preşedinţie, din Guvern. Şi în acest sens "Mişcarea Unirea" va depune toate eforturile”, a declarat Dorin Chirtoacă, președinte PL. Cel mai mare eşec după alegeri este faptul că ar fi crescut influenţa Rusiei în Republica Moldova, prin intermediul Partidului Socialiştilor şi al lui Igor Dodon, consideră membrii Miscării Politice. „Suntem la un an de zile de la alegerile parlamentare din 2019, un an pe care putem să-l consideram dramatic pentru Republica Moldova. Cea mai mare realizare a acestui an este debarcarea lui Plahotniuc de la guvernarea Republicii Moldova și, din păcate, fuga acestuia din Republică. Dar pe lângă asta, cel mai mare eșec este obținerea și deținerea puterii a Federației Ruse prin Igor Dodon și socialişti”, a mai adăugat președintele partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, Valeriu Munteanu. Mişcarea Politică „Unirea” consideră că este necesară declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Articolul Cine i-a pus gând rău lui Dodon apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.