RTR Moldova

Ieri
17:00
Ploile au spălat de-a binelea orașul azi noapte. Doar că, în loc să devină mai curat, Chișinăul este acum plin de glod, dar și de gropi nou formate. Strada Calea Ieșilor, de exemplu, a fost acoperită pe jumătate de noroi, iar trotuarele pe alocuri sunt impracticabile. Sectorul Buiucani este plin de gropi. Ploaia a „spălat” afaltul de pe unele cratere, plombate în această primăvară. Azi noapte mai multe gospodării din țară au fost inundate, iar câteva localități au rămas în beznă. Sursă: agora.md Record Plin de gropi și noroi. Cum arată orașul după ploile de azi noapte apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:50
Drumurile din capitală s-au stricat complet după ploaia torențială de ieri: Șoferii nu se pot deplasa cu mașinile După ploaia puternică de ieri, care a înghițit mai multe gospodării și a lăsat localități în beznă, iată că și drumurile din capitală au avut de suferit. Aceastea sunt pline de gropi, iar șoferii nu pot circula. Din imaginile video se poate observa cât de gravă este starea drumurilor din capitală. În urma ploii s-au format adevărate cratere care pun în pericol siguranța circulației. Una din astfel de consecințe sunt pe str.Drumul Crucii din sectorul Buiucani al capitalei. Sursă: unimedia.info Record Drumurile din capitală s-au stricat complet după ploaia torențială de ieri: Șoferii nu se pot deplasa cu mașinile apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:30
Operațiunea Mac-2018: Tufe de cânepă, descoperite într-un lan de floarea-soarelui Polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD au efectuat un șir de acțiuni de control în apropierea nemijlocită de frontieră în comun cu inspectorii Inspectoratului de Poliție Vulcănești. În repercursiunea activității desfășurate în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Cișmichioi a fost găsită o plantație de cânepă într-un lan de floarea-soarelui ce se întindea pe o suprafață de 2,5 hectare, transmite Știri.md. Astfel, la o distanță de doi kilometri de la linia de frontieră în apropierea satului Cișmichioi, raionul Comrat s-au descoperit plantele de cânepă camuflate într-un lan de floarea – soarelui. Acestea creșteau pe un teren cu o suprafață de aproximativ 25 mii de metri pătrați. Suprafața de pământ este gestionată de o asociație agricolă din satul Etulia, raionul Comrat. Cazul este documentat de Poliție pentru a examina toate circumstanțele pe faptul descoperit. Sursă: stiri.md Record Operațiunea Mac-2018: Tufe de cânepă, descoperite într-un lan de floarea-soarelui apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:10
Lucrările de renovare a Centrului de Sănătate Drochia vor fi finalizate în acest an Lucrările de renovare a Centrului de Sănătate „Anatolie Manziuc” din orașul Drochia, prin eficientizare energetică, se apropie de finalizare. Procesul de muncă a putut fi urmărit la faţa locului de un grup de jurnalişti, în cadrul unei vizite de documentare, organizată în această săptămână de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), transmite MOLDPRES. Potrivit proiectului, la Centrul de Sănătate Drochia ”Anatolie Manziuc” sunt create condiţii optime pentru prestarea serviciilor medicale de calitate, fiind aplicate tehnologii energo-eficiente. “Ca urmare a implementării programului, se va contribui la eficientizarea energetică a clădirii instituţiei cu 21,4% anual, precum și la îmbunătăţirea serviciilor de diagnosticare medicală și ameliorare a indicatorilor de sănătate în regiune”, a explicat, la solicitarea MOLDPRES, Veronica Savin, specialist în cadrul ADR Nord. “Prin realizarea acestui proiect se urmărește în primul rând îmbunătăţirea accesului la asistenţa medicală calitativă în cadrul sistemului de sănătate raional. Iar profesionalismul şi competenţa specialiştilor noştri vor fi şi mai eficiente în condiţii optime pentru activitate”, a menţionat Emilia Lopatenco, şeful Centrului de Sănătate Drochia “Anatolie Manziuc”. La rândul său, Ion Dascăl, preşedintele raionului Drochia, a subliniat că autorităţile locale chiar de la început au încurajat şi au susţinut proiectul de la Centrul de Sănătate “Anatolie Manziuc”. “Pe toată durata lucrărilor am urmărit ca acestea să fie efectuate în strictă concordanţă cu proiectul tehnic, iar banii publici să fie direcţionaţi eficient şi corect”, a precizat Ion Dascăl pentru MOLDPRES. Valoarea totală a proiectului de la Drochia este de aproximativ 9,7 milioane de lei. Banii pentru lucrări au fost alocaţi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, proiectul fiind implementat de ADR Nord. La ora actuală sunt îndeplinite peste 60 la sută din activităţile planificate, însă operatorul economic care efectuează lucrările a dat asigurări că până la finele anului curent programul va fi finalizat. Sursă: moldpres.md Record Lucrările de renovare a Centrului de Sănătate Drochia vor fi finalizate în acest an apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:50
Fără arme, bâte și substanțe explozive! Poliția a anunțat măsurile de asigurare a ordinii publice în timpul desfășurării în PMAN a protestului de mâine Inspectoratul General al Poliției a anunțat măsurile de asigurare a ordinii publice în timpul desfășurării protestului de duminică, ce urmează să se desfășoare în Piața Marii Adunări Naționale din Capitală. „Legislația prevede ca întrunirile se desfășoară numai în mod pașnic, de aceea toți pariticipanții sunt îndemnați să respecte următoarele reguli care vin să asigure buna desfășurare a evenimentului. Recomandăm să vă abțineți de la acțiuni care ar veni să împiedice desfășurarea evenimrntului. În timpul evenimentulor publice este interzisă aflarea persoanelor asupra care au arme de foc, obiecte interzise, substanțe explozive, obiecte tăioase și dure, cum ar fi bîte, fapt care pun în pericol siguranța persoanelor”, a declarat reprezentantul Inspectoratului General al Poliției. De asemenea, persoanele nu trebuie să se prezinte la asemenea acțiuni în stare de ebrietate sau să poarte măști. Organizatorii protestului sunt obligați să stabilească un coordonator al întrunirii și să-l comunice administrației publice locale. Atât organizatorii, cât și participanții sunt obligați să respecte prevederile legislației în vigoare. În cazul în care vor admite acțiun ce încalcă legislația, pot fi atrași la răspundere penală, contravențională sau civilă. De menționat că pe lângă polițiști, PMAN, unde se va desfășura întrunirea, va fi supravegheată prin intermediul mijloacelor tehnice audio și video. Amintim că mâine, la ora 14.00, în Piața Marii Adunări Naționale se va desfășura un protest privind decizia instanței privind invalidarea alegerilor locale în Chișinău. Sursă: realitatea.md Record Fără arme, bâte și substanțe explozive! Poliția a anunțat măsurile de asigurare a ordinii publice în timpul desfășurării în PMAN a protestului de mâine apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:30
Pensionarii, despre proiectul de lege privind recalcularea pensiilor Nu vor ajunge sa-si vada pensia dublata pentru ca stagiul de cotizare este exagerat de mare. Asta spun pensionarii despre proiectul de lege aprobat de executiv privind recalcularea pensiilor aprobat acum cateva saptamani. “Nu are putere, nu are putere. Ajung anii de pensie si mai departe nu. Care l-a pamant omul e obosit si nu mai poate. El nici nu ajunge la pensie, dar nu sa mai lucreze dupa pensie inca 15 ani.” Oamenii spun ca isi doresc o pensie care sa le asigure minimul necesar fara sa lucreze cu 15 ani mai mult. “Eu cu pensia de 1300 imi ajunge doar pe o saptamana. Si ma gandesc de unde sa iau. Sa fur nu pot.” “La 62 sa iasa si inca 15 ani. Trebuia sa aiba vreo 80 de ani nu este real.” Nicolae Coroi din Causeni a lucrat toata viata ca functionar public. Acum 15 ani a iesit la pensie si continua sa activeze. Barbatul afirma ca proiectul este binevenit, dar ca putini vor ajunge sa se bucure de aceste privilegii. “Multi spun ca batrinii nu le dau locul, de fapt tinerii nu prea vor sa lucreze.” Proiectul de lege privind recalcularea pensiilor in functie de stagiul de cotizare aprobat de guvern prevede ca persoanele care au lucrat dupa iesirea la pensie vor fi platite mai bine. Astfel, incepand cu anul viitor vor fi recalculate pensiile pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani, dupa ce au iesit la pensie pana in 1999. Pentru cei care au stagiul mai mic de 15 ani, schimbarea se va face din 2020, iar dupa asta si pentru celelalte categorii. Reexaminarea va avea loc doar o singura data cu conditia ca pensia va fi mai mare decat cea pe care o primesc actual. De o majorare dubla in 2019 vor beneficia aproximativ 2.500 de persoane. Sursă: protv.md Record Pensionarii, despre proiectul de lege privind recalcularea pensiilor apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:20
Netflix şi-a concediat şeful de PR pentru folosirea unui cuvânt rasist Compania Netflix şi-a concediat şeful departamentului de relaţii publice pentru că a folosit cuvântul »nigger» (cioroi), cuvânt cu puternice conotaţii rasiste, conform unei note interne a companiei trimisă de CEO-ul Reed Hastings, citată de publicaţia The Hollywood Reporter, transmit AFP şi DPA. Jonathan Friedland, care s-a alăturat companiei Netflix din 2011, a fost dat afară pentru «modul descriptiv în care a folosit cuvântul nigger în cel puţin două ocazii, la locul de muncă», după cum explică Reed Hastings în nota internă publicată integral de Hollywood Reporter. Aceste incidente au demonstrat «un nivel extrem de scăzut de sensibilitate şi atenţie rasială» şi «nu corespund valorilor pe care le promovează compania noastră», a precizat CEO-ul companiei. Friedland a confirmat pe Twitter că a fost dat afară. «Părăsesc Netflix după 7 ani. Liderii trebuie să aibă un comportament ireproşabil, exemplar, iar din nefericire eu nu m-am ridicat la acest standard şi am dat dovadă de lipsă de sensibilitate când am discutat cu echipa mea despre cuvinte ofensatoare în comedii (…) Îmi pare rău pentru neplăcerile pe care le-am cauzat oamenilor din compania la care ţin», a susţinut el. Conform lui Reed Hastings, directorul său de PR a folosit cuvântul «nigger» într-o şedinţă a departamentului său în urmă cu câteva luni, despre strategii de comunicare şi cuvinte cu conotaţii sensibile. Câţiva colegi i-au atras atenţia că modul în care a folosit acest cuvânt nu a fost unul potrivit, iar directorul de PR şi-a cerut scuze. Apoi, câteva zile mai târziu a folosit din nou cuvântul cu conotaţii rasiste la o şedinţă cu colegi afroamericani din departamentul de HR, care încercau să-l ajute să treacă peste incidentul iniţial în care a folosit acest cuvânt. Cel de-al doilea incident, despre care Reed Hastings susţine că a aflat doar în urmă cu câteva zile, l-au convins pe CEO să-l concedieze pe directorul de PR. Sursă: agerpres.ro Record Netflix şi-a concediat şeful de PR pentru folosirea unui cuvânt rasist apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:00
Interese de grup. Deputaţii promovează reducerea taxei pentru folosirea drumurilor fără o argumentare Sistemul actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea Republicii Moldova va fi modificat, prevede o iniţiativă votată în în prima lectură, de majoritatea parlamentarilor prezenți în şedinţa Legislativului. Proiectul prevede introducerea mecanismului privind aplicarea vinietei pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova — microbuze, autobuze, camioane și remorci, înlocuind sistemul actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea țării, transmite mold-street.com. Diminuarea taxei pentru folosirea drumurilor Noul mecanism presupune şi diminuarea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova pentru aceste autovehicule în funcție de perioada aflării pe teritoriul țării. Vinieta se propune a fi pentru o perioadă de valabilitate de o zi, 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 90 de zile 180 de zile, şi 12 luni. Perioada de valabilitate a acesteia va începe de la ora 0:00 a zilei solicitate de utilizator şi va expira la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa. De asemenea, proiectul modifică programul de transport rutier privind introducerea unei rute noi, prelungirea rutei, majorarea numărului de curse, introducerea de stații sau modificarea orelor graficului de circulație. Este stipulată intrarea/ieșirea operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul țării ca țară de tranzit sau destinație numai în baza autorizațiilor unitare bilaterale sau multilaterale de transport rutier de mărfuri sau persoane, conform obligațiilor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, se arată într-un comunicat al Parlamentului. Proiect fără argumentare economică În acelaşi timp în raportul de expertiză elaborat de Centrul Naţional Anticorupţie, se constată că grupul de deputaţi (Corneliu Dudnic, Marcel Răducanu şi Ştefan Creangă) au nu a prezentat Analiza impactului de reglementare a proiectului, întrucât acesta conţine reglementări ale activităţii întreprinzătorilor. «În cazul de faţă, promovarea proiectului fără AIR, există riscuri ca el să fie promovat de anumite grupuri de interese în detrimentul altor interese de business, să limiteze astfel libera concurenţă, să creeze premise pentru instituirea monopolurilor si discriminarea altor agenţi economici care operează pe piaţă sau care ar vrea să intre ulterior pe piaţă, să comporte costuri exagerate care să fie puse pe seama întreprinzătorilor, fără ca beneficiul scontat prin promovarea proiectului (interesul public) să argumenteze o asemenea lezare a intereselor economice ale acestora», se arată în raportul CNA. Totodată CNA susţine că în condiţiile în care, Republica Moldova se confruntă de la an la an cu un buget auster, orice cheltuieli de la bugetul de stat, urmează a fi argumentate, în corespundere cu Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale. CNA mai face referinţă şi la faptul că pe «parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor şi/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget». Totodată şi Guvernul, chiar dacă a dat aviz pozitiv la proiect constată că iniţiativa nu are o argumentare economică-financiară şi propune o serie de completări la acesta. Sursă: mold-street.com Record Interese de grup. Deputaţii promovează reducerea taxei pentru folosirea drumurilor fără o argumentare apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:40
Afirmația macabră a unei funcționare din SUA: Copiii imigranților ar trebui împușcați O anagajată a Departamentului de Transporturi din Oregon, SUA, a fost suspendată din funcție după ce a făcut o afirmație macabră pe Facebook la adresa copiilor de imigranți. Lori McAllen a scris pe rețeaua de socializare: „Personal, eu cred că toți acești copii ar trebui împușcați la graniță… Ne-ar scuti pe noi, americanii harnici, de miliarde de dolari în taxele pe care le plătim”. Superiorii femeii din cadrul Departamentului au reacționat imediat după aflarea mesajului postat pe Facebook, care a produs un val de reacții virulente. Angajata este acum subiectul unei investigații în cadrul Departamentului de Transporturi. Afirmația vine în contextul unui scandal de proporții legat de politica imigraționistă a administrației Trump, care pune acuzare fiecare adult care trece graniţa ilegal, iar astfel copiii sunt separaţi de părinţii lor. Înainte, cei cu copii erau trimişi împreună la un tribunal pentru imigraţie. Nu există o procedură clară pentru reunirea familiilor în afară de liniile telefonice la care părinţii pot suna pentru a încerca să îşi găsească copiii. Aproape 2.000 de copii au fost separaţi de părinţii lor între 19 aprilie şi 31 mai în acest an, conform Departamentului de Securitate Naţională. ONU a descris comportamentul autorităţilor americane drept inadmisibil şi a cerut SUA să pună punct acestor practici de separări forţate. Sursă: digi24.ro Record Afirmația macabră a unei funcționare din SUA: Copiii imigranților ar trebui împușcați apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:20
Unde dispar milioanele din taxa pe lux achitată de majoritatea locuitorilor din Moldova Autorităţile se opun solicitărilor operatorilor de telefonie mobilă privind micșorarea taxei achitată în Fondul Republican de susținere a populației. Asta chiar dacă banii se utilizează în alte scopuri. Potrivit operatorilor de telefonie mobilă, această taxă nu mai este relevantă. Or, impozitul a fost instituit în anul 2000 și se percepea ca o taxă pentru servicii de lux. Astăzi însă telefonia mobilă nu mai reprezintă un lux și agenții economici solicită anularea acestei taxe, transmite mold-street.com. Autorităţile menţin o taxă discriminatorie În cadrul unor dezbateri la Consiliul Economic pe lângă prim-ministru, Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății și Protecției Sociale a menționat că din sursele care vin din această taxă în Fondul republican, sunt finanțate proiecte cum ar fi, alocarea indemnizațiilor unice pentru veteranii de război, ajutoare materiale unice pentru școlarizare etc. Reprezentantul Ministerului Finanțelor a menționat în cadrul ședinței doar că 90% din sursele Fondului, sunt asigurate de această taxă de 2,5%. Participanții de la dezbateri au venit cu o solicitare către Ministerul Finanțelor de caută o soluție alternativă de suplinire a Fondului Republican de susținere a populației. Nu este prima dată când Consiliul Economic se ocupă de acest subiect. Un an în urmă acest consiliu promitea că un proiect final privind modificarea legislației ce ține de achitarea taxei de 2,5% va fi trimis spre aprobare Parlamentului până la sfârșitul anului 2017. Printre «viciile» ce urmau să fie taxate suplimentar se numără comerțul cu țigări și alcool, jocurile de noroc, tranzacțiile cu imobile mai mari decât o anumită suprafață, telefoanele mobile mai scumpe, adică de lux, automobilele cu o capacitate mai mare a motorului etc. Cu toate acestea taxa este menţinută, pentru că autorităţile nu găsesc o altă sursă pentru a finanţa acest Fond. Anterior cele trei companii de pe piaţa de telefonie mobilă (Orange, Moldcell și Moldtelecom) au solicitat anularea acestei taxe, pentru că nu mai este relevantă. «Considerăm discriminatorie aplicarea acestei taxe pe veniturile din prestarea serviciilor de telefonie mobilă, care nu constituie servicii de lux, ci de strictă necesitate, aceste fiind consumate inclusiv de către populația social vulnerabilă (copii/bătrîni, etc), susținea în trecut Asociația Investitorilor Străini (FIA) într-o scrisoare adresată Ministerului Finanțelor. În același timp pe parcursul ultimilor ani, pe diverse platforme de business și guvernamentale, se discută propunerea privind substituirea taxei în mărime de 2,5% aplicată serviciilor de telefonie mobilă cu o taxă în mărime de 1,5% pentru serviciile de comunicații electronice. O altă soluție propusă era aplicarea unei astfel de taxe și față de alți agenți economici, în special bănci. Unde dispar banii Menținerea acestei taxe semnifică că în continuare cei peste 4 milioane de clienți ai operatorilor de telefonie mobilă, adică toată populația adultă și copii vor contribui la un fond, banii căruia sunt cheltuiți netransparent, iar o parte din bani se duc nu conform destinaţiei. Aşa au constatat controlorii de la Curtea de Conturi, care au efectuat la finele anului 2017 un audit la Fondurile de susţinere […] Record Unde dispar milioanele din taxa pe lux achitată de majoritatea locuitorilor din Moldova apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:00
Analiștii, despre invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău Invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău de către instanța de fond și susținută de Curtea de Apel, este percepută diferit de analiști. În timp ce unii spun că instanța a procedat just, alții consideră că hotărârile poartă caracter politic. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN. Juristul Pavel Midrigan susține că există două dosare diferite. În unul o instanță de judecată a examinat adresarea Partidului Socialiștilor după stabilirea unor fapte, în al doilea a fost examinată chestiunea privind validare rezultatelor alegerilor. „Comisia electorală de circumscripție Chișinău a făcut totalurile tuturor protocoalelor și a cerut validarea alegerilor și nimic mai mult. În plus, în afară de CEC în acest proces nu mai trebuie să participe nimeni”, spune juristul. Analistul politic Vitalii Andrievschi spune că legislația prevede clar că în ziua alegerilor nu se permite să se facă agitație electorală, iar acest lucru s-a făcut. „Instanța de judecată a recunoscut încălcarea prevederilor. Nu contează cui îi este convenabil acest lucru”, a declarat Vitalii Andrievschi. În opinia lui, în această situație de câștigat are Andrei Năstase, care este învingătorul ce scoate în stradă mișcarea protestatară. Jurnalistul Valeriu Demidețkii este de părere că încheierile instanțelor de judecată pot fi catalogate ca necesități politice. „Eu înțeleg de ce l-au scos din alegeri pe Andrei Năstate, nu înțeleg de ce nu au făcut acest lucru mai delicat?”, a afirmat jurnalistul. Sursă: ipn.md Record Analiștii, despre invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:50
Potop în Capitală din cauza ploii abundente: Patru oameni, inclusiv trei copii, blocați într-un automobil Ploaia din seara trecută a făcut ravagii în Capitală dar şi în alte localităţi din ţară. Potrivit IGSU, 4 oameni, inclusiv trei copii, au rămas blocaţi într-un automobil pe strada Ialoveni din municipiul Chișinău. Salvatorii au intervenit de urgenţă. Ajunși la fața locului, pompierii au reușit să scoată minorii și să-i adăpostească într-un loc sigur. Totodată, pe străzile Muncești, Albișoara, Sculeni și șoseaua Balcani din municipiul Chișinău s-a acumulat apă în urma precipitațiilor abundente. Mai mult, potrivit unui martor ocular, din cauza precipitaţiilor, a cedat acoperişul unei case din sectorul Buiucani. În urma ploilor nu au fost raportate victime. De salvatori a fost nevoie și în orașul Comrat unde angajații IGSU au intervenit pentru pomparea apei din trei gospodării particulare. Sursă: publika.md Record Potop în Capitală din cauza ploii abundente: Patru oameni, inclusiv trei copii, blocați într-un automobil apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:50
Ecourile Rezoluției ONU la Moscova. Reacția Dumei și a diplomației ruse Adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU, Dmitrii Poleanski spune că Rezoluția ONU privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului este contraproductivă și merge împotriva ultimelor acorduri dintre Chișinău și Tiraspol. Mai mult decât atât, diplomatul rus consideră că această Rezoluție va știrbi din imaginea Adunării Generale a ONU, notează TASS. „Această inițiativă (nr. Rezoluție) merge contra tuturor înțelegerilor și a rezultatelor obținute cu ajutorul OSCE și va aduce o lovitură de imagine Adunării Generale a ONU”, a declarat Poleanski la ședința în care era dezbătură Rezoluția. Oficialul rus în discursul său a făcut referire la Misiunea de pacificare rusă, însă nu a pomenit nici un cuvânt despre Grupul Operativ militar rus staționat în stânga Nistrului (nr. fosta Armată a 14-a), transmite deschide.md. La rândul său, vicepreședintele Comitetului pentru CSI din cadrul Dumei de Stat de la Moscova, Constantin Zatulin a spus că această Rezoluție a fost scrisă de Moldova cu suportul SUA și al țărilor din NATO. „Pentru a închiți Transnistria este nevoie de exclus martorii incomozi, care ar permite revanșa unioniștilor români asupra acestei regiuni”, a declarat Zatulin. Alesul poporului de la Moscvoa a pus la îndoială competența unor țări care au susținut Rezoluția, spunând că acestea „nici nu cunosc ce se întâmplă în Transnistria”. Amintim că ieri Adunarea Generală a ONU a adoptat o Rezoluție care îndeamnă Rusia să-și retragă necondiționat trupele din stânga Nistrului, în conformitate cu angajamentele asumate la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999. Sursă: deschide.md Record Ecourile Rezoluției ONU la Moscova. Reacția Dumei și a diplomației ruse apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Dodon, despre adoptarea rezoluției la ONU: Un nou gest ostil antirusesc Președintele Igor Dodon susține că Guvernul de la Chișinău, controlat de Partidul Democrat, a comis un nou gest ostil antirusesc, inițiind procedura de votare a rezoluției privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU. În opinia șefului statului, coaliția de guvernământ face uz de platformele internaționale, încercând să-și consolideze pozițiile politice interne, puternic afectate în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc în câteva luni, transmite IPN. „Republica Moldova trebuie să-și consolideze statalitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, să insiste pe recunoașterea internațională a statutului său de neutralitate. O garanție a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluționarea diferendului transnistrean și reintegrarea țării. Încetarea operațiunii de pacificare, desfășurată pe teritoriul republicii în conformitate cu acordurile din anul 1992, ea fiind una dintre cele mai reușite, va fi posibilă doar după ce ambele maluri ale Nistrului vor ajunge la o înțelegere cuprinzătoare cu privire la reglementarea plenară a conflictului”, menţionează președintele într-o postare pe Facebook. Potrivit lui Igor Dodon, după alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească și un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale. De asemenea, vor tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală și definitivă a conflictului, unul care ar satisface atât Chișinăul, cât și Tiraspolul. Adunarea Generală ONU a votat vineri, 22 iunie, proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost votat de 64 de state, contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut. Anterior ministrul afacerilor externe a declarat că autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate şi complete a Grupului operativ al trupelor ruse, aflat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi a contingentului rotativ, care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est. Or, potrivit ministrului, această confuzie este creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică. Sursă: ipn.md Record Dodon, despre adoptarea rezoluției la ONU: Un nou gest ostil antirusesc apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Premieră în Moldova: Polițiștii anunță serviciul Dialog Poliția Moldovei își propune să abordeze o nouă modalitate de comunicare între forțele de ordine și participanții la întruniri sociale, culturale, politice, sportive, religioase, și anume prin instituirea serviciului DIALOG. «Scopul prezentului serviciu este de a asigura intermedierea şi îmbunătăţirea comunicării dintre dispozitivele Poliției şi participanții la întruniri, de a furniza cetățenilor și organizatorilor măsurilor informații cu privire la modul de desfășurare a evenimentului, informații, recomandări și ajutor», susține șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc. Serviciul DIALOG va fi prezent acolo unde Poliția este la datorie pentru menținerea și asigurarea ordinii publice. Identificarea Grupelor DIALOG în timpul întrunirilor va fi foarte ușor de efectuat după modul în care aceștia sunt echipați, având veste de culoare albastră cu dungi luminiscente cu inscripția DIALOG – POLIȚIA, fiind de asemenea dotați cu camere speciale la piept care vor permite să înregistreze video/audio intervenția poliției, asigurând astfel o transparență în activitatea poliției, fapt care va contribui la asigurarea încrederii și siguranței participanților la întrunire. «Pentru că ne dorim ca fiecare întrunire, indiferent de caracterul acestora, să decurgă pașnic și cetățenii să se simtă în siguranță, asigurând dreptul la libera exprimare, am instituit acest serviciu important, atât pentru Poliția Națională, cât și cetățenii Republicii Moldova», a adăugat Cavcaliuc. Sursă: stiri.md Record Premieră în Moldova: Polițiștii anunță serviciul Dialog apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:40
Automobiliștii au inițiat un protest în PMAN pentru ieftinirea carburanților (Live) În aceste clipe în Piața Marii Adunări Naționale automobiliștii se adună la un nou protest care cer ieftinirea carburanților. Șoferii și-au parcat mașinile în fața Guvernului și cer autorităților să elimine accizele la importul produselor petroliere. Sursă: unimedia.info Record Automobiliștii au inițiat un protest în PMAN pentru ieftinirea carburanților (Live) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:30
Mesaj de la Departamentul de Stat american: SUA monitorizează îndeaproape cursul de desfășurare a procedurilor judiciare privind invalidarea alegerilor de la Chișinău Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert a declarat că SUA monitorizează îndeaproape cursul de desfășurare a procedurilor judiciare privind invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului din trei iunie. Dânsa a mai menționat că Guvernul moldovean trebuie să garanteze un proces transparent al instanței fără intervenție politică. Amintim că la data de 19 iunie curent Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul lui Andrei Năstase. Decizia a fost pronunțată de către judecătoarea Rodica Berdilo. Iar la data de 21 iunie magistrații de la Curtea de Apel au susținut decizia primei instanțe privind invalidarea alegerilor locale. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Judecătoria Chișinău a motivat decizia privind anularea rezultatelor alegerilor locale prin live-urile video postate pe Facebook de către Andrei Năstase, îndemnând cetățenii să iasă la vot. Acestea au fost calificate drept agitație electorală. Iar Curtea de Apel a stabilit că «participanților la proces le este interzisă formularea de pretenții noi în cursul judecării cauzei în ordine de apel». Curtea a constat «neteminicia cererilor de apel» și că «nu este necesară verificarea suplimentară a careva dovezi, normele de drept material fiind aplicate corect». Sursă: unimedia.info Record Mesaj de la Departamentul de Stat american: SUA monitorizează îndeaproape cursul de desfășurare a procedurilor judiciare privind invalidarea alegerilor de la Chișinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:10
Misiune extrem de periculoasă. Escaladarea clădirilor urbane Alpinismul este o artă a supravieţuirii la înălţimi ameţitoare. Una dintre puţinele unităţi din ţară în care există alpinişti este Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială «Fulger» din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. O unitate de elită cu oameni bine antrenaţi, pentru care nu există limite. Ambiţios şi fără frică de moarte, el a îmbrăţişat cu mândrie această meserie. Frica de înălţimi nu este un impediment. Echilibrul, forţa fizică şi psihică sunt cei mai importanţi piloni. Pentru a depăşi această teamă iraţională e nevoie de antrenamente zilnice. Echipa emisiunii Unitatea de Gardă împreună cu câţiva alpinişti au pornit într-o nouă aventură, dornici să escaladeze clădiri urbane. Am surprins momente demne de filmele cu Spiderman. Sunt puţini la număr, însă ei sunt adevăraţi eroi. Au un randament puternic, iar orice obiectiv pe care şi l-au pus — îl ating, indiferent, cât de greu sau imposibil este. Sursă: canal3.md Record Misiune extrem de periculoasă. Escaladarea clădirilor urbane apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:50
Autorii celor mai bune cărți din 2017, premiați de Uniunea Scriitorilor Cei mai buni autori și cele mai bune cărți care au fost remarcate pe parcursul anului 2017 au fost premiate în cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor, vinei, 22 iunie. Câștigătorii au primit din partea organizatorilor diplome și premii bănești, transmite IPN. Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că evenimentul este o sărbătoare a scrisului artistic. „.În listele de nominalizări au rămas mai multe titluri care sunt la fel de bune ca și cele premiante. Toate cărțile anului trecut, luate împreună, indică un context literar valoros, un scris evaluat, emancipat, sincronizat cu literaturile bune, române, europene”, a spus Arcadie Suceveanu. Cărțile și autorii câștigători au fost apreciați de un juriu desemnat de către un consiliu special desemnat de Uniunea Scriitorilor, dar și de către Consiliul Uniunii Scriitorilor nemijlocit. Astfel, premiul pentru poezie fost acordat Eugeniei Bulat pentru volumul „Dialogurile străinei cu vechiul său prieten Alter”. Autoarea a spus că e primul său premiu de această amploare și că poezia sa este o confesiune, scrisă la Veneția, dar căutată cinci ani în Basarabia. Scriitoarea menționează că a pus multă muncă în această carte, dar totuși până la urmă în cadrul Galei i-a fost premiată suferința. Premiul pentru roman a fost ridicat de Doina Postolachi pentru volumul „Ambroise”, iar premiul pentru proză scurtă, de Anatol Moraru, pentru cartea „Punct de vedere”. Anatol Moraru a îndemnat oamenii să consume literatură, ca unică modalitate de a salva lumea. De premiul pentru cartea de eseu, critică și istorie literară s-a învrednicit Maria Pilchin pentru volumul „Poezie, eros și putere”, iar premiul pentru cartea pentru copii și tineret i-a revenit lui Petre Popa pentru volumul „Blazonul veșniciei”. Alexandru Vakulovski s-a ales cu premiul pentru volumul „Elcin. Capul”, la categoria cartea de traduceri. Pentru cel mai bun volum de publicistică – „Duși cu Titanicu’”a fost premiat Valentin Guțu, iar Elena Druță a fost premiată la categoria cartea de debut pentru volumul „Fiind imagine”. Premiul Opera Omnia, acordat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, a fost decernat scriitorului Paul Goma, iar premiul de excelență lui Nicolae Rusu și Vasile Gârneț. Pentru cartea pentru copii „Caruselul primăverii”, Irina Nechit a fost premiată, iar artistului plastic, Florentin Leancă, i-a fost acordat premiul USM pentru ilustrarea revistei „Danya” în limba azeră. Scriitorul Iurie Colesnic a luat premiul la categoria „Relații culturale”, Igor Volnițchi premiul, „Nizami” pentru traducere, în special din limba azeră, iar Andrei Țurcanu și Nina Corcinschi au ridicat premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Cartea din mâna lui Hamlet”. Sursă: ipn.md Record Autorii celor mai bune cărți din 2017, premiați de Uniunea Scriitorilor apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:40
Dodon: Pământul și oamenii sunt cea mai mare bogăție pe care o are R. Moldova În cadrul vizitei în teritoriu, șeful statului, Igor Dodon, s-a familiarizat cu mersul lucrărilor agricole de la Gospodăria Ţărănească «M.I Paciu» din Brăviceni, raionul Orhei. Suprafața totală a terenurilor agricole de care dispune gospodăria țărănească constituie circa 50 ha, dintre care 10 ha sunt cultivate cu 3 soiuri de grâu, iar 20 ha – cu 5 soiuri de porumb. Anual, sunt recoltate aproximativ 50 tone de grâu și 100 tone de porumb, transmite Știri.md. De asemenea, gospodăria țărănească, deja de 7 ani consecutiv, cultivă ardei gogoșari, pe care, ulterior recoltării, îi livrează fabricii autohtone de conserve «Natur Bravo» din Cupcini. Totodată, în acest an, fermierul Mihai Paciu a luat decizia de a înființa o marcotieră cu o suprafață de circa 3 ha pentru obținerea pomilor altoiți de măr. O mare parte a materialului săditor pomicol va fi exportat pe piața Federației Ruse. Președintele țării a apreciat faptul că această gospodărie țărănească utilizează tehnică agricolă modernă, ceea ce permite obținerea unei recolte bune, chiar şi în condiții climaterice nefavorabile. Igor Dodon a menționat că pământul și oamenii sunt cea mai mare bogăție pe care o are Republica Moldova, iar agricultura este ramura primordială de activitate a populației noastre. «Spre regret, potențialul de dezvoltare a domeniului respectiv din țară nu este pe deplin valorificat. În acest sens, voi depune eforturi întru promovarea unor politici care să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol, precum și la atragerea investitorilor străini în domeniul respectiv», a specificat Dodon. Sursă: stiri.md Record Dodon: Pământul și oamenii sunt cea mai mare bogăție pe care o are R. Moldova apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:20
Vacanță la vecini: Invazie de moldoveni pe litoralul din Ucraina Moldovenii s-au pornit la mare, la vecinii ucraineni. Este aproape şi relativ ieftin, spun călătorii. Cel mai mare flux de pasageri este înregistrat în week-end, când biletele la tren sau microbuz se vând ca pâinea caldă. În acest an, Ludmila Cumber şi-a rezervat câteva zile de odihnă la un sanatoriu din oraşul Sergheevca, din Ucraina. „Vreau să-mi întremez sănătatea, să mă odihnesc la mare, să cunosc mai mulţi oameni”, a spus pensionară, Ludmila Cumber. În fiecare zi, de pe peronul Gării de Nord din Capitală, spre litoralul Mării Negre din Ucraina pleacă în jur de 100 de pasageri. Sezonul a început acum două săptămâni, susţin administratorii. „În perioada verii, de regulă, avem rute suplimentare, de sezon”, a spus director Gara de Nord, Liubovi Logovscaia. Cel mai mare flux de pasageri se atestă dimineaţa, în jurul orei şase, şi seara târziu. Noaptea trecută, bunăoară, cele mai multe bilete s-au vândut spre Zatoka, Coblevo și Sergheevca. Din luna martie, moldovenii pot ajunge pe litoralul ucrainean şi cu trenul. Garnitura de pe ruta Chişinău-Odesa circulă de joi până duminică şi porneşte din Capitală la ora 6 şi 57 de minute. „Trenul este suprasolicitat. Clasa întâi şi doi sunt vândute cu două trei săptămâni înainte”, a spus şeful adjunct al Gării, Grigore Condurachi. Moldovenii pe care i-am întâlnit în această dimineaţă la gară, spun că ard de nerăbdare să ajungă cât mai curând la mare. În perioada estivală, la fel de aglomerate sunt şi punctele de trecere ale frontierei Tudora şi Palanca. „ Întru neadmiterea creării rândurilor la punctul de trecere, micșorarea timpului de așteptare s-a întreprins măsuri ca: majorarea personalului planificat în schimburi, crearea rezervelor pentru suplinirea personalului în caz de schimbare a situației, și deja în caz de necesitate, înregistrarea fluxului pe ambele direcții”, a spus șef adjunct al Poliției de Frontieră Tudora, Andrei Dumitraşcu. Un bilet de călătorie cu microbuzul la Odesa costă 200 de lei, iar cu trenul preţul variază între 142 şi 157 de lei, în funcţie de clasă. Sursă: canal2.md Record Vacanță la vecini: Invazie de moldoveni pe litoralul din Ucraina apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:00
NATO cere Belgiei înlocuirea avioanelor F-16 ‘cât mai rapid posibil’ Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat vineri că Belgia trebuie să-şi modernizeze aviaţia militară, potrivit postului de televiziune belgian RTBF, preluat de AGERPRES și MOLDPRES. «Am prefera ca decizia să fie luată cât mai rapid posibil», a indicat Stoltenberg, la capătul unei întâlniri cu premierul belgian Charles Michel. Acesta din urmă a evocat întreg sprijinul belgian acordat Alianţei şi a promis o decizie referitoare la înlocuirea aparatelor F-16. «Noi am sistat tăierile la nivelul cheltuielilor de apărare şi am lansat o strategie în materie de investiţii», a subliniat el. În timp ce SUA — ţara care contribuie cel mai mult la NATO — cer o împărţire mai echitabilă a poverii cheltuielilor din partea aliaţilor, Belgia se plasează în coada plutonului în materie de apărare. Prim-ministrul a amintit angajamentul Belgiei de a pune capăt tăierilor bugetare la nivel militar. «Acest guvern a încercat să lanseze o strategie în materie de apărare. Vrem să realizăm cele trei obiective fixate. În acelaşi timp, mobilizarea mai multor mijloace, mai multor eforturi pentru investiţii şi pentru capacităţile operaţionale. Belgienii sunt prezenţi în mai multe operaţiuni efectuate în cadrul NATO. Noi vom fi prezenţi şi mai mult lunile următoare, în special în Afganistan şi în Irak», a indicat Michel. Secretarul general al NATO nu a dorit să se pronunţe în favoarea unui candidat pentru înlocuirea aparatelor F-16, dar şi-a exprimat totuşi dorinţa ca Belgia să facă o alegere «cât mai rapid posibil». «Principalul este ca noile aparate să fie operaţionale şi interoperabile cu sistemele NATO. Dar nu revine NATO să se pronunţe asupra acestui punct», a subliniat Stoltenberg. Premierul belgian a afirmat la rândul său că procedurile în legătură cu investiţiile în ceea ce priveşte avioanele F-16 au fost lansate. «Guvernul s-a angajat să lanseze o procedură pentru înlocuirea aparatelor F-16 cu înfiinţarea unui grup de lucru format din experţi care va trebui să analizeze cele trei posibilităţi diferite ce vor fi discutate de executiv. Aceşti experţi se vor baza pe argumentele în favoarea unei prelungiri a utilizării avioanelor F-16 actuale, pe ofertele introduse în cadrul licitaţiei de oferte RfGP ‘Request for Government Proposal’ (F-35 american sau Eurofighter Typhoon britanic)», a spus premierul belgian. De asemenea grupul de lucru va discuta şi «propunerea guvernului francez pentru un parteneriat strategic cu participarea Germaniei», a adăugat el. «Vrem să ne putem onora angajamentele şi să ne concretizăm viziunea strategică», a mai subliniat şeful guvernului belgian, amintind că procedura RfGP prevede luarea unei decizii cel mai târziu în luna octombrie. Cei doi responsabili au abordat şi organizarea summitului NATO, preconizat pentru 11-12 iulie la Bruxelles. Sursă: moldpres.md Record NATO cere Belgiei înlocuirea avioanelor F-16 «cât mai rapid posibil» apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:40
Alegeri generale în Turcia, pe fondul creşterii şomajului şi inflaţiei Turcia organizează duminică alegeri parlamentare şi prezidenţiale, pe fondul creşterii şomajului şi inflaţiei, ce lovesc dur în clasele de jos ale societăţii turce şi în micii comercianţi, aceştia fiind principala bază electorală a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care vrea consolidarea puterii. ”Inflaţia în domeniul alimentaţiei a ajuns la 30%. Oamenii nu îşi mai pot permite să cumpere carne. Lintea costă şase lire, năutul opt lire, fasolea zece lire. Poporul nu îşi mai permite să cumpere nici măcar fasole”, a declarat săptămâna trecută, în timpul unui miting electoral care a avut loc în cartierul de clasă medie Üsküdar din Istanbul, contracandidatul Muharren Ince. În ciuda sloganelor populiste ale aspirantului la postul de preşedinte al Turciei, există o realitate care ameninţă să aibă un impact asupra prezenţei la urne şi anume să umpli cămara votantului de clasă medie costă din ce in ce mai mult. Opoziţia revendică în aceste ultime zile de campanie, preocupările de bază ale turcului de rând. Rata şomajului tinde să crească, în momentul de faţă fiind de 10,1%. Însă un procent de 16,1% din populaţie îl reprezintă tinerii, în rândul cărora rata şomajului este de 17,1%. Inflaţia, chiar dacă este departe de anii haotici de dinainte de ascensiunea la putere a lui Recep Tayyip Erdogan şi a partidului său Justiţie şi Dezvoltare (AKP), a ajuns la 12,5% în luna mai şi continuă să crească, scrie Mediafax. Această creştere afectează direct clasele de jos şi micii comercianţi ce constituie baza tradiţională de votanţi ai lui Erdogan. Sursă: realitatea.md Record Alegeri generale în Turcia, pe fondul creşterii şomajului şi inflaţiei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:20
În toată ţara va ploua cu descărcări electrice Astăzi, în toată ţara va ploua cu descărcări electrice. La Briceni şi Soroca maxima va fi de 15 grade Celsius. Cu un grad mai cald va fi la Bălţi şi Orhei. Pentru Tiraspol, meteorologii prognozează 18 grade, iar pentru Leova şi Comrat câte 19. Maxime de 20 de grade se aşteaptă la Cahul. Astăzi, în Capitală sunt prognozate averse şi maxime de 18 grade. În următoarele zile, mercurul din termometre nu va urca mai sus de 26 de grade Celsius. Astăzi în cea mai mare parte a Europei cerul va fi senin. La Madrid meteorologii anunță 36 de grade, iar la Roma se vor înregistra 28 de grade Celsius. La Londra şi Paris sunt anunţate 22 de grade. La Berlin va ploua şi vor fi înregistrate 17 grade Celsius. La Viena şi Belgrad cerul va fi senin cu 21 de grade. La Praga mercurul din termometre va indica 15 grade. La Varşovia vor fi 18 grade, iar la Budapesta cu două grade mai mult. La Bucureşti se vor înregistra 21 de grade, iar la Atena mercurul din termometre se va ridica până la 31 de grade. La Kiev se anunţă 16 grade Celsius însoţite de ploi cu descărcări electrice. La Moscova se așteaptă 29 de grade Celsius. La Ankara cerul va fi senin cu 28 de grade Celsius. Sursă: publika.md Record În toată ţara va ploua cu descărcări electrice apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:00
Experți, despre riscurile programului Prima Casă pentru funcționari După o lună de la anunțarea unui nou program de către democrați, Guvernul a aprobat regulamentul proiectului „Prima Casă 2” destinat funcționarilor publici. Potrivit programului, statul va achita jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului, iar funcționarii vor achita dobânda și cealaltă jumătate a creditului. Potrivit experților, acest program este un proiect electoral, care implică mai multe riscuri. Costul locuinței pentru care pot fi acordare compensații din buget nu poate depăși 600 mii de lei, potrivit proiectului aprobat de Guvern. Totodată, compensația acordată din bugetul de stat va fi în mărime de 50% din suma creditului ipotecar și se va aloca lunar, timp de 25 de ani. „Deși la nivel de concept susținem implementarea unui program de tipul Prima Casă, totuși, considerăm că acesta se îndepărtează din ce în ce mai mult de principiile de bază, fapt ce ar putea genera în timp anumite riscuri. Lăsând la o parte faptul că comportă un puternic caracter electoral și creează premise semnificative de discriminare a angajaților din alte sectoare ale economiei care nu vor beneficia de compensații, elemente de genul „Prima Casă – 2” vin să stimuleze și mai mult cererea de credite ipotecare, credite care nu sunt deloc simple pentru activitatea în timp a sectorului bancar. Dacă e să ne uităm pe la vecini, atunci vom observa cum creditele Prima Casă au dus la situația în care băncile neglijează într-o oarecare măsură creditul imobiliar standard și chiar alte tipuri de credite, punând accent și favorizând cererile asigurate prin garanții de stat”, susține Dumitru Pîntea, economist, Expert-Grup. Expertul mai adaugă că este nevoie de fortificarea mecanismelor de motivare a funcționarilor publici, dar aceasta trebuie să fie bazată pe regândirea mecanismului salarial, care ar trebui să fie, pe de o parte, mai transparent, iar pe de altă parte, bazat pe indicatori de performanță, astfel încât funcționarii cu performanțe să fie remunerați mult mai generos. Proiectul „Prima Casă 2” a fost analizat și de experții de la Tranparency International Moldova, care susțin că oferirea compensațiilor beneficiarilor de credite în programul „Prima casă” amplicifică riscurile de corupție în serviciul public, angajații-beneficiari ai programului fiind impuși să manifeste loialitate față de conducători. Transparency International mai subliniază și faptul că în cazul în care Guvernul se va confrunta cu probleme de ordin financiar şi nu va dispune de suficiente mijloace pentru a achita 50% din credit, Guvernul va trebui să se împrumute pe piaţa internă sau din credite externe. Respectiv, băncile comerciale vor credita Guvernul pentru ca acesta să achite plăţile pentru participanţii din „Prima casă”. Programul „Prima Casă 2” este destinat funcționarilor care au activat în sectorul public cel puțin un an și nu au sancțiuni disciplinare. Pentru anul 2018, volumul de alocații prevăzute pentru program este de 20 de milioane de lei. Suma va fi ajustată anual în funcție de solicitările parvenite. Mai jos puteți citi proiectul programului „Prima Casă 2”: Sursă: zdg.md Record Experți, despre riscurile programului Prima Casă pentru funcționari apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:50
Gaburici încearcă să convingă compania Mitsubishi să vină în Moldova Oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova au fost discutate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu directorul general al companiei Mitsubishi Corporation, Kiev, Kohei Tagawa și expertul Andrew Sophischenko. Chiril Gaburici a prezentat acțiunile și reformele promovate de Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru a facilita activitatea comunității de business, cum ar fi reducerea numărului de acte permisive și optimizarea numărului de entități cu funcții de control. Ministrul a vorbit despre acordarea facilităților pentru investitori pe platforma ZEL-urilor, parcurilor industriale și parcului IT, subvenționarea creării locurilor de muncă, precum și stimularea dezvoltării afacerilor în țara noastră. „Întreprindem pași concreți, pentru ca mediul de afaceri să se dezvolte, iar investitorii străini să vină în ţara noastră. Vă încurajăm să beneficiați de oportunităților zonelor economice libere din țara noastră, parcurilor industriale și parcului IT din Republica Moldova, care oferă condiții atractive pentru investitorii străini. Renumiți jucători internaționali, cum ar fi Draexlmaier, Gebauer & Griller, Fujikura, Sumitomo sau Coroplast au ales Moldova ca destinație pentru investiții și ne bucurăm că își extind afacerile și reinvestesc dividendele în țara noastră», a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, reprezentanții Mitsubishi Corporation au fost impresionați de istoriile de succes ale celor mai mari companii internaționale pe teritoriul Republicii Moldova și au manifestat interes față de sectoarele automotive, IT și agricultură. În context, ministrul Chiril Gaburici a menționat că pe parcursul ultimilor ani industria automotive a devenit unul dintre sectoarele cele mai dinamice din țara noastră, atât ca volum de investiții atrase, cât și ca număr de locuri de muncă create. Anul trecut producția industrială în sector a crescut cu 43 la sută, iar exporturile cu 37%. În prezent, în Republica Moldova circa 20 de companii activează în sectorul automotive. La final, Chiril Gaburici a reiterat că Ministerul Economiei și Infrastructurii va acorda suportul necesar companiei Mitsubishi Corporation la dezvoltarea proiectelor investiționale în Republica Moldova. Sursă: bani.md Record Gaburici încearcă să convingă compania Mitsubishi să vină în Moldova apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:50
Consecințele ploii torențiale de aseară: 21 de gospodării indundate și 15 localități fără lumină În urma precipitațiilor de ieri mai multe gospodării au fost inindate, iar câteva localități din țară au rămas parțial fără lumină. De menționat că în urma ploilor nu au fost înregistrate victime. Potrivit IGSU, în urma ploilor torențiale înregistrate în seara zilei de 22 iunie pompierii au intervenit în 21 de gospodării pentru pomparea apei. Salvatorii au efectuat acțiuni de pompare pe 8 adrese din municipiul Chișinău. De intervenția pompierilor a fost nevoie în gospodării de pe străzile Ghioceilor, Ion Creangă, Nicolaie Costin, Cornului din or. Chișinău, dar și unele curți din or. Durlești și Cricova. De ajutor au beneficiat și 11 gospodării din UTA Găgăuzia, unde apa a intrat în ogrăzi și beciuri. Conform informațiilor oferite de furnizorii de energie electrică, fără curent au rămas parțial 15 localități din 7 raioane. Energia electrică a fost întreruptă în localități din raioanele Ialoveni, Criuleni, Strășeni, Anenii Noi, Hâncești, Cantemir, Cimișlia, UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Pentru restabilirea consumatorilor, la fața locului lucrează brigăzile specializate. În urma ploilor nu au fost înregistrate victime, drumuri blocate sau diguri și baraje afectate. Toate drumurile și căile de acces sunt practicabile spre localitățile țării. Sursă: unimedia.info Record Consecințele ploii torențiale de aseară: 21 de gospodării indundate și 15 localități fără lumină apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:30
Au devenit cunoscute rezultatele examenelor gimnaziale Rezultatele examenelor gimnaziale au fost afișate ieri în instituțiile de învățământ din țară, transmite MOLDPRES. În total, peste 30 mii de absolvenţi ai claselor a IX-a au susținut trei examene. Sesiunea a început la 4 iunie şi s-a încheiat la 14 iunie. Solicitat de agenție, șeful Serviciului de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Mischevca, a specificat că, astăzi, au fost publicate rezultatele preliminare ale examenelor. „Elevii pot depune contestații timp de 48 de ore. În zilele de 3-6 iulie va fi perioada suplimentară de susținere a examenelor. Elevii urmează să primească certificatele de absolvire pe 20 iulie. La examenele de absolvire a claselor a IX-a au fost admişi elevi din peste 1100 de instituţii de învăţământ din țară. Sursă: moldpres.md Record Au devenit cunoscute rezultatele examenelor gimnaziale apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:10
Comuna Jora de Mijloc va găzdui o parte a unui summit politic european În trei luni, comuna Jora de Mijloc, din raionul Orhei, se va schimba la faţă. Asta spune primarul oraşului Orhei, Ilan Şor. Minunea se va produce cu ocazia Summit-ului Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, care va avea loc în luna octombrie la Orhei, deşi reuniunea era organizată, tradiţional, la Baku. Ca să nu roşească în faţa invitaţilor, Ilan Şor a promis să pregătească la cel mai înalt nivel, atât infrastructura din Orhei, cât şi cea din Jora de Mijloc, unde primar este membra Partidului Şor, Marina Tauber. ”Știu să identific soluții de infrastructură și voi lucra, în calitate de primar, astfel încât planurile de dezvoltare pentru cinci ani să le realizez în trei. Pentru mine este important ca evenimentul să fie organizat la cel mai înalt nivel şi vom face așa ca să nu cedăm niciunei țări în organizarea unor asemenea evenimente”, a spus liderul Partidului ŞOR, Ilan Şor. La Orhei se vor aduna peste 150 de lideri politici, membri de guverne, academicieni, oameni de afaceri și activiști civici din Europa şi vor discuta despre viitorul Europei. Partidul „ȘOR” a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni la începutul aceste luni. Alianţa reunește europarlamentari și formațiuni politice aflate la guvernare în peste 35 de state. Sursă: canal2.md Record Comuna Jora de Mijloc va găzdui o parte a unui summit politic european apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:50
CM 2018: Neymar a marcat cel mai tardiv gol din istoria competiţiei Atacantul Neymar a marcat cel mai tardiv gol din istoria Cupei Mondiale de fotbal, vineri, în minutul 90+7 al meciului Brazilia — Costa Rica (2-0), a anunţat FIFA. Anterior, patru goluri au fost marcate în minutul 90+5, potrivit contului de Twitter al FIFA. Selecţionata Braziliei a învins foarte greu Costa Rica, scor 2-0 la Sankt Petersburg, în Grupa E a Cupei Mondiale 2018 din Rusia. Cvintupla campioană mondială s-a impus mai greu decât era de aşteptat şi decât o arată scorul, prin golurile marcate de Philippe Coutinho (90+1) şi Neymar (90+7). Sursă: agerpres.ro Record CM 2018: Neymar a marcat cel mai tardiv gol din istoria competiţiei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.