NewsIn

Acum 24 ore
15:40
Procedura de reglementare amiabilă în privința activistului civic, Anatol Mătăsaru, a fost sistată, iar plângerea sa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost declarată inadmisibilă, transmite newsmaker.md. Informația a fost publicată luni, 17 februarie, de către avocatul Vladislav Gribincea, pe pagina sa de Facebook.  Potrivit lui Gribincea, Mătăsaru a depus o plângere la CEDO după ce a fost reținut ilegal și poliția i-a intrerupt cateva proteste împotriva corupției. Înalta Curte a demarat procedura de reglementarea amiabilă a cauzei.  „În perioada discuțiilor cu privire la reglementarea amiabilă (care este confidențială), soția dlui Mătăsaru, care este jurnalistă, a publicat un articol în care a dat detalii despre oferta de reglementare amiabilă venită de la CEDO (din 2018, CEDO singură propune compensații părților, când consideră potrivit). Prin decizia de mai sus, cererea a fost declarată inadmisibilă, ca fiind abuzivă, deoarece reclamantul nu a păstrat confidențialitatea ofertei de reglementare amiabilă. Faptul că informația a fost publicată de soția reclamantului, nu de dl Mătăsaru, a fost considerat irelevant, atât timp cât informația a fost obținută de la dl. Mătăsaru”, a exaplicat Gribincea. Potrivit avocatului, situația creată ar trebui „să fie o lecție pentru toți reclamanții la CEDO”.
13:30
Doi angajaţi ai Inspectoratului pentru Protecţia Mediului au fost reținuți de Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit unui comunicat publicat în data de 17 februarie, aceștia sunt bănuiți că au primit mită în mărime de 60 000 de lei de la şeful unui ocol silvic pentru a trece cu vederea încălcările depistate în timpul verificărilor. Funcţionarii ar fi inspectat ocolul silvic Căuşeni la începutul lunii noiembrie 2019, notând mai multe nereguli. Însă pentru a nu-l sancţiona pe şeful ocolului şi pe maistru, aceştia le-au cerut 54 000 de lei, iar ulterior încă 6000 de lei pentru a nu indica abaterile depistate şi pentru a emite Actul de coordonare a tăierilor produselor principale pentru anul 2020. Pe acest caz a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere activă, banii fiind transmişi în câteva tranşe sub controlul CNA. Astăzi, funcţionarii au fost reţinuţi în urma percheziţiilor operate în maşinile, birourile de serviciu şi la domiciliile acestora, unde a fost găsită şi o parte din banii pretinşi. Aceştia sunt reţinuţi pentru 72 de ore şi riscă până la 10 ani de închisoare, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi.
13:30
Î.S. „Moldaeroservice” și Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” vor absorbite prin fuziune de către Î.S „Aeroportul Internațional Mărculești”. Ulterior Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” va fi transformat în S.A. „Aeroporturile Moldovei”. Acest fapt reiese dintr-un proiect de lege elaborat de către Agenția Proprietății Publice. Potrivit notei informative a proiectului, în ultimii ani s-a atestat о dinamică negativă a indicatorilor principali de activitate, majorarea cheltuielilor, precum și acumularea datoriilor comerciale față de bugetul public național și față de agenții economici. În acest sens, pentru a nu admite prejudicierea intereselor statului și „în scopul eficientizării activității întreprinderilor menționate, reducerii cheltuielilor administrative, precum și crearea unui agent economic puternic cu potențial investițional, Agenția Proprietății Publice propune reorganizarea Î.S. „Moldaeroservice”, Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”, prin fuziune (absorbție) cu Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești”, în calitate de întreprindere absorbantă”. Mai mult, „fuziunea acestora prin absorbție este soluția optimă pentru soluționarea problemelor existente la întreprinderile respective”, se mai anunță în nota informativă a proiectului de lege. În urma procesului de fuziune prin absorbție, activele Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” vor crește cu circa 400 milioane de lei, iar cheltuielile generale și administrative ale întreprinderii absorbante vor fi micșorate cu circa 4 milioane de lei. Ulterior, dupa finisarea procesului de fuziune, urmează a fi efectuată și reorganizarea „Aeroportul Internațional Mărculești” prin transformare din întreprindere de stat în societate pe acțuni „Aeroporturile Moldovei”.     sursa:newsmaker.md
13:10
Pompierii din orașul Sunderland din Marea Britanie au găsit două fețe de pernă pline cu cel puțin 13 șerpi abandonați, de diferite mărimi. Autoritățile au identificat în cele două fețe de pernă, descrise inițial drept pungi, cel puțin 13 pitoni regali, conform sunderlandecho.com. „Pompierii din Departamentul Farringdon au fost șocați când au găsit două pungi de șerpi lângă stație”, a declarat inițial purtătorul de cuvânt al Departamentului. O zi mai târziu, managerul Departamentul de Pompieri a reacționat la incidentul bizar. „În primul rând, s-a dovedit că erau fețe de pernă. Am descoperit trei șerpi foarte mari și alții mai mici, care ar fi putut fi pui ai altor șerpi”, a spus Kevin Burns. Pompierii au izolat zona, au chemat protecția animalelor, iar șerpii se află acum la un cabinet veterinar. „Probabil a fost unul dintre cele mai ciudate incidente din viața mea”, a adăugat Kevin Burns.
13:10
Un bărbat în vârstă de 33 de ani din Capitală a fost reţinut de ofiţeri după ce a furat un automobil de model ,,Volkswagen Transporter”. Polițiștii au fost alertați în dimineața de 14 ianuarie, de către un bărbat în vârstă de 44 de ani, care a comunicat că i-a fost furat automobilul ce era parcat pe strada N. Testimițeanu. La locul faptei imediat s-a deplasat grupa operatvă și grupa specializată, pentru a stabili toate circumstanțele. Forțele de ordine au fost întâmpinate de către bărbat, care a comunicat că în seara de 13 ianuarie a parcat automobilul, iar dimineața unitatea de transport nu mai era. Prejudiciul estimat de către partea vătămată constituie 40 000 lei. Urmare a măsurilor întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat abandonat pe strada Miorița. Tototadă polițiștii au dispus mai multe acțiuni de investigație și urmărire penală, pentru stabilirea și identificarea făptașului. Astfel în urma măsurilor întreprinse individul a fost localizat și reținut într-o locuință din satul Dobrogea a municipiului Chișinău. Acesta a fost escortat la inspectorat pentru audieri și stabilirea tuturor circumstanțelor. În cadrul acțiunilor procesual penale individul și-a recunoscut vinovăția comunicând că în momentul comiterii infracțiunii se afla în stare de ebrietate și că a răpit unitatea de transport cu scopul de a se plimba prin oraș, pe care ulterior l-a abandonat. Este de menționat că individul nu este la prima abatere anterior fiind judecat pentru infracțiuni de furt, jaf și escrocherie. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru furtul mijlocului de transport, care conform legislației se pedepsește cu închisoare pe un termen de la 3 la 5 ani.    
13:10
În Occident, femeile sunt încurajate să-și congeleze ovulele pentru a putea rămâne însărcinate mai târziu în viață. Motivele pentru care femeile au copii mai târziu în viață sunt multe și variate. Unele femei vor să aibă o carieră. Altele se tem că-și vor pierde jobul dacă rămân însărcinate. Unele ezită pentru că se îndoiesc că vor putea asigura un viitor financiar solid copiilor. Altele poate că nu și-au găsit un partener de viață. Îngheţarea ovulelor este procesul de extragere a celulelor ovulare din interiorul ovarelor femeii şi păstrarea acestora pentru utilizări ulterioare. Îngheţarea ovulelor este considerată una dintre metodele prin care femeile vor putea procrea la vârste înaintate. Conform Societăţii Americane pentru medicina reproducerii (ASRM), nu este recomandată congelarea ovulelor pentru a  amâna o sarcină, deoarece studiile nu au luat în calcul siguranţa, eficacitatea, riscul emoţional şi etic al acestui procedeu. Șansele de a rămâne însărcinată cu un ovul congelat sunt de 1 la 5, spun experții britanici. Rata de succes este măsurată pe baza diferitelor etape ale tratamentului de fertilizare. Un ciclu FIV include de obicei 2 ovule: Se decongelează ovulele Cele care supraviețuiesc dezghețului vor fi fertilizate Ovulele care sunt fertilizate cu succes încep să se dezvolte în embrioni Dintre embrionii care supraviețuiesc, de obicei unul sau două (până la maximum trei pentru femeile peste 40 de ani) vor fi transferați în uter. „Numărul de ovule care se transformă efectiv într-o sarcină după îngheț este de aproximativ 1%”, spune prof. Lord Robert Winston, expert în fertilizare la Imperial College London. Procentul de 1% se referea la proporția tuturor ovulelor congelate dezghețate pentru a fi utilizate în tratamentul fertilității, care are ca rezultat o sarcină și o naștere vie ulterioară. Datele HFEA din 2016 vorbesc despre o rată de succes de 1,8%. HFEA măsoară succesul pe baza câtor embrioni (dezvoltați din ovule congelate) au ca rezultat o naștere vie. Folosind această măsură, 19% din tratamentele FIV care au folosit ovulele congelate ale unei paciente au avut succes în 2017.   Dacă te gândești să îți îngheți ovulele, probabil vrei să știi care sunt șansele rămâi însărcinată dintr-o rundă de FIV. Dar, privind rata de succes a fiecărui ovul, ignoră faptul că o rundă de FIV va implica mai multe ovule. „Nu fiecare ovul devine un embrion, nu fiecare embrion se dezvoltă într-o sarcină și nu fiecare sarcină face un copil”, spune Dr Sarah Martins Da Silv, ginecolog și cercetător în medicina reproductivă la University of Dundee. De la decongelare, la fertilizare, la dezvoltare într-un embrion, la transferul embrionului în pântec, ovulele se pierd în fiecare etapă și nu există niciodată intenția ca fiecare ou dintr-un ciclu de tratament să fie pierdut. Șansele să rămâi însărcinată cu un ovul congelat depind foarte mult de vârsta în momentul în care ovuele au fost înghețate și de starea general de sănătate.
12:50
Cercetătorii americani avertizează că posibilitatea de a dispune pe piață de roboți sexuali, dotați cu inteligență artificială, reprezintă din ce în ce mai mult o amenințare psihologică și morală la adresa indivizilor și societății. Ei spun că această tehnologie se sustrage monitorizării, pentru că instituțiile îndreptățite să o facă sunt mult prea stânjenite ca să investigheze astfel de aspecte. Oamenii de știință cer însă măsuri pentru a nu se ajunge la folosirea nereglementată a unor astfel de roboți. Dr. Christine Hendren de la Duke University a declarat la BBC News că unii roboți sunt programați să protesteze, pentru a crea un „scenariu de viol” pentru utilizator. Alți roboți au un design care îi face să arate precum niște copii. Unul dintre dezvoltatorii acestui tip de roboți, din Japonia, este un pedofil declarat și susține că acest „gadget” este de natură profilactică, pentru că îl ține departe de posibilitatea de a face rău unui copil real. „Dar oare aceste practici duc cumva la normalitate? Sau mai degrabă dau oamenilor șansa de a perpetua practicarea acestor comportamente, care ar trebui, de fapt, să fie tratate, pentru reprimarea lor?” – se întreabă dr. Hendren. Pentru unii roboți sexuali se fac chiar reclame online. O firmă din Statele Unite a postat un filmuleț în care face reclamă robotului său Harmony, care se poate achiziționa cu prețuri între 8.000 și 10.000 de dolari. Este o păpușă în mărime naturală, care poate clipi, își mișcă ochii, gâtul, buzele și vorbește cu accent scoțian. Robotul Harmony are capul detașabil și i se poate schimba corpul. Fondatorul companiei care a fabricat-o pe Harmony spune că robotul are inteligență artificială care îi permite să dezvolte o relație cu proprietarul. Ține minte lucruri despre el, despre ce îi place, despre experiențele sale. Kathleen Richardson, profesoară de etica și cultura roboților și inteligenței artificiale la Universitatea De Montfort din Leicester, vrea ca astfel de practici de marketing să fie scoase în afara legii. „O relație cu o femeie se bazează pe intimitate, atașament și reciprocitate. Lucrurile astea nu pot fi reproduse de mașini”, spune Richardson.   Profesoara consiliază un grup de presiune care a fost creat pentru a monitoriza apariția pe piață a acestor produse. Campania împotriva roboților sexuali este dusă alături de experți juridici, pentru a schița o legislație care să interzică susținerea ideii că roboții de companie pot substitui relațiile interumane. „Ne îndreptăm către un viitor în care vom normaliza ideea că femeile pot fi văzute ca un obiect sexual? Dacă cineva are o problemă într-o relație cu altcineva din viața lui, asta nu se poate îndrepta propovăduind ideea că un robot în viața ta poate fi la fel de bun ca o persoană”, a declarat Kathleen Richardson.
12:50
Un polițist din Polonia a rămas fără o bucată de deget după ce un bărbat pe care încerca să-l aresteze l-a mușcat de degetul mic de la o mână. Agresorul a încercat să fugă de forţele de ordine într-un vehicul, însă polițiștii au reușit să-l oprească. În timpul arestării, tânărul de 29 de ani a mușcat un polițist de degetul mic de la mâna dreptă, retezându-i o porțiune de 1,5 centimetri, au anunţat autorităţile din oraşul Poznan. Bărbatul reţinut a atras duminică atenţia forţelor de ordine când a refuzat să oprească vehiculul în care se afla la un semafor şi a accelerat la vederea echipajului de poliţie. Potrivit forţelor de ordine, bărbatul, care a devenit agresiv în timpul arestării, avea mai multe condamnări la activ şi se afla sub influenţa drogurilor.   Sursa: Agerpres
12:50
Cheltuielile pentru reparația Casei-muzeu „A.S. Pușkin” din Chișinău vor fi acoperite de către Igor Ceaika, ambasadorul de afaceri în Moldova al Asociaţiei „Delovaia Rossia” și fiul fostului procuror general al Rusiei. Anunțul a fost făcut luni, 17 februarie, de către președintele Igor Dodon, scrie newsmaker.md. „Bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A.S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat. M-am adresat către prietenii Republicii Moldova din Rusia, care au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială – expertiza, proiectarea și soluționarea problemelor urgente de reparație. Au fost deja transferate cca 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare”, a explicat șeful statului gestul lui Ciaika. Amintim că, în data de 27 ianuarie, după o vizită a Casei-muzeu „A.S.Pușkin”, președintele Igor Dodon a anunțat că „a dispus” ca Ministerul Culturii Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău să identifice și să aloce circa 550 mii de lei pentru reconstrucția acoperișului clădirii. Igor Dodon a mai scris că își dorește ca lucrările de renovare să fie finalizate până în data de 21 septembrie, cînd va fi marcată împlinirea a 200 de ani de la exilarea poetului rus la Chișinău. Amintim că, în data de 5 noiembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis că Moscova va acorda sprijin financiar Chișinăului, pentru renovarea muzeului A.S.Pușkin. Precizăm că Igor Ceaika este om de afaceri și fiul cel mic al fostului procuror general al Rusiei. Acesta s-a întâlnit în numeroase rânduri cu președintele Igor Dodon și a efectuat vizite în Republica Moldova. Anterior, presa a scris că Igor Ciaika are interese de afaceri în regiunea transnistreană, în domeniul criptovalutei. De asemenea, Dodon a spus că Ciaika a contribuit, în iarna lui 2019, la eliberarea din captivitate a celor doi piloți moldoveni. De asemenea, Igor Ceaika ar avea afaceri comune cu fratele președintelui moldovean. Precizăm că în data de 9 ianuarie, președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, a depus un demers pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu privire la preluarea de către Igor Chaika a cotei majoritare a firmei care deţine posturile Accent TV şi Primul în Moldova. Potrivit liderului PL, aceste posturi i-ar aparține, de fapt, președintelui Igor Dodon.
12:40
Procuratura Generală solicită strămutarea cazului Viorel Morari la o altă instanță și sesizează CSM despre probleme grave de sistem. Reieșind din faptul că doar judecătorul care a fost desemnat aleatoriu pe acest caz a avut o opinie separată, iar ceilalți doi judecători au decis eliberarea lui Viorel Morari sub control judiciar, Procuratura Generală va adresa CSJ o cerere de strămutare a acestei cauze la o altă instanță, în speranța că judecarea acesteia va avea loc în condiții exclusiv legale, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale (PG). Concomitent, Procurorul General va prezenta, la prima ședință a CSM, o informație cu privire la problemele de sistem constatate și va solicita înlăturarea lor în condițiile legii, deoarece în primul rând judecătorii trebuie să respecte legea și apoi să aibă așteptări întemeiate ca legea să fie respectată de ceilalți. "Mai mult, pentru a exclude duble standarde în activitatea de administrare a justiției, Procuratura Generală va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței Dorin Dulghieru în raport cu cazul Viorel Morari, deoarece nu este clar zelul de sârguință al numitului în cazul lui Morari, raportat la multe alte dosare privind acuzații grave aduse unor foști demnitari de rang înalt (judecători, procurori, deputați, miniștri etc.) pe cauze de corupție, spălare de bani, trădare de patrie, care au fost examinate de către un singur judecător, în aceiași instanță de judecată", se menţionează în comunicatul PG. Reieșind din circumstanțele în care Viorel Morari a fost eliberat din arest preventiv - în control judiciar, Procuratura Generală și-ar fi dorit să poată contesta încheierea judecătorească, însă, aceasta nu poate fi realizat deoarece, încheierea primei instanţe sau a instanţei de apel privind înlocuirea arestului, nu este pasibilă de atacare în instanţa ierarhic superioară.    
12:30
Vicepreședintele parlamentului, deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, a criticat dur atitudinea președintelui Republicii Moldova față de ambasadorii acreditați la Chișinău. Într-o conferință de presă din 17 februarie, Popșoi a calificat mesajul de săptămâna trecută a șefului statului drept „un atac suburban, ieșit totalmente din cutuma diplomatică”. De asemenea, deputatul PAS a remarcat că mai multe persoane demise pentru acte de corupție au revenit în funcții de conducere. „Faptul că ambasadorii ar simpatiza sau ar face jocul cuiva este o insultă gravă la adresa ambasadorilor, or aceștia au și pregătirea necesară și înțelegereaa necesară. Or dacă ei au o atitudine rezervată față de agenda lui Dodon, această opinie este motivată. Ambasadorii, la fel ca și cetățenii Republicii Moldvova, știu agenda de trădare a intereselor naționale pe care o promovează Dodon, agenda Kremlinului. Marea diferență este că ambasadorii prmovează agenda propriilor țări. Iar Dodon, spre deosebire de ei, promovează interesele altei țări, din funcția de președinte”, a mai spus deputatul PAS. De asemenea, Mihai Popșoi a oferit drept exemplu relațiile bune cu ambasadorii străini ale fostului coleg de partid ale lui Dodon – primarul capitalei, Ion Ceban. „Vreau să constat o realitate care să fie înțeleasă tranșant: Dodon se plânge că ambasadorii nu îl agrează. Dar priviți, de exemplu, la primarul general al Chișinăului, care se întâlnește aproape zilnic cu ambasadorii, zilele trecute era la București, la un forum investițional. Din câte se pare, abansadorii, inclusiv cei europeni, îl înțeleg și încearcă îl ajute. Poate problema nu e în ambasadori, dar în președintele Dodon?”, a remarcat parlamentarul. „Vreau să închei cu un gând care va fi pe înțelegerea lui Dodon, care ne-a obișnuit cu un limbaj puțin spus suburban: Dle președinte, плохому Додону „ambasadorî” мешают”, a conchis Popșoi. Acesta a mai spus că șeful statului ar copia tot ce a realizat în trecut Vladmir Plahotniuc, de la proiecte sociale – la strategia de politică externă. „Dacă așa înțelege președintele Dodon să scoată Moldova din izolarea în care tot dumnealui a adus-o, ce fel de președinte este acesta? Care fiindu-i țara în izolare internațională, neavând parteneriate credibile cu vecinii, neputând păși acolo, neavând credibilitate în cadrul Uniunii Europene, dumnealui decide să antagonizeze artificial relația cu partenerii europeni, ceea ce ne aduce aminte de strategia lui Plahotniuc”, a declarat Mihai Popșoi. Totodată, Popșoi a remarcat că mai multe persoane care au fost concediate în timpul guvernării de acum cinci luni, pentru acte de corupție, au revenit în funcție. Acesta a amintit de Boris Golovin, care a revenit în funcția de director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească și de Anatol Zagorodnîi, care își continuă activitatea în calitate de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) Amintim că, săptămâna trecută, președintele Igor Dodon a declarat că cel puțin trei-patru ambasadori din țările Uniunii Europene, acreditați în Republica Moldova, ar fi dezinformat autoritățile de la Bruxelles și au încercat să blocheze unele proiecte în desfășurare, susținute de UE. Mai mult, diplomații respectivi ar fi „mers pe la diferite instituții și au spus că nu trebuie să dea bani guvernului”. Șeful statului a mai spus că unii dintre ambasadorii acreditați în țara noastră ar promova interesele PAS și PDA.     sursa: newsmaker.md
12:30
Afirmația din titlu aparține socialistului Dodon și a fost făcută într-un interviu pentru un post din România, acu’ ceva timp. Ce a avut în vedere e clar pentru toată lumea, cred. Dar dincolo de reticența afișată față de președintele filorus de la Chișinău, observăm că unele mesaje ale sale, precum cel de mai sus, se pliază perfect pe simțămintele ascunse ale unor oameni importanți din România oficială, atunci când vorbesc (în sens invers) despre ”ingerința” în viața publică a fraților de peste Prut.   Adevărul e că ai noștri (mă refer aici la basarabeni) reușesc periodic să treacă dincolo și să tulbure apele ”stabilității”, stârnind rumori și valuri de nemulțumire. Asta se vede cel mai bine în lumea showbizului. De vreo 20 de de ani, apare mereu cineva care sparge topurile în România și culege laurii râvniți de potenții locului, făcându-i să-și iasă din țâțâni. ”Cu tot respectul pentru valoarea incontestabilă a proiectelor, dar… cumva e prea mult. Am înțeles că producătorii investesc foarte mult în promovarea pe radio, se plătește bine, dar haideți să păstrăm bunul simț”, scria recent interpretul Gabriel Cotabiță, cu referire la artiștii noștri care au cucerit piața românească. Cu alte cuvinte, ați fi voi frații noștri, dar aici vă aflați în ograda noastră și ar fi bine să vă știți locul. Exact ceea ce a spus președintele Dodon, dacă ar fi să analizăm atent mesajul. Scandalul Rimes-Brâncuși are la bază anume această problemă, iar argumentele invocate nu sunt decât o perdea de fum menită să mascheze această frustrare. Ni se sugerează că România și valorile ei aparțin, în primul rând, celor născuți între granițele oficiale și abia după aceea ”fiilor rătăciți”, care au rămas cândva pe dinafară. Ca un copil crescut lângă mamă, care devine gelos, atunci când descoperă că are un frate pierdut pe undeva, care pretinde că are aceleași drepturi ca și el, în ceea ce privește bunurile familiei… Un amic de-al meu, priceput în regie și montaj video, fusese angajat de o companie de PR din România să facă niște spoturi electorale. Timid, acesta a analizat întâi cum se lucrează acolo și și-a adaptat lucrarea la specificul locului. Replica angajatorului a fost următoarea: ”Dacă aș fi vrut să fac spoturi așa cum se fac în România, nu te-aș fi luat pe tine, ci pe unul de pe loc. Mie însă îmi trebuie suflet, emoție, energie, pe care doar voi, basarabenii, le aveți”. Ați înțeles? Nu e vorba despre profesionalism sau capacități de ordin tehnic, ci de altceva, ce le lipsește astăzi românilor din Țară, care au devenit comozi, în virtutea faptului că se află acasă. Asta-i de fapt cheia succesului copiilor noștri, dacă încă n-ați înțeles. Inocență, nerv și sinceritate debordantă, uneori egală cu naivitatea, care reușesc, în schimb, să trezească lumea din amorțire. Poate anume de asta are nevoie România, ca să se ridice din genunchi, nu v-ați gândit? Poate voi aveți mai multă de noi și nu invers?
12:00
Câțiva bărbați înarmați au furat hârtie igienică dintr-un magazin din Hong-Kong în valoare de peste 1000 de dolari HK, adică echivalentul a aproximativ 118 euro. Potrivit South China Morning Post, acest jaf are loc în condițiile în care epidemia de coronavirus nu dă niciun semn că ar putea slăbi în intensitate. Astfel, hoții au luat din supermarket 600 de role de hârtie igienică, aflate în aproximativ 50 de pachete, luni dimineața, în jurul orei 6. Poliția a precizat că bărbații erau înarmați cu cuțite. Doi dintre ei au fost arestați luni, iar al 3-lea hoț a fost dat în urmărire. Acest incident vine la scurt timp după ce populația din Hong-Kong a început să se panicheze din cauza cazurilor de infectare cu coronavirus și a ”asaltat” magazinele pentru a cumpăra produse ”esențiale” pentru viața de zi cu zi. Avocatul Albert Luk Wai-hung este de părere că rolele de hârtie igienică ar putea fi considerate ”de valoare” la un moment dat. ”Indiferent de ce se fură, bani sau hârtie igienică, asta nu este cel mai important lucru pentru instanță. De vreme ce acest incident este, se pare, unul premeditat, și a fost comis cu braț armat, atunci sunt factori care agravează situația, ceea ce face ca acest caz să fie mutl mai serios în comparație cu alte cazuri”, a declarat Luk. Avocatul a mai precizat că hoții riscă o pedeapsă maximă de închisoare pe viață. Duminică, în Hong-Kong s-a înregistrat al 57-lea caz de infecție cu coronavirus, iar un om a murit până acum. La nivel global sunt peste 70.000 de oameni bolnavi și aproape 1800 de morți.
11:50
Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) şi procurorii anticorupție, au documentat acțiunile ilegale ale 9 angajați din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare. Potrivit informațiilor preliminare, aceştia ar fi extorcat şi primit de la conducătorii auto mijloace financiare ce nu li se cuvin pentru a nu întocmi procese-verbale privind încălcarea Regulamentului circulației rutiere. Operațiunea de documentare a ilegalităților a durat circa 6 luni, în rezultatul căreia au fost inițiate mai multe cauze penale. La moment, Procuratura Anticorupție a finalizat și a expediat în instanța de judecată 4 cauze penale, iar în privința celorlalți bănuiți urmărirea penală continuă. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de la 50.000 la 150.000 de mii de lei şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
11:50
Premierul Ion Chicu susține că parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privința Programului Cetățeniei prin Investiții, care expiră săptămâna curentă, va fi sau nu prelungit. Declarația a fost făcută de către șeful executivului luni, 17 februarie, după întâlnirea tradițională de la începutul săptămânii cu șeful statului și speakerul parlamentului. Chicu a precizat că, în cazul anulării legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative, transmite newsmaker.md. „După cum cunoașteți, guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să se facă acest lucru. Cred că trebuie de luat decizia de a mai amâna termenul pentru această lege. Parlamentul ar putea face acest lucru. În caz de anulare, potențialele despăgubiri care ar trebui achitate din buget sunt destul de semnificative”, a notat șeful executivului. Premierul Ion Chicu nu a precizat despre ce sumă este vorba. Potrivit lui, dacă se anulează legea, se ajunge în arbitraj, unde va fi stabilită suma penalităților. Șeful cabinetului de miniștri a mai spus că, până în prezent, cinci persoane au obținut cetățenie prin investiții, iar ca urmare a fost transferați 500 de mii de euro, bani care, potrivit premierului, nu au fost cheltuiții. Totodată, mai sunt 22-25 de cereri care urmează să fie examinate, însă deja depinde de decizia parlamentului. „Dacă se ia decizia de a anulat legea, va fi o cale de acțiune, iar în cazul în care se prelungește moratoriul, pe dimensiune parlamentară, o să fie altă cale de acțiune”, a mai spus premierul. Moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit începând cu 23 august, pe o perioadă de patru luni. Însă, prin decizie de guvern, începând c u 20 decembrie, moratoriul a fost prelungit cu încă două luni. Amintim că, într-o conferință de presă din 12 ianuarie, responsabilul de relații cu publicul al companiei Henley & Partners, partenerul guvernului Republicii Moldova în implementarea programului, a declarat că dacă contractul privind implementarea programului de cetățenie prin investiții va fi reziliat, Republica Moldova va fi nevoită să achite anumite penalități, prevăzute în document. Acesta a precizat că nu poate să concretizeze suma penalităților, deoarece prevederile contractului sunt confidențiale.
11:40
Grupul german Bayer va contesta despăgubiri de 265 de milioane de dolari impuse de un juriu american împotriva sa şi a grupului BASF, în favoarea unui fermier din Missouri care a afirmat că un erbicid numit dicamba i-a distrus livezile de piersici. Despăgubirea, prima dintr-o serie de peste 140 de procese legate de dicama care urmează să fie judecate, este separată de un litigiu pe care Bayer încearcă să îl închidă legat de erbicidul Roundup fabricat de Monsanto, compania americană pe care a preluat-o în 2018 pentru 63 de miliarde de dolari. Monsanto a fabricat atât Roundup, cât şi dicamba, iar Bayer este dată în judecată pentru ambele produse. În cazul dicamba, un juriu a decis plata unor compensaţii de 15 milioane de dolari fermierului Bill Bader şi alte daune punitive de 250 de milioane de dolari care trebuie plătite de Bayer şi BASF, scrie News.ro.
11:30
Marți, 18 februarie, premierul Ion Chicu va avea o întrevedere cu Luc Devigne, înaltul oficial al Comisiei Uniunii Europene, care va efectua o vizită în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de șeful executivului, în cadrul conferinței de presă din 17 februarie, după înâlnirea tradițională cu șeful statului și speakerul parlamentului.  „O să discutăm inclusiv pe platforma Consiliului integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, unde vom trece în revistă progresele țării în implementarea Planului de Acțiuni 2017-2019. Vom avea și un eveniment consacrat evaluării și implementării Acordului de Asociere și de liber schimb cu UE”, a precizat Chicu. Ulterior, pe pagina sa de Facebook, acesta a scris, cu referire la vizita lui Luc Devigne: „MARȚI – Întrevedere cu Luc Devigne, înalt oficial al Comisiei UE – vine să se asigure că RM merge spre UE. Colegiul MAI”. Premierul a precizat că întrevederea va avea loc la Digital Park.    
11:30
Persoanele care dețin funcții de conducere în cadrul partidelor politice vor avea interdicție de a deține televiziuni sau de a fi beneficiari ai acestora. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Anunțul a fost făcut luni, 17 februarie, pe pagina de Facebook a parlamentarului.  Potrivit lui Sergiu Litvinenco, inițiativa legislativă va asigura echidistanța și imparțialitatea televiziunilor din Republica Moldova. „La moment legislația nu prevede expres o asemenea interdicție, prin urmare avem situații când o persoană cu funcție de conducere într-un partid deține și calitatea de proprietar/beneficiar al unui furnizor privat de servicii media. Acest lucru face ca această televiziune să fie obedientă în totalitate politicii promovate de partidul respectiv”, a notat deputatul. De asemenea, proiectul prevede interzicerea deținerii calității de proprietar/beneficiar în cazul furnizorilor privaţi de servicii media, dar și distribuitorii acestor servicii, de către persoane fizice sau juridice, rezidente în jurisdicțiile care nu implementează standarde internaționale de transparență (din așa numitele jurisdicții offshore). „Ne vom gândi și la alte soluții inclusiv de ordin legislativ care să combată propaganda și fake-news-urile. Este un element cheie pentru a asigura că următoarele scrutine sunt măcar parțial libere și parțial corecte”, a conchis Litvinenco.
11:30
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit duminică la Bruxelles cu liderii a şase ţări din Balcanii de Vest, candidate la aderarea la UE, pentru o “discuţie sinceră”. Discuțiile au avut loc în cursul unui dineu de lucru destinat să pregătească summitul de la Zagreb în luna mai, potrivit AFP. „Sper într-o discuţie sinceră, intensă şi deschisă”, a anunţat el într-o scurtă alocuţiune înainte de a-şi primi invitaţii. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei Josep Borrell au participat de asemenea la această reuniune informală, la fel ca premierul croat Andrej Plenkovic, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. „Vom vedea cum să aprofundăm parteneriatul nostru cu aceste ţări, să le consolidăm perspectivele europene şi să semnalăm reformele pe care trebuie să le efectueze”, a explicat Charles Michel. „Este vorba despre angajarea unui dialog politic la cel mai înalt nivel cu Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru şi Bosnia şi de a înţelege aşteptările lor înainte de a lansa pregătirile pentru summitul de la Zagreb” din 17 mai, a adăugat un responsabil european. Întrevederile vor duce la o nouă procedură de aderare mai strictă, solicitată de Franţa. Comisia Europeană a prezentat o propunere în acest sens, dar ea mai trebuie discutată şi aprobată în unanimitate de către statele membre. „Am avut toţi dificultăţi pentru a ateriza în această seară la Bruxelles (din cauza furtunii) şi este un fel de avertisment că pentru noi aterizarea (în UE) nu va fi uşoară”, a comentat cu umor premierul Albaniei, Edi Rama. Speranţa este ca această nouă procedură să fie aprobată de statele membre pentru summitul de la Zagreb şi ca acordul să permită deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania. Ele au început deja cu Muntenegru în 2012 şi cu Serbia în 2014.  
10:10
Procuratura investighează noi episoade ale crimelor comise de un grup specializat în escrocherie imobiliară, despre care Procuratura anunțase la 23 mai 2019 că a fost trimis în judecată. Un alt episod al acțiunilor ilegale ale membrilor acestui grup a fost supus investigațiilor în a doua jumătate a anului precedent. Cauza a fost pornită la demersul unui cetățean din Chișinău aflat atunci în detenție, care avea o cotă parte în locuința de care a fost deposedat în anul 2013. În urma măsurilor întreprinse și acțiunilor de urmărire penală recent efectuate, pe caz au fost identificate  trei persoane participante la infracțiune, toți membri ai acestui grup criminal organizat. Aceștia au convins un om al străzii să figureze ca proprietar al locuinței în cauză, într-un document de vânzare-cumpărare antedatat. Mai exact, prin acel document fals, cetățeanul care a depus demersul, sora și mama acestuia (pe când încă erau în viață) i-ar fi vândut așa-numitului proprietar locuința, în 2010. Ulterior, aceștia au înstrăinat imobilul, prin intermediul unei agenții imobiliare. La această etapă, situația în care s-a pomenit cetățeanul face obiectul unei cauze civile examinate în instanța de judecată, în cadrul căreia urmează să fie stabilită legalitatea tranzacțiilor de vânzare a imobilului de către alți trei proprietari ulteriori. Oamenii legii continuă să întreprindă toate acțiunile de urmărire penală posibile, pentru stabilirea altor persoane implicate în această schemă infracțională, precum și a altor victime ale infracțiunii.
09:50
Deputata fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Doina Gherman, a depus o plângere adresată Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, în legătură cu declarațiile sexiste și discriminatorii ale președintelui Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de către parlamentară, luni, 17 februarie, pe pagina sa de Facebook. „Declarațiile discriminatorii și sexiste ale lui Igor Dodon sunt inadmisibile și trebuie taxate! Astăzi am depus o plângere către Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii în care am semnalat declarațiile sexiste și discriminatorii ale lui Igor Dodon”, a scris deputata PAS. Amintim că, în cadrul înregistrării „Președintele răspunde” din 14 februarie, președintele Igor Dodon, referindu-se la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de semnare cu partidele de dreapta a unui Pact de neagresiune, a afirmat: „Stimați bărbați de pe dreapta, a venit o doamnă cu o inițiativă, da voi, ca niște gentilmoni ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe”. „Considerăm că formulările “bărbați”, “gentilmoni” în raport cu “o doamnă” trimisă “mai departe” sunt inadmisibile în contextul unui discurs politic democratic. Această diferențiere nu face decât să creeze impresia greșită precum că Maia Sandu și doamnele, în general, au nevoie de tutelare și protecție! Mai mult chiar, remarcile sexiste și interesul nesănătos al lui Igor Dodon referitor la „cine e deasupra, cine e dedesubt, cine e jertfa”, trebuie taxate corespunzător, deoarece au ca scop intimidarea femeii, afectează demnitatea persoanei și crează o percepție umilitoare și degradantă”, a mai scris Doina Gherman.   sursa: newsmaker.md
09:10
Un bărbat de 65 de ani a fost găsit mort într-un apartament din sectorul Râșcani al capitalei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost alertați luni, 17 februarie, la ora 06:27, în legăutură cu o deflagrație.  Potrivit unui comunicat publicat de IGSU, explozia a avut loc într-un apartament de la etajul 7 al unui bloc din bulevardul Moscoveii nr. 20. La faţa locului au intervenit două echipaje care au deblocat uşa de la locuință. În interior, pompierii au intervenit pentru lichidarea unui incendiu care a izbucnit în urma deflagraţiei. Angajaţii IGSU au reuşit să localizeze arderea fără ca focul să se răspândească. În procesul de intervenţie, salvatorii au depistat la podea cadavrul unui bărbat în vârstă de 65 de ani. Circumstanţele cazului, dar şi cauza morţii persoanei urmează a fi stabilite de organele de drept. În urma deflagraţiei alte locuinţe nu au fost afectate. Amintim că, în 2018, o altă explozie s-a produs în regiune, pe bulevardul Moscovei nr. 11. Tragedia a avut loc în noaptea dintre 6 și 7 octombrie. Cinci persoane au decedat, inclusiv un copil. Explozia s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze de la aragaz. Cauza penală, inițiată de procurori, a fost încetată deoarece proprietara apartamentului unde a avut loc explozia a decedat. Primăria Chișinău a alocat atunci 10 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor.
07:30
Încă din copilărie, suntem învățate că folosirea înjurăturilor și consumul de alcool sunt obiceiuri proaste. Cu toate acestea, uneori chiar și acțiunile de zi cu zi pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Mai mult, de obicei, considerăm aceste obiceiuri sănătoase. De exemplu, știai că o baie relaxantă cu bule poate fi periculoasă? Am fost surprinsă de modul în care obiceiurile aparent inofensive ne pot afecta sănătatea. Porți dresuri de nailon des Purtarea frecventă a colanților din nailon și a blugilor strânși face ca părul de pe picioare și din zona intimă să crească pe sub piele. Materialul prea strâmt împiedică firului de păr să crească normal. Pentru a evita acest lucru, trebuie să îți hidratazi regulat pielea și să porți colanți din bumbac sau din fibră de bambus, în locul celor din nailon. Speli vasele cu un burete Oamenii de știință au calculat că 1 cm cub din cel mai murdar burete conține aproximativ 50 de miliarde de microorganisme. Ele se depun pe mâini și apoi ne atingem corpurile și fețele și, ca urmare, provocăm erupții cutanate și boli de piele. Cea mai bună alternativă este să cumpărați un burete de iută ieftin – este 100% natural, se descompune rapid și durează mai mult decât un burete obișnuit. Consumi o mulțime de produse din soia Proteina pe care o conține soia poate fi un înlocuitor complet pentru proteine ​​animale, soia conținând și multe vitamine care contribuie la susținerea unui corp sănătos. Produsele de soia ajută la scăderea riscului de cancer, spun oamenii de știință. Totuși, trebuie să ținem cont că un consum excesiv de soia poate provoca constipație, balonare, greață, alergii și o dereglare a glandei tiroide. Îți înfășurezi capul într-un prosop după ce l-ai spălat Utilizarea unui prosop pentru uscarea părului creează un efect asemănător saunei. Scalpul începe să secrete mai multă grăsime, se murdărește mai repede și părul devine gras. Îți ștergi fața cu un prosop textil Mulți blogger-uri de beauty recomandă înlocuirea prosopului textil cu un șervețel. Scade șansele de a-ți traumatiza pielea proaspătă spălată. Faci baie cu spumă Nimic nu este mai relaxant după o zi de muncă obositoare decât o baie fierbinte cu spumă. Din păcate, spuma de baie conține adesea coloranți și parfumuri care perturbă echilibrul acido-bazic al microflorei din zonele tale intime. Bei apă îmbuteliată Unii preferă să bea apă îmbuteliată, considerând că este mai pură decât apa de la robinet. Cu toate acestea, apa îmbuteliată nu este de fapt supusă acelorași cerințe stricte ca apa de la robinet. Unii toarnă apa în sticle, fără o curățare suplimentară, ceea ce poate provoca probleme de sănătate dentară. Îți ții cosmeticele în baie De multe ori, produsele cosmetice sunt păstrate în baie. Datorită fluctuațiilor de umiditate și temperatură, timpul de expirare al acestor produse scade și consistența acestora se modifică și ea. Mai mult, lumina pe care o emit becurile electrice poate încălzi și strica substanțele din interior. Este mai bine să păstrezi cosmeticele într-un loc întunecat, precum un sertar. Porți șlapi Când porți șlapi de tipul flip-flops, piciorul nu are suport și acest lucru poate duce la deteriorarea tendoanelor și dureri ale gleznei, genunchiului sau coapsei. Îți vopsești părul negru Mulți coloranți de păr conțin parafenilendiamină, ceea ce conferă tonuri de negru și maro închis. Poate provoca alergii severe, chiar comă, dar problema nu apare neapărat imediat după prima vopsire. Porți unghii lungi   Nu degeaba le este interzis chelnerilor și asistentelor să aibă unghii lungi. Oamenii de știință au descoperit că agenții patogeni se strâng adesea sub unghiile lungi acoperite cu lac de unghii. Există mai multe bacterii care trăiesc sub manichiură decât sub cele naturale. Cu cât unghiile sunt mai lungi, cu atât este mai complicat să curățați spațiul dintre ele și piele în timpul unei spălări obișnuite a mâinilor.
07:10
Zeci de soldaţi israelieni au avut telefoanele mobile piratate de gruparea palestiniană Hamas, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de DPA. În acest fel, gruparea militantă palestiniană spera să adune informaţii cu caracter confidenţial, a spus locotenent-colonelul israelian Jonathan Conricus. Armata israeliană, împreună cu serviciul de securitate internă Shin Bet, a reuşit să neutralizeze acţiunea Hamas, după ce soldaţi israelieni au raportat tentative suspecte de a fi contactaţi pe social media. Imagini de femei atractive aflate în spatele acestei tentative s-au dovedit a fi personaje fictive, a explicat Conricus. Soldaţilor li s-a cerut să descarce aplicaţii care le permiteau să facă schimb de fotografii cu femeile respective într-un interval de numai 30 de secunde. Aplicaţiile respective au introdus un program malware în telefoanele mobile ale soldaţilor israelieni respectivi. Aceasta a fost a treia astfel de acţiune a Hamas din ultimii trei ani şi jumătate. De la ultima tentativă, înregistrată în iulie 2018, mişcarea palestiniană şi-a perfecţionat tehnicile folosite. Pentru a spori autenticitatea personajelor respective şi a oferi o explicaţie pentru gramatica rudimentară a limbii ebraice folosite, soldaţilor li se spunea că femeile sunt imigrante de origine evreiască. În mai multe cazuri au fost folosite scurte propoziţii în ebraică pe serviciile de mesagerie ale Facebook, WhatsApp, Instagram şi - pentru prima dată - Telegram. „Nu estimăm că există o breşă substanţială în informaţiile noastre, dar vom continua să evaluăm situaţia”, a adăugat Jonathan Conricus.     Sursa: Agerpres
07:10
O actriță de 15 ani, care a jucat în filmul Disney “Queen of Katwe/Regina din Katwe”, a decedat, duminică, la doar 15 ani, după ce în urmă cu trei ani a fost diagnosticată cu o tumoare pe creier. Nikita Pearl Waligwa a făcut echipă cu faimoasa actriță Lupita Nyong’o în filmul Disney, lansat în 2016, care a spus povestea reală a unei fetițe din Uganda, Phiona Mutesi, considerată un mic geniu în șah, după ce, la numai 9 ani, a reușit să participe la concursuri internaționale deși nici măcar nu mersese la școală, scrie BBC. Ulterior, Nikita Pearl Waligwa a fost diagnosticată cu o tumoare pe creier. Regizorul filmului a făcut apel pentru ca aceasta să fie supusă unei intervenții chirurgicale, în India, iar medicii i-ar fi spus că boala a intrat în remisie, însă, doi ani mai târziu, în 2019, cancerul a recidivat. She played Gloria in Queen of Katwe. RIP.https://t.co/MTLkstXsDv— LADbible (@ladbible) February 16, 2020
Mai mult de 2 zile în urmă
20:00
NATO îşi va relua „în zilele sau săptămânile următoare” activităţile de formare în Irak, care au fost întrerupte la începutul lui ianuarie, după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad. Anunțul a fost făcut vinery de comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Tod Wolters, transmite AFP. Misiunea de instruire a NATO din Irak, din care fac parte 500 de oameni, aflaţi sub comanda Canadei, a primit undă verde de la Bagdad pentru relansarea activităţilor, a indicat Wolters pentru presă în marja Conferinţei de securitate de la Munchen. Întrebat la ce dată ar urma să fie reluată misiunea, generalul american a afirmat că „e o chestiune de zile sau săptămâni”. „Vrem să redemarăm cât mai curând posibil, dar protecţia trupelor este o chestiune majoră”, a explicat el. Misiunea de instruire a NATO din Irak a fost suspendată la 4 ianuarie şi o parte din personalul său a fost retras din această ţară de teama unor represalii după moartea generalului Soleimani, iar în plus parlamentul de la Bagdad a votat o rezoluţie cerând plecarea trupelor americane şi străine din ţară. Ulterior însă Bagdadul a autorizat preluarea de către misiunea NATO a anumitor activităţi de formare asigurate de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Washington.     Sursa: Agerpres
19:50
Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost eliberat din arest. Acesta se va afla sub control judiciar pe un termen de 60 de zile. Decizia a fost luată vineri, 14 februarie, de către magistrații de la Judecătoria Buiucani. Anterior, avocatul lui Morari a depus un demers privind eliberarea acestuia sub control judiciar, iar procurorul – unul privind prelungirea mandatului de arest. Astfel, judecătorii au înlocuit măsura de arest preventiv cu cea de eliberare sub control judiciar. În timpul ședinței de judecată, procurorul Elena Ceruța a menționat că termenul privind arestul lui Morari expiră pe 19 februarie. Aceasta și-a manifestat îngrijorarea că Morari se va eschiva de la răspunderea penală. Potrivit procurorului, Morari ar putea părăsi țara, utilizând pașaportul românesc pe care îl deține, sau prin Transnistria. De asemenea, Ceruța a subliniat că învinuitul a demonstrat anterior „indiferență privind normele legii”. În afară de asta, procurorul consideră că Morari ar putea exercita presiuni asupra martorilor. Aceasta a mai spus că, potrivit unui martor (procurorul Mircea Ciobanu), Morari și anterior ar fi încercat să exercite presiuni asupra subalternilor. Procurorul a accentuat de mai multe ori că magistrații trebuie să țină cont de „personalitatea învinuitului”. La rândul său, avocatul lui Vorel Morari a spus că este îngrijorat de faptul că s-ar încerca acordarea unor privilegii procurorului față de avocat. Vasile Foltea a subliniat că a depus demersul privind eliberarea clientului său sub control judiciar cu două zile înaintea procurorului, de aceea judecătorii ar fi trebuit să îl examineze mai devreme. Iar judecătoarea a precizat că demersurile sunt examinate concomitent. Foltea a mai spus că după ce a primit demersul procurorului privind prelungirea mandatului de arest, a solicitat să îi fie prezentate protocoalele privind audierea lui Morari. El a solicitat ca documentele să fie atașate în dosar. Totodată, Foltea a declarat că în acest caz ar fi fost „falsificate probele”. Potrivit acestuia, rezultatele expertizei confirmă informațiile. Avocatul a adăugat că îl pune pe gânduri viteza cu care a fost încheiată urmărirea penală, pentru că asta ar încălca dreptul lui Morari la apărare. Foltea a remarcat că toate riscurile despre care a vorbit procurorul „au dispărut când ancheta a fost încheiată”. Mai mult, pe 13 ianuarie, Morari i-a dat, de bunăvoie, procurorului pașaportul său. De asemenea, avocatul a spus că în presă se vorbește că ar exista suspiciuni privind faptul că dosarul penal împotriva lui Morari este o încercare de a exercita presiuni asupra acestuia, din cauza dosarelor pe care le instrumenta fostul șef al Procuraturii Anticorupție. La rândul său, Morari a precizat că procurorul pur și simplu a parafrazat Codul de procedură penală, dar nu a prezentat dovezi. Acesta a mai spus că expertiza tehnică a computerului lui Mircea Ciobanu a demonstrat faptul că asupra datele documentelor s-ar fi „lucrat”. „Pentru mine, cel mai important este să îmi demonstrez nevinovăția”, a spus Morari. El a a precizat că după ce pe numele său a fost inițiat un dosar penal, el a anunțat procurorul general că va merge în concediu în afara țării, după care s-a întors. „Asta în ceea ce ține de personalitatea mea. Până în 2018 am trecut cu brio toate verificările, pentru că nu eram în conflict cu procurorul general”, a menționat Morari. De asemenea, acesta s-a arătat mirat de cuvintele procurorului, potrivit căruia eliberarea sa ar putea provoca dezordini în masă. Morari a accentuat că nu a văzut să participe la proces activiști civici care să ceară arestul său. Morari a remarcat că în cazul eliberării foștilor judecători Ion Druță și Oleg Sternioală proteste nu au fost. „Unii spuneau că pe vremea lui Plahotniuc, statul era capturat. Iar acum ce, a fost recapturat? Metodele sunt similare”, a conchis Morari. Amintim că Viorel Morari a fost reținut în data de 10 ianuarie. În data de 12 februarie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre dosarele în care este cercetat penal Viorel Morari. Astfel, acesta i-ar fi ordonat procurorului să pornească antedatat urmărirea penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, la solicitarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. De asemenea, pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost inițiat încă un dosar penal. Acesta este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.   sursa: newsmaker.md
16:00
Umplutura cu spumă de la unele scaune auto conține cantități semnificative dintr-o substanță cancerigenă, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din California pe pești zebră, dar și pe oameni. Oamenii de știință susțin că oamenii care au un drum frecvent, de lungă durată, de acasă la muncă, și care implică conducerea unui autovehicul sau a fi pasager într-o mașină, pot, fără să știe, să își pună sănătatea în pericol. Noul studiu arată că spuma pe care producătorii o folosesc la capitonarea unor scaune auto conține cantități periculoase ale unei substanțe despre care specialiștii spun că poate provoca cancer. Rezultatele cercetătorilor apar în revista Environment International. Produsul chimic dăunător este tris (1,3-dicloro-2-propil) fosfat („tris clorinat” sau TDCIPP), care cândva era folosit pe scară largă, ca ignifug, în materiale plastice și textile. TDCIPP se află pe Lista Oficiului pentru evaluarea pericolelor pentru sănătatea mediului din California, care notează substanțele chimice care pot produce cancer sau alte probleme de sănătate, inclusiv anomalii la naștere, potrivit medicalnewstoday.com. Chiar dacă TDCIPP este un cancerigen cunoscut, multe companii – în special din industria auto – îl folosesc în continuare ca ignifug în spuma care umple scaunele auto. Noul studiu sugerează că drumurile lungi cu mașina pot expune oamenii la această substanță chimică periculoasă. Aceeași substanță afectează și fertilitatea Profesorul asociat David Volz și echipa sa studiază efectele pe care TDCIPP și substanțe chimice similare le pot avea asupra sănătății din 2011. Cu toate acestea, cercetătorii au fost surprinși să afle cât de periculos ar putea fi TDCIPP-ul prezent în scaunele auto pentru oameni.   În studiul actual, cercetătorii au descoperit că atunci când au expus embrioni de pește zebra la TDCIPP, substanța chimică a împiedicat dezvoltarea lor normală. Această constatare este în concordanță cu cele ale studiilor anterioare la om, care au identificat o asociere puternică între expunerea la TDCIPP și problemele de fertilitate care au determinat oamenii să încerce fertilizarea in vitro.
15:20
Garda financiară italiană (GDF) a anunţat vineri confiscarea în Sicilia a 32 de arme, printre care puşti şi mitraliere, precum şi 3.000 de cartuşe, toate ambalate cu grijă şi îngropate la doi metri adâncime, informează AFP, potrivit agerpres. Armele, cartuşele, precum şi materialul necesar pentru întreţinerea şi utilizarea lor, cum sunt încărcătoarele şi kiturile de curăţare a armelor, se aflau în două ambalaje mari din plastic, în interiorul cărora fiecare armă era pusă într-o anvelopă individuală ce conţinea o inscripţie privind conţinutul acesteia. Cele două ambalaje mari se aflau îngropate lângă o plajă din Catania, în estul Siciliei, „într-un cartier de mare densitate infracţională”, potrivit comunicatului poliţiei financiare. Armele confiscate sunt 24 de pistoale de diverse modele, 6 puşti, o mitralieră şi un Kalaşnikov. Toate armele aveau numărul de serie şters, precizează poliţia. Armele care circulă ilegal în Italia sunt foarte numeroase, pentru că sfârşitul luptelor pe teritoriul fostei Iugoslavii a permis alimentarea unei pieţe negre înfloritoare în acest sector. La sfârşitul lui noiembrie, poliţia italiană a confiscat o mare cantitate de arme diverse, pistoale, puşti – simple sau automate – cuţite, arbalete, toate de la un grupuscul pro-nazist şi antisemit. O lună mai devreme, ea a confiscat de asemenea 2,5 kilograme de exploziv, două mitraliere, şase puşti de vânătoare, patru pistoale semiautomate şi sute de cartuşe de la mafia calabreză Ndrangheta.
15:10
Moscova a sugerat Minskului un acord asupra preţului la resursele energetice în schimbul aderării Belarus la Rusia într-un singur stat, a anunţat vineri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia de presă de stat de la Minsk, Belta, potrivit Reuters, transmite și agerpres. Rusia şi Belarus discută de aproximativ două decenii despre o eventuală integrare mai aprofundată în cadrul unei Uniuni statale, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra punctelor cheie, inclusiv cu privire la moneda unică. Aleksandr Lukaşenko s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin săptămâna trecută la Soci, dar cei doi lideri nu au reuşit să convină asupra unui nou acord cu privire la livrările de petrol ruseşti către Belarus în 2020. De la începutul anului, majoritatea companiilor ruse au sistat aprovizionarea cu petrol a Belarusului din cauza disputelor legate de preţ, după ce Rusia a redus subvenţiile la petrol, potrivit Belta. Conform speculaţiilor din presa rusă şi din cea internaţională, întrucât mandatul de preşedinte al lui Vladimir Putin se va încheia în 2024, iar Constituţia în vigoare îi interzice să mai candideze, prin unirea Rusiei cu Belarusul Putin ar dori să-şi prelungească prerogativele prezidenţiale în calitate de şef al unui nou stat. Doar că preşedintele Lukaşenko nu doreşte să cedeze ‘nici suveranitatea’ ţării sale, şi nici funcţia sa actuală. 
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.