Politik

Mai mult de 2 zile în urmă
14:50
 Buletinele de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, dar și cele pentru referendumul național cu privire la probleme de interes național, inițiat de președintele României, au ajuns în Republica Moldova. Duminică, 26 mai, cetățenii români din Republica Moldova vor primi un buletin pentru alegerile europarlamentare și două pentru cele două întrebări supuse referendumului, însă alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele, transmite IPN.Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat, vineri, într-o conferință de presă că autoritățile române organizează în străinătate 441 de secții de votare. Adresele pot fi accesate pe o hartă interactivă. Din numărul total de secții, 36 sunt deschise în Republica Moldova. Votarea începe la ora 07.00 și se desfășoară până la ora 21.00.
14:30
 Poziţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte termenii ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar nu s-a modificat în urma anunţului de vineri al demisiei premierului Theresa May pe data de 7 iunie, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, transmit Reuters şi dpa.''Preşedintele (Comisiei Europene, Jean-Claude) Juncker a urmărit anunţul din această dimineaţă al prim-ministrului (Theresa May) fără nicio bucurie personală'', a declarat Mina Andreeva, într-un briefing de presă.''Theresa May este o femeie curajoasă, faţă de care are un mare respect. Preşedintelui i-a plăcut foarte mult şi a apreciat să lucreze cu prim-ministrul May. În mod egal, el va respecta şi va stabili relaţii de lucru cu orice alt nou prim-ministru, oricare ar putea fi acesta.
14:10
 Meteorologii au emis Cod Galben de ploi și vijelii pe întreg teritoriul R.Moldova. „Se prevăd ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, în a doua parte a zilei local vijelie în rafale de pînă la 15-20 m/s”, precizează meteorologii. Avertizarea meteo este valabilă pentru perioada 24-25 mai.
13:50
 Cetăţenii din Cehia şi Irlanda sunt aşteptaţi vineri la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în viitorul Legislativ european, diferenţa între cele două ţări fiind aceea că în Cehia scrutinul va continua şi sâmbătă, când vor avea loc alegeri şi în Malta, Letonia şi Slovacia.În cazul Cehiei, la urne sunt aşteptaţi aproximativ 8,4 milioane de locuitori care vor trebui să aleagă 21 de candidaţi care să-i reprezinte în următorii patru ani în Parlamentul European. În Irlanda, numărul total de votanţi este de 3,2 milioane, iar în viitorul Legislativ vor fi reprezentaţi de 13 europarlamentari, doi dintre aceştia vor fi desemnaţi, dar nu îşi vor putea exercita funcţia până când Brexitul nu va avea loc. Pe lângă alegeri europarlamentare, în Irlanda vor avea loc şi alegeri locale şi un referendum pentru relaxarea condiţiilor de divorţ.
13:30
Purtătotorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a calificat informațiile apărute în presă conform cărora Vlad Plahotniuc ar fi suferit un accident vascular cerebral drept minciunoase și fake news. „Sunt nevoit să-i dezamăgesc pe propagandiști, dar și pe cei care stau în spatele lor și să-i anunț că domnul Plahotniuc este în formă maximă, muncește împreună cu echipa pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit de pe urma iresponsabilității unor politicieni, care încearcă să creeze haos și instabilitate în țară”, a declarat Vitalie Gămurari, solicitând dezmințirea informațiilor. Amintim că Jurnal de Chișinău a scris că că de patru săptămâni, PD nu mai susține briefingul tradițional și nu apare în public. „Ba chiar mai mult, se zvonește că Plahotniuc ar fi suferit un accident vascular cerebral (AVC)”, a menționat publicația.
13:00
Partidul Democrat şi blocul ACUM trebuie să se unească pentru binele Moldovei, al regiunii şi al democraţiei. La această concluzie a ajuns congresman american Markwayne Mullin.Potrivit agenţiei INFOTAG, în articolul său pentru publicaţia „The Hill”, politicianul menţionează că „după două luni de la alegerile parlamentare, Republica Moldova nu se află nici pe aproape de instituirea unui nou guvern, negocierile dintre principalele partide au intrat în impas, iar țara, rămasă fără o direcție, este tot mai vulnerabilă la influența Rusiei”.„PDM a condus un guvern de coaliţie în ultimii trei ani şi a îmbunătăţit considerabil situaţia economică a ţării, a diversificat oferta de energie pentru a reduce dependenţa de Rusia şi a redus nivelul corupţiei în procesul de realizare a reformelor.
12:30
 Theresa May a anunţat, vineri dimineaţă, că va demisiona din funcţiile de lider al Partidului Conservator şi de premier al Marii Britanii pe 7 iunie, în contextul impasului politic generat de Brexit, urmând să rămână la conducerea Guvernului până la desemnarea succesorului său."Am făcut tot ce am putut pentru a-i convinge pe parlamentari să susţină Acordul Brexit, dar, din păcate, nu am reuşit acest lucru", a declarat Theresa May într-un discurs rostit vineri la Downing Street. "Îmi este clar acum că este în interesul Marii Britanii ca un nou prim-ministru să coordoneze aceste eforturi. Anunţ astăzi că voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie. Am stabilit cu preşedintele consiliului de conducere al partidului ca procedura pentru desemnarea noului lider al formaţiunii să înceapă săptămâna următoare", a precizat Theresa May.
12:10
 Pe 26 mai, românii sunt chemaţi la urne pentru a alege viitorii europarlamentari şi pentru a răspunde la cele două întrebări în cadrul referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema justieţiei.România va avea în total 32 de europalamentari la Bruxelles. Numărul total de euroaleşi, din toate cele 28 de state membre, este de 751.Iată lista candidaților din partea României la europarlamentare: Partidul Social-Democrat (PSD):1. Rovana Plumb,2. jurnalista Carmen Avram,3. senatorul Claudiu Manda,4. preotul Cristian Terhes,5. Dan Nica, europarlamentar6. Maria Grapini, europarlamentar7. deputatul Tudor Ciuhodaru8. Dragoş Benea9. Fost ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu10. Andi Cristea,11. Natalia Intotero,12. Gabriela Zoană, europarlamentar13. Bianca Gavriliţă 14. Emilian Pavel15. Doina PanăPartidul Naţional Liberal (PNL):1. Rareş Bogdan, jurnalist2. Mircea Hava, primar Alba Iulia3.
11:20
În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), delegația Republicii Moldova a semnalat, la 23 mai, alte încălcări grave comise de către pretinsele formațiuni armate transnistrene în Zona de Securitate contrar protocoalelor existente și a celor convenite între conducătorii delegațiilor. Potrivit unui comunicat al Comisiei, un prim caz se referă la instalarea unilaterală a unui post de grăniceri transnistreni, în perimetrul localității Pohrebea, în locul celui de „miliție”. Astfle. acolo activa un asemenea post de grăniceri. Totuși, în urma eforturilor delegației Chișinăului, problema a fost soluționată la 16 februarie 2012, când CUC a decis excluderea „postului de grăniceri”, controlul fiind plasat în responsabilitatea structurilor de poliție și miliție.
10:10
 Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a înmânat distincții de stat mai multor personalități din Federația Rusă, dar și unor cetățeni străini. Printre aceștia se regăsește și Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir.Ceremonia a avut loc astăzi, la Kremlin. Peste 30 de personalități – din domeniul educației, sănătății, sportului, piloți-cosmonauți, savanți, artiști renumiți, lucrători din ramura industriei și agriculturii – au fost decorate cu ordine, medalii și diplome de onoare.
09:40
Funcția de președinte al Parlamentului ar fi o garanție pentru socialiști pentru că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat de cinci ori în ultimii doi ani jumătate. Atunci când sunt încercări de a destitui șeful statului, rămâne să exercite funcția de șef al statului președintele Parlamentului. Explicația a fost oferită de Igor Dodon la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, transmite IPN.„Speakerul Parlamentului este aproape imposibil de a fi scos din funcție. În ultimii zece ani de guvernare pro-europeană o dată a fost scos speakerul, în 2013, mai mult nu a fost”, a menționat șeful statului.Igor Dodon spune că a făcut tot posibilul în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova pentru ca să existe o majoritate parlamentară. De asemenea, șeful statului consideră că responsabil de alegeri anticipate, dacă acestea vor avea loc, va fi blocul ACUM.
09:20
Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în seara zilei de joi o ședință în legătură cu pericolul inundațiilor în urma ploilor abundente în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din cauza ploilor din ultimele zile, există riscul de cedare a digurilor în zona respectivă. Totodată, ne așteaptă noi ploi, informează MOLDPRES.Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a guvernului, la Palanca au fost începute deja lucrările de fortificare a digurilor de protecție. Urmează să fie evaluată situația și întreprinse măsurile de rigoare și în localitățile Crocmaz, Răscăieți Vechi, Olănești, Purcari, și Talmaza. Conform responsabililor, au fost create Comisii Excepționale Locale în toate satele cu risc de inundații. Cel mai problematic sector este digul dintre satele Tudora și Crocmaz, care necesită a fi întărit.
23 mai 2019
16:50
Mâine, dolarul american va depăși pragul de 18 lei, cu cinci bani față de astăzi. Astfel, valuta americană va avea mâine o valoare oficială de 18,03 lei.  Totuși, mâine, euro se va ieftini cu un ban și va costa 20,07 de lei. Mai ieftină cu un ban va fi și rubla rusească. Pentru aceasta a fost stabilită o cotație oficială de 27 de bani.  Leul românesc va rămâne la nivelul de 4 lei și 21 de bani, la fel ca și hrivna ucraineană, care va costa în continuare 68 de bani.Potrivit datelor BNM, în luna aprilie curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a depășit cu 24,4 la sută cererea netă de valută parvenită din partea agenților economici. Gradul de acoperire a cererii nete de valută prin oferta netă de valută a fost de 124,4%. Totodată, în luna aprilie, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 2,9 la sută în raport cu dolarul.
16:40
Judecătoria Chişinău a amânat până seara (până la ora 17.20) pronunţarea unei decizii în dosarul omului de afaceri Andrei Tranga, deţinătorul reţelei de restaurante Andy's Pizza şi La plăcinte. Anunţul a fost făcut de avocatul său, Ion Dron.Tranga a fost scos din clădirea instanței de judecată, fiind înconjurat de o duzină de ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate. El a reușit să strige că „toate acuzațiile împotriva mea sunt false!”.Ion Dron a spus că apărarea a cerut eliberarea lui Tranga pentru că este nevinovat. „Procurorul a solicitat prelungirea termenului de arest, fără a prezenta, conform legii, vreo nouă dovadă a vinovăției clientului nostru. La baza acuzațiilor se află în continuare mărturiile lui Viorel Vărzari, despre care se presupune că a fost șantajat de Andrei Tranga.
16:30
Cel mai bun educator al anului de studiu 2018-2019, în municipiul Chișinău, a devenit Diana Tomşa, de la grădinița numărul 210. Învățătorul anului a fost desemnată Viorica Stanciu, de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, iar pedagogul anului este Anton Dorofeev, profesor la Liceul Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc”. Premiile au fost acordate, astăzi, în cadrul unei gale organizate de către Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, transmite IPN.Educatorul anului, Diana Tomşa, a spus că astăzi nu regretă nicio clipă meseria pe care a îmbrățișat-o, deși când a pornit pe această cale a avut puțină frică. Educatoarea a menționat că este mândră de faptul că educă de mici copiii, le este ca a doua mamă.Învățătorul anului, Viorica Stanciu, a spus că se dedică copiilor în numele viitorului.
16:00
O persoană a decedat și alte 37 au fost rănite după ce un autobus plin cu turiști s-a răsturnat într-un șanț pe traseul Siena-Florența. Printre cei peste 50 de turiști care se aflau la bord, se numărau și doi moldoveni, dintre care unul a suferit leziuni ușoare. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe din R. Moldova, unul dintre moldoveni a suferit leziuni ușoare și a fost internat la spital, iar la scurt timp a și fost externat.Accidentul a avut loc ieri, 22 mai, iar în urma impactului peste 20 de răniți au fost transportați la spital cu diferite leziuni. La bordul autobusului se aflau turiști din Ucraina, Armenia, Rusia, România, Georgia etc. Presa italiană scrie că șoferul autobusului, în vârstă de 35 de ani, a scăpat nevătămat și a fost reținut de forțele de ordine în aceeași zi. Acestuia i se aduce învinuirea de infracțiune rutieră și rănire a persoanelor.
15:50
Absolvenții instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova pot aplica pentru obținerea unui stagiu de practică în Bundestagul German. Dosarele urmează a fi expediate până la 31 iulie 2019, transmite MOLDPRES.  Participanții la program vor beneficia de o bursă lunară în valoare de 500 de euro, cazare gratuită și asigurare. Aceștia se vor afla la Berlin timp de cinci luni, de la 1 martie până la 31 iulie 2020. Aplicanții trebuie să fie interesați de politică, să fie născuți după 1 martie 1990 și să posede cunoștințe foarte bune de limbă germană.Participanții la program vor avea posibilitatea de a cunoaște sistemul parlamentar german, procesele decizionale precum și de a acumula experiență practică privind activitatea parlamentară.Anual la acest program participă circa 120 persoane din întreaga lume. Potrivit Ambasadei Germaniei la Chișinău, începând cu anul 2008 peste 30 de tineri din R.
15:10
Inspectoratul Național de Patrulare informează conducătorii auto că au fost pornite camerele video pentru monitorizarea traficului rutier în 6 locații, după cum urmează:- șos. Muncești 690;- șos. Muncești 273 A;- str. Drumul Bacioiului 287; - intersecția bd. Dacia cu str. Bacioii Noi; - intersecția str.Deleanu cu str.Alba Iulia;- intrarea în comuna Stăuceni pe ambele sensuri de deplasare.La moment camerile de supraveghere fixează încălcări ca depășirea limitei de viteză, ignorarea semnalelor de interzicere la culoarea roșie, încălcarea marcajelor rutiere ș.a.În acest context, recomandăm șoferilor să fie prudenți și să respecte regulile de circulație.
14:50
 O petiție pentru demisia noului preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a strâns peste 10.000 de semnături în mai puţin de 24 de ore, scrie agenţia Ukrinform, menţionând că petiţia a fost postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev. Potrivit reglementărilor ucrainene, petiţiile semnate online sunt examinate oficial dacă sunt semnate de 25.000 de cetăţeni. „Stimate Volodimir Aleksandrovici (Zelenski, n.red), majoritatea voturilor pentru dumneavoastră au reprezentat, de fapt, un vot de protest. Prin urmare, nu sunteţi susţinut de 73% dintre alegători. Personalitatea dumneavoastră nu uneşte în niciun fel societatea ucraineană, care are opinii și dorințe diferite, parțial diametral opuse. Ați consolidat acel protest fără să veniţi cu promisiuni concrete și cu o viziune clară privind direcţiile politice. Dar după alegeri și după învestirea în funcţia de preşedinte, nu se poate să nu aveţi astfel de direcţii.
13:20
 Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an, transmite Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii şi olandezii, care vor face acest lucru joi, 23 mai.Regatul Unit nu ar fi trebuit să participe la acest vot, dar este obligat întrucât Brexitul a fost amânat. Nu este aşteptat niciun exit-poll în Regatul Unit, dar în Olanda va fi difuzat unul la ora locală 21:00 (19:00 GMT). Rezultatele oficiale vor fi anunţate doar în seara zilei de duminică, 26 mai.Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Republica Cehă votul se va desfăşura în două zile, vineri şi sâmbătă.
13:00
 La ora actuală, mai multe persoane participă la flash-mobul organizat de Blocul ACUM prin care se cere ieftinirea carburanților. Genericul acțiunii este „Jos prețurile”. Oamenii au acuzat petroliștii de înțelegere de cartel și cer autorităților să ia măsuri, scandând „Jos hoții” și „Jos mafia!”. Pe de altă parte, sute de persoane cu pancarte cu mesaje indecente la adresa reprezentanților Blocului ACUM, Maia Sandu, Andrei Năstase, Alexandru Slusari și Inga Grigoriu au organizat un contraprotest, refuzând să spună cine sunt organizatorii și care este scopul manifestației. În fața Guvernului se află foarte mulți polițiști și carabinieri.
11:50
Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță a prezentat o analiză referitor la ce se întâmplă pe piața produselor petroliere și care ar trebui să fie prețul la carburanți.Vă prezentăm mai jos opinia și argumentele economistului:1. Ultima dată ANRE a fixat prețul plafon la Benzina A95 în luna august 2018 la nivel de 19,01 lei/litru. Prețul mediu de comercializare a fost de 18,53 lei/litru.2. În august prețului unui Barrel de Petrol era de 72,5 USD, apoi a urcat până la 81 USD, cea ce a creat probleme micilor companii în luna septembrie-octombrie.3. Apoi prețul a căzut până la 57 USD în luna decembrie și companiile au reușit să-și recupereze toate veniturile ratate din septembrie-octombrie. Așa că anul ei la finalizat pe plus.4. Anul 2019 a început cu un preț de 59,4 USD/Barrel și acciza majorată la petrol, cea ce a adăugat la fiecare litru de benzină câte 31,2 bănuți.5.
11:30
 În cazul unor alegeri anticipate, la urne se va prezenta un număr mai mic de cetățeni. Aceasta, în mare parte, pentru că oamenii au obosit de scrutine. Declarația a fost făcută de sociologul Ian Lisnevschi la emisiunea „Fabrika” de la postul Publika, transmite IPN.În opinia lui, fie blocul ACUM își dorește să rămână în opoziție și PSRM cu PDM să facă alianță, fie să se meargă la alegeri anticipate. „Cea mai bună metodă pentru ei este ca să meargă la anticipate, dar există o problemă – societatea nu vrea un nou scrutin”, spune Ian Lisnevschi.Sociologul spune că se va încerca să se recurgă și la metoda protestelor cu toate că cetățenii au obosit de proteste. „Atunci când trebuie să explici pentru ce protestezi, blocul ACUM are probleme pentru că trebuie să dai vina pe guvernare, iar în Moldova nu există, de fapt, guvernare. Sunt executori care mențin activitatea statului, dar guvernare nu există.
11:20
Un  angajat al echipelor mobile „Sud" din cadrul Serviciului Vamal a fost constatat în flagrant de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, în momentul în care restituia unui şofer banii, pretinşi în calitate de mită. Vameşul este bănuit că ar fi pretins de la proprietarul autovehiculului 1900 de euro pentru favoruri ilicite însă, din cauza că nu şi-ar fi onorat promisiunea, a returnat suma cerută.Potrivit materialelor cauzei, angajatul vamal ar fi cerut suma menţionată de la denunţător pentru a-i restitui maşina, reţinută anterior în Vamă, dar şi pentru a diminua valoarea mărfii, ridicate de Serviciul Vamal. Pentru că nu s-a ţinut de cuvânt, şoferul i-a cerut banii înapoi şi l-a denunţat la CNA.Operaţiunea de transmitere a banilor s-a desfăşurat sub controlul CNA şi al procurorilor, iar pe numele vameşului a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere pasivă.
11:00
 Procedura de vizitare a Parlamentului este simplificată. Legislativul a lansat, astăzi, de Ziua Parlamentului, o platformă on-line, care va facilita accesul pentru tururi ghidate și va aduce Parlamentul mai aproape de oameni.Doritorii de a vizita Parlamentul pot accesa platforma on-line https://vizite.parlament.md/, înregistra, completa formularul pentru vizită și bifa data și ora la care intenționează să beneficieze de un tur ghidat. Ulterior, după recepționarea și examinarea formularului, ei vor fi informați despre data și ora vizitei. Platforma are un modul pentru programarea on-line a vizitelor de informare prietenos persoanelor cu dizabilități.Parlamentul Republicii Moldova organizează tururi ghidate pentru toți doritorii de a vizita instituția și de a afla informații despre procesul legislativ. Vizita va putea fi planificată cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de data planificată.
11:00
 Creditele pentru populație cresc. Este de fapt segmentul spre care s-au reorientat băncile după ce împrumuturile pentru business au fost limitate. La sfârşitul lunii martie, soldul total al creditelor înregistrează o creştere de aproximativ 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sau cu 4,1 miliarde de lei, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” jurnalistul Victor Ursu.La sfârșitul lunii martie, soldul portofoliului de credite brut a constituit 44,0 la sută din totalul activelor de 82,9 miliarde lei sau 36,5 miliarde lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 2,9 la sută (1,0 miliarde lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru al anului 2019  s-a majorat cu 32,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.Majorarea acordării împrumuturilor revine în special persoanelor fizice – 70%.
09:40
 Romanul Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac, apărut la Editura Cartier în 2018, a luat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) 2019.Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente (ţările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL). Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante. Premiul este în valoare de 5000 de euro.Trei scriitori români au fost recompensați până în prezent cu acest premiu: Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vârstele jocului.
09:30
Petroliștii din Republica Moldova fac apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere. Totodată, aceștia solicită să se înceteze politizarea și răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară, transmite IPN.Într-un comunicat de presă, un grup de petroliști menționează în contextul noilor prețuri la carburanți, majorate cu 1 leu, afișate de către stațiile Peco la sfârșitul săptămânii trecute, că acestea au fost dictate de cel puțin doi factori obiectivi. E vorba de majorările recente la benzină și motorină pe piețele externe și de cotațiile valutei naționale.
22 mai 2019
17:00
Guvernul R.Moldova şi-a restabilit drepturile asupra sanatoriului „Moldova” din Odessa cu ajutorul instanţei ucrainene. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta scrie presa din Ucraina. Potrivit publicaţiei, decizia a fost luată de Curtea de Apel Sud-Vest a Ucrainei, unde s-a adresat Cancelaria de Stat a Moldovei. La cererea Cancelariei, instanţa a anulat decizia anterioară a instanţei primare din regiunea Odessa din 2020 şi înregistrarea sanatoriului „Moldova” ca proprietate ucraineană în anul 2018.În anul 2008, întreprinderea „SDY-INVEST GRUP” SRL a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a sanatoriului cu Agenția Proprietății Publice din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului al RM. După ce a plătit doar jumătate din cost, compania, prin intermediul instanțelor, a înregistrat obiectul drept proprietate a sa.
17:00
Tenismanul moldovean Radu Albot s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ATP de la Geneva (Elveția), transmite IPN.După victoria în fața italianului Lorenzo Sonego, Albot l-a învins astăzi și pe argentinianul Juan Ignacio Londero, locul 78 mondial, scor 6-1, 6-7, 6-4. Partida a durat 2 ore și 21 de minute.În runda următoare, Albot (numărul 45 ATP) va juca cu învingătorul partidei dintre elvețianul Stan Wawrinka (27 ATP) și bosniacul Damir Dzumhur (57 ATP).
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.