Un prim caz de contagiere cu coronavirusul chinez, confirmat în Germania

Evzmd.md, 28 ianuarie 2020 10:45

  „Un bărbat din regiunea Starnberg a fost infectat cu noul coronavirus” şi „plasat sub supraveghere medicală şi în izolare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului citat într-un comunicat. Pacientul este „în stare bună”, a precizat purtătorul de cuvânt fără a oferi alte detalii. Rudele acestuia aufost informate despre simptomele care pot apărea în caz de boală, precum şi despre precauţiile de igienă care trebuie luate. Epidemia de pneumonie virală a ucis deja 106 persoane de persoane în China, iar 4.515 au fost fost infectate, potrivit ultimului bilanţ oferit marţi de autorităţi. Ministerul bavarez al Sănătăţii nu a oferit nicio informaţie despre acest bărbat sau despre circumstanţele în care acesta s-a putut infecta cu noul virusul. O conferinţă de presă pe această temă urmează să aibă loc marţi dimineaţă la Munchen. În urma acestui anunţ, Germania devine a doua ţară din Europa afectată de coronavirus, după trei cazuri în Franţa, confirmate pe 24 ianuarie. Cei trei pacienţi, unul la Bordeaux (sud-vest) şi doi la Paris, călătoriseră recent în China. Luni, Germania a cerut cetăţenilor săi să evite deplasările „nenecesare” în China, temându-se de o extindere rapidă a noului coronavirus. De asemenea, Germania are în vedere o „posibilă evacuare” a cetăţenilor săi din oraşul chinez Wuhan, aflat în centrul epidemiei, la solicitarea acestora

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 10 minute
18:45
 De asemnea au fost aleși și doi vicepreședinți de partid.  La eveniment au fost prezenți deputații PAS Igor Grosu și Doina Gherman dar și ex-ministra finanțelor Natalia Gavriliță. Președintele OT PAS Bălți, Boris Marcoci, a declarat, în urma scrutinului secret, că va fortivica prezența formațiunii politicei în capitala de nord. În primul rând vă mulțumesc pentru încredere pe care mi-ați acordat-o. Voi face tot posibilul ca Partidul Acțiune și Solidaritate să fie cât mai prezent la Bălți. De asemenea, voi face tot posibilul ca să crerască numărul membrilor de partid”, a declarat  Boris Marcoci de la tribună. În cadrul aceluiași scrutin au fost aleși și doi vicepreședinți de partid. Este vorba de Iurie Beșliu și Liliana Grosu. Doar împreună vom reuși și contribui la dezvoltarea OT PAS Bălți și la promovarea idealurilor și la schimbările pe care le face PAS”,  a menționat  Liliana Grosu. Cred că… și sunt convins că toți împreună într-un pas vom putea face schimbarea la noi în țară”, precizat  Beșliu. Deputații Doina Gherman și Igor Grosu  veniți de la Chișinău, au declarat că OT PAS Bălți are nevoie echipă puternică și consolidată, pentru a face față provocărilor politice. Anul acesta va fi sub steau alegerilor prezidențiale foarte mult o să conteze cât de bine o să fim organizați noi”, a remarcat  Igor Grosu, secretarul General PAS. Să deschidem ușile larg, să primim cât mai mulți oameni. Este firesc, să adere cât mai mulți membri noi, pentru că noi, astfel, putem dezvolta partidul. În consecință, vom deveni un partid puternic și vom crește în sondaje”, a precizat Doina Gherman. Fostul președinte Orfganizației Teritoriale  PAS Bălți a fost Simion Guțu.
Acum 2 ore
17:45
Conform planului de acțiuni, Ministerul Justiției va organiza pe 25 februarie consultări publice cu implicarea tuturor părților interesate. În prima jumătate a lunii martie, vor fi organizate discuții cu procurorii și judecătorii, doar că separat, iar ulterior comune. Vor fi organizate discuții publice cu reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare. Proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor a fost unul dintre cele trei documente remise Consiliului Europei, la începutul lunii ianuarie. Aflați într-o vizită la Chișinău, experții Consiliului au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuții publice a proiectelor de lege cu toate părțile interesate, inclusiv cu judecătorii și societatea civilă. Anterior, evaluarea procurorilor a fost scoasă din proiectul de reformă a justiției, iar ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, menționa că evaluarea procurorilor va avea loc după modelul evaluării judecătorilor. Potrivit lui, tehnic este foarte greu să elaborezi două seturi de acte, pentru că este vorba de reformă în două sisteme. „Ministerul Justiției are capacități tehnice limitate. Reieșind din complexitatea celor două obiecte, justiție și procuratura, am considerat să targhetăm întîi sistemul justiției, deoarece este foarte sensibil. În plus, există elemente de independență a judecătorilor, pe care noi trebuie să le depășim, să le coordonăm cu partenerii noștri de dezvoltare”, mai spunea ministrul acum o lună.
Acum 4 ore
16:30
Peste o sută de oameni s-au adunat în centrul oraşului Nisporeni. Au aşteptat ore în şir ca cineva dintre oficiali să îi bage în seamă, însă nimeni nu a venit să discute cu ei: "Au venit facturile. Luna trecută am plătit 71 de lei, iar acum 128 de lei. Să dea înapoi cum a fost apa, că ei nu schimbă nicio țeavă. Noi singuri ne-am schimbat țevile". "Ne-am adunat cu toţii fiindcă nu suntem mulţumiţi de toate. Dacă o să tăcem acum, la toamnă o să mai ridice un preţ. Trebuie să vedem şi de ce se scumpeşte. Nu ne-a spus nimeni nimic au venit facturile, apa s-a scumpit". "Am venit să aflăm cine ridică preţurile acestea. La noi a fost 14, iar acum au ridicat la 18. Care este cauza? Luna trecută 53 de lei. Până acum 28 de lei". Organizatorii protestului au făcut un demers către Primărie şi Societatea pe Acţiuni "Apă-Canal" din raionul Nisporeni prin care au cerut revenirea la tariful de 14 lei pe metru cub. "Când s-a majorat tariful la apă acest lucru s-a făcut pe ascuns. Nu s-a făcut concordare cu Consiliul orășenesc şi este o gravă încălcare. Suntem profunzi indignați ca cetățeni pentru că aici nu există nicio transparență, nu există nicio deschidere", a declarat Valeriu Cerednic, consilier local Nisporeni. Responsabilii de la "Apă-Canal" nu au fost de găsit pentru a oferi o reacţie la nemulţumirile oamenilor.
16:00
La munte vor fi rafale de 80…100 km/h, iar în Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Crișanei viteza vântului va atinge 65…80 km/h și pe arii restrânse 85…90 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55...70 km/h. Vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ în regiunile nordice și centrale unde vor fi mai ales ploi, iar la munte, cu precădere la altitudini mari, treptat vor predomina ninsorile, scrie realitatea.net. Totodată, a fost emis Cod Portocaliu pentru zona montană, unde în perioada 23 februarie, ora 20:00 - 24 februarie, ora 18:00, temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110...130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m. Pentru ţara noastră, deocamdată, nu a fost emisă nicio avertizare meteorologică.
15:00
Cea de-a doua victimă - internată de circa zece zile - este o femeie care trăia în Lombardia (nord). Vineri, autorităţile au anunţat că cel puţin nouă oraşe din Lombardia şi unul din Veneto au închis barurile, şcolile şi alte locuri publice din cauza suspiciunilor de contaminare cu noul coronavirus. Această decizie a fost luată de Ministerul Sănătăţii în acord cu cele două regiuni implicate, după ce un prim focar autohton italian a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi. Un prim deces cauzat de această pneumonie virală în Italia, cel a unui bărbat de 78 de ani, a fost anunţat în cursul nopţii. Bărbatul era internat de zece zile la Veneţia, în nordul Italiei, pentru o boală care nu avea legătură cu coronavirusul, a precizat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza.
Acum 6 ore
14:15
România şi-a schimbat retorica investiţiilor şi discursul faţă de Republica Moldova, însă nu şi politica, care este una consecventă în susţinerea parcursului european, susține ambasadorul. Daniel Ioniţă mai spune că autorităţile de la Bucureşti urmăresc cu mare atenţie tot ce se întâmplă şi se declară la Chişinău. „România a fost, este şi va fi un susţinător ferm al parcursului european, însă în momentul de faţă nu suntem convinşi că autorităţile de la Chişinău chiar sunt serioase în ceea ce priveşte acest parcurs european. Urmărim cu mare atenţie toate declaraţiile care se fac, toate legile care sunt adoptate, toate măsurile care sunt luate la Chişinău. Există în continuare un orizont mare de aşteptare din partea noastră şi, dacă vreţi, există multă răbdare strategică din punctul acesta de vedere”, a spus Daniel Ioniţă, la Radio Chișinău. Totuşi, susţine diplomatul român, proiectele începute în R. Moldova vor continua, iar Bucureştiul îşi doreşte ca acestea să aducă beneficii directe cetăţenilor. „Până când nu vom fi noi convinşi că lucrurile se îndreaptă la Chişinău într-o direcţie dorită de majoritatea cetăţenilor, adică în direcţia europeană, probabil că nu vom mai merge cu aceeaşi viteză înainte în ceea ce priveşte susţinerea tuturor proiectelor cu care i-am obişnuit pe cetăţenii R. Moldova în ultima perioadă. Nu vor fi afectate însă proiectele care se află în curs de derulare, precum proiectele de interconectare strategică: gazoductul sau interconexiunile pe liniile electrice, proiectele care au descărcare directă în folosul cetăţenilor R. Moldova. Aceste proiecte merg, se derulează în continuare şi sperăm că vom vedea rezultate la firul ierbii”, a menţionat Ioniţă.
13:15
Instituția medicală a fost dotată cu un sistem radiodiagnostic mobil performant și o masă de operație radiotransparentă. Achiziția a costat un milion 527 de mii de lei, banii fiind alocați din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Masa radiotransparentă pentru operații împreună cu sistemul radiodiagnostic mobil permit efectuarea unor intervenții chirurgicale cu un grad înalt de precizie și sensibilitate. Potrivit reprezentanților Institutului Mamei și Copilului, utilajul urmează să fie utilizat după instruirea specialiștilor, obținerea certificatului de la Agenția Națională de Sănătate Publică și a autorizației de utilizare a dispozitivelor medicale de la Agenția Națională de Radiologie.
13:15
-Gangsteri cu stil (Ru)8.1 - Patria-Multiplex:18:20,20:40,21:40, Patria-Loteanu:20:00,20:40,22:10 -Gheața 2 (Ru)7.0 - Patria-Multiplex:12:00,18:40,21:20, Patria-Loteanu:16:20,19:00 -Sonic the Hedgehog (Ro)6.9 - Patria-Multiplex:11:00,14:00,15:00,19:00, Patria-Loteanu:12:40,16:40 -Sonic the Hedgehog (Ru)6.9 - Patria-Multiplex:13:00,16:00,17:00, Patria-Loteanu:10:40,14:40 -Păsări de pradă și fantastica Harley Quinn (Ru)6.6 - Patria-Multiplex:12:20,16:30,18:30, Patria-Loteanu:13:40, 21:30 -Dolittle (Ro)5.5 - Patria-Multiplex:13:40,14:20,14:40,16:40,17:40,20:00,22:00, Patria-Loteanu:12:00,14:00,18:40 -Dolittle (Ru)5.5 - Patria-Multiplex:11:40,15:40,18:00,19:40, Patria-Loteanu:16:00, 18:00
Acum 8 ore
11:45
Circa 250 de elevi de gimnaziu mergeau vineri de-a lungul unui râu din districtul Sleman, când apele acestuia au ieşit brusc din matcă, luându-i pe mulţi dintre aceştia, a declarat Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor. Alţi trei elevi sunt daţi dispăruţi, iar 23 fost transportaţi la spital, a precizat acesta. Potrivit lui Agus, viitura a fost declanşată de ploile abundente înregistrate în zona aflată în amonte.
11:45
"Suntem dispuşi să plătim mai mult pentru că acceptăm că bugetul va creşte odată cu creşterea economică şi inflaţia", le-a spus Rutte reporterilor, dar a subliniat că realitatea pierderii contribuţiilor Marii Britanii trebuie luată în considerare. "Regatul Unit a plecat şi (...) acest lucru trebuie să se reflecte în noul buget", a insistat Rutte. El a spus că o propunere venită târziu vineri seara pentru depăşirea impasului a fost respinsă atât de statele net beneficiare, cât şi de cele care au dorit o plafonare a contribuţiilor naţionale pentru bugetul UE la 1% din venitul naţional brut.Olanda, alături de Danemarca, Austria şi Suedia face parte din grupul celor aşa-numiţi "the frugal four". Cei 27 nu au reuşit să ajungă vineri la un compromis cu privire la viitorul buget multianual al UE, după două zile de summit la Bruxelles, a anunţat vineri seara preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP. Nu a fost avansată vreo dată pentru un nou summit privind noul buget al UE pentru 2021-2027, semn al diviziunilor profunde între statele membre, comentează agenţia de presă franceză.
11:30
Rețeaua drumurilor cu taxă include toate autostrăzile și drumurile de clasa I, lista cărora va fi publicată pe pagina web oficială a Administrației Naționale a Taxelor www.bgtoll.bg, subordonată Agenției Infrastructurii Drumurilor a Republicii Bulgaria, care este responsabilă pentru colectarea taxelor rutiere www.api.bg. La utilizarea rețelei de drumuri cu plată, operatorii de transport vor avea mai multe opțiuni de calcul a taxelor – obținerea permisului de rută, instalarea unității electronice de bord GNSS sau dispozitivului GPS. Astfel, transportatorii care nu au instalat unități electronice de bord GNSS sau dispozitive GPS pot utiliza rețeaua de drumuri cu plată după achiziționarea permisului de rută. Pentru procurarea acestuia se indică punctele de plecare și destinație, precum și maxim patru puncte de-a lungul traseului și informația de bază despre vehicul (numărul de înmatriculare, țara de înregistrare, categoria de greutate, clasa de emisie și numărul de axe). Permisul de rută se achită în avans și este valabil doar pentru o singură călătorie pe cursa declarată. Acesta va fi valabil 24 de ore din momentul activării sale și poate fi achiziționat cu 7 zile în avans de către utilizatorii înregistrați (înregistrarea se face prin e-mail prin intermediul platformei de achiziție a permisului de trecere) sau cu 2 zile înainte - de către utilizatorii neînregistrați.  Achiziționarea permisului de rută se efectuează prin intermediul ghișeelor administrațiilor locale a drumurilor, terminalelor de autoservire, paginii web oficiale www.bgtoll.bg și aplicației mobile BGToll App. Pentru verificarea procurării permisului poate fi accesată următoarea adresă electronică: https://trcbo.bgtoll.bg/RoutePass/Create?weightClass=2. De asemenea, determinarea cuantumului taxei se poate efectua prin intermediul unității electronice de bord GNSS sau dispozitivului GPS care generează datele necesare pentru calcularea sumei spre achitare. Datele sunt prelucrate de către furnizorii naționali de servicii de taxare (NSP), furnizorii europeni de servicii de taxare (EETS) în cazul unităților de bord GNSS sau de către furnizorii de date declarate în cazul dispozitivelor GPS, cu care Agenția Infrastructurii Drumurilor, au semnat contracte de colaborare. Plata se poate efectua în avans sau conform condițiilor furnizorului ales de către transportator. Controlul achitării taxelor de drum va fi asigurat de către Agenția Vamală Bulgară la punctele de trecere a frontierei, iar în trafic de către Ministerul de Interne și Agenția Infrastructurii Drumurilor. Până la punerea în funcțiune a sistemului electronic, utilizatorii drumurilor cu plată vor achita în continuare vinieta (în prezent doar săptămânală și zilnică) pentru vehiculele cu greutatea totală maxim admisă mai mare de 3,5 tone.
11:30
Costul autospecialelor oscilează între 66 de mii și 73 de mii de euro, în funcție de dotări. Ambulanțele urmează să ajungă în parcul auto al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Într-un răspuns la o solicitare a Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că la licitația desfășurată în ianuarie 2018 a fost depusă o singură ofertă, cea a companiilor turcești asociate. Anunțul privind desfășurarea licitației a fost publicat inclusiv în Jurnalul Oficial al UE, cum impune Legea privind achizițiile publice. Procurarea unităților se va face din contul mijloacelor financiare alocate în baza acordului-cadru de împrumut dintre Guvernul Moldovei și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Ministerul precizează că, în iunie 2019, o comisie formată din foști funcționari ai instituției și alți specialiști s-au deplasat în Turcia. Deși s-a anunțat că aceștia ar fi avut obiecții la dotarea ambulanțelor, lipsește un act semnat de toți membrii comisiei privind dotările tehnice ale ambulanțelor deja asamblate. Totodată, prin ordonanța din 6 decembrie 2019, Procuratura Anticorupție a dispus refuzul pornirii urmăririi penale pe marginea procedurilor de achiziții publice privind achiziționarea de ambulanțe, deoarece fapta nu întrunea elementele unei infracțiuni. Conform contractului de achiziții publice, părțile contractante moldovenești dispun de dreptul de a efectua inspectarea tehnică a calității ambulanțelor, prin intermediul unei inspecții tehnice independente, ceea ce și va fi făcut la recepționarea în țară a ambulanțelor, se mai spune în răspunsul oferit pentru IPN.
11:15
Spectacole: -Rapunzel - Spectacol Interactiv de Animație pentru Copii | +3 - 11:00, Cinematograful Odeon -Spectacolul "Omuleţii de zăpadă" - 11:00, Teatrul "Licurici" -Spectacol "Muzicanţii din Bremen" - 11:00, Teatrul "A.P.Cehov" -Spectacolul "Păcală" - 12:00, Teatrul "Luceafarul" -Spectacol Pe Planeta Clounella...| +3 - 16:00, Cinematograful Odeon -Tequila Boom - 18:00, Teatrul "Luceafarul" Filme: -Sonic the Hedgehog (Ro)6.9 - Patria-Multiplex:11:00,14:00,15:00,19:00, Patria-Loteanu:12:40,16:40 -Sonic the Hedgehog (Ru)6.9 - Patria-Multiplex:13:00,16:00,17:00, Patria-Loteanu:10:40,14:40
11:00
Nu însă și premierul Ion Chicu, ce va activa cel puțin până la sfîrșitul acestui an, declară Igor Dodon în emisiunea sa de pe Youtube, „Președintele răspunde”, scrie Noi.md cu referire la unimedia.info. Perju, avertizat de Dodon: Dacă nu opriți neregulile de la Moldsilva, o să zburați împreună. Potrivit șefului statului, scindările din Partidul Democrat erau inevitabile, întrucât „orice partid ce pleacă de la guvernare trece prin asemenea perioade”. Potrivit lui, „indiferent de care scenariu se va realiza”, Ion Chicu rămâne premier cel puțin până la sfîrșitul acestui an. „Da, miniștri trebuie schimbați, 3-4, dar la primăvară, cu siguranță”, a adăugat șeful statului, fără să ofere mai multe detalii. Printre deputați se vehiculează remanieri la Educație, Agricultură și la Externe.
11:00
Primele paşapoarte albastru închis vor fi eliberate începând din martie,iar până la mijlocul anilor 2020 toate paşapoartele britanice vor fi de această culoare. Noul paşaport va fi de asemenea "cel mai ecologic", a precizat ministerul, amprenta carbon legată de producerea sa fiind redusă la zero şi de asemenea va fi cel mai sigur datorită utilizării unor tehnologii inovatoare. "Părăsirea Uniunii Europene ne-a dat ocazia unică de a ne restaura identitatea naţională şi de a trasa o nouă cale în lume", şi-a exprimat satisfacţia ministrul de interne Priti Patel în acest comunicat. "Revenind la designul emblematic bleu şi auriu, paşaportul britanic va fi legat din nou de identitatea noastră naţională şi abia aştept să călătoresc cu acesta", a declarat ea. În mod ironic, grupul francez Gemalto va produce aceste paşapoarte, dar ele vor fi "personalizate" cu coordonatele şi fotografia deţinătorilor lor în Regatul Unit", precizează ministerul. Subiect în aparenţă anodin, culoarea paşaportului inflamase dezbaterile în parlament şi pe reţelele de socializare. În decembrie 2017, Theresa May, pe atunci şefa guvernului de la Londra, susţinuse această revenire la culoarea de altădată, considerând că paşaportul este "marca independenţei noastre şi a suveranităţii noastre". Tabloidul pro-Brexit The Sun făcuse campania pentru revenirea la culoarea albastră, utilizată pentru prima oară în 1921 pe paşapoarte, iar apoi abandonată în 1988. Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, ironizase "obsesia retrogradă şi provincială în favoarea unui paşaport albastru". Noile paşapoarte vor purta emblemele florale ale Angliei, Irlandei de Nord, Scoţiei şi Ţării Galilor, naţiuni constitutive ale Regatului Unit, un mod de exalta identitatea britanică pusă la încercare de Brexit. Sturgeon, al cărei partid separatist SNP a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii în Scoţia la alegerile legislative din decembrie, face campanie pentru un al doilea referendum asupra independenţei acestei naţiuni. Şi în Irlanda, alegerile din 8 februarie au înregistrat o revenire istorică a Sinn Fein, care vrea să reunifice Republica Irlanda cu Irlanda de Nord.
Acum 12 ore
10:15
Ministerul Economiei a emis, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia. "Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri susţine demararea proiectelor de exploatare din perimetrele offshore. Am făcut, astăzi, un pas esenţial în dezvoltarea proiectului de extracţie de gaze din zăcămintele Ana şi Doina, prin semnarea autorizaţiei care permite investigaţiile geotehnice. Această autorizaţie este vitală în dezvoltarea proiectului offshore, întrucât studiul geotehnic va determina adâncimea de amplasare a conductei, pentru a se asigura conformitatea cu cerinţele tehnice şi cele prevăzute în Legea offshore. În absenţa acestui studiu nu se poate proiecta şi nici nu se poate construi conducta submarină", a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Conform ministerului de resort, autorizaţia emisă la solicitarea Black Sea Oil&Gas permite activităţi de investigaţii geotehnice în interiorul culoarului pe care va fi amplasată conducta submarină ce va transporta gazele extrase din perimetrul offshore Midia către ţărm. Zona proiectului MGD cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina situate la aproximativ 120 km de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime, la circa 70 de metri, a perimetrului XV Midia. Ministerul Energiei anunța, la începutul lunii, că Black Sea Oil&Gas va fi prima companie petrolieră care începe producţia de gaze în Marea Neagră, în prima parte a anului 2021. "Black Sea Oil & Gaz este titulara Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), primul proiect nou de infrastructură şi de producţie de gaze naturale din offshore-ul românesc al Mării Negre desfăşurat în ultimii 30 de ani în România. Data estimată a finalizării lucrărilor şi a începerii producţiei de gaze naturale este prima jumătate a anului 2021", potrivit anunţului postat pe pagina de Facebook. Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (una pe zăcământul Doina şi patru pe zăcământul Ana) şi realizarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina. Acesta va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul National de Transport al Gazelor Naturale operat de SNTGN Transgaz SA. În luna februarie a anului trecut, Black Sea Oil & Gas a anunţat că a luat decizia finală de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari. Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator. În acest proiect mai sunt implicaţi Petrom Ventures, un fond privat de investiţii, care deţine 20%, precum şi Gas Plus (15%), care este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia.
10:00
24 februarie: -mun. Ungheni (extravilan) – 09:00 – 17:00; -s. Florițoaia – 09:00 – 17:00; -s. Grăseni – 09:00 – 17:00; -s. Mircești (parțial) – 09:00 – 17:00; -s. Negurenii Vechi (parțial) – 09:00 – 12:00; -s. Zazulenii Vechi (parțial) – 13:00-17:00. 25 februarie: -s. Pârlița – 09:00 – 17:00; -s. Cornești – 09:00 – 17:00; -s. Petrești – 09:00 – 17:00; -s. Semeni (parțial) – 09:00 – 17:00; 26 februarie: -s. Măcărești – 09:00-17:00; -s. Frăsinești – 09:00-17:00; -s. Sculeni – 09:00-17:00; -s. Cornești – 09:00-17:00; -s. Săghieni (parțial) – 09:00-17:00. 27 februarie: -s. Florițoaia Nouă – 09:00-17:00; -s. Sculeni – 09:00-17:00; -s. Bușila – 09:00-17:00; -s. Cornova – 09:00-17:00; -s. Cioropcani (parțial) – 09:00-17:00. 28 februarie: -s. Unțești – 09:00-17:00; -s. Gherman – 09:00-17:00; -s. Cornova – 09:00-17:00; -s. Bușila (parțial) – 09:00-17:00. Pentru informație suplimentară apelaţi la tel. (0231) 532-06, (0231) 24-201, (0231) 24-019.
10:00
Asta a declarat prim-ministrul Ion Chicu, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a menționat că autoritățile atentează la independența justiției, urmând să instituie un mecanism prin care judecătorii să plătească despăgubirile stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). „Mai marii pe mantiile negre, adică CSM-ul, afirmă că sistemul lor este învinuit de noi de corupție, pe nedrept... Ce frumos scris despre putere, drepturi și cât de independentă trebuie să fie puterea judecătorească. Nu văd, însă, capii sistemului să scrie ce au de gând să facă cu mizeriile, pentru crima cărora țara trebuie să plătească acum peste 70 de milioane de lei. Multe despre drepturi și nimic despre responsabilitățile judecătorilor. Așa, o putere în stat fără nici o responsabilitate. Doar drepturi si garanții”, a menționat Ion Chicu într-o postare pe Facebook. „Repet pentru judecătorii din CSM și toată gașca coruptă din justiție - orice ban plătit de Moldova pentru deciziile voastre ilegale – va fi din contul vostru. Nu așteptați, independenților, că pentru ilegalitățile voastre vor plăti copiii sau bătrânii. Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO, până nu-i scoatem din voi”, a continuat premierul. Amintim că premierul Ion Chicu a declarat că nota de plată oferită de CtEDO pentru Guvernul Republicii Moldova în cazul „Gemeni”, în sumă de 70 de milioane de lei, va fi achitată din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc. Iar președintele Igor Dodon a propus să fie confiscate averile judecătorilor responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO. Ulterior, Ministerul Justiției a anunțat că a sesizat Procuratura Generală, ca „să inițieze proceduri sau să adopte hotărâri în legătură cu încălcările constatate” în cazul „Gemeni”. Consiliul Superior al Magistraturii a acuzat însă autoritățile de „atentat la independența justiției”.
09:00
Anunţul a fost făcut de procurorul general Alexandru Stoianoglo, după şedinţa de vineri, 21 februarie, a Consiliului Superior al Procurorilor. Totuşi, el spune că niciuna din aceste persoane nu are, deocamdată, statut de bănuit, transmite trm.md. „Dosarul este în procedură. Noi am determinat 29 de persoane care trebuie audiate, pe conturile cărora au fost depuşi bani şi persoanele acestea vor fi audiate, inclusiv şi câţiva deputaţi numele cărora a fost în lista care a fost mediatizată. Eu nu va pot spune numele concret”, a spus precizat procurorul general. Totuşi, potrivit lui, nu există nici o persoană cu statut de bănuit. De menţionat că acum o lună, procurorul general a declarat ca Procuratura Anticorupţie a admis abateri procesuale în dosarul „finanţării PSRM”, intentat încă acum patru ani. Stoianoglo menţiona atunci că activităţile procesuale au purtat un caracter neplanificat şi neconsecvent, trezind interes doar în functie de anumite evenimente social-politice. Ulterior şi PSRM a anunţat că va depune o plângere penală pentru a verifica modul în care a fost pornit dosarul, considerandu-l unul deschis la comandă politică.
08:45
Evenimente     1295 î.Hr.: Are loc încoronarea faraonului Ramses al II-lea.     1281: Martin IV devine papă.     1288: Nicolae IV devine papă.     1632: Galileo Galilei publică Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii.     1635: La Paris, Cardinalul Richelieu fondează Académie française cu mandatul de a supraveghea puritatea limbii franceze.     1708: Antim Ivireanul este ales mitropolit al Ungro-Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.     1821: Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încearcat să–și găsească noi adepți pentru mișcarea sa     1882: Serbia se proclamă regat. Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I (1882-1889).     1900: Prima audiție, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian" de George Enescu (la pian - George Enescu).     1905: S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte     1906: S-a înființat Institutul Geologic al României și s-a creat corpul geologilor.     1907: Încep mișcările țărănești în județele Dorohoi și Iași.     1943: Membrii grupării de rezistență Trandafirul Alb (Die Weiße Rose) sunt executați în Germania nazistă.     1949: Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-tărănist din facultăți. La 12 octombrie 1950 a fost condamnat la 10 ani temniță grea. Între 1957 și 1963 a avut domiciliu obligatoriu.     1979: Proclamarea independenței de stat în Santa Lucia.     1979: Decorarea drapelului de luptă al Diviziei "Mărășești", cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființare.     1997: Boxerul Mihai Leu a câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România.     2006: Jefuirea depozitului Securitas din Anglia - cel puțin șase bărbați au răpit și amenințat familia directorului, au sechestrat 14 membri ai personalului și au furat aproximativ 92,5 milioane de dolari în bancnote din Depozitul Coroanei de Gestionare a Lichidităților, din Vale Road, Tonbridge, Kent. Nașteri     1403: Carol al VII-lea al Franței, rege (d. 1461)     1732: George Washington, primul președinte american (d. 1799)     1788: Arthur Schopenhauer, filosof german (d. 1860)     1796: Adolphe Quetelet, matematician belgian (d. 1874)     1810: Grigore Alexandrescu, poet și prozator român (d. 1885)     1817: Carl Wilhelm Borchardt, matematician german (d. 1880)     1819: James Russell Lowell, poet și eseist american (d. 1891)     1824: Pierre Janssen, astronom francez (d. 1907)     1832: Gerzson Ádám, scriitor, și istoric literar maghiar (d. 1906)     1837: Prințesa Leopoldine de Baden, prințesa consort de Hohenlohe-Langenburg (d. 1903)     1849: Nikolay Yakovlevich Sonin, matematician rus (d. 1915)     1857: Heinrich Rudolf Hertz, fizician german (d. 1894)     1857: Robert Baden-Powell, ofițer britanic și fondator al mișcării scout (cercetașii), născut la Paddington, Londra (d. 1941)     1864: Jules Renard, romancier și dramaturg francez (d. 1910)     1900: Luis Buñuel, regizor spaniol (d. 1983)     1903: Tudor Mușatescu, poet, prozator, dramaturg și publicist român (d. 1970)     1904: István Nagy, scriitor maghiar (d. 1977)     1910: György Kovács, actor român (d. 1977)     1914: Karl Otto Götz, pictor german     1915: Eugen Popescu, memorialist român (d. 1998)     1921: Giulietta Anna Masina, actriță italiană de film (d. 1994)     1923: Zephi Alșec, actor român (d. 1992)     1926: Gheorghe Adoc, sculptor și grafician român     1932: Aurel Grigoraș, dirijor român (d. 2000)     1936: Adam Bodor, scriitor român     1949: Niki Lauda, pilot austriac de curse (Formula 1)     1950: Miou-Miou (Sylvette Hery), actriță franceză     1962: Steve Irwin, naturalist australian și personalitate TV (d. 2006)     1967: Dragan Đilas, politician sârb, primar al Belgradului     1975: Drew Barrymore, actriță americană     1990: Marius Alexe, fotbalist român Decese     1071: Arnulf al III-lea de Flandra (n. c. 1055)     1371: Regele David al II-lea al Scoției (n. 1324)     1512: Amerigo Vespucci, explorator italian (n. 1454)     1636: Santorio Santorio, de asemenea, numit Santorio Santorii, Sanctorius din Padova, este un medic italian, celebru pentru experimentele sale asupra metabolismului (n. 1561)     1674: Jean Chapelain, scriitor francez (n. 1595)     1875: Jean-Baptiste Camille Corot, pictor francez (n. 1796)     1921: Ernst Gunther, Duce de Schleswig-Holstein (n. 1863)     1942: Stefan Zweig, poet, prozator, dramaturg austriac (n. 1881)     1980: Oskar Kokoschka, pictor și poet englez de origine austriacă (n. 1886)     1987: Andy Warhol, grafician și pictor american (n. 1928)     2002: Chuck Jones, creator de desene animate american (n. 1912)     2018: Richard Edward Taylor, fizician canadiano-american, laureat Nobel (n. 1929)
08:45
”Banii vor trebui să meargă în dezvoltarea economică a zonelor, nu în măsuri sociale cu efecte pe termen scurt”, spune europarlamentarul, în contextul discuțiilor privind Pactul Ecologic European. ”Regiunile carbonifere și miniere din UE vor beneficia în următorii ani de 7,5 miliarde de euro fonduri nerambursabile în cadrul Pactului Ecologic European”. Anunțul a fost făcut la RFI de către eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. Banii vor fi virați în cadrul unui așa-numit ”Mecanism al Tranziției Juste” menit să ajute regiunile și țările în care procesul de tranziție către o economie verde presupune transformări importante generate de închiderea minelor de cărbune și de renunțarea la producerea de energie prin arderea cărbunelui. Numit recent raportor al Parlamentului European în privința așa-numitului ”pact verde”, ce vizează reducerea drastică a emisiilor de carbon și care va avea un buget pe 10 ani la nivelul UE de 1.000 de miliarde de euro, Mureșan subliniază că două regiuni din România vor primi 10% din cele 7,5 miliarde de euro, adică 750 de milioane de euro. Este vorba despre Valea Jiului și Oltenia. Eurodeputatul subliniază că banii vor trebui investiți în dezvoltarea regională a zonei, în infrastructură și turism. Totodată, ”minerii din zonă nu trebuie să devină victime colaterale, ei trebuie incluși în planul de dezvoltare a zonei”, spune Siegfried Mureșan.
08:30
– Taur: S-ar putea să te supere unii dintre apropiați, dar ar fi bine să eviți impulsul de a le da o lecție. Dacă nu sunt suficient de bine crescuți, nu îi vei ajuta tu cu o simplă intervenție. – Gemeni: Este o zi senină și așa ar trebui să fie și gândurile tale, numai că umbrele apar, se insinuează, din trecut și ar putea să îți întunece ziua, dacă vei permite acest lucru.  – Rac: Ai putea avea impresia că ești singurul om liniștit din tot grupul și ceilalți sunt cuprinși de o agitație de neînțeles. E doar o impresie pe care o pot avea și ceilalți. – Leu: Este o zi pe care o vei înțelege mai mult prin emoțiile frumoase decât prin situațiile trăite, unele dintre ele complicate și fără vreun sens aparte. – Fecioară: Doar temerile tale, scăpate de sub control sau supradimensionate, îți pot umbri această zi. Poți cere ajutorul celor apropiați, un sfat, o părere. – Balanță: Există o parte frumoasă în această zi, care ar putea chiar să te ajute să uiți de supărări, gânduri negre sau altele asemenea. Numai că trebuie să vrei și tu. – Scorpion: Ai puterea de a alina suferințele celor dragi, de a te adapta la nevoile lor și de a le răspunde așa cum se așteaptă. Doar că e nevoie de o mare deschidere sufletească din partea ta. – Săgetător: Ai ocazia de a înțelege mai mult din situațiile pe care le trăiești, inclusiv cele neplăcute. Este suficient să cauți soluții pentru orice problemă care apare. – Capricorn: Ai parte de o zi care îți poate oferi un dar de mare preț, momentul de inspirație care te va conduce spre ieșirea din starea de conflict care există în familie. – Vărsător: Cauți soluții pentru problemele dificile, dar ai nevoie de cooperarea unor apropiați și pentru a o obține, va trebui să ieși din zona de confort. – Pești: Ziua ți se potrivește de minune, dar nu vine cu soluții ci mai degrabă subliniază anumite probleme delicate de care ar trebui să te ocupi cu mai multă grijă.
08:30
  Valuta    Cod    ABR    Rata    Cursul Coroana ceha     203     CZK     1     0.7668 Coroana daneza     208     DKK     1     2.5692 Coroana islandeza     352     ISK     10     1.3894 Coroana norvegiana     578     NOK     1     1.9121 Coroana suedeza     752     SEK     1     1.8121 D.S.T.     960     XDR     1     24.1995 Denar macedonian     807     MKD     10     3.1177 Dinar kuweitian     414     KWD     1     57.9701 Dinar sirb     941     RSD     100     16.3141 Dirham E.A.U.     784     AED     1     4.8385 Dolar Hong Kong     344     HKD     1     2.2837 Dolar S.U.A.     840     USD     1     17.7719 Dolar australian     036     AUD     1     11.7855 Dolar canadian     124     CAD     1     13.4052 Dolar neozeelandez     554     NZD     1     11.2683 Dram armenesc     051     AMD     10     0.3718 Euro     978     EUR     1     19.1865 Forint ungar     348     HUF     100     5.6758 Franc elvetian     756     CHF     1     18.0838 Hrivna ucraineana     980     UAH     1     0.7293 Kuna croata     191     HRK     1     2.5758 Lari georgian     981     GEL     1     6.2862 Lek albanez     008     ALL     10     1.5691 Leu romanesc     946     RON     1     4.0068 Leva bulgara     975     BGN     1     9.8149 Lira sterlina     826     GBP     1     22.8689 Lira turceasca     949     TRY     1     2.9160 Manat azer     944     AZN     1     10.4658 Manat turkmen     934     TMT     1     5.0777 Ringgit malayezian     458     MYR     1     4.2496 Rubla belarusa     933     BYN     1     8.0616 Rubla ruseasca     643     RUB     1     0.2786 Rupia indiana     356     INR     10     2.4800 Shekel israelian     376     ILS     1     5.1805 Som kirghiz     417     KGS     10     2.5373 Somoni tadjic     972     TJS     1     1.8334 Sum uzbek     860     UZS     100     0.1866 Tenghe kazah     398     KZT     10     0.4729 Won sud-coreean     410     KRW     100     1.4830 Yen japonez     392     JPY     100     15.8812 Yuan Renminbi chinezesc     156     CNY     1     2.5302 Zlot polonez     985     PLN     1     4.4826
08:30
La Orhei va fi cu unul mai mult. La Tiraspol vor fi opt grade, iar la Leova, nouă. La Comrat şi Cahul maxima va fi de 10 grade. În Capitală, se aşteaptă opt grade, iar noaptea se va înregistra un grad. În următoarele zile, termometrele vor indica între şase şi 12 grade. Noaptea se aşteaptă temperaturi între minus unu şi patru grade. În cea mai mare parte a Europei vremea va fi instabilă. La Madrid, termometrele vor indica 20 de grade, iar la Paris, 14. La Londra va fi cu un grad mai puţin. La Berlin se vor înregistra 11 grade. La Roma se va încălzi până la 16 grade. La Viena vor fi 14 grade, iar la Praga, 11. În capitala Poloniei se aşteaptă opt grade, iar la Budapesta şi Belgrad, 10. La Bucureşti sunt prognozate 11 grade, iar la Atena, 10. La Kiev sunt anunţate şapte grade, iar la Moscova, patru. La Ankara va cădea lapoviţă şi se aşteaptă şase grade Celsius.
Acum 24 ore
20:45
  Într-o postare pe Facebook, ministrul a scris că sesizările vor fi depuse pentru ca responsabilii să fie verificaţi din punct de vedere disciplinar, dar şi prin prisma calificării acestora. Totodată, ministrul va sesiza Autoritatea Naţională de Integritate, să-i verifice pe funcţionari de stat menţionaţi. Nemulţumirile ministrului vin în contextul ultimei decizii a Curţii de Apel Cahul, unde este examinat dosarul în care este învinuit Ilan Şor. Instanţa de apel a decis astăzi amânarea, pentru a cincea oară, a examinării cauzei pentru data de 19 martie, ora 11.30. Ministrul susţine că situaţia devine ridicolă. În iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar până la pronunţarea sentinţei definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, o decizie nefiind încă emisă. În iunie 2019, imediat ce PDM a cedat guvernarea, Ilan Şor ar fi plecat din Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a ţării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.
20:45
  Principala favorită (28 ani) a obţinut o victorie clară, în doar 62 de minute. Halep a oferit o lecţie de tenis, după ce în meciurile anterioare a câştigat greu, după trei seturi. Românca a început bine, cu break, apoi s-a desprins la 2-0, Brady a câştigat un ghem, după care Halep a ajuns la 5-1, încheind cu 6-2. Actul secund a fost practic fără istoric, Halep câştigând cu 6-0. Halep a avut procentaje net superioare la ambele servicii, 76%-46% la primul şi 58%-38% la al doilea, salvând ambele mingi de break pe care şi le-a creat americanca. La mingile direct câştigătoare, Halep a dominat cu 16-7, Brady având mai multe erori neforţate, 14-8. Simona Halep a câştigat toate cele trei partide cu Brady, primele două în 2019, la Toronto, în turul secund, cu 4-6, 7-5, 7-6 (5), şi anul acesta în primul tur la Australian Open, cu 7-6 (5), 6-1. Fostul lider mondial şi-a asigurat un cec de 372.200 dolari şi 305 puncte WTA. Halep, care a câştigat titlul la Dubai în 2015, iar anul trecut s-a oprit în sferturile de finală, învinsă de elveţianca Belinda Bencic, va juca în finală contra kazahei Elena Rîbakina (20 ani, 19 WTA), care a întrecut-o în semifinale pe croata Petra Martic, cu 7-6 (5), 7-6 (2). Singura confruntare a avut loc în toamna anului trecut, în optimi la Wuhan, încheindu-se cu abandonul Simonei Halep la 5-4 pentru Rîbakina, campioana en titre de la Bucureşti. Halep se află la prima sa finală după titlul cucerit anul trecut la Wimbledon şi a 37-a din carieră. Simona a cucerit primele sale titluri în 2013 (6), la Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia, în 2014 (2) s-a impus la Doha şi Bucureşti, în 2015 a cucerit alte trei titluri, la Shenzhen, Dubai şi Indian Wells, au urmat alte trei titluri în 2016, la Madrid, Bucureşti şi Montreal, în 2017 a câştigat doar la Madrid, în 2018 a obţinut titluri la Shenzhen, Roland Garros şi Montreal, iar anul trecut a câştigat la Wimbledon. Halep are şi 17 finale pierdute, în 2010 şi 2011 la Fes (Maroc), în 2012 la Bruxelles, în 2014 la Madrid, Roland Garros şi Turneul Campioanelor, în 2015 la Toronto şi Cincinnati, în 2017 a pierdut nu mai puţin de patru finale, la Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing, în 2018 a pierdut la Australian Open, Roma şi Cincinnati, iar în 2019 la Doha şi Madrid.
Ieri
17:45
  Washingtonul, prin vocea secretarului de stat Mike Pompeo, şi talibanii au declarat că vor semna acordul la 29 februarie, cu condiţia ca armistiţiul parţial de o săptămână să fie menţinut. Documentul ar marca o cotitură majoră în conflictul din Afganistan, stabilind condiţiile unui acord ce ar putea permite în final Statelor Unite să-şi retragă trupele din această ţară după mai bine de 18 ani. „Salut anunţul de astăzi potrivit căruia a fost încheiat un acord privitor la o reducere semnificativă a violenţelor în Afganistan”, a afirmat Stoltenberg într-un comunicat. „Este vorba despre un test critic al voinţei şi capacităţii talibanilor de a reduce violenţa şi a contribui la pace cu bună-credinţă. Aceasta ar putea deschide calea unor negocieri între afgani, a unei păci durabile şi garanţiei că ţara nu va mai fi niciodată un refugiu pentru terorişti”, a subliniat secretarul general al Alianţei. Misiunea NATO în Afganistan are desfăşuraţi 16.000 de militari cu rol de formare, susţinere şi consiliere a forţelor locale. Anunţul de vineri al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, a fost salutat şi de Moscova, Zamir Kabulov, reprezentantul special pentru Afganistan al preşedintelui rus, declarând pentru agenţia de presă Ria Novosti că „va fi un eveniment important pentru procesul de pace în Afganistan”. Kabulov a mai spus că speră că actuala criză politică din Afganistan, unde realegerea preşedintelui Ashraf Ghani este contestată, „nu va incomoda semnarea” acordului de pace, şi a atras atenţia că „munca adevărată va începe după aceea”. Întrebat dacă va fi prezent la ceremonia de semnare, Zamir Kaboulov a afirmat că va merge dacă Rusia va primi o invitaţie oficială. Rusia, care încearcă să aibă un cuvânt de spus în negocierile de pace din Afganistan, a organizat două întâlniri la Moscova între reprezentanţi ai talibanilor şi oficiali politici afgani în 2019, încheiate însă fără progrese vizibile.
16:30
  Prezentând în fața presei raportul la 100 de zile de activitate a executivului (după ce a eșuat în intenția de a-l prezenta în plenul Parlamentului), Ion Chicu, și-a exprimat speranța că, odată cu restabilirea funcționalității, Consiliul Suprem al Magistraturii, dar și Procuratura vor putea să joace un rol important în combaterea corupției printre judecători. Potrivit lui, în mod special, organele statului „se vor ocupa de judecătorii pentru care Moldova plătește deja sute de milioane de lei ca urmare a deciziilor CEDO”. „Am văzut că, după cele 70 de milioane de lei venite spre plată săptămâna asta, ca urmare a pierderii cauzei tocmai în 2011, din urmă vin sume și mai mari. Încă mai mari crime făcute de judecători, încă mai scump ne vor costa. Cine trebuie să le plătească pentru mine e clar și am declarat asta”, a menționat premierul. Ion Chicu mizează pe susținerea deputaților când Guvernul va veni cu proiectul de modificare a legislației, așa ca „judecătorii să nu-i mai poată apăra pe cei care au prejudiciat cu milioane statul, blocând acțiunile în regres ale Ministerului Justiției”. Premierul a ţinut să sublinieze că nu toți judecătorii sunt corupți și mulți dintre ei merită respectați. Conceptul de reformă a justiției trebuie consultat pe larg cu societatea civilă, partidele politice, profesioniștii din domeniu, partenerii de dezvoltare, spune şeful executivului. „Peste câteva zile, vom organiza cu suportul partenerilor din Consiliul Europei, UE, SUA și alții un eveniment de consultare a conceptului de reformă, sub auspiciul premierului”, a spus prim-ministrul. Organele competente ale statului se vor preocupa de verificarea integrității și corespunderii cheltuielilor judecătorilor cu veniturile oficial declarate. Premierul declară că a elaborat și promovat prin Guvern proiecte de modificare a legislației și Constituției, menite să reducă posibilitatea implicării politicului în justiție. „De exemplu, am votat excluderea ministrului justiției din CSM, am redus competențele președintelui țării la numirea judecătorilor”. Premierul speră că aceste modificări vor fi susținute şi de Parlament.  
16:15
Valentin Eșanu a spus că în Parlament a fost votată o declarație cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului. În opinia sa, în prezent se mai menține acest caracter captiv. „Am ajuns la așa condiții că statul nu ne poate face regulă în țara noastră și nu ne poate apăra drepturile. Suntem nevoiți să ne apărăm drepturile noastre singuri. Vrem să ne mobilizăm din toate raioanele Republicii Moldova, să ieșim masiv – profesori studenți, oricine”, a notat Valentin Eșanu. Potrivit lui, la acțiunea de protest sunt bineveniți toți, însă fără mesaje geopolitice. „Haideți să ne mobilizăm cu toții, pentru că mâine va fi târziu. Toate schemele lui Plahotniuc sunt deja în Partidul Socialiștilor. Dacă nu oprim acum și dăm voie să prindă rădăcini, va fi foarte greu de tăiat aceste rădăcini, ca și la Plahotniuc. Eu personal nu cedez și nu stau în genunchi în fața lui Dodon și a guvernării”, a declarat Valentin Eșanu. Omul de afaceri a spus că va fi constituit un grup de inițiativă, iar cei care doresc să facă parte din el pot veni astăzi, 21 februarie, la ora 17.00, la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Aspectele organizatorice vor fi discutate sâmbătă și duminică, în același loc. Omul de afacere a menționat că acțiunea de protest urmează să aibă loc pe 1 martie, la ora 12.00, însă în declarația prealabilă la Primărie au mai fost indicate: scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” și în faţa Parlamentului. Valentin Eșanu spune că protestul nu poate fi organizat în PMAN pentru că PSRM a depus declarații prealabile prin care a rezervat Piaţa în zilele de vineri, sâmbătă și duminică până în anul 2025.  
15:00
Propunerea de a transfera examinarea subiectelor de pe ordinea de zi pentru săptămâna viitoare a fost supusă votului de către președinta legislativului, Zinaida Grecianîi, după pauza anunțată ca urmare a blocării tribunei Parlamentului de către deputații PAS și PPPDA. Premierul Ion Chicu, care a venit în Parlament să prezinte raportul la 100 de zile de activitate a executivului, nu a avut ocazia să le vorbească deputaților, dar a făcut declarații pentru presă, relatează IPN. Deputații PAS și PPPDA au blocat tribuna Parlamentului în semn de protest pentru „ignorarea” moțiunii împotriva activității Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a faptului că ministrul Aureliu Ciocoi nu s-a prezentat în plenul Parlamentului. Parlamentarii s-au declarat nemulțumiți și de intenția premierului Ion Chicu de a prezenta raportul de activitate în ședință în plen, fără a-i informa din timp despre acest lucru și a le oferi posibilitatea să-i adreseze întrebări. Deputatul PSRM Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a criticat gestul deputaților PAS și PPPDA, menționând că „nu este o poziție sănătoasă, nu este una demnă de parlamentari”. De asemenea, el consideră că deputații protestatari au sfidat prin comportamentul lor „tot Parlamentul” și au încălcat Regulamentul Parlamentului. „Astăzi constat că Parlamentul nu-și poate continua activitatea și propunem închiderea ședinței”, a spus socialistul. Deputatul PAS Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, a replicat că colegii săi sunt gata să muncească. „Proiectele de legi importante trebuie să fie votate. Trebuie azi ședința să continue. Pentru asta primim salarii, pentru asta unii au mărit salariile”. Mihai Popșoi a mai spus că este o rușine pentru deputații care „vor să fugă de la responsabilitățile parlamentare”. „Încercarea de a vă eschiva de la responsabilitățile nemijlocite contravine regulamentului și bunului simț”. Deputatul a menționat că colegii săi sun gata să îl asculte pe premierul Ion Chicu săptămâna viitoare.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.