Un jurnalist ia în râs cearta dintre PAS și PPDA din cauza candidatului de la Hîncești: Sunt LUZĂRI!

Democracy.md, 14 februarie 2020 11:30

“Eu nu pot să înțeleg acest conflict. Din punctul meu de vedere, ei au devenit niște luzări ai politicii moldovenești și tot ce pot să facă pentru echipă, pentru oamenii care îi înconjoară, pentru noi, jurnaliștii, asta să se certe”, a declarat Efremov.Amintim că un nou război dintre PAS și PPDA s-a declanșat după ce Maia Sandu a înaintat candidatura Olesei Stamate la alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hîncești și a refuzat să îl susțină pe Grigore Cobzac. Ulterior, PPDA a decis să îl susțină pe Grigore Cobzac și nu pe Olesea Stamate.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 8 ore
21:20
Eleonora GRAUR, DEPUTAT “PRO MOLDOVA”: “Nu vreau să comentez aceste jocuri sau să dau explicații, pentru că sunt jocuri pe care le fac colegii mei din frustrare.”Corneliu Padnevici nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Și echipa PD din Căuseni i-a cerut săptămâna trecută deputatului Grigore Repeșciuc să-și depună mandatul de parlamentar. Cel din urmă a menționat că nu are de gând să plece din legislativ.
Acum 12 ore
17:40
Comisia a avizat, în cadrul ședinței de miercuri, pozitiv proiectul de lege de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, prin care comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Proiectul a fost susținut de deputații din toate fracțiunile parlamentare, inclusiv de deputații neafiliați, cu excepția deputatului ACUM Platforma DA, Stela Macari. Aceasta a declarat că vrea să aibă ”documentul la mână”, deși proiectul este accesibil pe site-ul oficial al Parlamentului și a fost suspus, săptămâna trecută, dezbaterilor publice chiar de comisia din care face parte Macari.
17:30
Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, a explicat că modificările vizează schimbarea, începând cu anul 2019, a modalității de repartizare a profitului BNM disponibil pentru distribuire. Astfel, se propune ca în cazul în care capitalul statutar constituie mai puțin de 4% din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar. În cazul în care capitalul statutar constituie de la 4 până la 10%, 50 la sută din profitul pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar alte 50% din profit disponibil va fi transferat la venitul bugetului de stat. În cazul în care capitalul statutar constituie mai mult de 10%  din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.
17:20
Camera de Comerţ Americană din Moldova, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC și Asociaţia Investitorilor Străini, care reprezintă mediul de afaceri din Republica Moldova, sunt îngrijorate de impactul pe care îl va avea pentru societate şi pentru imaginea ţării implementarea acestei prevederi.Menționăm că amendamentul a fost adoptat de către Parlament la 19 decembrie 2019, la iniţiativa Preşedintelui Comisiei Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media. Deşi prevede reglementări care afectează atât mediul de afaceri, cât și populaţia Republicii Moldova, iniţiativa nu a fost însoţită de o analiză a impactului de reglementare şi nici nu a fost supusă consultărilor publice.
16:50
„În special văd că este vorba de oameni din organele de forță, cu epoleți. Campanii de contracarare au fost și anterior, dar văd că se revine. Vă rog în următoarele două săptămâni să întreprindeți măsuri ca acest trend, modă, să fie redusă la zero”, a declarat Ion Chicu.Pavel Voicu i-a dat dreptate premierului, dar a menționat că de vină ar fi și unii polițiști, care se fac a nu vedea aceste încălcări. „Am sesizat și noi că unii funcționari publici comit asemenea abateri. O să le atragem o atenție, dar vom verifica și polițiștii, care favorizează aceste cazuri”, a răspuns Voicu.
16:40
Potrivit ministrului, acțiunea are loc în strictă conformitate cu Legea finanțelor publice care permite Ministerului Finanțelor să facă acest exercițiu de blocare pe un termen de până la 60 de zile.”În acest termen vom veni în fața Guvernului și a Parlamentului cu proiectul de lege cu privire la rectificarea bugetului de stat, unde cheltuielile aferente sectorului justiției să fie reduse cu 70 de milioane de lei”, a declarat ministrul.Acțiunea are loc în contextul solicitării premierului Ion Chicu de a compensa din bugetul alocat sectorului judecătoresc 70 de milioane de lei, pentru a-i oferi recompensă persoanelor implicate în dosarul „Gemeni”, după ce Republica Moldova a fost obligată de CEDO să întoarcă suma celor păgubiți.
15:30
Astfel, vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi, a scris pe Facebook că atragerea finanţării externe este doar meritul şefei sale de partid, Maia Sandu.“În doar câteva luni, liderul PAS, Maia Sandu, a atras finanțare externă (preponderent granturi) în valoare de 2.12 miliarde de lei pentru salarii, pensii și infrastructură”, a postat Mihai Popşoi.Anterior, liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că demiterea fostului Cabinet de Miniştri, din cauza poziţiei rigide a Maiei Sandu privind Legea Procuraturii, nu a fost agreată de partenerii externi ai Republicii Moldova. „O spun cu toată responsabilitatea. Partenerii noști externi nu au acceptat actul de asumare ca modalitate de rezolvare a problemei. Asta din discuțiile cu ei, nu știu din alte părți. Din discuțiile cu ei am găsit multă dezamăgire”, a declarat Andrei Năstase, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4.
15:00
„În cinci luni au venit de la UE în jur de 70 mln de euro, am un tabel care arată datorită căror merite au venit acești bani. O să vedeți că acolo este indicat că au venit exclusiv pe condiționalitățile îndeplinite din 2015 până în 2018. Nu este nicio condiționalitate pentru care s-au primit bani în 2019, îndeplinită de Guvernul Sandu”, a explicat Chicu.Premierul a precizat că cea de-a doua tranșă a asistenței macrofinanciare, care urma să vină încă în decembrie, n-a mai ajuns din cauza lipsei de acțiuni a fostului Guvern, condus de Maia Sandu.„Cunoașteți că tranșa a doua a asistenții macrofinanciare presupune mai multe condiționalități și au mai rămas două, care urma să le realizeze guvernul Sandu: Legea achiziții publice și Legea contracarării spălării banilor. La 14 noiembrie 2019 lucrul la capitolul acestor două legi nici nu era început. Doar discuții la TV.
15:00
Investitorii au precizat că vor acoperi în totalitate costurile proiectului, ce sunt estimate la aproape 130 mln de euro. Potrivit lor, acest proiect va ajuta țara noastră în problema reciclării deșeurilor, iar principalul beneficiu rezidă în faptul că nu are efecte nocive asupra mediului, procedura de prelucrare a deșeurilor fiind una inofensivă.
14:50
 O atenție deosebită în cadrul discuțiilor a fost acordată producătorilor agricoli și lucrărilor agricole de primăvară. Președintele le-a solicitat petroliștilor, dacă este posibil, să le ofere fermierilor reduceri la procurarea combustibilului. Aceștia au declarat că sunt dispuși să le ofere agricultorilor reduceri de până la 8% la procurarea motorinei. Șeful statului le-a mulțumit petroliștilor pentru receptivitate și susținerea acordată agricultorilor.La această întrevedere s-au mai discutat subiecte legate de activitatea acestor companii, problemele existente la stabilirea prețurilor pentru produsele petroliere, inclusiv determinarea mărimii accizelor la benzină și motorină.
14:50
În acest context, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu mai mulți potențiali parteneri din diferite domenii, care sunt gata să participe. Ceban a invitat toți partenerii de dezvoltare, agenții privați și non-guvernamentali să se implice în finanțarea proiectelor educaționale propuse de către biblioteci, școli, licee, centre comunitare, dar și alte instituții publice prestatoare de servicii educaționale. „Eu cred că investind astăzi în educație de calitate, vom avea un viitor mult mai bun pentru copiii noștri aici, acasă.  Ei sunt prezentul și viitorul nostru”, a punctat Ceban.
14:30
„O investigație jurnalistică arată că mai mulți deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate au ascuns valoarea bunurilor imobile pe care le-au declarat. Este scandalos că mulți deputați din formațiunea Maiei Sandu scriu zilnic pe Facebook și vorbesc prin studiourile TV despre integritate, dar declară valoare ZERO pentru terenuri pe care le au în proprietate, apartamente care costă ZERO lei, obținute prin contracte de vânzare-cumpărare. Ei, astfel, își ascund bogăția, dar, în același timp, încalcă fragrant regimul juridic de declarare a averii și intereselor personale de către demnitarii publici. Probabil le este rușine să declare că au averi impunătoare, pentru că astfel vor fi luați la întrebări de către cetățeni: de unde așa avere? Aceasta nu înseamnă, însă, motiv să încalce legea. Deputații din PAS au uitat să declare și interesele lor personale, uitînd că sunt și membri al organului de conducere a partidului .
14:30
”De exemplu, Vladimir Cebotari nu a fost în acea vizită în Israel. A fost o vizită privată, care s-a organizat în contextul sărbătorilor de iarnă care urmau. Aceștia sunt oameni cu care ne-am apropiat și atunci când vrei să mergi undeva, îți alegi oamenii cu care te simți tu mai bine și vrei să comunici” a declarat Andrian Candu.Jurnaliștii de la Sputnik Moldova scriu că pornind de la cele spuse de Candu, am putea concluziona că democrații care au mers în Israel sunt, în afară de Candu însuși, Sergiu Sîrbu, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc.Amintim că șase deputați PDM au părăsit formațiunea. Aceștia au creat un grup parlamentar numit Pro Moldova, iar liderul lor este Andrian Candu. Presa a scris că în spatele celor șase se află tandemul Plahotniuc – Șor.
Acum 24 ore
13:10
 Anunțul a fost făcut, astăzi, de președintele comisiei, deputatul PSRM,Vasile Bolea, care a precizat că toate informațiile prezentate trebuie să se bazeze pe fapte. Decizia în comisie a fost luată unanim. Termenul a fost prelungit până în data de 3 martie 2020. Opiniile prezentate vor fi examinate de comisiei care va decide asupra admisibilității candidaților la interviu. Concursul se va desfășura în condițiile Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea Parlamentului.
13:10
 Jurnaliștii de la scheme.md au analizat declarațiile de avere ale membrilor fracțiunii PAS și au constatat că aceștia își ascund averile și interesele personale.Astfel, deputatul Frunze Petru deține 7 obiecte imobile, dintre care un apartament de 51 de metri pătrați, o casă de locuit de 150 de metri pătrați, un teren intravilan de 26 de ari și trei terenuri agricole de peste un hectar în total, care, susține alesul poporului, costă 0 lei.„Un singur obiect imobil al acestuia, de 6 metri pătrați este estimat de deputatul PAS la valoarea de 200 de dolari”, se arată în investigație.Un alt deputat PAS, Veronica Roșca, consideră că cele 4 terenuri în posesia cărora a intrat în 2014, și care au suprafața de peste un hectar valorează 0 lei.Puțin mai mult costă unul dintre terenurile intravilane de 15 ari obținute în 2009 a deputatului Sajin Galina – 1 leu. „Un alt teren intravilan de 10 ari e declarat cu valoarea de 0 lei.
13:10
 Astfel, pe o stradă din sec. Râșcani, polițiștii au observat bărbatul, care avea un comportament neadecvat, iar la vederea forțelor de ordine a aruncat la sol un plic din hârtie, în care se afla masă vegetală uscată cu miros specific. La fața locului fiind solicitată grupa operativă a inspectoratului pentru documentare. Bărbatul a fost escortat la inspectorat pentru audieri. Acesta și-a recunoscut vinovăția. Plicul cu masa vegetală a fost ridicat, sigilat conform procedurii și expediat, pentru efectuarea expertizei.Conform legislaţiei penale în vigoare  suspecţii reţinuţi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 10 000 lei la 20 000 lei  sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 100 de ore.Este de menţionat că, Poliţia Capitalei a dispus intensificarea patrulărilor străzilor în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii stradale.
13:00
La Moscova au început negocierile pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială. Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutor de deces.Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, scopul negocierilor este definitivarea Acordului, menit să instituie un nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care muncesc în prezent, sau au muncit în Federația Rusă.Acordul negociat prevede că drepturile la pensie se vor stabili de fiecare stat proporțional stagiului de cotizare realizat pe teritoriul propriu.
12:50
Mai mult, unii dintre susţinătorii formaţiunii lui Andrei Năstase consideră că Maia Sandu va avea soarta lui Iurie Roşca, acuzat că a trădat electoratul cu viziuni de dreapta.„După aceste ciudățenii, eu nu mai vreau să creștem un nou un „Roșca” sau un „Ghimpu”, care în final și-au developat „ciudățeniile”, dar, din păcate, era prea târziu și care prea ne-au jucat festa”, scrie internautul Petru Gîţu, activist al PPDA, într-o postare pe Facebook. „Cineva ar dori să fie uitată această diversiune contra propriului popor, în urma căreia au fost oprite toate reformele în ţară”, scrie un alt simpatizant al PPDA, Igori Crutoi.Anterior, şi liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că asumarea de către Guvernul Sandu a răspunderii pentru Legea Procuraturii, fapt care a dus la demiterea fostului Cabinet de Miniştri, nu a fost agreată de partenerii externi ai Republicii Moldova.
12:50
Opinia a fost exprimată de premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.“Moldova nu va renunța la interesele economice pe piețele răsăritene. Dar dacă este vorba despre integrare europeană, e firesc că noi acolo tindem. Altceva este că dacă noi umblăm cu lozinci mari despre integrare europeană și nu avem grijă să ne măturăm la poartă, noi nu doar în UE n-o să ajungem, noi degrabă o să ne împotmolim în gunoi”, a spus Ion Chicu.Premierul este de părerea că politicienii de la Chișinău trebuie să uite de PR pe seama integrării europene și să se apuce de muncă.“Incapacitatea de a gestiona lucrurile a fost acoperită, prea mult timp, cu lozinci despre integrare în UE. Să vedem ce s-a întâmplat în acești 10 ani, mai ales în 2010-2011, când integrarea europeană era totul. Atunci s-a pus baza jafului, iar lozinca UE era peste tot.
12:00
Amintim că în urma vizitei sale la Moscova, care a avut loc în noiembrie 2019, premierul Ion Chicu a declarat că Republica Moldova va primi un credit de 500 de milioane de dolari. Ulterior, președintele, Igor Dodon, a anunțat că banii vor fi folosiți pentru reparația mai multor drumuri din țară. „Au fost anunțate 12 licitații, pentru 784 de km de drum în valoare 2,3 miliarde de lei”, a spus președintele.
11:50
„Perioada de încălzire este de până la șase luni. În acest timp, omul achită, în total, de exemplu, 5-6 mii de lei. Eu am propus ca această sumă să fie repartizată egal pentru aceste șase luni.Cetățeanul primește lunar același salariu, de ce să achite sume diferite pentru factura la căldură. Cei de la Termoelectrica mi-au spus că este posibil acest lucru”, a exlicat președintele Igor Dodon. Recent, președintele Igor Dodon a convocat conducerea de la ”Termoelectrica”, Primăria Chișinău și ”Moldova-Gaz”. Șeful statului a declarat că în ianuarie, când s-au înregistrat temperaturi înalte, prețul la gazele naturale nu s-a majorat, facturile la energia termică au fost destul de mari. În acest context, șeful statului a cerut efectuarea unei analize profunde a situației create. "Am primit asigurări că factura pentru februarie o să fie cu 25-30 % mai mică comparativ cu cea a anului trecut", a declarat atunci Igor Dodon.
11:40
„Dacă la nivel de țară, pe dimensiunea interurbană, noi contăm pe acest transport, maxi-taxi, în mun. Chișinău, eu cred că era acestui transport a trecut. Azi – mâine nu poți renunța, dar eu sper că până la sfârșitul anului, maxim până la sfârșitul anului viitor, municipiul va procura autobuze, troleibuze suficiente pentru a înlocui maxi-taxi”, a declarat Chicu. La începutul acestei săptămâni, șoferii de microbuze din Capitală au organizat o acțiune de protest și timp de câteva ore au staționat. Astfel, ei și-au arătat nemulțumirea față de autorități, care nu le permit să majoreze prețul pentru călătorie.
11:40
Astfel, angajații instituțiilor de învățământ, dar și elevii cu simptome de gripă sau viroze sunt rugați să stea acasă. Totodată, Ministerul interzice organizarea deplasărilor elevilor, studenților și angajaților din instituțiile de învățământ în afara țării. În același timp, dimineața a avut loc ședința Punctului Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul. În cadrul ședinței, reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că în ultimele 24 ore, la intrare în țară, nu au fost depistate persoane cu simptome asociate coronavirusului. La punctele de trecere a frontierei, călătorii sunt verificați cu termometrele. De asemenea, la intrarea în țară oamenii completează fișele de anchetă epidemiologică, pentru a fi monitorizați de medicul de familie la domiciliu.
11:30
„Guvernul Chicu este tehnocrat, s-a remarcat ca unul pragmatic, dinamic și este aproape de oameni. Guvernul precedent a fost isteric, au făcut concursuri „de frumusețe”, mult PR, conflicte”, a spus Igor Dodon. Președintele a remarcat și faptul că este pentru prima dată în ultimii zece ani, „când premierul, președintele și speakerul muncesc cot la cot”.Igor Dodon a vorbit despre agenda internă a Guvernului condus de Ion Chicu: „Guvernul e mai aproape de oameni. Să ne amintim cât de des a mers Guvernul Sandu în teritoriu?”Totodată, șeful statului spune că au fost realizate schimbări importante în agenda externă a guvernului condus de Ion Chicu. „Prima vizita a premierului a fost la Moscova, am deblocat relațiile la nivel de Guvern, că au fost relații bune doar la nivel de instituția prezidențială. Partenerii europeni ne urmăresc mai atent, de ce? Pentru că nu s-au așteptat de la partenera lor, Maia Sandu, că va demisiona.
11:20
„Am mulțumit oamenilor că au încredere în noi și au ales să facă parte anume din marea noastră familie”, a scris pe Facebook, Marina Tauber vicepreședintele Partidului „ȘOR” despre întâlnirea avută la Comrat, unde peste 200 de cetățeni au aderat la formațiunea politică.„Știm cu ce probleme se confruntă oamenii și îi asigurăm că fiind uniți și consolidați, vom reuși să schimbăm viața cetățenilor în una mai bună”, a adăugat Tauber.Participanții la conferințe au fost salutați și de către liderul partidului, Ilan Șor. El a dat asigurări că echipa sa va duce la bun sfârșit toate proiectele inițiate, așa cum a făcut la Orhei.În cadrul conferințelor au fost discutate o serie de subiecte legate de activitatea formațiunii, dar și planurile și prioritățile pentru dezvoltarea localităților din raioane.
11:00
Potrivit lui Ceban, zona urmează să arate cu totul diferit. Aleile vor fi iluminate și amenajate cu mobilier urban. Vor fi amenajate mai multe stadioane multifuncționale. Un stadion pe plajă cu capacitatea de 1100 locuri; Un stadion de minifotbal unde se vor desfășura diferite campionate; Un teren de baschet, volei și tenis de câmp.„Totodată, în zonă vor fi modernizate plajele, amenajate terenuri de joacă, piste pentru alergări și scene și teatre de vară”, a declarat Ion Ceban. Proiectul integral urmează să fie definitivat până în data de 15 aprilie, curent, iar lucrările vor demara pe etape, cuprinzând zona tuturor lacurilor din Parcul ,,La Izvor”.
10:50
Președintele a declarat că acest document ar putea fi semnat în timpul vizitei oficiale în Republica Moldova a conducerii Federației Ruse. Potrivit șefului statului, în zilele de 13-15 mai, este confirmată vizita la Chișinău a președintelui Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko. Șeful statului i-a lansat invitația și președintelui rus, Vladimir Putin. De asemenea, premierul Ion Chicu l-a invitat pe omologul său rus Mihail Mișustin să vină într-o vizită la Chișinău.”În cadrul acestor vizite oficiale sunt ferm convins că acest acord va fi semnat”, a declarat Dodon.Moldova are semnate astfel de acorduri cu 14 țări: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania, Turcia și Belarus. La etapa de negocieri se află acordul cu Statul Israel.
Ieri
20:10
Amintim că astăzi președintele, Igor Dodon, a declarat că va lua măsuri drastice în  cazul agenților economici, care majorează prețurile la produsele farmaceutice în din cauza coronavirusului. „Vom proceda dur!”, a spus președintele Dodon.
20:00
«Am discutat despre realizarea proiectelor de reparație a drumurilor, înnoirea parcului de transport public, amenajarea scuarurilor și parcurilor, terenurilor de sport și a celor pentru copii, gospodăriilor locativ-comunale ș.a. Am subliniat faptul că în oraș s-a acumulat un număr foarte mare de probleme, soluționarea cărora necesită timp, eforturi și „injectări” financiare. În acest context, i-am îndemnat pe consilierii municipali să-și consolideze eforturile pentru atingerea obiectivelor propuse», se anunță în comunicatul de presă al președinției.
19:40
“Am remarcat interesul Moldovei pentru aprofundarea relațiilor dintre oamenii de afaceri ai celor două țări și am menționat că autoritățile țării noastre depun eforturi pentru a consolida și îmbunătăți mediul de afaceri și cel investițional. Am menționat existența unui cadru fiscal favorabil, posibilităților de export în spațiul UE și eforturile de îmbunătățire a sistemului justiției. De asemenea, am pledat pentru promovarea reciprocă a turismului.”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului.La rîndul său, Nikol Pașinian și-a exprimat încrederea că vizita sa în Republica Moldova, planificată pentru anul curent, va contribui la dezvoltarea dinamica a raporturilor moldo-armene.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.