Politik

Acum 30 minute
18:30
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale confirmă oficial înregistrarea cazurilor de îmbolnăvire în grup la tabără pentru copii din or. Taraclia, transmite Politik.md. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în urma cercetării epidemiologice, s-a constatat că, la data de 24 iunie s-au înregistrat 29 de cazuri de îmbolnăvire în grup la copii în tabăra „Ciaica” din or. Taraclia. În prezent, după acordarea primului ajutor, 28 de bolnavi sunt internaţi în Secția boli infecțioase a SR Taraclia, iar cinci copii sunt sub supravegherea medicală a medicului de familie la locul de trai. Starea de sănătate a copiilor a fost apreciată ca fiind de gravitate medie şi uşoară. Potrivit evaluării sanitaro-epidemiologice, efectuate de către specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, s-a constatat că, tabăra de odihnă „Ciaica” din or.
Acum o oră
18:20
Ministerul Economiei și Infrastructurii informează conducătorii auto că se interzice, provizoriu, circulația mijloacelor de transport de mare tonaj cu greutatea totală de peste 20 de tone pe drumurile naționale. Restricția este valabilă pentru zilele în care se prognozează o temperatură a aerului ce depășește 30 de grade Celsius, între orele 10:00 și 20:00. Măsura restricționării circulației rutiere a fost luată pentru protejarea asfaltului, transmite Politik.md. De asemenea, în scopul asigurării integrității drumurilor locale, se recomandă și autorităților publice locale să instituie restricții pentru mijloacele de transport de mare tonaj pe porțiunile de drum asfaltat din localități.
18:20
Elevii din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Concursul s-a desfășurat în perioada 19-24 iunie 2018 în orașul Rhodes, Grecia, transmite Politik.md. Medalia de argint i-a revenit lui Victor Purice, elev la Liceul Teoretic „Orizont”, iar medaliile de bronz – elevilor Maius Sclearuc, Liceul Teoretic „Spiru Haret”; Mădălina Griza, Liceul Teoretic „Orizont” și Dragoș Port, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”. Conform Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la olimpiadă au participat 104 elevi din 18 țări. Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de șase elevi și doi profesori: Marius Sclearuc, elev în clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, mun. Chișinău;Mădălina Griza,  elevă în clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun.
18:10
Cel de-al nouălea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea KFOR, a demarat antrenamentele în Kosovo, transmite Politik.md. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării, ofiţerii şi subofiţerii moldoveni, împreună cu cei italieni, sunt instruiţi de colegii lor din Ungaria, la capitolul „fire phobia” şi controlul mulţimii. În acelaşi timp, grupul de genişti desfăşoară şedinţe privind pericolul muniţiilor neexplodate în regiunea Kosovo şi acţiunile în caz de depistare a acestora, la care participă militari din Slovenia şi Italia. În perioada mandatului, militarii Armatei Naţionale vor desfăşura operaţiuni de patrulare, pază şi apărare a obiectelor de importanţă strategică, misiuni de asigurare a securităţii bazei „Camp Vilaggio Italia”, inclusiv Mănăstirea Decane, precum şi misiuni de cercetare de geniu şi depistare a obiectelor explozive.
18:10
Ministerul Economiei și Infrastructurii informează conducătorii auto că se interzice, provizoriu, circulația mijloacelor de transport de mare tonaj cu greutatea totală de peste 20 de tone pe drumurile naționale. Restricția este valabilă pentru zilele în care se prognozează o temperatură a aerului ce depășește 30 de grade Celsius, între orele 10:00 și 20:00. Măsura restricționării circulației rutiere a fost luată pentru protejarea asfaltului, transmite Politik.md. De asemenea, în scopul asigurării integrității drumurilor locale, se recomandă și autorităților publice locale să instituie restricții pentru mijloacele de transport de mare tonaj pe porțiunile de drum asfaltat din localități.
Acum 2 ore
17:20
Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție a finalizat urmărirea penală în cauza instrumentată pe faptul abuzului de serviciu soldat cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari, comis de către un fost angajat al Inspectoratului Fiscal de Stat Drochia (actuala subdiviziune teritorială Drochia a Serviciului Fiscal de Stat). Astfel, ex-inspectorul fiscal va compărea în instanța de judecată sub acuzația de comitere a infracțiunii prevăzute de art.327 alin.(2) lit.b1) CP, pentru faptul că acesta, în mod abuziv și cu încălcarea procedurilor legale, a admis în perioada anilor 2012-2017, eliberarea unor persoane fizice a patentelor de întreprinzător, fără achitarea integrală de către titularii acestora a taxelor de eliberare sau de prelungire a patentelor, precum și în lipsa achitărilor de către beneficiarii de patente a contribuțiilor de asigurare socială de stat.
17:00
În cadrul planului de monitorizare a organismelor dăunătoare și de carantină STSA Ialoveni, pe data de 18 iunie, s-a depistat două focare la cultura tomatelor în teren protejat cu daune produse de Tuta absoluta, transmite Politik.md. Potrivit ANSA, imediat producătorilor le-au fost înaintate recomandări de lichidare a focarelor. Parţial au fost eliminate toate plantele atacate și distruse prin ardere. Totodată, s-a recomandat instalarea capcanelor feromonale pentru capturarea dăunătorului în masă, atât în interiorul serei, cât şi pentru teritoriul aferent serei. Din momentul capturării fluturilor de Tuta absoluta, s-au întreprins măsuri de combatere, inclusiv, aplicarea de tratamente cu insecticide, conform „Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor”, permise pentru utilizare în Republica Moldova, ţinând cont de intervalul de pauză până la recoltare.
Acum 4 ore
16:30
Ploile torențiale din 22 iunie 2018 au afectat mai multe localități din țară. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, în UTA Găgăuzia precipitațiile au distrus culturi agricole din orașul Comrat, dar și satele Carbalia, Congazcic și Beșalma, transmite Politik.md.În Comrat au fost afectate 37 ha de vii, 41 ha de livezi, 10 ha de floarea soarelui, dar și 45 ha de porumb. În localitatea Congazcic ploaia a distrus 50 ha de vii, 120 ha de bostănării și 200 ha porumb și floarea soarelui, iar în Beșalma precipitațiile au deteriorat mai multe porțiuni de drum local. Pagube au fost înregistrate în satele Mileștii Mici și Costești din raionul Ialoveni, dar și în localitatea Susleni din orașul Orhei. De intervenția pompierilor au avut nevoie proprietarii mai multor gospodării din raionul Hâncești, UTA Găgăuzia dar și mun. Chișinău, unde salvatorii au efectuat lucrări de pomparea apei din subsoluri dar și ogrăzi.
16:30
Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat investigarea cazurilor de intoxicație în masă de la o tabără de copii din orașul Taraclia. În acest sens, premierul a dispus, de urgență, crearea unui grup de lucru, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care ar urma să stabilească circumstanțele care au determinat apariția cazurilor de intoxicație, dar și persoanele responsabile, transmite Politik.md.  De asemenea, grupul de lucru urmează să verifice toate taberele de odihnă pentru copii, pentru a nu admite cazuri similare. Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Agenției Naționale Sănătate Publică, ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului General de Poliție.  Între timp, tabăra, unde se odihneau 98 de copii, a fost închisă, toți copiii fiind trimiși acasă.
15:40
Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a demarat în toată țară, pe data de 25 iunie, operațiunea „Autobuz”. Potrivit INP, scopul acesteia este de a diminua numărul accidentelor rutiere cu implicarea autovehiculelor antrenate în transportul public de călători, transmite Politik.md.Potrivit INP, șoferii, care încalcă cerințele legislației în vigoare cu privire la exploatarea transportului de pasageri, vor fi trași la răspundere. Operațiunea va dura până pe 6 iulie 2018.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:00
Primăria municipiului Chișinău anunță că pe strada Al. Pușkin, în perimetrul str. 31 August 1989 și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt a fost instalat mobilier nou: 25 de bănci, 11 coșuri de gunoi și 10 jardiniere stradale, transmite Politik.md. Elementele mobilierului urban sunt confecționate din lemn și beton armat, fiind instalate de către Direcția locativ comunală și amenajare. Costul lucrărilor este de  96 mii lei, surse alocate din bugetul municipal.
21:50
În urma ploilor torențiale  din seara zilei de 22 iunie au fost înregistrate mai multe acțiuni ale pompierilor și salvatorilor la pomparea apei din ogrăzile oamenilor, dar și deblocarea persoanelor din mijloace de transport, transmite Politik.md.Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, pe str. Ialoveni  din municipiul Chișinău, într-un mijloc de transport au rămas blocați 4 oameni, inclusiv 3 copii. Ajunși la fața locului pompierii au reușit să scoată minorii și să-i adăpostească într-un loc sigur. De salvatori a fost nevoie și în orașul Comrat unde angajații IGSU au intervenit pentru pomparea apei din trei gospodării particulare.  Potrivit informației operative pe străzile Muncești, Albișoara, Sculeni și șoseaua Balcani din municipiul Chișinău s-a acumulat apă în urma precipitațiilor abundente. În urma ploilor nu au fost raportate victime.
14:50
Un bărbat în vârstă de 30 ani, originar din mun. Chișinău, este cercetat penal pentru furt. Potrivit Poliției, bărbatul a fost observat de un echipaj mobil al Batalionului de patrulare și reacționare operativă din cadrul Direcției de Poliție mun. Chișinău, în această noapte, pe bd. Dacia din sectorul Botanica, în timp ce manifesta un comportament suspect, transmite Politik.md. Bărbatul a fost condus în Inspectoratul de Poliție a sectorului Botanica, pentru documentare și stabilirea circumstanțelor. Ca urmare a percheziției, în rucsacul pe care îl avea asupra sa, polițiștii au depistat două acumulatoare electrice de la lift, o rangă metalică și mai multe instrumente. În urma audierii, bărbatul a recunoscut că a pătruns la etajul tehnic a blocului locativ de pe bd. Dacia, prin forțarea lacătului de la ușă și a sustras acumulatoarele care ulterior, urma să le vândă pentru a obține un profit.
14:40
Banca de Dezvoltare  a  Consiliului  Europei  a aprobat acordarea īmprumutului de 12 milioane euro,  Republicii Moldova,   pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, transmite Politik.md. Conform Ministerului Sănătății, urmează să fie achiziționate circa  168 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în bază de concurs, conform standardelor internaționale în domeniu. Odată cu reînoirea parcului de ambulanțe, va creşte capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților, îndeosebi în zonele rurale.  Menționăm că, pentru  modernizarea parcului de autosanitare, Guvernul a alocat 51 mln.lei pentru procurarea a 69 de ambulanțe.
14:30
Persoanele asigurate vor beneficia începând de astăzi, 22 iunie, de mai multe medicamente compensate. Printr-un Ordin al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) a fost extinsă cu 11 denumiri comune internaţionale, informează Politik.md. Potrivit unui comunicat de presă al MSMPS , în listă au fost incluse glimepiridum pentru tratamentul diabetului zaharat şi brimonidinum+timololum pentru tratamentul glaucomului, ambele cu rata de compensare de 100%.
14:10
Peste 300 de tineri ostaşi din garnizoana Chişinău au depus astăzi jurământul militar în prezenţa corpului de comandă al Armatei Naţionale, părinţilor şi rudelor, transmite Politik.md. Potrivit unui comunicat de presă al Mnisterului Apărării, în cadrul ceremoniei desfăşurate în brigada „Ştefan cel Mare”, comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, i-a felicitat pe cei 251 de soldaţi care au jurat credinţă Patriei şi le-a solicitat responsabilitate, devotament şi străduinţă în executarea serviciului militar în termen. „Vă aştept, la încheierea stagiului obligatoriu, să vă alăturaţi armatei profesioniste, armată pe care ne-o dorim operabilă şi modernă, armată pe care o merită Republica Moldova.
13:50
Miniştrii de finanţe ai zonei euro au ajuns la un acord pentru relaxarea termenilor de rambursare ale datoriilor Greciei, un element important pentru a-i permite să obţină finanţări de pe piaţa internaţională, relatează Reuters. Chiar şi în urma acordului se mai pune, însă, problema ratingului Greciei, aspect care în sine reprezintă un obstacol în calea obţinterii unor împrumuturi avantajoase pe pieţele internaţionale. Moody's şi Fitch, de exemplu, au stabilit rating-ul Greciei la B3 pozitiv. Conform acordului, Grecia va primi o ultimă tranşă de 15 miliarde de euro, parte a planului de salvare. Din tranşa de 15 miliarde de euro, 5,5 miliarde vor fi ţinute într-un cont segregat pentru serviciul datoriei (adică plata datoriei principale, plus dobânda). Restul de 9,5 miliarde vor fi tranferate într-un alt cont, menit să funcţioneze ca fond-tampon, de asemenea pentru serviciul datoriei.
13:50
Poliţia londoneză a anunţat vineri că a reţinut un individ care pretindea că deţine o bombă, la gara Charing Cross, aflată în centrul capitalei Marii Britanii, relatează site-ul agenţiei Reuters. "Un bărbat care pretindea că deţine o bombă la #CharingCross a fost arestat. Încercăm să deschidem staţia cât mai curând posibil", a anunţat poliţia britanică pentru Transporturi. Câţiva martori au postat pe reţelele sociale fotografii în care mai mulţi ofiţeri se aflau la gară. Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat în luna septembrie că a fost crescut nivelul pericolului ameninţărilor teroriste, Marea Britanie aflându-se pe lista statelor vizate.
13:40
O schemă de contrabandă cu mărfuri de larg consum a fost deconspirată de către serviciile specializate ale Vămii. Patru persoane au fost reținute pe acest caz, inclusiv un vameș de la postul vamal Sculeni, pe unde au fost introduse mărfurile, transmite Politik.md. Potrivit Serviciului de Presă al Vămii, gruparea a fost filată de către serviciile specializate, care le-a supravegheat întregul traseu. Ofițerii vamali au monitorizat cum unul dintre suspecți a introdus mărfurile în țară, le-a depozitat într-un garaj din satul Sculeni, după care au fost încărcate într-o altă unitate de transport, cu un alt șofer la volan. Este un procedeu frecvent utilizat de contrabandiști pentru e evita o eventuală răspundere penală. Asta deoarece, mizează pe faptul că astfel organele de anchetă nu ar putea demonstra proveniența mărfurilor și introducerea prin contrabandă a acestora.
13:20
Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie anunţă despre reţinerea unui avocat pentru trafic de influenţă, cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari. Potrivit CNA, temei pentru iniţierea respectivului proces penal a servit plângerea depusă de către un inculpat, care reclama acţiunile abuzive ale avocatului.  Astfel, în cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în intervalul octombrie - decembrie 2016, avocata a pretins şi primit de la acesta în total 5 mii de euro. Banii i-au fost estorcaţi succesiv, pe măsură ce dosarul acestuia avansa pe rolul instanţelor de judecată, avocatul dându-i asigurări că poate influenţa persoane cu demnitate publică să-i soluţioneze pozitiv dosarul, în care acesta era cercetat pentru tâlhărie şi huliganism.
13:10
La data de 23 iunie se prevede schimbarea bruscă a vremei. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vor cădea averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice cu grindină și intensificări ale vântului de până la 15-20 m/s., Temperatura aerului ziua va scădea până la 15-20°C, transmite Politik.md.În legătură cu avertizarea meteorologică cu privire la căderea averselor puternice, pe unele râuri mici și în locurile joase, hidrologii  prognozează: creşterea locală a nivelului apei cu 0,2-0,5 m și formarea scurgerilor intensive pe pantee cu risc de inundații locale.Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează populația să țină cont de avertizările emise. Agenţii economici, în subordinea cărora se află bazine acvatice, sunt îndemnați să monitorizeze starea barajelor și a digurilor de protecție pentru a evita producerea inundațiilor.
21 iunie 2018
18:50
Un bărbat din Bălți a fost reținut și este cercetat penal de ofițerii și procurorii anticorupție, fiind bănuit de trafic de influență, transmite Politik.md. Temei pentru inițierea cauzei penale a servit denunțul unei persoane, care susține că omul ar fi primit 1500 de euro, sub pretextul că poate soluționa un caz de eschivare a conducătorului auto de la testarea alcoolscopică. Potrivit CNA, în cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că, la începutul lunii septembrie 2017, bărbatul, în virtutea funcției deținute anterior în cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare Regimentul Nord, printr-un intermediar, ar fi pretins și primit mijloacele bănești ce nu i se cuvin. Cei doi ar fi dat asigurări că pot determina angajați ai poliției, precum și procurori din cadrul Procuraturii Bălți, să adopte o decizie favorabilă pe caz, astfel încât șoferul să nu fie lăsat fără permis de conducere.
18:40
Echipa IGSU al MAI s-a clasat pe locul II la probă ridicarea greutăților din cadrul Spartachiadei sportive a MAI, ediția 2018. Potrivit DSE, competițiile s-au desfășurat săptămîna trecută pe stadionul Dinamo din mun. Chișinău între echipele instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, transmite Politik.md.Sportivii Brigăzii cu Destinație Specială Fulger au învins în cadrul întrecirilor. Depertatamentul trupelor de Carabinieri s-a clasat pe locul III și Inspectoratul general al poliției de frontieră pe locul IV. Menționăm că echipele sportive din subdiviziunile instituției concurează anual la mai multe probe în cadrul Spartachiadei sportive menită să popularizeze sportul și să dezvolte capacitățile fizice a angajaților.
12:30
Șapte companii străine din România, Ucraina, Federația Rusă și Kazahstan sunt interesate de modernizarea a 250 de km de cale ferată. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), este vorba de tronsonul Chișinău-Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. Licitația pentru restabilirea infrastructurii feroviare a tronsonului Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești este preconizată pentru trimestrul III al anului 2018, transmite politik.md.  În context, Secretarul de stat al MEI, Serghei Bucataru, împreună cu reprezentanții a șapte companii străine și conducerea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei”, a inspectat ieri infrastructura feroviară pe acest tronson, pentru a determina volumul de lucrări de reabilitare a căilor ferate ce urmează a fi efectuat.  Vizita de studiu a avut loc în contextul implementării proiectului de reabilitare și modernizare a CFM.
12:10
Un contingent de militari ai Armatei Naţionale şi Armatei României participă, în perioada 19-22 iunie curent, la exerciţiul de menţinere a păcii „Scutul Păcii — 2018”, care se desfăşoară la Centrul de instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi, informează Politik.md. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Republicii Moldova, comandantului exerciţiului, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa a menționat că, exerciţiul are ca scop evaluarea capabilităţilor operaţionale ale unei companii de infanterie şi bateriei aruncătoare din cadrul Batalionului 22 de menţinere a păcii pentru îndeplinirea misiunilor internaţionale de pacificare, în componenţa unui contingent multinaţional, conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (OCC).
11:50
Un tânăr de 20 de ani a fost împușcat mortal la o bază de odihnă, la Hâncești. Potrivit site-ului protv.md, totul s-ar fi petrecut în această noapte, în jurul orelor 1:00, pe teritoriul unui centru de agrement cu piscină, la Hâncești. Asta după ce victima,  împreună cu doi amici ar fi intrat în piscină fără permisiune, înafara orelor de program, citat de Politik.md.În acel moment, stăpânul bazei de odihnă se afla acolo cu un polițist.Procurorii au pornit o cauză penală pentru omor intenționat.
11:10
În capitală au răsunat sirenele de atenționare. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații Excepționale, are loc controlul complex al sistemului automatizat de înștiințare centralizată al Republicii Moldova, transmite Politik.md. Sirenele au răsunat joi, 21 iunie, începând cu ora 10.00, și au putut fi auzite în intervale de la un minut până la trei. Sistemul automatizat de înștiințare centralizată este utilizat pentru înștiințarea și alertarea centralizată a populației în caz de eventualele situații excepționale. Această acțiune se desfășoară conform Planului de pregătire la protecția civilă al Republicii Moldova, iar verificările sistemului de specialitate se realizează cu scopul de a examina funcționalitatea acestuia.
11:10
O tentativă de plasare pe piață a mai multor loturi de accesorii textile pentru casă, a fost prevenită de Echipele Mobile ale Serviciului Vamal. Bunurile procurate din regiunea transnistreană au fost depistate în rezultatul stopării, în localitatea Fîrlădenii Noi (r-nul Căușeni), a unui autoturism, condus de către un locuitor al municipiului Tiraspol, transmite Politik.md. Potrivit informațiilor Serviciului Vamal, în cadrul inventarierii bunurilor reținute, vameșii au numărat 5 500 de prosoape, 900 de șorțuri de bucătărie, 547 de halate de baie, 255 de cămăși de noapte, 170 de huse și fețe de pernă, precum și alte seturi de textile pentru bucătărie (fețe și traverse de masă, suporturi pentru farfurii etc.). Valoarea mărfurilor reținute depășește 100 000 lei.
11:00
În capitală au răsunat sirenele de atenționare. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații Excepționale, are loc controlul complex al sistemului automatizat de înștiințare centralizată al Republicii Moldova, transmite Politik.md. Sirenele au răsunat joi, 21 iunie, începând cu ora 10.00, și au putut fi auzite în intervale de la un minut până la trei. Sistemul automatizat de înștiințare centralizată este utilizat pentru înștiințarea și alertarea centralizată a populației în caz de eventualele situații excepționale. Această acțiune se desfășoară conform Planului de pregătire la protecția civilă al Republicii Moldova, iar verificările sistemului de specialitate se realizează cu scopul de a examina funcționalitatea acestuia.
10:50
Ambasadorul Republicii Moldova la Viena, Victor Osipov, a înmânat Preşedintelui slovac Andrej Kiska, scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Slovacia. Ceremonia oficială s-a desfăşurat cu toate onorurile protocolare la Palatul prezidenţial de la Bratislava. Potrivit unui comunicat de presă al MAEIE, în cadrul discuţiei Preşedintele Kiska a remarcat relaţiile bilaterale moldo-slovace ca fiind dinamice şi prospere, a salutat reformele democratice care au loc în Republica Moldova în vederea integrării europene și a reiterat sprijinul necesar în acest sens din partea Slovaciei.  Șeful statului slovac a fost interesat să afle care este susţinerea vectorului european în societatea moldovenească, la care Ambasadorul Osipov a prezentat evoluţia pozitivă a acestui factor, ce reflectă în ultimii ani opţiunea celei mai mari părţi a populaţiei.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.