Politik

Acum 12 ore
16:50
 Actriţa Stela Popescu, care peste o lună împlinea 82 de ani, a fost găsită moartă, joi, la domiciliul ei. Stela Popescu era diagnosticată de mai mulți ani cu diabet. Apelul la 112 a fost făcut de fiica sa adoptivă, care a găsit-o prăbușită în casă. „Nu am niciun secret, dar sunt două lucruri importante în viața unui om: moștenirea genetică și dragostea de viață. Dacă faci o profesie care te satisface, nu mai contează atât de tare banii. Dacă ești foarte bun, atunci ceea ce îți vine de acolo îi ajunge să supraviețuiești. Nu vreau avion personal, nu mașini, marea mea bucurie este că am reușit în această profesie”, spunea Stela Popescu într-un interviu pentru Digi24, acordat în 2013.Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia.
Acum 24 ore
16:10
 Primăria municipiului Chişinău informează despre modificarea regimului de lucru existent al obiectivului de semafoare din intersecţia bd. Iurie Gagarin – str. Albişoara – bd. Dimitrie Cantemir – bd. Constantin Negruzzi, în regim galben intermitent. O dispoziţie în acest sens a fost semnată primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, în scopul fluidizării traficului rutier în intersecţia respectivă.                  În intersectia respectivă se respectă regula de aur a sensului giratoriu, situaţie în care  semafoarele nu mai afiţează culorile roşie şi verde.
14:30
  Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri vor fi, pentru prima dată, reglementate prin lege. Un proiect în acest sens a fost votat, astăzi, de Parlament, în I lectură, se meţionează într-un comunicat al Legislativului.Potrivit proiectului, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Autorii proiectului propun ca plata pentru activitatea zilierului să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier.Totodată, zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.
14:10
 Moldova va primi prima tranşă din suportul de 100 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, în prima parte a anului 2018. Anunţul a fost făcut de Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, la o întrevedere cu jurnaliștii partipanţi la Summitul Parteneriatului Estic.Hahn a menţionat că un memorandum în acest sens va fi semnat astăzi la întrevederea pe care o va avea cu premierul Pavel Filip. Comisarul European pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere spune că acești bani sunt oferiți cu aceleași condiționalități, iar următoarele 2 tranșe vor fi debursate în funcție de progresele pe care le va înregistra Moldova în implementarea celor 28 de condiţii impuse de Uniunea Europeană. Acestea prevăd combaterea corupţiei, reformele în sectorul energetic şi cel financiar, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.
13:50
 Şedinţa Consiliului municipal Chişinău (CMC), programată pentru 23 noiembrie, a fost amânată din lipsă de cvorum. La şedinţă s-au prezentat doar 23 de consilieri municipali din totalul celor aleşi.Consilierii PSRM în CMC au părăsit sala de ședințe a Consiliului arătându-se nemulțumiți de subiectele incluse pe ordinea de zi.„Noi rugăm executivul să nu intervină în legislativ și mai mult decât atât, rugăm insistent ca să nu apară conflicte între legislativ și executiv, executivul să apară la ședințele CMC atunci când este invitat. În continuare am prefera ca la aceste ședințe să participe Nistor Grozavu. Din 97 de subiecte incluse pe ordinea de zi 90 sunt funciare și arendă. Subiectele cu caracter funciar nu au ce căuta pe ordinea de zi ale CMC, cu excepția celor de autentificare a drepturilor de proprietate sub casele oamenilor”, a declarat liderul fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban.
13:00
  La finele lunii iulie 2017 şi compania Sherif de la Tiraspol, care controlează cea mai mare parte a economiei regiunii separatiste, a obţinut licenţă la importul de benzină şi motorină, eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare in Energetică (ANRE), scrie mold-street.com.Astfel, grupul Sheriff s-a alăturat altor şase companii petroliere din regiune, care au trecut Nistrul şi au trecut procedurile de obţinere la Chişinău a licenţelor de import, valabile pentru o perioadă de şase luni.În consecinţă, în prezent, potrivit datelor ANRE, pe piaţa Moldovei activează deja 35 de companii ce au dreptul la importul de benzină şi motorină, cu şapte mai mult decât în 2016. Cu importul de gaze lichefiate se ocupă 13 companii. Totodată, există 653 de benzinării şi 526 de staţii de alimentare cu gaz lichefiat.
12:30
  Șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC) Igor Gamrețchi nu este mulțumit de faptul că a scăpat de închisoare, fiind condamnat de Curtea de Apel la trei ani cu suspendare. Funcționarul a atacat decizia celei din urmă instanțe la Curtea Supremă de Justiție.Dosarul parcărilor cu plată în care este vizat Igor Gamrețchi a fost repartizat magistraților însă ulterior se va decide într-o ședință a CSJ dacă va fi admis recursul funcționarului sau nu.  Șeful Direcției Transporturi din cadrul primăriei Chișuinău, Igor Gamrețki, a fost condamnat în prima instanță la doi ani cu executare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani. Sentința a fost aplicabilă din moment ce devine definitivă și vor fi epuizate toate căile de recurs.Ulterior Curtea de Apel a modificat sentința fiind înlocuită cu una mai blândă - trei ani de închisoare cu suspendare.
11:00
  Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nevalabil referendumul local privind revocarea primarului general al municipiului Chişinău din 19 noiembrie 2017. Potrivit hotărârii CEC, la votare au participat 108695 alegători sau 17,21 la sută, ceea ce constituie mai puţin de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.În cadrul ședinței de ieri, CEC a stabilit pentru data de 3 decembrie curent desfăşurarea turului al doilea de scrutin în orașul Sîngera, municipiul Chișinău și comuna Berlinți, raionul Briceni.Alegătorii vor avea de ales între cei doi candidaţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.
11:00
 Cei trei mineri care şi-au pierdut viaţa în mina de piatră din Paşcani, Criuleni, vor fi petrecuţi astăzi pe ultimul drum. Autorităţile din satul Măgdăceşti, unde locuiau cei trei bărbaţi, au declarat zi de doliu pentru azi şi mâine..Minerii aveau vârsta de 33, 36 şi 41 de ani, erau căsătoriţi şi aveau câte doi copii.Amintim că trei persoane şi-au pierdut viaţa după ce un perete al unei cariere de piatră s-a prăbuşit, în după-amiaza zilei de luni, 20 noiembrie, în localitatea Paşcani.Pe acest caz, Procuratura Generală a dispus inițierea a două dosare penale. Este vorba de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi încălcarea regulilor de exploatare a minei. Persoana responsabilă de efectuarea lucrărilor de exploatare minieră a fost reținută. În acest caz este cercetată și o femeie care activa în calitate de geolog. Ea nu a fost reţinută de poliţişti, deoarece are o vârstă înaintată.
09:00
 Era numit de exegeţi poetul-pasăre, deoarece exprima în creaţie zborul şi libertatea gândirii, lupta pentru adevăr, drama desprinderii de vatra natală, de Bucovina înstrăinată. Toate acestea le regăsim în spectacolul „Pasărea Eu” - o selecţie din poezia regretatului om al cetăţii Ion Vatamanu, un proiect independent, susţinut de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.„Pasărea Eu” a fost adusă în scenă în viziunea Leontinei Vatamanu, care anterior a realizat şi un documentar - „Dor de Ion Vatamanu”.„Pentru prima dată montez un spectacol şi a izvorât din acelaşi dor pentru Ion Vatamanu, pentru tata. Am găsit o modalitate să-l readuc printre noi, să-i readuc poezia, pentru că am vrut lumea să-l cunoască, să-l descopere, să redescopere această poezie”, spune regizoarea spectacolului, fiica regretatului Ion Vatamanu, Leontina Vatamanu.„Am impresia că fiecare poezie are o cheiţă pe care trebuie s-o găseşti.
08:50
 Agenda vizitei premierului Filip şi a ministrului Sturza presupune şi o întrevedere în cadrul  Cartierului General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Filip și Sturza vor avea o întrevedere cu  Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.La Bruxelles, Eugen Sturza discuta şi cu locţiitorul asistentului secretarului general  NATO pentru Politici de Apărare şi Planificare, Jonathan Parish.Ulterior, ministrul Sturza va efectua o vizită la Parlamentul European, unde se va întâlni cu președinta Subcomisiei de Securitate și Apărare a Parlamentului European, Ana Elżbieta Fotyga, şi directorul Biroului civil de gestionare a crizelor din cadrul secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene, Pedro Serrano.
Ieri
16:20
  Circa 58 de mii de pomi de Crăciun vor fi scoşi în acest an la vânzare de către Agenţia „Moldsilva”, cu zece mii mai mulţi decât în anul precedent. Dintre aceştia, 56 de mii de pomi vor fi de tip molid, 1600 – pin, iar circa 3100 – verticele. Potrivit Agenţiei, înălţimea unui pom de Crăciun variază de la un metru până la şase metri, iar preţurile vor rămâne neschimbate.Prețul în pepinierele din țară rămâne neschimbat, astfel încât un molid de un metru va costa minim 36 de lei, iar un pin de aceeași dimensiune - 25 de lei cu TVA, inclusiv verticele care sunt la prețul de opt lei pentru o bucată. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de șase metri, se stabilește un supliment de o sută de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă suplimentar la prețurile menționate.
15:40
  Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) propune amânarea ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), anunțată pentru 23 noiembrie 2017.În cadrul unei conferințe de presă, șeful PSRM în CMC, Ion Ceban, a declarat că agenda şedinţei  abundă în subiecte cu caracter funciar și fracțiunea, pe care o conduce, urmează să nu voteze.„Propunem ca ședința aceasta să fie amânată, având în vedere că sunt și subiecte importante, precum Bugetul pentru anul 2018, taxele locale, însă ele încă nu sunt pregătite. Propunem să fie organizate dezbateri publice în formula noua pentru ambele subiecte și acestea să fie nu mai târziu de marți sau joi  – săptămâna viitoare, cu participarea largă a experților interesați”, a precizat Ceban.
15:40
  Fostul vicepreşedinte al Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, va fi învestit vineri în funcţia supremă în stat, după demisia lui Robert Mugabe, care a condus ţara vreme de 37 de ani, scrie Agerpres, cu referire la AFP şi Reuters.Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, urmează să sosească la Harare miercuri, la baza aeriană militară Manyame din capitală.La o zi după demisia lui Robert Mugabe, Zimbabwe intră astfel într-o nouă eră, după aproape patru decenii de conducere autoritară a fostului președinte.Emmerson Mnangagwa a părăsit țara, din motive de securitate, la scurt timp după înlăturarea sa din guvern, pe 6 noiembrie.Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, s-a agățat de putere timp de o săptămână după ce armata a preluat controlul, anunțând în cele din urmă marți că demisionează, după ce Parlamentul declanșase procedura de destituire.
15:30
 Procurorii anticorupție au pus sechestru asigurător pe un teren, un apartament, două autoturisme și conturi deținute de Liviu Dragnea.„În vederea recuperării prejudiciului reținut în cauză, s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor identificate până în prezent, după cum urmează: un teren situat în municipiul Turnu Măgurele județul Teleorman, cu suprafață de 2.913 mp și construcție aferentă acestuia, un apartament situat în Turnu Măgurele cu suprafața de 80 mp și două autoturisme (Skoda Superb și BMW X5)”, se arată în răspunsul DNA.Potrivit surse, s-a mai instituit sechestru asupra sumei de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare, asupra sumei de 280.
15:20
 Șeful statului Igor Dodon e nemulțumit că nu poate să meargă în regiunea transnistreană fără „să-și ceară permisiunea” de la autoproclamatele autorități de la Tiraspol, în timp de așa-zișii demnitari transnistreni vin liber la Chișinău.„Nouă nu ni se permite să mergem în regiunea transnistreană, trebuie cu o lună înainte să scriem o scrisoare oficială, unde să precizăm ce vrem să facem în Transnistria, cu cine și despre ce să vorbim, în timp ce președintele Transnistriei, deputații vin fără probleme în Moldova. Nu înțeleg, de ce noi nu putem merge încolo?...”, a declarat Dodon în cadrul unei conferințe pe o rețea de socializare, fiind întrebat de un utilizator de ce nu face deplasări în dreapta Nistrului.
15:20
 Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat continuarea suportului oferit de Banca Mondială în procesul de dezvoltare economică a țării și crearea unui mediu atractiv pentru investitori. Subiectul a fost discutat la întrevederea Speakerului cu Directoarea regională a Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Satu Kahkonen.   ”Cu sprijinul experților Băncii Mondiale și ai altor parteneri externi, Republica Moldova va continua să înregistreze progrese în dezvoltarea economică”, a declarat Președintele Parlamentului. În context, Andrian Candu a menționat că pe agenda Parlamentului se regăsesc o serie de modificări și completări legislative necesare pentru liberalizarea economiei, eficientizarea activității în domeniul financiar-bancar și consolidarea capacităților funcționale ale instituțiilor de stat.
15:00
 Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, regulamentul privind un sistem de intrare/ieşire în statele membre şi regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu sistemul de intrare/ieşire, potrivit unui comunicat al instituţiei europene. Acest sistem va înregistra informaţii privind intrarea, ieşirea, precum şi refuzul intrării, pentru cetăţenii din ţările terţe care traversează frontierele externe ale spaţiului Schengen.Sistemul de intrare/ieşire va contribui la: reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră şi îmbunătăţirea calităţii acestor verificări, prin calcularea automată a şederii autorizate pentru fiecare călător; asigurarea identificării sistematice şi fiabile a persoanelor care depăşesc termenul legal de şedere; consolidarea securităţii interne şi a luptei împotriva terorismului, permiţând autorităţilor de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.
11:20
  Fosta deputată, președintele Organizației Veteranilor din Republica Moldova, Alla Mironic, revine la activitatea parlamentară. Curtea Constituțională (CCM) i-a validat astăzi mandatul după ce la sfârșitul lunii octombrie, comunistul Vasili Panciuc a depus cererea de demisie din cauza stării de sănătate.„Curtea a constatat că candidatul supleant dna Alla Mironic a prezentat Comisiei Electorale Centrale declaraţia, prin care a acceptat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar în şedinţa plenară a Curții nu au fost stabilite circumstanţe de natură să împiedice validarea mandatului”, se arată în hotărârea CCM.Alla Mironic este născută la data de 6 decembrie 1941 în municipiul Bălți. Este doctor în pedagogie.În perioada 2003-2004 Mironic a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Chișinău.
11:10
  Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde, în perioada 22 – 25 noiembrie, o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde va participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).Sesiunea plenară a Parteneriatului Estic va avea loc vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 10:00. În cadrul evenimentului, premierul  va rosti un discurs în numele Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Pavel Filip va avea întrevederi cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Johannes Hahn, comisar european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice și Financiare. De asemenea, şeful Executivului va vizita Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, unde va dialoga cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:50
 Cabinetul de Miniștri a aprobat în ședința de astăzi, 21 noiembrie, mai multe numiri și eliberări din funcție.După cum informează TRIBUNA, a fost eliberată din funcția de vice-ministra Finanțelor, Maria Cărăuș, reținută anterior de CNA fiind bănuită de corupție.A fost eliberat din funcția de director adjunct al ANRCETI, Corneliu Jaloba, iar în locul său a fost numit  Andrei Muntean.De asemenea, Ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Emil Druc a fost numit și Ambasador prin cumul în Principatul Monaco, cu reședința la Paris.
20:40
 Executivul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat în conformitate cu priorităţile de politici publice ale Guvernului şi ţinând cont de prevederile acordurilor de finanţare cu partenerii de dezvoltare.Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de trei la sută, o majorare a exporturilor de opt la sută și o sporire a importurilor de şase la sută, anunţă un comunicat al Guvernului. Totodată, vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, precum: Fondul rutier, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural, Fondul național de dezvoltare regională, Fondul de eficiență energetică. Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea considerabilă a componentei investiționale.
16:20
 200 de coșuri de gunoi urmează a fi instalate până la sfârșitul acestui an în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt și în Parcul Catedralei din capitală. 90 de coșuri deja au fost plasate. Pe parcursul săptămânii trecute, serviciile municipale au început instalarea coșurilor de gunoi în cele două parcuri centrale din Chişinău. De asemenea, au fost sădiți 180 de copaci de talie mare.ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi„ va înlocui arborii care au fost afectaţi de ninsorile din luna aprilie, din centrul istoric al Chişinăului, transmite Primăria Chișinău.
16:20
 Mai mulți reprezentanți ai societății civile au anunțat astăzi inițiativa de inițiere a unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, votat de Parlament acum câteva luni.Potrivit lor, referendumul legislativ este unicul instrument prevăzut de către Constituție și Codul Electoral, care oferă posibilitatea ca cetățenii să intervină „atunci când Parlamentul le-a întors spatele celor care le-a dat mandatul”.Anunțul a fost făcut, într-o conferință de presă, de către mai mulți reprezentanți ai societății civile.Aceștia fac un apel către cetățeni, către societate și partidele politice pentru a se implica în acest efort și de a susține inițiativa de colectare, într-o perioadă restrânsă de timp, a 200.000 de semnături.Pentru a desfășura referendumul trebuie să fie constituit un grup de inițiativă, care tebuie să colecteze 200.000 de semnături din raioanele republicii.
16:00
 Persoanele care muncesc cu ziua au au trezit interesul politicienilor. Partidul Democrat a propus un proiect de lege care vine să aducă acest tip de activități în albia legalului.Proiectul legii cu privire la exercitatea unor activități necalificate cu caracter ocazional prestate de zilieri, ar reflecta mai mult activitățile sezoniere din agricultură.Potrivit purtătorului de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, angajatorul și angajatul nu vor semna un contract oficial după modelul clasic, ci un document, care va demonstra relația dintre cei doi.„Nu este vorba despre un contract de muncă de model clasic. Este vorba despre o anumită documentare, că persoana activează pe o perioadă de o săptămână, două sau o lună- asta stabilește angajatorul și angajatul. Însă asta este fixat într-un document care este motiv pentru  prezentarea la serviciu, prin care se plătește impozite”, a explicat Gămurari.
15:40
 În contextul Zilei Europene pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale, Centrul Internațional ,,La Strada”  lansează un studiu care cercetează în ce măsură, la cinci ani de la ratificare, Republica Moldova a implementat măsurile stabilite de Convenția de la Lanzarote, conform angajamentelor asumate.Studiul arată că autoritățile statului eșuează în reabilitarea copiilor care au suferit de exploatare și abuz sexual, măsurile de intervenție pentru agresorii sexuali lipsesc cu desăvârșire, prevenirea este fragmentară, iar protecţia copiilor faţă de riscurile abuzului si exploatării sexuale online este încă o mare provocare.
14:40
 O companie feroviară din Japonia a cerut scuze după ce unul dintre trenurile sale a plecat din gară cu 20 de secunde mai devreme decât era programat.Conducerea liniei Tsukuba Express, care face legătura între Tokyo şi oraşul Tsukuba, a cerut „scuze sincere pentru inconvenienţele“ cauzate pasagerilor, potrivit BBC.Într-o declaraţie de presă, compania a precizat că trenul a fost programat să plece la ora locală 9:44:40, însă acesta s-a pus în mişcare la ora 9:44:20. Mai mult, oficialii au explicat şi motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru: personalul nu a verificat programul.„Echipajul nu a verificat suficient de atent timpul de plecare“, se arată în comunicat, în care este subliniat şi faptul că niciunul dintre călători nu a depus plângere. Linia Tsukuba Express transportă pasageri din localitatea Akihabara, situată în estul Tokyo, către Tsukuba în circa 45 de minute.
12:00
 Jordi Turull şi Josep Rull sunt doi dintre foștii membri ai guvernului catalan, care au fost reținuți de către autoritățile de la Madrid, în urma încercării de separare a Cataloniei de Spania. Aceștia au depus apeluri la Înalta Curte din Madrid, prin care cer eliberarea din arest.În motivația cererii de eliberare, cei doi foști membri ai guvernului catalan au precizat că nu şi-au exprimat rezistenţa faţă de activarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei de către guvernul de la Madrid, notează mediafax.roAvocaţii lui Turull şi Rull susţin că cei doi nu reprezintă un risc pentru investigaţia aflată în desfăşurare - privind ascunderea sau distrugerea de probe -, astfel că pot fi cercetaţi în stare de libertate.
11:50
 Autoritățile se pregătesc de perioada rece a anului și de eventualele intemperii ce pot avea loc cu afectarea traficului sau a asigurării oamenilor cu energie electrică. În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) va forma două centre operative, pe segmentul  energetic și drumuri, care în caz de necesitate, în perioada rece a anului, vor coordona acțiunile echipelor de intervenție rapidă.Activitatea centrelor respective va fi condusă de secretarii de stat Anatol Usatîi (drumuri) și Vitalie Iurcu (energetică).În cadrul ședinței operative de azi, vicepremierul Octavian Calmîc a cerut secretarilor de stat ca în termen de până la 15 decembrie curent, să fie elaborat un plan detaliat de acțiuni în caz de precipitații abundente sau alte cataclisme, care afectează deplasarea transportului sau asigurarea cu curent electric a localităților, instituțiilor și întreprinderilor.
11:40
  Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) anunţă că a reuşi să colecteze până în prezent circa 300 de mii de semnături în susţinerea trecerii la republica prezidenţială. Potrivit liderului PSRM, Zinaida Greceanîi, scopul partidului este de a colecta, până la 2 februarie 2018 – un milion de semnături.„Până la 2 februarie 2018, intenţionăm să colectăm cel puţin un milion de semnături în susţinerea republicii prezidenţiale. Anume această zi a fost propusă de preşedintele ţării pentru a fi declarată Ziua Statalităţii Republicii Moldova”, a declarat Zinaida Greceanîi. Potrivit PSRM, în baza semnăturilor colectate vor fi operate modificările de rigoare în programul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi alte documente de partid, în cadrul congresului extraordinar al Partidului Socialiştilor, preconizat pentru primăvara anului 2018.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.