NewsIn

Acum 4 ore
16:20
Marea Britanie se confruntă cu o altă mare problemă în timpul pandemiei de Covid-19. Tone de gunoaie se adună pe străzile multor orașe. Din cauza carantinei, cantitatea de gunoi a crescut cu 300%, în timp ce activitatea firmelor de salubritate s-a diminuat, au declarat autoritățile, potrivit Daily Mail. Este vorba în special de deșeuri reciclabile, haine și rămășițele materialelor de construcții. Imaginile care circulă pe rețelele sociale i-au îngrozit pe britanici. ”Și consiliile locale au avertizat în legătură cu o posibilă creștere a deșeurilor”, scrie Internewscast. Oficialii locali se așteaptă ca situația să devină și mai rea, pentru că multe centre de reciclare sunt închise. Ei au cerut ajutorul guvernului. ”Angajații firmelor de salubritate ar trebui să fie declarați muncitori esențiali, alături de alte categorii, precum vânzătorii de la supermarketuri. Atunci, toate centrele vor fi redeschise”, a spus un consilier local din Durham, în Daily Mail. Un alt consilier le-a cerut britanicilor să nu mai facă lucrări de renovare pe perioada izolării pentru că produc prea multe deșeuri.
16:10
Accident în ziua-amiaza mare pe străzile goale ale capitalei. Două mașini s-au tamponat puternic, în sectorul Centru din Chișinău. Totul s-a întâmplat în ziua de 3 aprilie, la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu cu Vasile Alecsandri, când un automobil și o mașină de taxi nu au putut împărți drumul. Din imaginile de la fața locului se poate vedea că impactul a fost atât de puternic, încât automobilul s-a răsturnat, derapând pe trotuar, iar taxiul i-a urmat calea, ajungând și el pe partea rezervată pietonilor. Potrivit ofițerului de presă al poliției capitalei, Natalia Stati, la fața locului s-au îndreptat oamenii legii pentru documentarea cazului, iar din pozele martorilor oculari se poate vedea că la locul impactului au venit și pompierii pentru acordarea ajutorului de rigoare. Din fericire, în timpul coliziunii niciun pieton nu se afla prin preajmă iar cei doi automobiliști au scăpat cu o sperietură zdravănă. Poliția cercetează cazul pentru stabilirea circumstanțelor producerii tamponării.    
Acum 6 ore
16:00
S-au pornit să-și viziteze rudele și să-și caute un loc de muncă mai bine plătit în țară vecină, iar acum riscă să fie sancționați pentru trecere ilicită a frontierei. Este cazul a patru conaționali de a-i noștri reținuți de polițiștii de frontieră ucraineni după ce au traversat granița ilicit. În seara de 2 aprilie, indivizii au fost zăriți de către polițiștii moldoveni de frontieră din punctul de trecere „Tudora – Starokazacie”. Aceștia au alertat imediat colegii ucraineni, iar la scurt timp indivizii au fost depistați într-o gospodărie dintr-un sat apropiat. În cadrul investigațiilor s-a dovedit că cei patru sunt cetățeni moldoveni cu vârstele cuprinse între 20 și 27 de ani. Bănuiții le-ar fi spus oamenilor legii că nu dețin careva acte de identitate iar în Ucraina au mers pentru a-și vedea apropiații și a se angaja în câmpul muncii. Bărbații au fost reținuți și urmează să fie cercetați pentru cele comise.
16:00
Moldovenii se întorc acasă. Circa 50 de concetățeni de-ai noștri au aterizat pe aeroporul din Iași cu intenția de a ajunge în Republica Moldova. Avionul de pe cursa Londra-Iași a aterizat în amiaza zilei de 3 aprilie, având la bord 180 de pasageri, dintre care 50 sunt conaționali moldoveni cu dublă cetățenie. Potrivit autorităților române, persoanele au fost transportate cu autocarul până la vama Sculeni, de unde urmau să ajungă în Republica Moldova. Pe teritoriul României, autobuzul era escortat de un echipaj de poliție.  Cei 50 urmează să intre în carantină, așa cum Marea Britanie este declarată, țară din zona roșie de infecție cu COVID-19. Reamintim că autorităție noastre au anunțat crearea unei hărți interactive pentru monitorizarea persoanelor revenite de peste hotare și alfate în carantină.
15:50
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat un nou bilanț al infecțiilor cu coronavirus. Conform celor mai recente date, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 445 de infecții noi. În total, bilanțul cazurilor de COVID-19 ajunge la 3.183. În România, au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus 118 persoane. Pe teritoriul României, au fost confirmate 3.183 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță și Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 283 au fost declarate vindecate și externate din unități spitalicești: 126 la București, 58 la Timiș, 34 la Iași, 5 la Caraș-Severin, 6 la Prahova, 16 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 7 la Brașov, 5 la Galați, 2 din Bihor, 2 Argeș, 2 la Arad, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba. Totodată, până acum, 118 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin și Mureș, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 445 noi cazuri de îmbolnăvire.
15:50
Un medic de la Substația Medicală Urgentă din Soroca, testată pozitiv cu Covid-19 a decedat astăzi, 3 aprilie. Informația a fost confirmată pentru NM de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat. Este vorba despre o femeie de 65 de ani care a muncit în domeniu toată viață, dintre care ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul lucrează la fel medic la ambulanță, scrie Observatorul de Nord. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat a precizat că mai multe detalii vor fi prezentate de către ministrul Sănătății, în cadrul unui briefing de presă. Precizăm că, potrivit celor mai recente date, în Republica Moldova au fost înregistrate 505 cazuri de infectare cu coronavirus de tip nou. De la începutul pandemiei, în țara noastră au murit 6 persoane. 26 s-au însănătoșit. În prezent, 62 de persoane sunt în stare gravă. Amintim că este al doilea medic care a murit din cauza infectării cu COVID-19. Pe 27 martie, ministrul Sănătății a anunțat că o femeie de 79 de ani a decedat după ce a contractat virusul. Aceasta lucra, la fel, în sistemul de asistență medicală urgentă prespitalicească.
15:20
Actorul Samuel L. Jackson a citit din carantină un poem cu titlul „Staţi dracu´ acasă!”, într-o emisiune TV plină de beep-uri. Starul a prezentat versurile ca fiind opera celui care a scris volumul „Mergeţi dracu´ la culcare”. Vedeta a intrat în direct pentru transmisiunea realizată de Jimmy Kimmel Live şi a vorbit în stilul său caracteristic. Samuel L. Jackson a colaborat cu Adam Mansbach, cel care a scris volumul pentru copii „Mergeţi dracu´ la culcare”, şi a adaptat versurile în contextul pandemiei de coronavirus. Versurile ar suna cam așa: „Corona se răspândeşte, tăticu, nu-i de râs, Nu-i momentu´ să munceşti sau să pleci de la adresă E simplu dacă vrei să te lupţi cu boala, prietene Tu doar să stai dracului acasă Nu sunt eu cine ştie ce doctor Dar, auzi, citesc o poezie Că-s eu, uite-mă, Samuel L Jackson, Vă implor să vă ţineţi curu´n casă”.
15:20
Tinerii fac față fără mari probleme coronavirusului, astfel încât ei trebuie lăsați liberi, să se infecteze reciproc, pentru a se dezvolta natural o imunitate împotriva Covid-19. În plus, nu izolarea face bine acum, ci expunerea la soare. Afirmațiile aparțin prof. dr. Karin Molling, unul dintre cei mai apreciați virusologi germani, șefa grupului de cercetări al Institutului de Genetică Moleculară ”Max Planck” din Berlin. Într-un interviu prezentat pe 20 martie de publicația Rubikon, dr. Karin Molling s-a declarat total împotriva carantinei, chiar dacă ”trebuie să protejăm persoanele în vârstă”. „Aflați acum câte morți SARS Corona 2 există în fiecare dimineață. Cu toate acestea, nu vă spun câți oameni sunt deja infectați cu gripă în această iarnă și câte decese a provocat. Acest lucru nu este pus în contextul potrivit. În fiecare săptămână o persoană moare la Berlin din cauza germenilor multi-rezistenți. Adică 35.000 pe an în Germania. Acest lucru nu este menționat deloc”, a declarat Molling. ”Tinerii trebuie lăsați să stea împreună” Virusulogul german consideră că tinerii, care fac față fără prea multe probleme coronavirusului, trebuie pur și simplu lăsați liberi, să se infecteze unul de la altul, pentru a se dezvolta, astfel, în mod natural, imunizarea împotriva Covid-19. ”Cred că am avut situații de genul acesta de mai multe ori și că măsurile merg acum prea departe. Cred că poate nu ar trebui să faceți atât de mult împotriva tinerilor, care trebuie lăsați să stea împreună și să infecteze reciproc. Trebuie să construim cumva imunitatea. Cum poate fi posibil acest lucru fără contacte? Cei mai tineri suportă infecția mult mai bine”, a mai spus dr. Karin Molling. ”Trebuie să protejăm persoanele în vârstă, dar să le protejăm într-un mod care poate fi verificat. Este rezonabil ceea ce facem acum pentru stoparea epidemiei, astfel încât întreaga economie globală să fie aproape paralizată? Epidemia de gripă din 2018 cu 25.000 de decese în Germania nu a îngrijorat niciodată presa”, a completat virusologul. ”Este cel mai bine dacă am putea sta afară” ”Aceasta e frica principală: boala este prezentată ca o boală îngrozitoare. În sine, coronavirusul este ca o gripă într-o iarnă normală. Este chiar mai puțin agresivă în prima săptămână”, a mai spus ea. Omul de știință consideră chiar că ieșitul afară este mult mai benefic decât izolarea în casă. ”Am fost întrebată ce cred despre bătrânii care merg la plimbare. Pot spune doar atât: da, ar trebui să o facă. Aerul proaspăt este bun pentru că diluează virusul. Toată lumea își poate imagina acest lucru. Al doilea lucru este că apare acțiunea benefică a soarelui. Lumina ultravioletă ucide virușii. Este bine pentru copiii care se joacă afară, care fac sport afară. Este bine afară. Este cel mai bine dacă am putea sta afară”, a afirmat Molling. ”Sub nicio formă carantină!”, susține cu tărie virusologul german. ”Lucrurile sunt prezentate în așa fel încât transmit panică” ”Acest virus a dus la o pandemie, ceea ce înseamnă că este foarte contagios. Dar virusul nu reprezintă o cauză a unei boli severe. Numărul celor infectați și rata exactă a mortalității nu sunt în întregime cunoscute. Din această cauză rata mortalității fluctuează, dar este mica”, a mai spus doctorul. ”Rata de contagiune este foarte mare. Dar, în opinia mea, boala nu este la fel de rea ca gripa. Când am luat gripă, am crezut că voi muri. Dar toți cei care au avut SARS-Corona 2 îmi spun că nu aceasta a fost și experiența lor”, explică Molling, potrivit căreia ”lucrurile sunt prezentate în așa fel încât se transmite o anumită panică”. ”Numărul de infectați nu e nici pe departe cea mai mare problemă” ”Institutul Robert Koch (Institutul Național de Sănătate din Germania- n.red.) împinge lucrurile un pic cam departe. Este o autoritate de sănătate și este structurat diferit decât în știință. L-am auzit pe domnul Wieler de la Institutul Robert Koch spunând că se așteaptă ca zece milioane de oameni să fie infectați. Trebuie să spun: numărul de infectați nu e nici pe departe cea mai mare problemă. Trebuie protejați bătrânii. Și izolate marile focare de infecție. Doar în situații extreme să însemne izolarea. Dar nu sunt de acord, precum unii dintre colegii mei, că trebuie să luăm aceleași măsuri în viața privată, în restaurante, în familie, în grădinițe și mai presus de toate la locurile de joacă”, a continuat dr. Karin Molling. ”E bine să te speli pe mâini și în viitor” ”Nu așa au stat lucrurile cu SARS-Corona 1. Noutatea constă în felul în care tinerii iau unii de la alții informațiile. Asta a schimbat lumea. În acest moment toată lumea este educată virologic. Ceea ce e bine. E bine să te speli pe mâini și în viitor. A strănuta în cot este ceva ce am recomandat de acum zece ani. Toate astea sunt bune. Dar faptul că cineva declară numărul morților și al celor infectați fără nicio referință, astăzi 16 morți, mâine alți 1.000 de oameni infectați, produce frică. Ne sunt puse în față numere care înfricoșează. Dar nu sunt corelate cu alte numere”, a opinat virusologul.
14:20
Persoanele care au revenit de peste hotare vor putea beneficia de dreptul la ajutor de șomaj, „indiferent de faptul dacă au realizat sau nu stagiul de cotizare pe teritoriul Republici Moldova”. Despre acest lucru a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă. „Totodată, dreptul la ajutorul de șomaj se acordă inclusiv persoanelor care sunt pe teritoriul Republicii Moldova de mai mult timp, dar care la fel nu au un loc de muncă, indiferent de acel stagiu de muncă care l-au realizat pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Dumbrăveanu.   „Dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește în baza cererii care este depusă la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și este determinată în cuantum de 2 775 de lei. Această sumă reprezintă echivalentul salariului minim garantat în sectorul real”, a mai spus Dumbrăveanu. De asemenea, aceasta a informat că șomerilor care deja beneficiază de ajutor de șomaj în cuantum mai mic decât suma de 2775 de lei, li se compensează din oficiu diferența respectivă, fără necesitatea depunerii unei cereri suplimentare. Totodată, șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă a comunicat că pentru a beneficia de ajutor de şomaj, persoanele care nu au statut de şomer urmează să se înregistreze la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa, pentru obţinerea statutului de şomer, conform legislaţiei în vigoare și solicitarea ajutorului de șomaj. Cererea de solicitare a statutului de șomer și/sau a ajutorului de șomaj va fi însoțită de copiile buletinului de identitate, actelor care confirmă studiile și/sau calificarea deținută și o declarație pe propria răspundere, conform modelelor care pot fi descărcate aici. Menționăm că scopul acestor prevederi constă în susținerea populației fără un loc de muncă în perioada stării de urgență. Ajutorul de șomaj se plătește lunar de către Casa Națională de Asigurări Sociale în baza informațiilor prezentate de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
Acum 8 ore
13:20
Vineri, a doua zi consecutiv, în Spania s-au confirmat peste 900 de decese provocate de coronavirus, informează AFP, potrivit agerpres. Bilanţul în Spania, ţara cea mai afectată de epidemia de COVID-19 în afară de Italia, a ajuns astfel la 10.935 de decese, din care 932 în ultimele 24 de ore. Nu s-a atins totuşi recordul de joi, când autorităţile au comunicat un total de 950 de morţi. Numărul total de cazuri de contaminare cu coronavirus în Spania este în prezent de peste 117.000, a mai anunţat guvernul de la Madrid. 
13:10
Pentru că străzile au rămas pustii în urma măsurilor impuse de autorități, mai mulți londonezi au fost martorii unui moment inedit. Un grup de cerbi a fost filmat pe o proprietate din Capitala Angliei. Animalele pot fi văzute cum stau liniștite pe iarbă, în clipul postat de The Independent. Într-un alt oraș din Marea Britanie, caprele au pus stăpânire pe străzile goale.
13:00
Un tânăr de 31 de ani din satul Cocieri, raionul Dubăsari ar putea face ani grei de pușcărie, suspectat de tentative de omor. Și asta după ce ar fi înjunghiat-o cu un cuțit pe o adolescentă de 19 ani, care nu a vrut să-i fie iubită. Cei doi ar fi făcut cunoștință la o petrecere, în orașul Dubăsari. Fata i-ar fi plăcut suspectului, ea însă nu voia să comunice cu el. Într-una dintre seri acesta a venit la ea acasă, iar părinții adolescentei au fost nevoiți să cheme milițienii pentru a-l calma. În seara de 23 martie, acesta însă ar fi pândit-o pe fată pe una dintre străzile orașului și ar fi înjunghiat-o cu un cuțit în regiunea abdomenului, fata a reușit să fugă până în șosea, să oprească o mașină și să ceară ajutor. Adolescenta a fost dusă la spital, iar tânărul de 31 de ani este plasat în arest și acuzat de tentative de omor. Investigațiile continuă.  
12:40
Numărul persoanelor din Republica Moldova infectate cu COVID-19 ar putea începe să scadă la începutul lunii mai. Dar înainte ca acest lucru să se întâmple, bilanțul ar putea ajunge la circa 4 mii de bolnavi. În afară de asta, în toamnă ar putea avea al doilea val al pandemiei. Declarația a fost făcută de către președintele Igor Dodon, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 3 aprilie. „Sperăm că la sfârșit de mai – început de iunie să nu mai avem cazuri noi sau să avem doar câteva cazuri pe zi”, a spus Dodon. Potrivit președintelui, următoarele două-trei săptămâni vor fi cele mai dificile. „Cred că numărul de cazuri noi ar putea ajunge la 100-150 de persoane. Și cifra pe care am anunțat-o anterior – de peste 2 mii de cazuri până la mijloc de aprilie – este destul de realistă. În aprilie, numărul celor infectați poate ajunge la 4 mii de oameni. Sperăm că după asta, va începe o descreștere”, a precizat șeful statului. Igor Dodon și-a exprimat speranța că până în toamnă oamenii de știință vor reuși să elaboreze un vaccin. Potrivit celor mai recente date, în Republica Moldova au fost înregistrate 505 cazuri de infectare cu coronavirus de tip nou. De la începutul pandemiei, în țara noastră au murit 6 persoane. 26 s-au însănătoșit. În prezent, 62 de persoane sunt în stare gravă.
12:30
Trăim vremuri în care suntem obligați să ne spălăm pe mâini mai des ca niciodată din cauza coronavirusului și izolării. Folosim apă și săpun, geluri de curățare și tot soiul de dezinfectanți. Abuzul anumitor substanțe/ingrediente ne poate aduce prejudicii severe la nivelul pielii mâinilor – de la dermatite acute sau cronice, suprainfectări până la agravarea unei afecțiuni preexistente. Pielea mâinilor este expusă constant factorilor de mediu, chimici sau fizici, fiind o importantă barieră de apărare împotriva agresiunilor externe. Se spune că mâinile sunt cartea noastră de vizită, de aceea ele trebuie îngrijite corespunzător, fiind predispuse la numeroase afecțiuni ca urmare a expunerii constante. Doctor Amalia Anghel, medic primar dermatologie/venerologie în cadrul Skin-Med, Centrul de Excelență în dermatologie, ne ajută cu câteva sfaturi pentru îngrijirea corectă a mâinilor, pentru menținerea sănătății pielii. Nu uita, o piele lezată este o piele predispusă la suprainfecții, fisurile fiind o poartă de intrare pentru o serie de microorganisme potențial patogene! 1. Pentru senzația de prurit, usturime, arsură, asociate sau nu cu leziuni cutanate (xeroză, scuame, eritem, macerare), se recomandă utilizarea unui produs de curățare blând, ce nu produce spumă în exces și conține ingrediente hidratante, pentru a reduce alterarea barierei hidrolipidice ce poate apărea în cazul săpunurilor agresive, și evitarea folosirii apei fierbinți. 2. Nu uități să clătiți foarte bine mâinile și să le uscați prin tamponare cu un prosop curat sau un prosop de hârtie de unică folosință! 3. Spălarea mâinilor trebuie urmată, pe cât posibil de fiecare dată, de aplicarea unei crème reparatoare, spre exemplu produse ce conțîn acid hialuronic, ceramide, vitamina E, uree! 4. Evitați pe cât posibil folosirea substanțelor dezinfectante pe baza de alcool – deși sunt eficace în ceea ce privește igienă mâinilor, e de preferat să utilizați aceste geluri/sprayuri numai atunci când apă și săpunul nu sunt disponibile. 5. Folosirea îndelungată a mănușilor poate duce la suprahidratarea stratului superficial al pielii – stratul cornos, ce are că efect macerarea – pielea capătă o culoare albicioasă, devine moale, ridată, și eroziuni apărute la nivelul tegumentului. De asemenea, anumite substanțe ce se regăsesc în compoziția mănușilor (ex: latex) pot duce la apariția dermatitei de contact. Este recomandată evitarea utilizării mănușilor atunci când acest lucru nu este absolut necesar! 6. Dacă fenomenele nu se remit prin simplă utilizare a unei crème reparatoare sau evoluează spre exsudatie, asociază durere, eritem intens, senzație de căldură locală, este indicat să apelați la sfatul medicului dermatolog. În funcție de particularitățile afecțiunii, acesta va va recomandă un tratament adaptat (topice cu antibiotic, antinflamator sau alte substanțe terapeutice, uneori, în funcție de severitate, asociate cu terapie orală – antibiotic, antihistaminice). 7. Persoanele ce suferă de afecțiuni cronice ale pielii mâinilor (ex: psoriasis, eczemă cronică), pot observă exacerbari ale leziunilor – este important să va adresați medicului dermatolog încă de la primele semne de agravare, pentru a putea controla eficient leziunile. Pielea de la nivelul acestora este expusă constant factorilor de mediu, chimici sau fizici, fiind o importantă barieră de apărare împotriva agresiunilor externe. Se spune că mâinile sunt cartea noastră de vizită, de aceea ele trebuie îngrijite corespunzător, fiind predispuse la numeroase afecțiuni că urmare a expunerii constante.
12:10
Cercetătorii de la MIT din Cambridge au analizat strănutul cu o cameră care filmează 2.000 de cadre pe secundă. Strănutul, tusea şi expiraţia produc nori de aer care conţin picături de diferite dimensiuni. Norul le permite picăturilor şi încărcăturii lor de microbi să parcurgă chiar şi până la 7-8 m, potrivit cercetărilor recente. Este mult mai mult decât se credea până acum. Asta, în condițiile în care OMS şi autorităţile sanitare recomandă păstrarea distanţei de 1-2 m. Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge, SUA, au studiat dinamica aerului exalat de oameni, inclusiv a strănutului şi a tusei. Observaţiile lor pot avea implicaţii mari asupra măsurilor de prevenţie în timpul actualei pandemii. Ei au descoperit că în timpul exalării, emitem un nor gazos plin de picături care poate parcurge o distanţă mult mai mare decât se credea până acum: până la 8 metri. Este mult peste distanţa de siguranţă recomandată de autorităţile sanitare şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „Vitezele maxime de exalare pot atinge până la 10-30 metri pe secundă, creând un nor care poate parcurge între 7 şi 8 metri. (...) În prezent, măștile chirurgicale și N95 nu sunt testate pentru aceste caracteristici potențiale ale emisiilor respiratorii” - au arătat cercetătorii. E nevoie de revizuirea urgentă a recomandărilor Autoarea studiului, prof. Lydia Bourouiba, spune că este necesară revizuirea de urgenţă a recomandărilor, în primul rând pentru personalul medical aflat în prima linie în lupta cu COVID-19. „Potrivit celor mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății în privința COVID-19, personalul medical este sfătuit să mențină o distanță de 1 metru faţă de o persoană care prezintă simptome ale bolii, cum ar fi tuse și strănut. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ( din SUA, n. red. ) recomandă o distanță de 2 metri. Însă aceste distanțe se bazează pe estimări care nu au luat în considerare posibila prezenţă a unui nor emis cu putere care transportă picăturile pe distanţe mari. Având în vedere modelul dinamic al norului turbulent, recomandările pentru păstrarea unei distanţe de 1-2 m pot subestima distanța, intervalul de timp și persistența norului și a încărcăturii sale patogene generând astfel un potențial de expunere potențial subevaluat pentru personalul medical. Din aceste motive și din altele, purtarea echipamentelor de protecție personală adecvate este de o importanță vitală pentru personalul care îngrijeşte pacienți potenţial infectați, chiar dacă se află la o distanță mai mare de 2 metri de un pacient” - spune prof. Lydia Bourouiba. Cele mai periculoase picături Rămâne deschisă întrebarea până la ce distanţă sunt periculoase particulele din strănut, dat fiind că cel mai departe ajung doar cele mai mici dintre ele, deci cu o încărcătură virală mai mică. „Pentru mine întrebarea care se pune nu este ce distanţă pot parcurge microbii, ci de la ce distanţă ei nu mai sunt o ameninţare. Cu cât sunt mai mici particulele infecţioase, cu atât este mai mic riscul de a infecta pe cineva care le-ar putea inhala sau în nasul şi gura căruia ar putea ajunge” - a explicat Paul Pottinger, profesor de boli infecţioase la Universitatea din Washington, pentru USA Today. „Cea mai mare ameninţare, după părerea noastră, în ceea ce priveşte infectarea cu coronavirus sunt picăturile mari, din salivă şi mucus nazal. Mă refer la picături de mărimea picăturilor de ploaie, pe care le expulzează cineva când strănută, își suflă nasul sau scuipă, de pildă. Sunt suficient de mari pentru ca asupra lor să acţioneze gravitaţia. De obicei, aceste picături sunt cele mai periculoase și cad până să ajungă la doi metri, de aici și regula celor 2 metri pentru distanțare socială”, a explicat profesorul Pottinger. Toată lumea ar trebui să poarte măști? Cât de mult protejează cele făcute acasă? În Statele Unite, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) reanalizează recomandările pentru public, dacă este necesar să încurajeze purtarea măștilor de către toată populaţia, nu doar de către medici.   Experţii avertizează însă că măştile de tip N95 trebuie rezervate personalului medical care intră în contact cu pacienţii infectaţi cu COVID-19 şi care sunt expuşi zilnic unui risc mai mare decât oricine. Unele studii au arătat că anumite materiale din care pot fi confecţionate măşti acasă pot ajuta la oprirea parţială a picăturilor. „Măştile făcute în casă, fularele, eşarfele sau orice altceva aveţi acasă ar putea fi o idee bună”, spune William Schaffner, expert în boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt, citat de NPR. „Nu este clar dacă îţi oferă un grad ridicat de protecţie, dar oricât de puţină ar putea fi de ajutor”, spune el. Măştile făcute în casă nu vor fi, însă, eficiente dacă nu sunt confecţionate şi manipulate cum trebuie, este de părere fostul şef al Agenţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), Scott Gottlieb. Acesta crede că CDC trebuie să le ofere oamenilor instrucţiuni despre cum îşi pot confecţiona singuri măşti de bumbac. „Măştile de bumbac, confecţionate corect, ar trebui să asigure un grad rezonabil de protecţie faţă de oamenii care ar putea fi contagioşi”, spune el. Nu există însă niciun studiu ştiinţific care să confirme fără drept de apel faptul că purtarea măştilor de către publicul larg protejează de bolile contagioase. Dar acelaşi lucru se poate spune şi despre igiena mâinilor, pentru care studiile clinice randomizate nu au arătat efecte semnificative, arată Elaine Shuo Feng, cercetător în boli infecţioase la Universitatea Oxford. „Cu toate acestea credem că igiena poate fi o modalitate bună de a ucide agenții patogeni, iar OMS recomandă în continuare igiena mâinilor”, spune cercetătoarea. Saskia Popescu, cercetător în domeniul bolilor infecțioase și consultant pe probleme de bio-apărare, este sceptică în ceea ce privește necesitatea ca oamenii sănătoși să poarte măști de câte ori sunt în public. Ar trebui urmate recomandările autorităților, spune ea, citată de NPR. Cercetătoarea subliniază că dacă porți o mască, trebuie să o faci în mod corect. Asta înseamnă să o arunci atunci când se umezește, de pildă. Nu trebuie să o atingi în partea din față și nici să o ridici ca să te scarpini la nas sau gură. Altfel, avertizează Saskia Popescu, purtatul măștii îți poate da doar un fals sentiment de siguranță.  
Acum 12 ore
12:00
Polițișii Inspectoratului de Poliție Ciocana, au fost alertați în dimineața zilei de 01 aprilie curent, de către o doamnă comunicând că a fost jefuită de telefonul mobil în timp ce se afla în locuința de pe str. Vl. Maiakovschi. La locul faptei imediat s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. În urma documentării la fața locului, forțele de ordine au stabilit că femeia se afla în locuință împreună cu fiul ei, iar în urma unui conflict acesta în mod deschis i-a sustras telefonul de model ,,Samsung Galaxy A 20”, la preț de 3 000 lei, după care a părăsit locuința. Urmare a acțiunilor speciale de investigație întreprinse de polițiști bărbatul a fost reținut și escortat la inspectorat pentru audieri. În cadrul acțiunilor procesual penale acesta și-a recunoscut vinovăția. Este de menționat că bărbatul nu este la prima abatere, anterior a mai fost judecat pentru infracțiuni analogice și furt. Actualmente acesta este cercetat penal pentru jaf, infracțiune care conform legislației penale în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 7 ani.
12:00
Ofiţerii de investigaţii ai sectorului Buiucani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, au identificat şi reţinut pe urme fierbinți doi indivizi, bănuiţi de comiterea a două furturi. Aceştia s-au dovedit a fi originari din mun. Chişinău și Strășeni, cu vârstele de 15 ani şi 16 ani, anterior fiind documentaţi de poliţişti, pentru fapte similare. Conform informaţiilor acumulate de polițiști în cadrul investigațiilor, bănuiții au sustras două biciclete din scara unui bloc de locuit amplasat pe str. Mesager, deteriorând lacătul de protecție. În cadrul audierilor suspecții și-au recunoscut vinovăția. Iar o bicicletă indivizii au reușit să o vândă la un preț simbolic obținând un profit, iar cea de-a doua fiind depistată asupra lor și urmează a fi returnată proprietarului. Prețul real a bicicletelor fiind de la 3 500 lei la 4 000 lei. Polițiștii în continuare întreprind toate măsurile în depistarea bicicletei sustrase. Suspecții sunt cercetați în stare de libertate pentru furt, care conform legislație prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 32 000 lei la 67 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.
11:40
Un cuplu din statul american Michigan a găsit soluția pentru a ocoli restricțiile autorităților și de a avea invitați la ceremonia de căsătorie. Printr-o înțelegere cu preotul din parohia lor, tinerii au plasat pe băncile din biserică mai multe siluete de carton. O firmă locală s-a ocupat de detalii, astfel încât să și semene cu rudele și prietenii. Le-a plăcut atât de tare ideea, încât n-au mai cerut bani pentru servicii, ci au donat siluetele. Altfel, măsurile de combatere a pandemiei nu le-ar fi permis însurățeilor - nici în cea mai fericită zi ! - să aducă mai mult de cinci persoane, alături. Cu ei și preotul ar fi fost 8, numărul maxim admis.
11:40
Un tânăr asistent medical din Italia și-a ucis iubita într-un acces de furie, fiind convis că tânăra l-a infectat cu coronavirus, relatează La Stampa. Lorena Qaranta, avea numai 27 de ani și doar ce absolvise facultatea de medicină și lucra alături de iubitul ei, Antonio De Pace, într-un spital din Messina, unde tratau bolnavi de Covid-19. Tânăra a fost găsită moartă, după ce a fost strangulată de iubitul ei. De pace a sunat la poliție, înainte să încerce să se sinucidă. Bărbatul a fost dus la spital, iar ulterior și-a recunoscut crima în fața procurorilor. „Am ucis-o pentru că m-a infectat cu coronavirus”. Cu câteva zile înaintea tragediei, Lorena postase un mesaj pe Facebook în care vorbea despre provocările cu care se confruntă medicii din Italia, ţara cea mai afectată de coronavirus. „Acum, mai mult ca oricând, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi iubire pentru viaţă. Trebuie să arătăm respect pentru sine, pentru familie şi pentru ţară. Trebuie să ne amintim de cei care şi-au dedicat viaţa să îngrijească bolnavii“, scria doctoriţa. Încă 760 de oameni au murit în ultimele 24 de ore în Italia din cauza noului coronavirus, cifră în uşoară creştere faţă de cele 727 de decese înregistrate miercuri, bilanţul deceselor provocate de COVID-19 în această ţară ajungând la 13.915, transmite Reuters. Numărul cazurilor noi de infectare a crescut în acest timp cu 4.668, faţă de 4.782 în intervalul de 24 de ore precedent, astfel că numărul total al infecţiilor cunoscute cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns în Italia la 115.242. Dintre acestea s-au vindecat până joi 18.278, în timp ce la terapie intensivă se află 4.053 de pacienţi, faţă de 4.035 miercuri.
11:30
Protejarea sănătății noastre nu a fost niciodată atât de necesară ca în ​​ultimele săptămâni, sub amenințarea coronavirusului. De la supa de oase, până la canabidiol, căutăm fel de fel de soluții pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. Vânzările de vitamina C s-au triplat doar în ultima săptămână. Cercetările au arătat că, deși o doză zilnică poate susține apărarea organismului nostru, capacitatea noastră de a absorbi cantitatea corectă poate varia de la o persoană la alta. „Sistemul nostru imunitar are diverse vitamine care trebuie să funcționeze bine în fiecare zi, chiar și atunci când nu suntem bolnavi”, spune imunologul Dr. Jenna Macciochi. „Având o deficiență de vitaminele A, B6, B12, C, D și E, beta-carotenul, fierul și zincul ne va îmbunătăți imunitatea.” Dar, luând anumite vitamine împreună, putem spori eficiența nutrienților și vom profita de beneficiile unui sistem imunitar mai armonios. Vitaminele C și B6 Infecțiile virale eliberează histamină în organism și acest lucru creează multe dintre simptomele care însoțesc o răceală sau o gripă. Cu toate acestea, vitamina C și B6 colaborează pentru a descompune histamina, prin urmare, s-a dovedit că vitamina C de 2000 mg, consumată de trei ori pe zi, reduce nivelul de histamină în sânge cu puțin sub 40%, contribuind astfel la suprimarea simptomelor. Vitaminele A și D Vitamina A este necesară pentru dezvoltarea normală a funcției imunitare și a celulelor epiteliale găsite în gură, intestin și tractul respirator. Întrucât vitamina D ne protejează împotriva infecțiilor respiratorii virale, prin urmare, cele două lucrează bine împreună. Zinc și vitamina B6 Cunoscut ca mineral de vindecare, zincul este, de asemenea, un campion în rândul suplimentelor pentru imunitate. Zincul susține funcția glandei timusului (unde răspunsurile noastre imune cunoscute sub denumirea de celule T se maturizează) și este necesar vitamina B6 (în special forma activă) pentru a funcționa optim. Magneziu și teanină Nivelul de stres și anxietate poate fi la un nivel ridicat, dar menținerea calmului este esențială pentru sănătatea noastră. „Orice stres suplimentar ne va slăbi sistemul imunitar”, explică Westra. „O combinație de magneziu cu L-Theanine (un aminoacid) va ușura tensiunea din corpul fizic și va alunga anxietatea, deoarece L-Theanine susține producerea de neurotransmițători calmanti. Fier și vitamina C   Fierul este vital pentru proliferarea celulelor imune, în special a limfocitelor iar vitamina C susține absorbția acestuia.
11:30
Măsurile de carantină impuse în Franța pe fondul pandemiei de coronavirus nu l-au impresionat pe un tânăr român în vârstă de 17 ani. Acesta i-a uimit pe polițiștii francezi. ”A fost prins pe stradă de cinci ori într-o singură săptămână”, scrie francebleu. De fiecare dată, tânărul nu a putut dovedi necesitatea de a părăsi domiciliul. El a fost descoperit de patru ori în Annecy și o dată în Rumilly, orașul în care locuiește. Poliția l-a reținut și va apărea în curând în fața unui judecător, mai scriu jurnaliștii francezi.
11:20
Centrul de triaj din cadrul complexului „Moldexpo” este gata în proproție de 90%. Datele au fost prezentate de către directorul Instituţiei Medico-Sanitare Publice (IMSP) Centrul COVID-19 Chișinău, Ion Crudu. Într-un briefing de presă din 2 aprilie, acesta a oferit mai multe detalii despre cum va funcționa acesta. „Centrul este pregătit în proporție de 90%, poate mai mult. Sunt deschise trei zone: de triaj primar, zona de triaj de etapă, zona galbenă pentru pacienții în stare gravă – 80 de paturi, zona roșie cu o capacitate de 40 de paturi și zona verde sunt 100 de paturi (laborator și imagistică)”, a explicat acesta. Autoritățile nu au anunțat data exactă când centrul va începe să primească pacienți suspecți de COVID-19. „Astăzi se va realiza trainingul epidemiologic a lucrătorilor medicali și tot astăzi și poate mâine, în prima jumătate a zilei, se va face o simulare a fluxului de pacienți”, a precizat Ion Crudu. Amintim că, anterior, ministrul Sănătății a spus că, în total, în cadrul centrului de triaj vor putea fi amenajate până la 3 mii de paturi pentru pacienții suspecți de infectare cu coronavirus.
11:20
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a prezentat, din greşeală, cabinetului său un clip din serialul „Pandemic” ca dovadă că Iranul ascunde numărul deceselor provocate de Covid-19, scrie presa israeliană. În timpul unei videoconferinţe de săptămâna aceasta, Netanyahu le-a spus miniştrilor că a văzut o înregistrare video în care autorităţile iraniene încărcau trupuri în camioane şi le aruncau la groapa de gunoi, potrivit jurnalistului Barak Ravid de la Channel 13, citat de The Independent. Potrivit lui Ravid, care a discutat cu doi miniştri despre asta, Netanyahu a precizat că a primit înregistrarea de la consilierul pentru securitate naţională Meir Ben-Shabbat şi l-a transmis participanţilor la videoconferinţă, transmite News.ro. A fost dovedit apoi că înregistrarea video era, de fapt, un clip din serialul „Pandemic” (2007) al Hallmark Channel. Biroul lui Netanyahu a refuzat să comenteze, dar nici nu a negat public informaţiile. Serviciul de informaţii israelian este convins că Iranul raportează un număr mult mai mic al deceselor provocate de Covid-19 şi este de părere că acesta este de cinci ori mai mare decât înregistrarea oficială. Aceeaşi problemă a fost ridicată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Joi a fost anunţat că Netanyahu va sta în izolare timp de o săptămână, după ce ministrul Sănătăţii, Yaakov Litzman, a fost testat pozitiv. La fel şi şeful Mossad, Yossi Cohen, şi cel al Consiliului Naţional de Securitate, Meir Ben Shabbat, care au fost în contact cu Litzman. Netanyahu a fost testat negativ în urmă cu câteva zile. În Israel, peste 6.000 de oameni au fost infectaţi şi au fost înregistrate 33 de decese. Autorităţile au luat măsuri stricte, inclusiv de a interzice oamenilor să se afle la mai mult de 100 de metri de casele lor. Iranul a raportat peste 47.500 de cazuri de infectare cu Covid-19 şi 3.160 de decese. La nivel global, numărul infectărilor provocate de coronavirusul depistat la finalul anului trecut în China este de peste un milion. Mai mult de 52.200 de oameni au murit. Numărul celor vindecaţi a depăşit 207.000.
11:20
Asumarea de raspundere a guvernului Republicii Moldova din 02.04.2020 nu este constituțională. Opinia a fost enunțată de către politologul Angela Colațchi, după ședința din 2 aprilie a parlamentului, care a fost anulată din cauza lipsei de cvorum. „Asumarea se face în fața parlamentului, la ședința în plen, care trebuie să fie deliberativă. Azi ședința nu a fost, în situație de lipsa de cvorum, adunarea deputaților – fie chiar în sala de ședințe, nu e ședință, ci o simplă șezătoare”, a scris politologul pe pagina sa Fecbook. Amintim că ședința parlamentului de joi, în cadrul căreia urma să fie examinată asumarea răspunderii de către guvern asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, a fost amânată, din lipsă de cvorum. De la ședință au lipsit toți deputații majorității parlamentare PDM-PSRM. La aceasta s-au prezentat doar 39 de deputați. Astfel, în lipsa cvorumului ședința a fost amânată. Marți, cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Opoziția susține, însă, că printre prevederi au fost incluse și inițiative care nu au legătură cu starea de urgență. Deputatul Andrian Candu a declarat că acestea prevăd promovarea unor scheme: de duty-free, de vânzare a ţigărilor, elemente legate de cariere pentru taxe de subsol şi minereuri. Conform Constituției, guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Deputații care nu sunt de acord cu angajarea de răspundere a executivului pot depune o moțiune de cenzură în termen de trei zile de la angajarea răspunderii de către guvern. Dacă guvernul nu este demis, potrivit alineatului, proiectul de lege se consideră adoptat.   sursa: newsmaker.md
11:10
Noul coronavirus este cel mai activ la temperaturi de aproximativ 4 grade Celsius. În aceste condiții, rezistă mai bine de două săptămâni, au descoperit cercetătorii Universității din Hong Kong. SARS-CoV-2 devine însă mult mai slab la temperaturi ridicate. La 70 de grade Celsius, virusul moare în mai puțin de cinci minute, mai informează studiul citat de agenția TASS. La 22 de grade, noul coronavirus rămâne activ pentru o săptămână, în timp ce la 37 de grade, temperatură care a devenit obișnuită pe timpul verilor din România, virusul va deveni inactiv în două zile. Oamenii de știință din Hong Kong au calculat și cât rezistă SARS-CoV-2 pe diverse suprafețe: pe hârtie, mai puțin de trei ore, pe lemn și diverse materiale, nu mai mult de două zile, pe sticlă, mai puțin de patru zile, pe plastic și oțel, nu mai mult de o săptămână și pe exteriorul măștilor de protecție, mai mult de o săptămână, la temperatura camerei și la o umiditate de peste 65%.
11:10
Milioane de americani care nu deţin asigurare medicală nu ar trebui să plătească pentru vreun tratament împotriva noului tip de coronavirus, a declarat joi noapte vicepreşedintele american Mike Pence, informează vineri dpa, potrivit agerpres. „Vrem ca niciun american să nu-şi facă probleme în legătură cu testarea sau tratamentul” împotriva COVID-19, a spus Pence, de la Casa Albă. Preşedintele american Donald Trump a însărcinat celula de criză de la Casa Albă pentru combaterea COVID-19 cu găsirea de mijloace care să-i permită guvernului să plătească pentru tratamentul a circa 30 de milioane de americani care nu au asigurare medicală. Celula de criză lucrează la propunerea lui Trump de a folosi fondul dedicat luptei împotriva noului tip de coronavirus pentru a plăti direct spitalele. SUA sunt cea mai afectată ţară din lume de COVID-19 în ceea ce priveşte numărul de infectări, peste 245.000 de cazuri confirmate, şi au înregistrat totodată peste 6.000 de decese. 
11:00
Consiliul Concurenței a monitorizat evoluția prețurilor la produsele alimentare pe parcursul lunii martie, odată cu declararea stării de urgență în țară, din cauza pandemiei de coronavirusul COVID-19. Datele arată majorări de preț cu până la 3% la unele produse lactate și scăderea prețului la carnea de porc și bovină cu circa 1,5%. Totodată, oamenii au cumpărat în cantități mai mari produse precum hrișca. Analiza evoluției prețurilor medii la produsele lactate indică majorări în luna martie comparativ cu februarie, după cum urmează: lapte – 1,83%, smântână – 0,55% și unt din lapte de vaci – 3,84%,  brânza de vaci – 2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc și bovină cu 1, 57 % și s-a majorat la carnea de pasăre – 2,05% .     De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară: crupe -1,48% și legume – 4,9%. La produse precum pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui, prețurile nu au suferit modificări. Consiliul Concurenței menționează că din cauza dorinței populației de a se asigura cu rezerve pe timp de epidemie, au scăzut stocurile de hrișcă. În unele magazine, nefondat, a crescut prețul produsului la circa 28 de lei pentru un kg. Ulterior, odată cu scăderea cererii la produs și prețul s-a diminuat până la 19,20 lei pentru un kg, informează autoritatea de concurență. Amintim că, pe 1 aprilie, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că, pe parcursul lunii martie, au fost efectuate 164 controale fiscale, inclusiv 43 controale fiscale pe parcursul săptămânii curente, în rezultatul cărora au fost stabilite 23 cazuri în care au fost au majorate nejustificat prețurile la unele produse alimentare și farmaceutice. Pe 18 martie, președintele Igor Dodon a anunțat că guvernul ar putea fi nevoit să recurgă la plafonarea prețurilor la anumite produse de primă necesitate. Totodată, acesta a avertizat că vor fi sancționați agenții economici care speculativ majorează prețurile.  
10:20
Dintre pacienții din Republica Moldova internați cu COVID19 – 62 sunt în stare gravă. Informația a fost prezentată de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing matinal din 3 aprilie. Alte 221 de persoane sunt în stare de gravitate medie, iar 158 în stare satisfăcătoare.  Din totalul de cazuri înregistrate, 80 sunt de import și 425 sunt cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri sunt în Chișinău (199), Soroca (71) și Ștefan Vodă (57), după care urmează regiunea transnistreană (32 de cazuri de îmbolnăviri). Ministrul Sănătății a anunțat că Spitalul din Soroca va continua să funcționeze, sub monitorizarea Minsiterului Sănătății, în timp ce în Spitalul Raional din Ștefan Vodă a fost instituit regim de carantină. „Toți pacienții cu COVID-19 au fost tranferați la Chișinău”, a precizat Viorica Dumbrăveanu. Amintim că până acum, în Republica Moldova au fost înregistrate 505 cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Dintre persoanele infectate, 26 s-au vindecat, iar 6 au decedat. În prezent, cel puțin 112 persoane sunt suspecte și așteaptă rezultatele analizelor. La nivel mondial, numărul de persoane infectate a depășit pragul de 1 milion. Totodată, au fost înregistrate peste 53 de mii de decese și mai mult de 213 mii de însănătoșiri.
10:10
Cercetătorii chinezi au descoperit o mutație a noului coronavirus în urma căreia poate rămâne în organismul unei persoane timp de aproape două luni de zile și să dezvolte o formă de boală cronică, relatează South China Morning Post. Această formă mutant a coronavirusului a fost depistată la un bărbat de vârstă medie din China, care s-a vindecat de boală abia după 49 de zile, durată mult mai mare decât indicau datele despre Covid-19 adunate de experți până în prezent, arată un raport al medicilor de la Universitatea Medicală a Armatei, din Chongqing. Cercetătorii spun că virusul „a format o relație de simbioză cu pacientul”. Bărbatul a dezvoltat o formă ușoară a bolii -doar cu febră și fără vreun alt simptom specific Covid-19 - deși prezenta o cantitate ridicată de virus în organism. Cu toate acestea, radiografiile arată că plămânii acestuia au fost afectați, prezentând o serie de leziuni care au dispărut la câteva zile după ce a fost internat în spital. Pentru că organismul său nu a putut să elimine virusul, a avut nevoie de o transfuzie de plasmă de la pacienți vindecați de Covid-19. La două zile de la aplicarea acestui tratament, pacientul a ieșit negativ la testul de coronavirus. Este cea mai lungă durată a bolii depistată la o persoană care a reușit să supraviețuiască infecției, spun specialiștii chinezi. În medie, pacienții se vindecă după aproximativ 20 de zile.
10:00
Comsia Situații Excepționale a aprobat, joi, 2 aprilie, încă 14 curse charter pentru cetățenii Republicii Moldova care vor să se întoarcă în țară. Acestea vor fi operate în perioada 6-19 aprilie, însă data exactă a fiecărui zbor nu a fost anunțată.  Astfel, au fost aprobat graficul curselor aeriene: 06-12 aprilie 2020: FRANKFURT-CHIȘINĂU LISABONA-CHIȘINĂU MADRID-CHIȘINĂU BRUXELLES-CHIȘINĂU VARȘOVIA-CHIȘINĂU DUBLIN-CHIȘINĂU LONDRA-CHIȘINĂU   13-19 aprilie 2020: AMSTERDAM-CHIȘINĂU VENEȚIA-CHIȘINĂU PARIS-CHIȘINĂU BERLIN-CHIȘINĂU ROMA-CHIȘINĂU LONDRA-CHIȘINĂU PRAGA-CHIȘINĂU Amintim că, în cadrul unui briefing din 1 aprilie, ministrul de Externe, Oleg Țulea, a oferit informații despre modalitatea în care pot reveni în țară moldovenii din străinătate. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va întocmi listele solicitărilor care vin din partea cetățenilor care vor să revină în țară. Ei trebuie să indice datele de contact: nume, prenume, domiciliul unde se află în afara țării, dar și în Republica Moldova, precum și adresa de e-mail. Totodată, ministrul de Externe a amintit și despre obligativitatea persoanelor care se întorc în țară de a achita polița de asigurare medicală.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.