Politik

Acum 4 ore
15:40
 Șeful statului Igor Dodon a fost suspendat din funcție pentru a cincea oară. În acest sens, Partidul Socialiștilor a venit cu o reacție prin care se arată indignați de dicizia Curții Constituționale.„Curtea Constituțională de buzunar, care este o filială a Partidului Democrat, încalcă încă o dată în mod grav normele constituționale și subminează credibilitatea Legii fundamentale a țării, printr-o altă încercare de a vinde legislația în interesele politice foarte restrînse ale PDM”, se arată într-un comunicat de presă.Potrivit reprezentanților PSRM, astfel de legi, cum ar fi „limitarea spațiului mediatic și introducerea cenzurii, redenumirea marii sărbători Ziua Victoriei, transferarea proprietății de stat prin acorduri ascunse, fără discuții publice”, este absolut inacceptabilă.„Majoritatea populației Republicii Moldova, care constituie peste 70-80%, este categoric împotriva legilor impuse.
15:30
 Curtea Constituțională a decis suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon pentru refuzul de a promulga 5 proiecte de legi,Este vorba despre cinci legi aprobate de Parlament, inclusiv cea referitoare la construcția Ambasadei SUA pe terenul fostului Stadion Republican, cea privind sărbătorirea la 9 mai a Zilei Europei, noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale și la reforma Departamentului Trupelor de Carabinieri. Președintele Parlamentului sau premierul va emite în calitate de președinte interimar a decretelor de promulgare a actelor respective, potrivit hotărârii.Până acum, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori din funcție, pentru că a refuzat să promulge legi sau să numească mai mulți miniștri propuși de actuala guvernare, iar obligațiunile sale au fost îndeplinite de către președintele Parlamentului, Andrian Candu.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:00
 Începând cu 5 decembrie 2018, în cadrul Centrului Unic de Apel a fost lansată o linie specială privind aplicarea prevederilor Legii nr.270 din 23 noiembrie 2018 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.Astfel, la numărul de telefon 0 8000 15 25, tasta 6, vor fi înregistrate apelurile din partea angajaților din orice unitate bugetară, care solicită explicații privind modalitatea de calculare a salariului începînd cu luna decembrie 2018.Suplimentar, pe parcursul lunii decembrie, toate unitățile bugetare din țară vor beneficia, conform unui orar stabilit, de suport metodologic și informativ la calcularea corectă a salariului potrivit noii Legi a salarizării. Pe 30 noiembrie 2018, în Monitorul Oficial nr.441-447 a fost publicată Legea nr. 270 din 23 noiembrie 2018 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care se pune în aplicare din 1 decembrie 2018.
15:40
 Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, spune că Judecătoria i-ar fi ridicat restricțiile de a părăsi țara, pentru a se crea o situație de conflict cu potențialii parteneri în cadrul alegerilor.„Pentru a manipula, evident. Pentru a crea impresia că, iată, lucrurile pot fi făcute echidistant, corect și așa mai departe. În ceea ce privește compromisurile, dacă aș fi putut să fug din Moldova, ar fi fost ceva cu aceste pașapoarte, care urmează să mi le întoarcă. [...] Pentru a crea o minciună și a o arunca în spațiul public. Dacă nu au reușit cu presiunile, acum încearcă cu manipularea. Dar timpul o să demonstreze că nu a fost, nu este și nici nu va fi vreo înțelegere cu dumnealui (n.r. Plahotniuc)”, a declarat fostul edil în cadrul unui emisiuni. Chirtoacă spune că aceasta este doar o fumigenă, iar realitatea e alta. „Dumnealui (n.r.
15:40
 Locatarii blocului afectat de explozie din sectorul Râşcani al capitalei pot reveni de astăzi acasă. 116 din cele 126 de apartamente pot fi locuite deja, iar în zece apartamente, de la etajele 14 -17, care au fost cele mai afectate de deflagraţie – au loc lucrări de finisare, care se vor încheia zilele viitoare, anunţă un comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.„Datorită operativității, profesionalismului, muncii continue și organizării corecte am reușit în doar două luni să restabilim calitativ blocul afectat. În acest caz, foarte dificil, au fost implicați mulți experți, inclusiv şase echipe tehnice. Ne bucurăm că în ajunul sărbătorilor, locatarii pot reveni în siguranță acasă.
5 decembrie 2018
15:00
 O comisie din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării va examina toate dosarele studenţilor din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, de la admitere până la eliberarea diplomelor de licenţă, Comisia a fost constituită în urma informațiilor apărute în presă privind posibilele falsificări ale diplomelor de studii ale unor medici din Israel, obținute inclusiv în Republica Moldova, transmite un comunicat al MSMPS.O investigație publicată de ediția de limbă rusă a portalului Vesti Israel scoate la iveală faptul că mai mulți medici, stagiari și farmaciști au fost reținuți de poliția israeliană pentru că dețineau diplome false.Potrivit anchetei, aceștia ar fi obținut documentele de absolvire de la instituții de învățământ în mod fraudulos. În anchetă este vizată și Republica Moldova.
14:50
 Un bărbat şi-a pierdut viaţa în apropiere de localitatea Pănăşeşti, raionul Străşeni, după ce automobilul în care se afla a fost lovit puternic de trenul Chişinău-Moscova. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a fost târâtă câţiva metri pe calea ferată, relatează Moldova 1.Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Strășeni, Cristina Vicol, a declarat pentru deschide.md că accidentul a avut loc după ce șoferul automobilului de model Volksawagen nu a respectat semnalul sonor și luminiscent care interzicea deplasarea peste calea ferată. „Șoferul nu a ținut cont de semnalizatoarele sonore și luminiscente, iar automobilul a fost lovit de tren și cărat pe o distanță de câțiva metri. În urma impactului, șoferul a decedat pe loc", a precizat Vicol. La fața locului s-a deplasat grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Strășeni pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.
4 decembrie 2018
12:00
 PSRM, PAS, PPDA, PCRM sunt partidele care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, Cel puțin asta arată ultimul sondaj BOP efectuat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA, prezentat astăzi.Întrebați care este personalitatea politică din RM în care au cea mai mare încredere, 15,6% din respondenți au răspuns Igor Dodon, urmat de Andrei Năstase cu 3,3%, lidera PAS, Maia Sandu cu 3,2% și liderul PD cu 3%. Pe pozițiile următoare în sondaj se află liderul Ilan Șor cu 2,7 procente, iar Pavel Filip cu 2,3%.
12:00
 Ion Chicu este noul ministru al Finanțelor. Anunțul a fost făcut acum câteva clipe de către premierul Pavel Filip de la tribuna Partidului Democrat.UNIMEDIA precizează că prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, Ion Chicu a fost numit în funcţia de Secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, începînd cu 2 ianuarie 2018.Data şi locul naşterii: 28 februarie 1972, Pîrjolteni, r-ul Călărași, Republica MoldovaStarea civilă: căsătorit, trei copiiStudii:1989 - 1994: Academia de Studii Economice a Moldovei, Facultatea “Management”, licențiat în Management Economic.
3 decembrie 2018
22:20
 Jurnaista Natalia Morar este acuzată că face jocul serviciilor de informații rusești, specializat în manipularea opiniei publice. Constatarea se conține într-o cartotecă publicată de Centrul de investigare a crimelor împotriva securității naționale a Ucrainei, lumii, dar și a securității cetățenilor ”Mirotvoreț”. Sursa citată o suspectează pe Natalia Morari de imixtiuni în afacerile interne ale țării vecine, scrie timpul.md.Centrul ”Mirotvoreț„ mai informează că Morari a plecat la Moscova, după absolvirea liceului Gaudeamus din Capitală. În Rusia, Natalia Morari a fost înmatriculată la Facultatea de Sociologie a Univerității de Stat din Moscova. În paralel, ea a activat în cadrul Mișcării Alternativa Democratică (DA) și a Fondului Rusia Deschisă.
1 decembrie 2018
10:40
 Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, preia conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru un mandat de șapte ani, începând cu 30 noiembrie curent, Parlamentul l-a numit astăzi pe Armașu în funcția de guvernator al BNM, după ce Sergiu Cioclea și-a prezentat demisia săptămâna trecută, invocând motive personale.Octavian Armașu a promis că „va depune toate eforturile să avem relații bune cu toate instituțiile financiare internaționale”.Întrebat de deputatul liberal-democrat, Iurie Țap, dacă BNM, sub conducerea sa, va publica Raportul Kroll-2, Octavian Armașu a răspuns că BNM este „în imposibilitate” s-o facă, deoarece raportul este parte a investigațiilor care au loc la Procuratura Generală în privința furtului miliardului.
10:30
Proiectul de hotărâre privind organizarea unui referendum republican în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fost votat cu 53 de voturi.În cadrul plebiscitului, oamenii vor trebui să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu reducerea numărului de deputaţi în Legislativ, dar şi dacă sunt pentru ca poporul Republicii Moldova să poată revoca sau demite aleşii poporului care nu-şi îndeplinesc atribuţiile constituţionale.Anunţul despre iniţiativa privind reducerea numărului de deputaţi a fost făcut de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă.
10:30
Proiectul de hotărâre privind organizarea unui referendum republican în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fost votat cu 53 de voturi.În cadrul plebiscitului, oamenii vor trebui să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu reducerea numărului de deputaţi în Legislativ, dar şi dacă sunt pentru ca poporul Republicii Moldova să poată revoca sau demite aleşii poporului care nu-şi îndeplinesc atribuţiile constituţionale.Anunţul despre iniţiativa privind reducerea numărului de deputaţi a fost făcut de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă.
29 noiembrie 2018
13:50
 Salariile personalului angajat în instituţiile medico-sanitare publice din sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală vor fi majorate începând cu 1 decembrie 2018. În acest scop, Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri, 28 noiembrie, hotărârea de Guvern cu privire la modificarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Conform documentului, salariul medicilor va fi majorat cu 20%, iar cel al personalului medical - cu 10%. Astfel, salariul de funcție al medicilor de familie cu o vechime în muncă de până la 10 ani se va ridica la 6510 lei, iar cel al medicilor din asistenţa medicală urgentă prespitalicească cu un stagiu similar va spori până la 5200 lei. Proiectul mai prevede creșteri cu 10-50% ale lefurilor personalului medical încadrat în serviciul AVIASAN.
13:50
 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a  desfășurat astăzi 29 noiembrie Campania Națională O casă protejată – O viață salvată. Salvatorii și Pompierii IGSU au pornit în mai multe gospodării particulare unde au instalat detectoare de fum.  Angajații IGSU le-au vorbit oamenilor despre pericolul incendiilor, dar și despre utilizarea surselor de încălzire defecte.Odată cu instalarea instalațiilor de protecție, pompierii i-au instruit pe oameni să fie atenți la semnalul sonar al acestora, iar în caz de declanșare să iasă din locuință și să solicite ajutorul salvatorilor. Primii beneficiari ai detectoarelor au fost oameni în etate, dar și persoane țintuite la pat. Potrivit angajaților IGSU până la venirea sărbătorilor de iarnă 100 de detectoare vor fi instalate în gospodăriile din raionul și municipiul Orhei.
13:50
 Patru proprietari de apartamente din sectorul Râşcani al Capitlei au fost vctimele unui individ din Şoldăneşti. După ce a comis un şir de furturi din locuinţele lor, suspectul a fost prins. Potrivit Poliţiei, acesta le-a provocat pagube materiale, în valoare de 11 mii de lei. Cea care a alertat oamenii legii este proprietara uneia dintre locuinţe. Femeie în vârstă de 36 ani le-a spus poliţiştilor că din casa ei au fost furate bunuri materiale .Ulterior, individul în vârstă de 47 ani a fost reţinut. În cadrul investigaţiilor, forţele de ordine au constatat că acesta a pătruns în locuinţă prin deteriorarea geamului din termopan. Probele anchetei demonstrează complicitatea suspectului încă în trei cazuri de furt, similare. În cadrul audierilor, el şi-a recunoscut vinovăţia.  Suspectul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.
13:50
Un bebeluş de un an a fost găsit mort şi îngheţat, pe marginea unui drum din satul Soltăneşti, raionul Nisporeni. Potrivit omenilor legii, copilul ar fi fost lăsat acolo de către mama sa. Aceasta susţine că era beată şi nu işi aminteşte unde şi-a lăsat copilul. Cel care a alertat autorităţile este un locuitor al satului. Ulterior, mama bebeluşului, o femeie de 29 de ani a fost găsită. Ea le-ar fi spus poliţiştilor, că aseară s-a pornit cu micutul la vecini, iar dimineaţa s-a trezit singură acasă. Pe acest caz a fost pornit un proces penal.
13:50
 Un tânăr de 15 ani a furat un casetofon şi un aspirator în sumă de peste şase mii de lei, dintr-o grădiniţă de copii din sectorul Ciocana. Potrivit Poliţiei, cel care a alertat omenii legii este un angajat al instituţiei, care a observat geamul deschis de la primul etaj. Ulterior, suspectul a fost rţinut, iar bunurile sustrase au fost găsite.Incidentul a avut loc pe data de 22 noiembrie. În cadrul investigaţiilor, expertul criminalist prezent la locul faptei a depistat urme de forţare a geamului din termopan. În cadrul audierilor, poliţiştii au acumulat probe care ar demonstra vinovăţia acestuia în instanţa de judecată, Minorul nu este la prima abatere de la lege. Poliţiştii continua investigţiile privind complicitatea lui şi în alte cazuri similre.El este cercetat penal şi riscă o amendă în mărime de la 32 500 lei, până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.
13:40
 La intrarea în Republica Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă nelimitat numerar în monedă națională, precum și numerar și cecuri de călătorie în valută străină. Totuși, dacă suma depășește 10.000 de euro sau echivalentul lor de persoană, aceasta urmează a fi declarată în scris, cu completarea formularului tipizat DV-6, unde va fi indicată suma, proveniența și destinația banilor. Ulterior, în baza acestei declarații, va fi eliberat formularul tipizat TV-28. Obligativitatea declarării sumelor ce depășesc plafonul de 10.000 de euro este prevăzută și la ieșirea din țară, doar că, în acest caz, suma scoasă nu poate depăși 50.000 de euro sau echivalentul lor. Conversia în lei sau alte valute se realizează aplicând cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Naţională a Moldovei, valabil la ziua trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.Astfel, pentru scoaterea din țară a sumelor de la 10.
28 noiembrie 2018
10:10
Şase indivizi din municipiul Bălți şi raionul Fălești au fost arestaţi pentru comercializarea drogurilor.  Potrivit Poliţiei, aceştia fac parte dintr-o grupare infracțională, specializată  în comercializarea substanțelor narcotice de tip marijuana, în zona de nord a țării. Trei dintre ei, printre care şi organizatorul grupului, sunt angajați ca șoferi în trasportul public din mun. Bălți. Un altul este angajat la o spălătorie  auto din Fălești. Activitatea grupării a fost deconspirată de angajații Direcției Nord, ofițerii de urmărire penală, în conlucrare cu procurori și susținerea BDS ”Scorpion” a DTC. Suspecții au vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani. Ei au fost arestați pentru 30 de zile. În urma a 14 percheziții efectuate pe teritoriul raionului și orașului Fălești, precum și în mun.
10:10
Poliţiştii sectorului Ciocana a Direcţiei de Poliţie mun. Chişinău, au reţinut un bărbat de 34 ani, locuitor a or. Cricova, suspectat de răpirea unui automobil. Incidentul a avut loc la data de 19 noiembrie, un locuitor a raionului Criuleni, a alertat Poliţia Capitalei prin intermediul serviciului unic 112, comunicând despre dispariţia propriului automobil de modelul ”Opel Corsa”, ce se afla la vulcanzarea auto amplasată pe str. M. Manole, din sectorul Ciocana. La apelul bărbatului de 36 ani, poliţiştii au reacţionat imediat, iniţiind ample acţiuni speciale de investigaţii la stabilirea tuturor circumstanţelor şi localizare a automobilului. Astfel, în urma acţiunilor întreprinse de forţele de ordine individul a fost identificat şi reţinut.
10:10
Polițiștii din Căușeni au stopat  un automobil de model Mercedes în care erau transportate  500 de kg de pește fără acte de proveniență. La volanul mașinii se afla un bărbat de 52 de ani, din satul  Bulboaca,  raionul  Anenii Noi.   Polițiștii au stabilit că șoferul a ocolit postul vamal intern de control, eschivându-se astfel, de la achitarea plăţilor vamale. Valoarea mărfii constituie 17 000 lei.   În cadrul audierilor, bărbatul a declarat că peștele a fost transportat din orașul Tiraspol și urma să fie comercializat în municipiul Chișinău.   Bărbatul este cercetat contravențional, acesta riscă amendă de până la 4500 lei și confiscarea mărfii.   Poliţia  recomandă cetăţenilor, să procure produse alimentare  doar din magazinele autorizate prin lege.
10:00
Loturi de articole vestimentare și de încălțăminte în asortiment aduse prin contrabandă în ţară, au fost depistate de autorităţi, într-un garaj din orașul Rezina. Potrivit Serviciului Vamal, este vorb de trei membri ai unei grupări, care aduceau mărfurile de la piaţa ”KM7” din oraşul Odesa și le introduceau în țară cu ajutorul unei bărci, prin perimetrul verde al frontierei. Valoarea lor a fost estimată la peste un million de lei.  Documentările pe acest caz au început în luna august curent. Suspecţii au fost reținuți în flagrant sâmbătă noaptea, în timp ce depozitau loturile într-un garaj din orașul Rezina. Inițial, ei au refuzat să se conformeze cerințelor legale și s-au baricadat în încăpere, ceea ce au determinat forţele de ordine să forțeze ușa de acces. În depozitul improvizat au fost depistate loturi de articole vestimentare și de încălțăminte, în asortiment, fără acte de proveniență.
09:50
În ultimele 24 de ore, două persoane au avut de suferit în incendii în nordul țării, după ce focul a cuprins locuințele acestora. Primul caz în care a fost necesară intervenția pompierilor a avut loc în localitatea Bulboaca, raionul Briceni. Aici o femeie în vârstă de 85 de ani a  avut de suferit fiind salvată din foc. Persoana s-a ales cu intoxicația căilor respiratorii fiind internată la spitalul raional. Potrivit primelor informații, incendiul a afectat căptușeala tavanului dintr-o odaie, iar primele cercetări arată că focul a pornit cel mai probabil de la canalul de evacuare a fumului a sobei de încălzit. Un alt incendiu care a răpit viața unui om a avut loc în același raion, satul Medveja. De această dată pradă flăcărilor a căzut un bărbat în vârstă de 73 de ani, care a fost găsit carbonizat de echipa de intervenție. Conform primelor cercetări, incendiul a afectat bunurile materiale dintr-o odaie.
26 noiembrie 2018
00:20
Medicii vor răspunde civil pentru acțiunile lor, dacă acestea vor aduce prejudicii pacienților. Prevederile sunt incluse în proiectul Legii cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului. O parte dintre modificări se referă la articolul 18 care se propune a fi expus în altă redacție. În prezent, acesta se referă la responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor pacienților, iar autorii propun ca acesta să reglementeze răspunderea civilă și situațiile când acesta survine, notează bizlaw.md. Astfel, potrivit proiectului, lucrătorul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care include neglijența, imprudența sau cunoștințele medicale insuficiente în exercitarea profesiei prin acte individuale în procesul efectuării actului medical.
00:20
În perioada 19 – 25 noiembrie 2018, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 466,5 milioane lei, fiind perfectate per total 11 092 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămânii trecute, au fost relevate 133 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum (articole vestimentare și de încălțăminte, piese auto, produse din tutun etc.). Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 92 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 328 541 lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 81 502 de traversări.
00:10
 Biroul Național de Statistică informează că, în trimestrul III 2018 câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 6 507,3 lei, înregistrând o creștere de 12,0% față de trimestrul III 2017. În sfera bugetară câștigul salarial mediu lunar a constituit în trimestrul III – 5 624,8 lei (+12,7% față de trimestrul III 2017), iar în sectorul economic (real) – 6 845,1 lei (+11,6% față de trimestrul III 2017). Indicele câștigului salarial real pentru trimestrul III 2018 față de trimestrul III 2017 (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum2) a fost de  108,9%, sau în creștere cu 8,9% față de nivelul anului trecut.  Articol integral aici...
00:10
Biroul Naţional de Statistică informează că în ianuarie-septembrie 2018 au fost date în exploatare 3930 locuințe (apartamente și case individuale de locuit) cu suprafaţa totală de 315,0 mii m², în scădere cu 20,4% față de perioada similară a anului precedent.După mediul de rezidenţă, în ianuarie-septembrie 2018, în mediul urban au fost date în exploatare 3456 locuințe cu suprafaţa totală de 256,9 mii m². Comparativ cu ianuarie-septembrie 2017 acest indicator s-a diminuat cu 29,4%. În mediul rural au fost date în exploatare 474 locuințe cu suprafața totală de 58,1 mii m2, ceea ce constituie cu 81,6% mai mult faţă de ianuarie-septembrie 2017.Distribuția în profil regional denotă scădere a locuințelor date în exploatare în următoarele regiuni: în mun. Chişinău cu 28,4%, în regiunea Centru cu 1,8%, în UTA Găgăuzia cu 0,2%. Creştere s-a înregistrat în regiunea Nord cu 53,2% şi în regiunea Sud cu 6,8%.
00:00
Acţiunile Rusiei în Marea Azov reprezintă o "ameninţare clară" pentru pacea internaţională, a afirmat luni seară Volodimir Ielcenko, ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite."Acţiunile Rusiei reprezintă o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii internaţionale", a declarat Volodimir Ielcenko, citat de site-ul agenţiei Associated Press. Diplomatul ucrainean a catalogat drept "minciună" acuzaţia Moscovei că navele militare ucrainene ar fi încălcat suveranitatea Rusiei. Volodimir Ielcenko a cerut în Consiliul de Securitate ONU impunerea de noi sancţiuni internaţionale asupra Rusiei, subliniind că acestea au efecte substanţiale.Moscova susţine că echipajele navelor militare ucrainene au ignorat avertismentele Serviciului Federal rus de Securitate (FSB). Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 23 de membri ai echipajelor.
00:00
 Statele Unite au condamnat, luni seară, acţiunile "ilegale" şi "arogante" ale Rusiei împotriva Ucrainei, iar Alianţa Nord-Atlantică a cerut Moscovei să elibereze militarii ucraineni capturaţi."Statele Unite ar saluta o relaţie normală cu Rusia. Dar acţiuni ilegale de acest gen continuă să facă acest lucru imposibil", a declarat Nikki Haley, ambasadorul american la Naţiunile Unite, referindu-se la incidentul produs în Strâmtoarea Kerci, situată între Marea Neagră şi Marea Azov. "Este vorba de un act arogant pe care comunitatea internaţională trebuie să îl condamne şi pe care nu îl va accepta", a declarat Nikki Haley, citată de publicaţia The Hill. "Susţinem puternic suveranitatea şi integritatea Ucrainei (...). Exprimăm preocupări profunde în legătură cu acest incident, care constituie o escaladare periculoasă şi o încălcare a dreptului internaţional", a subliniat Haley.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.