NewsIn

Acum 10 minute
10:10
Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, primii apostoli ai creştinismului. Sărbătoarea are loc după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcţie de data Paştilor. Sărbătoarea datează încă din secolul al II-lea al erei creştine şi evlavia credincioşilor s-a materializat în ridicarea de biserici pe locul martirajului lor. Din Sfânta Evanghelie, cunoaştem că Sfântul Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea Apostoliei. Sf. Petru a devenit un adept zelos şi este primul care l-a numit pe Iisus „Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu”. După Pogorârea Sf. Duh la Rusalii, Sf. Petru este cel dintâi care vesteşte poporului evreu pe Iisus Hristos cel răstignit şi înviat, îndemnându-i pe toţi la pocăinţă şi întoarcere la credinţă, scrie Moldpres. De sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sunt legate mai multe obiceiuri şi tradiţii. Astfel, se consideră că din această zi, cucul şi privighetoarea nu mai cântă. Pentru sporul casei şi pentru sănătate, la Biserică se sfinţesc colaci, lumânări, mere, care ulterior se împart celor săraci. Totodată, se zice că dacă tună şi fulgeră în ziua Sf. Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase. „Cei doi sfinţi sunt cinstiţi împreună pentru că amândoi au fost martirizaţi în această zi a anului 67. Înainte de chemarea la apostolie, Petru s-a numit Simon. Sfântul Apostol Pavel s-a numit la început Saul, iar după convertire a primit numele Pavel. Deşi Petru a fost un simplu pescar, iar Pavel un învăţător al Legii, amândoi au mărturisit dragostea pentru Hristos până la jertfă: Petru a fost crucificat cu capul în jos, iar Pavel decapitat”, indică mai multe cărţi bisericeşti. Apostoli Petru şi Pavel sunt şi autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament. Alte surse indică că cei doi Apostoli sunt ocrotitori ai celor lipsiţi de libertate. Asta pentru că cei ajunşi în penitenciare sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei – în anumite perioade Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini. De asemenea, astăzi sunt omagiaţi toţi cei care poartă numele Petru şi Pavel sau derivatele acestora – Petronela, Paul, Paula, Paulin, Paulina, Petre, Petruţ ş.a. Mai multe sate şi oraşe din ţară sărbătoresc hramurile localităţilor. În Republica Moldova, numele Petru şi Pavel sunt unele dintre cele mai populare, după Ion, Maria şi Ana. 
10:10
Pandemia de COVID-19, care a infectat deja 12.660.507 de oameni la nivel global, pare a fi încă într-o fază incipientă, experții susținând că “ce este mai rău ar putea abia de acum să urmeze”. La 5 luni după ce OMS a declarat că pandemia de coronavirus este o urgență globală pentru sănătate, virusul continuă să se extindă. Pentru o mare parte a globului se consideră că situația va continua să se agraveze. Deși statele lumii au metode diferite de a ține evidența creșterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, numerele ilustrează un model îngrijorător, transmite The Lancet. Numărul de noi cazuri înregistrat la nivel global indică faptul că lumea se confruntă cu o pandemie multipolară înrăutățită. SUA, Brazilia și India au înregistrat fiecare peste 100.000 de noi cazuri în perioada 26 iunie - 3 iulie. Experții transmit faptul că deși anticorpii conferă imunitate, majoritatea populației globale rămâne încă susceptibilă la infectarea cu SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19).
10:10
Polonezii votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după două săptămâni de la primul tur câştigat de şeful de stat în exerciţiu Andrzej Duda, dar fără majoritate absolută, scrie Agerpres, citând AFP, dpa şi Reuters. Adversarul lui Duda în turul decisiv de duminică este primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civilă, de centru. Duda este aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare. Circa 30 de milioane de polonezi sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele, inclusiv peste o jumătate de milion de alegători din afara ţării. Mulţi dintre ei votează prin corespondenţă, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, care a determinat şi amânarea alegerilor prezidenţiale iniţial programate pentru luna mai. În primul tur prezenţa la vot a fost de 64,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani, iar la al doilea tur de regulă prezenţa este şi mai ridicată. Pentru a respecta precauţiile impuse de coronavirus, la vot alegătorii sunt obligaţi să stea la doi metri distanţă unul de altul şi să poarte măşti de protecţie şi sunt încurajaţi să-şi aducă propriile instrumente de scris şi să folosească soluţii dezinfectante la intrarea în secţii. Votul a început la ora 07.00 a.m. şi urnele se închid la ora 09.00 p.m., când sunt aşteptate rezultatele exit-polurilor. Ultimele sondaje indică şanse egale între cei doi candidaţi. Rezultatul scrutinului va fi decisiv pentru viitorul guvernului PiS, pe care criticii îl acuză de subminarea libertăţilor democratice dobândite la căderea comunismului, acum trei decenii.
Acum o oră
09:40
Un bărbat de 30 de ani, originar din Republica Moldova, care lucra în Israel, s-a înecat în marea Mediterană, scrie presa locală. Corpul neînsuflețit al acestuia a fost descoperit în dimineața de 11 iulie pe plaja Lido din orașul-port Așdod.  Bărbatul ar fi mers la scăldat cu un amic de 27 de ani, și el originar din R. Moldova, în seara de 10 iulie. Aceștia ar fi fost luați de curent. Tânărul de 27 de ani a reușit să ajungă la mal și să cheme în ajutor salvatorii, în timp ce al doilea bărbat a dispărut. Pentru căutarea sa au fost mobilizați mai mulți salvatori, un elicopter și o barcă a forțelor armate. Noaptea, căutările au fost sistate, iar dimineața reluate. După câteva ore de căutări, salvamarii au reușit să găsească corpul neînsuflețit al victimei și să îl aducă la mal. Potrivit jurnaliștilor, zona este periculoasă deoarece sunt mulți curenți cărora le poate face cu greu o persoană neexperimentată, chiar dacă este un bun înotător.
09:40
Elon Musk, directorul general al producătorului de automobile electrice Tesla, a devenit al şaptelea cel mai bogat om din lume, cu o avere mai mare decât a lui Warren Buffett, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor, transmite Reuters. Averea lui Musk a crescut vineri cu 6,07 miliarde de dolari, în urma unui avans de 10,8% al acţiunilor Tesla. Averea netă a lui Warren Buffett a scăzut la începutul acestei săptămâni, când acesta a donat în scop caritabil acţiuni Berkshire Hathaway în valoare de 2,9 miliarde de dolari. Acţiunile Tesla au urcat cu 500% în acest an, datorită creşterii vânzărilor de automobile Model 3. Creşterea puternică a acţiunilor Tesla îl apropie pe Musk de obţinerea unor beneficii în valoare de 1,8 miliarde de dolari, care ar fi a doua premiere din în ultimele două luni. Titlurile Tesla au crescut cu aproximativ 38% de la închiderea tranzacţiilor din 1 iulie, când compania a raportat date referitoare la vânzările trimestriale. Vânzările solide, peste aşteptări, realizate de producătorul de automobile electrice măresc aşteptările că Tesla a obţinut profit în trimestrul al doilea, care ar marca, în premieră pentru companie, patru trimestre profitabile consecutive. Tesla a livrat în trimestrul al doilea 90.650 de vehicule, cu mult peste estimările de 74.130 de vehicule, potrivit datelor Refinitiv. Compania a livrat 80.050 de SUV-uri Model Y şi automobile Model 3.
Acum 2 ore
09:10
Bolnavii asimptomatici sau cei care se află în faza presimptomatică sunt responsabili pentru mai bine de jumătate din numărul de noi infectări cu Covid-19, potrivit unui studiu realizat de o echipă de la Universitatea Yale. Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Science, din Statele Unite, demonstrează că transmiterea coronavirusului este una “silențioasă”, respectiv de la persoane care sunt infectate, dar nu prezintă simptome sau se află în faza presimptomatică. “Traducând datele clinice privind infecțiozitatea și simptomele în impactul epidemiologic la nivel de populație, rezultatele noastre indică faptul că majoritatea transmiterii este atribuită persoanelor care nu prezintă simptome, fie pentru că sunt încă în stadiul presimptomatic, fie pentru că infecția lor este asimptomatică. Concret, dacă 17,9% din infecții sunt asimptomatice, am constatat că stadiul presimptomatic și infecțiile asimptomatice reprezintă 48% și, respectiv, 3,4% din transmisie. Având în vedere o proporție asimptomatică mai mare de 30,8% raportată într-un alt studiu empiric, faza presimptomatică și infecțiile asimptomatice reprezintă 47% și, respectiv, 6,6% din transmisie”, se arată în studiul citat. In our @PNAS study, we demonstrate that the majority of #COVID19 transmission is 'silent': from asymptomatic cases or from cases during the presymptomatic phase. Consequently, symptom-based control, such as temperature checks, is not sufficient. https://t.co/NKTiiPE5vY— Alison Galvani (@Alison_Galvani) July 7, 2020 Oamenii de știință consideră, astfel, că verificarea temperaturii persoanelor nu este suficientă pentru prevenția răspândirii virusului. Mai mult decât atât, autorii studiului cred că nici izolarea rapidă a cazurilor simptomatice nu este soluție pentru a controla răspândirea Covid-19. ″În consecință, chiar și izolarea imediată a tuturor cazurilor simptomatice este insuficientă pentru a obține controlul”, scriu autorii studiului. Experții cred însă că transmiterea coronavirusului poate fi limitată dacă se respectă un cumul de reguli: distanțarea fizică, purtarea măștilor de protecție și creșterea numărului de teste efectuate.
09:00
Statele Unite au recenzat sâmbâtă 66.528 de noi cazuri de Covid-19 în 24 de ore, un nou record pentru această ţară, cea mai afectată din lume de pandemie, potrivit Universităţii Johns Hopkins, notează AFP. Numărul total de cazuri confirmate de la începutul pandemiei se ridică la 3.242.073, potrivit acestei universităţi cu sediul în Baltimore (est). Numărul deceselor se ridică la 134.729, adică cu 760 mai multe faţă de vineri. Numărul zilnic de noi infecţii a depăşit 60.000 pentru a cincea zi consecutiv în SUA, au admis autorităţile sanitare, epidemia fiind necontrolată în multe state, scrie News.ro. La 5 luni de la primul deces provocat de COVID-19 în Statele Unite, preşedintele Donald Trump s-a afişat pentru prima oară cu mască în public. Liderul american a refuzat să o poarte până acum şi, potrivit presei, a cedat în urma rugăminţilor venite de la consilierii săi. SUA rămâne cea mai afectată, cu zeci de mii de cazuri noi în fiecare zi, dar totuși cu un numar al morților la milionul de locuitori destul de redus față de alte țări ale lumii. În Texas, spitalele colaborează cu armata pentru a face faţă numărului uriaş de persoane care vor să se testeze. În unele locuri nu mai sunt paturi în saloane, iar bolnavii au fost mutaţi în corturi şi alte spaţii din spital. Wesley Robinson, South Texas Health: “Săli de conferinţă.. avem pacienţi la terapie intensivă duşi în secţiile de chirurgie şi au nevoie de echipament şi monitorizare atentă. Dar astea sunt lucruri pe care nu le avem în acest moment.” Mai bine de jumătate dintre cei depistaţi pozitiv au vârste între 18 şi 40 de ani. De pilda un texan de numai 30 de ani a murit din cauza virusului, de care s-a molipsit la o petrecere. Dr. Jane Appleby, medic: “Credea că boala asta e o farsă. Se considera tânăr și invincibil. Spre sfârșit, i-a mărturisit asistentei că a făcut o mare greșeală.” Epidemiologul-şef al Statelor Unite, doctorul Anthony Fauci, spune că SUA a atins un punct istoric în lupta cu pandemia. Dr. Anthony Fauci: “Aşa cum vedeţi în această prezentare, ţara mea, Statele Unite sunt în mijlocul unei probleme foarte serioase.” În acest timp, impasibil la potopul de avertismente si apeluri, presedintele Trump își afișează dezacordurile cu epidemiologul Anthony Fauci. Cei doi nu s-au mai întâlnit față în față de peste 5 saptamani. Donald Trump: “Doctorul Fauci este un om cumsecade, dar a și făcut o groază de greșeli.” Dacă doctorul Fauci lanseaza avertismente tot mai sumbre, Trump vede partea plina a paharului. Donald Trump: “99% dintre cei infectați nu pățesc nimic.” Şi cifrele îi dau într-un fel dreptate preşedintelui. Doar puţin peste 15.000 de americani sunt în stare critică , iar numărul deceselor la un milion de locuitori este sub cel al unor ţări ca de pildă Spania, Italia sau Marea Britanie. Florida are 9.000 de noi infectări zilnic, o creştere cu 1200% față de momentul în care a redeschis activităţile, cu 2 luni în urmă. Într-un singur oraş sunt aproape 2000 de cazuri. Dan Gelber, primar Miami Beach: “Avem 1.800 de pacienţi cu COVID în acest moment. E cel mai ridicat bilanţ din mai multe puncte de vedere. Sunt aproape 400 de oameni la terapie intensivă şi aproape am atins propriul record în ceea ce priveşte ventilatoarele.” Dr. Peter Hotez. medic: “Avem de-a face cu o lipsă a înțelegerii ori a conștientizării faptului că ne zbatem într-una dintre cele mai grave crize de sănătate publică din istoria națiunii noastre.” În mare măsură, de vină pentru aceasta extraordinară rată de răspândire sunt deplasările masive cu ocazia Zilei naţionale. Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că apariţia unor focare în locuri cu ventilaţie slabă, cum ar fi sălile de sport şi cluburile de noapte, ar putea fi legată de transmisia aeriană a virusului. Experţii OMS spun că e nevoie de mai multe cercetări cu privire la modul în care circulă agentul patogen în aceste locuri, dar contactul direct rămâne principala cale de transmitere.
08:50
Şeful statului bulgar a cerut, sâmbătă, demisia Guvenului, căruia i-a denunţat "caracterul mafiot", după percheziţii fără precedent la sediul preşedinţiei ordonate de Parchet, instrumentalizate, potrivit lui Rumen Radev, de premier, scrie AFP. Aceste percheziţii, care au avut loc joi, au determinat mii de oameni să iasă în stradă la Sofia, aceştia criticând justiţia că atacă anturajul şeful statului în locul oligarhilor.    Sâmbătă, baraje rutiere au fost formate, blocând circulaţia pe axele majore din capitala Sofia.  "Caracterul mafiot al Guvernului (conservator al lui Boiko Borissov) a determinat bulgarii de toate vârstele şi de toate orientările politice să ceară respectarea legii", a declarat preşedintele Rumen Radev, apropiat socialiştilor, într-un apel în faţa naţiunii, difuzat la televiziune. "Singura soluţie este demisia Guvernului şi a procurorului general", a adăugat şeful statului, foarte critic cu premierul, care este apropiat de unii dintre oligarhi.          "Un consens naţional anti-mafie s-a format. Europa nu are dreptul de a-şi întoarce privirea de la Bulgaria. Uniunea Europeană are nevoie de o Bulgarie democrată", a mai spus Radev.  Doi consilieri ai preşedintelui au fost arestaţi joi la domiciliile lor şi birourile preşedinţiei au fost percheziţionate. Unul este acuzat de "trafic de influenţă" pentru că a fost intermediar între un om de afaceri şi preşedinte, altul pentru că şi-a însuşit informaţii de la serviciile de informaţii.  Aceste percheziţii sunt interpretate de opoziţie drept o declaraţie de război împotriva preşedintelui.                 Manifestaţii spontane contra lui Borrisov au fost organizate vineri seară, la Sofia, în urma cărora au avut loc 18 arestări, patru răniţi între forţele de ordine şi doi în rândul contestatarilor, potrivit Guvernului şi presei. La malul Mării Negre, sute de persoane au invadat, sâmbătă, o plajă privată, rezervată unui responsabil politic care îl susţine pe Borrisov, pentru a denunţa presupusa corupţie şi betonarea litoralului.            Intrată în UE în 2007, Bulgaria este în mod regulat amintită în Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV) pentru ineficienţă în lupta contra corupţiei care plasează ţara de 7,1 milioane de locuitori pe ultimul loc în rândul celor 27 state membre. 
Acum 4 ore
08:10
Arsurile solare dor, uneori chiar foarte rău. Pentru că în fiecare an îţi promiţi că asta este ultima dată când mai faci greşeala de a sta la plajă fără măsură, ne-am decis să te ajutăm cu o listă cu lucruri pe care le poţi face pentru a mai scăpa de suferinţa inevitabilă de după fiecare repriză exagerată de băi de soare. Iată 6 remedii naturale împotriva arsurilor solare! Untul de cocos este ideal în cazul în care te-ai ars la soare. Acesta hidratează în profunzime pielea şi ameliorează senzaţia de durere. Aloe vera – are efect răcoritor şi poate fi şi mai răcoritor dacă lăsaţi crema, loţiunea, gelul etc. sau orice produs mai aveţi voi prin casă pe bază de aloe vera la frigider pentru câteva ore. Baie cu făină de ovăz – produsele ce conţin făină coloidală de ovăz pot fi găsite în farmacii şi magazine naturiste şi acţionează ca tratament calmant suplimentar, fiind recomandat atât în cazul ameliorării arsurilor solare, cât şi în dermatite, acnee, eczeme etc. Vitamina C – în loc să iei aspirină, despre care ai auzit că face bine în caz de dureri, ia câteva suplimente cu vitamina C, sau, şi mai bine, mănâncă multe citrice, cum sunt portocalele, lămâile, grepfrutul, pomelo, mandarinele etc. Compresele reci cu lapte sau ceai de muşeţel şi gălbenele fac minuni pentru pielea arsă. La fel şi băile cu apă călduţă în care se adaugă bicarbonat de sodiu.   Poţi aplica un strat cu iaurt, laşi să acţioneze 15 minute şi clăteşti cu apă rece. Repetă procedura o dată la trei ore.
08:00
Mii de israelieni au protestat, sâmbătă seară, la Tel Aviv față de modul în care guvernul a gestionat criza economică generată de pandemia de Covid-19, conform Haaretz. Organizatorii din industriile ospitalității, turismului, transporturilor, artelor și culturii au refuzat vineri invitația la dialog venită din partea premierului Benjamin Netanyahu. „Guvernul israelian și liderul său sunt responsabili de eșecul în implementarea programelor de ajutor”, au spus organizatorii protestului, care au solicitat guvernului să își modifice pachetele de ajutor financiar. Joi, Netanyahu și ministrul Finanțelor, Yisrael Katz, au anunțat că persoanele care desfășoară activități independente vor primi un stipendiu imediat de 7.500 de șecheli (2.150 dolari). Ei au promis că banii vor fi transferați în conturi până săptămâna viitoare, în urma criticilor potrivit cărora cele două runde anterioare de ajutor pentru coronavirus au fost întârziate și insuficiente. Cu câteva ore înainte de protest, organizatorii au anunțat că diferiți politicieni au solicitat să se alăture manifestațiilor și să susțină discursuri la eveniment, dar li s-a cerut să nu participe, întrucât au avut „suficient timp pentru a lucra pentru noi”. Organizatorii au spus că au dorit ca protestul să nu fie afiliat cu vreo facțiune politică.
07:50
Simona Halep a fost inclusă pe lista Forbes a celor mai influenți oameni sub 30 de ani din Europa. Revista americană a scris că românca a ajuns una dintre cele mai cunoscute personalități din tenis, dar, în același timp, a remarcat și interesul sportivei pentru afaceri imobiliare, amintind de investițiile sale în hoteluri. În topul Forbes, care cuprinde 300 de personalități din 32 de țări, se regăsește și Greta Thunberg, tânăra activistă de 17 ani din Suedia a cărei campanie ecologistă s-a răspândit pe tot globul. Cea mai tânără persoană din clasament are doar 11 ani - este vorba despre Sky Brown, care a luat medalia de bronz la campionatul mondial de skateboard de anul trecut și are 500 de mii de urmăritori pe Instagram. Din cei 300 de tineri „vizionari” selectați de Forbes, 64 la sută sunt fondatori sau cofondatori ai unor companii, cele mai multe în domeniul tehnologiei. În medie, laureații lucrează 62 de ore pe săptămână, adică aproape 9 ore în fiecare zi, de luni până duminică. Londra, Paris, Stockholm și Berlin sunt orașele care au cei mai mulți dintre tinerii din topul Forbes. Iar Elon Musk este cel mai dorit mentor pentru tinerii din top.
07:50
Preşedintele SUA Donald Trump a purtat sâmbătă, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, mască de protecţie în public, relatează News.ro, care citează BBC. Preşedintele american a purtat mască pentru prima dată în timpul unei vizite la Spitalul Militar Walter Reed, unde s-a întâlnit cu militari răniţi şi cu personalul medical. ”Nu am fost niciodată împotriva purtării măştii, dar chiar cred că există un loc şi un moment pentru asta”, a declarat Trump înaintea vizitei. Anterior, el a declarat că nu va purta mască, ironizându-l pe rivalul său democrat Joe Biden, care purta. Sâmbătă, însă, Donald Trump a declarat: “Cred că atunci când eşti într-un spital, în special în această situaţie, unde discuţi cu o muţime de militari şi oameni care în unele cazuri abia au părăsit masa de operaţie, cred că este un lucru grozav să porţi mască”. ”Sunt total în favoarea purtării măştii”, a declarat preşedintele SUA în urmă cu o săptămână, la Fox News. Cu toate acestea, când Centrul American pentru Controlul Bolilor a început în aprilie să recomade oamenilor să poarte mască în public pentru a pentru a opri răspândirea virusului, Trump le-a declarat reporterilor că nu va urma această recomandare, notează BBC. El a spus că nu se vede purtând mască în timp ce întâmpină preşedinţi, prim-miniştri, dictatori, regi, regine. Unele relatări de presă au sugerat că în mod repetat consilierii i-au cerut preşedintelui Trump să poarte mască în public.
07:40
Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu a reușit, după trei încercări eșuate săptămâna trecută, să-și asume răspunderea în Parlament pentru un pachet de legi, cvorumul fiind asigurat de deputatulș Ștefan Gațcan. Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politic Publice, spune că Guvernul și-a luat ce a vrut și acum opoziția nu prea are posibilitate să ceară demisia acestuia. În opinia sa, în consecință, Igor Dodon câștigă. „Are guvernul asigurat și acest guvern o să-i asigure rezultatele alegerilor, doar în presupunerea că nu se mai găsește o persoană undeva, în Partidul Democrat sau în Partidul Socialiștilor, care să se dea cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Dar aceasta ar trebui să fie o persoană foarte îndrăzneață, pentru că, în baza exemplului domnului Gațcan, s-a văzut că există instrumente prin care pot fi opriți deputații, forțați să ia decizia care convin fracțiunii respective”, a declarat Arcadie Barbăroșie într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN. Cât despre coaliția largă, care să includă PSRM, PDM, PAS și Platforma DA, directorul IPP menționează că, desigur, președintele Igor Dodon și-o dorește, însă PAS s-a ciocnit o dată de comportamentul PSRM. PAS nu mai este în stare să mai accepte o altă coaliție cu PSRM. „În rest, Dodon poate să încerce cu Platforma Demnitate și Adevăr, dar Platforma DA este absolut principială și n-o să vrea cu PSRM. Deci, acestea nu sunt altceva decât niște eventuale coaliții care ar putea avea loc „dacă”, dar noi înțelegem că niciun fel de „dacă” nu mai există. El o să repete această formulă a lui pe parcursul verii, dar deja începe campania electorală și nu prea avem timp să mai vedem această coaliție”, susține Arcadie Barbăroșie. Arcadie Barbăroșie mai spune că alegeri anticipate pot fi în 2021, anul acesta nu mai este posibil, așa cum a precizat Curtea Constituțională, dar totul depinde de votul unui deputat, în permanență. Referindu-se în altă ordine de idei la neîncrederea cetățenilor în clasa politică, directorul IPP crede că acest tablou din cercetările sociologice se va menține. Respectiv, nu se va schimba acel număr al persoanelor care nu prea știu cu cine să voteze. „Cred că până la 1 noiembrie, 1 decembrie, 1 ianuarie se va menține încă această porțiune și, eventual, în Partidul Socialiștilor va scădea susținea și, dacă nu face nimic Igor Dodon acum cu persoanele care au să meargă la alegeri, lupta în final se va da între dna Maia Sandu și domnul Renato Usatîi pentru președinție; pentru alegerile parlamentare o să vedem încă”, a mai menționat Arcadie Barbăroșie. Asumarea răspunderii Guvernului a reușit joi, 9 iulie, când, după trei încercări eșuate, Parlamentul a avut cvorum. Majoritatea de 51 de voturi a fost asigurată de deputatul Ștefan Gațcan, care a revenit în fracțiunea socialiștilor, după ce cu o săptămână în urmă anunța că trece la Grupul parlamentar Pro Moldova.
07:40
În acest an, programul de admitere la universități a fost unificat. În toate instituțiile de învățământ superior, toate etapele de admitere vor decurge în aceeași perioadă. S-a luat această decizie în urma unei înțelegeri dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și universități, a precizat pentru IPN Otilia Dandara, prorector pentru activitatea didactică la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Începând din 27 iulie și până pe 4 august, va avea loc depunerea online a dosarului candidatului. La 6 august vor fi anunțate rezultatele intermediare, în funcție de locurile bugetare și cele contra taxă. Conform programului computerizat pe care-l are universitatea, candidații vor fi aranjați în descreșterea mediei de concurs. După aceasta, candidații vor putea lua decizia finală care va fi confirmată prin depunerea documentelor în original, în perioada 8-10 august. Candidatul va fi considerat admis doar după depunerea actelor în original. Pentru a diminua riscurile de infectare cu COVID-19, USM va avea mai multe centre de depunere a actelor, amplasate în cinci blocuri de studii și va elabora un grafic, invitând anumiți candidați în anumite zile și anumite ore. Rezultatele finale vor fi anunțate pe 20 august. După această dată candidatul nu va putea să-și schimbe opțiunea. În acest an, USM nu are programe noi nici de licență, nici de master. Actualmente, la USM există circa 70 de programe la licență, și peste 120 de programe de master acreditate provizoriu, din care anul trecut au fost validate 65. Candidații pot accesa site-ul www.usm.md pentru a vedea care sunt acele programe. Prorectorul Otilia Dandara a mai spus USM consolidează și anul acesta Programul de motivare pentru studenți. Universitatea, din fonduri proprii, încurajează tinerii cu rezultate foarte bune la olimpiade și oferă burse de excelență de 1500 și 2500 de lei lunar. De asemenea, există Programul Pedagogul Viitorului, ceea ce înseamnă că cei care vor opta pentru programe din domeniul științelor educației vor avea parte garantat de instruire fără achitarea taxei în cazul în care nu iau un loc bugetar, precum și cazare gratuită în cămin. Mai sunt și bursele nominale care se acordă în situația în care candidații buni, cu foarte bune rezultate școlare, nu reușesc să ia un loc bugetar. În fiecare an universitatea face și scutiri de taxe pentru candidații din familiile social-vulnerabile. La această etapă, menționează prorectorul, nu se cunosc câte locuri la buget și câte cu taxă vor fi disponibile la USM pentru că acest lucru se decide ca rezultat al unei hotărâri a Guvernului. De obicei, acestea se prezintă instituțiilor la începutul perioadei de admitere. Otilia Dandara nu consideră că pandemia va influența foarte mult numărul de studenți care vor depune actele, pentru că 80% din aceștia sunt proaspeții absolvenți care, la sigur, se descurcă cu tehnologiile și depunerea dosarului în mod electronic nu ar trebui să fie un impediment pentru studenți.  „Probabil va fi cam același număr de candidați ca și în anii precedenți”, a adăugat Otilia Dandara.
07:30
Și-ar fi angajat soțul în calitate de șofer în cadrul direcției pe care o conduce. Este vorba despre șefa Direcției Finanțe și Economie a Consiliului Raional Fălești, Janna Cojocari. Funcționara este bănuită de conflict de interese și riscă să fie demisă. Aceasta a refuzat să vorbească cu jurnaliștii portalului de știri NordNews. „Nu, eu nu dau nici un comentariu. Am dreptul să refuz orice comentariu? – Aveți dreptul. – Mulțumesc, la revedere”. Reprezentanții Consiliului Raional Fălești au declarat că, o comisie specială urmează să decidă dacă Jana Cojocari va fi nevoită sau nu să-și părăsească locul de muncă. „Da, într-adevăr, doamna Cojocari activează în cadrul Consiliului Raional, deține șefia Direcției Economie și Finanțe. Domnul Cojocari, soțul ei, activează în calitate de șofer. Aceste momente le-am aflat acum, recent. Dacă este conflict de interese sau nu, urmează să spună organele abilitate, cât și administrația Consiliului Raional”. Totul a ieșit la iveală acum două zile, după ce o scrisoare, care ar fi fost semnată de membrii Partidului Nostru a ajuns pe adresa Consiliului raional Fălești. În scrisoare se stipula că șefa Direcției Finanțe și Economie, împreună cu soțul ei, Ion Cojocari, ar folosi mașina de serviciu în scopuri personale. „Rugăm să fie luate măsuri aspre, ba chiar demisă, pentru că Janna Cojocari, în toți acești ani, aduce prejudicii colosale folosind banii statului. Sunt foto și video colectate și martori, contabilii care erau nevoiți să semneze foile de parcurs, care vor demonstra cum se folosește automobilul în interes personal”, se arată în scrisoare. Primarul orașului Fălești și membru al formațiunii Politice Partidului Nostru, Alexandr Severin, susține că scrisoarea nu a fost semnată de membrii PN și că aceasta este o provocare la adresa formațiunii. „Nimeni dintre noi nu a scris și nu a expediat către Consiliul Raional nici o plângere. Este o plângere cu o sumedenie de greșeli gramaticale. În această plângere este o semnătură dubioasă care nicidecum nu aparține unui consilier din fracțiunea Partidului Nostru. Este un fals și o plângere care duce în eroare cetățenii dar și consilierii locali”. Alesul local susține că scrisoarea cu semnătură falsă ar fi un joc murdar pus la cale de oponenții politici. „Oficial trimitem scrisori și interpelări printr-un model de scrisoare oficială a Partidului Nostru, cu adresa juridică, cu timbru și destinația indicată. Oficial, dacă expediem un demers sau o interpelare, aplicăm simbolica partidului, adreja juridică, conținul demersului și cel mai imporant indicăm numele, prenumele dar și semnătura consilierilor care semnează”. Veaceslav Fusu, vicepreședintele raionului Fălești și membru PSRM, a declarat că nu știe prea multe despre scrisoarea buclucașă. „Eu, personal, despre conținutul acestei plângeri am aflat din mass-media, adică din Facebook. Eu personal astfel de plângere n-am scris și nici nu cunosc ca cineva din Partidul Socialiștilor să fi expediat această plângere”. Reprezentanții Partidului Nostru urmează să depună o plângere la Procuratura Generală cu privire la fals în acte.  
Acum 24 ore
18:10
Preşedintele iranian Hassan Rouhani anunţă interzicerea nunţilor şi a priveghiurilor, după creşterea numărului de cazuri de contaminare cu coronavirus, relatează Reuters, conform News.ro.  Imediat după discursul lui Rouhani, poliţia din Teheran a anunţat interzicerea nunţilor şi a priveghiurilor până la noi ordine. Iranul a relaxat gradual măsurile de la mijlocul lunii aprilie, dar recent a crescut numărul cazurilor. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 188 decese, totalul ajungând la 12,635, în timp ce contaminările au fost de 2.397, ajungând la un total de 255,117. “Trebuie să interzicem ceremoniile şi adunările din ţară, indiferent că e vorba de priveghiuri, nunţi sau petreceri. Acum nu e timpul de festivaluri”, a declarat Rouhani. “Cel mai uşor mod ar fi să închidem totul. Dar atunci lumea va ieşi pe străzi de foame şi pentru că nu vor mai fi locuri de muncă”, a mai spus Rouhani.
18:10
O terapie pe bază de anticorpi ar putea fi pusă pe piață până la sfârșitul anului, a anunțat directorul unei firme de biotehnologie care lucrează cu gigantul farmaceutic Eli Lilly, potrivit CNN. „Ne mișcăm cu o viteză incredibilă. E ca și cum ai alerga 100 de metri în două secunde”, a spus Carl Hansen, directorul companiei AbCellera. Compania a pornit acum două săptămâni testele clinice din faza a doua, care vor implica sute de pacienți cu COVID-19. Unii dintre aceștia vor primi tratamentul cu anticorpi în doze diferite, iar alții vor primi un placebo - o pastilă care nu are niciun efect - și apoi medicii vor compara modul în care fiecare grup reacționează la tratament. Hansen a spus că studiul din faza 1, desfășurat pe zeci de pacienți, a arătat că medicamentul este sigur. Pentru a dezvolta acest medicament, AbCellera a ales un anticorp „superstar” de la un pacient care s-a recuperat după COVID-19. În doar 10 mililitri de sânge, pacientul a avut mai mult de 500 de anticorpi. Oamenii de știință l-au ales pe cel care a fost cel mai puternic în combaterea coronavirusului și a fost, de asemenea, ușor de dezvoltat, clonat și fabricat. Hansen a spus că medicamentul ar putea ajuta alte două grupuri, în afară de pacienții infectați: cei care au fost expuși la COVID-19, dar nu au dezvoltat simptome, precum și cei cu risc ridicat de expunere, cum ar fi personalul medical.
18:00
Cel puțin două persoane și-au pierdut viața și alte opt au fost rănite, după ce o clădire rezidențială s-a părbușit în Lagos, hub-ul economic al Nigeriei. Clădirea de trei etaje s-a prăbușit la ora locală 3 AM, conform cgtn.com. Echipele de salvare sosite la fața locului au scos de sub dărâmături trupurile neînsuflețite a doi locatari și au transportat la spital opt persoane rănite, conform lui Ibrahim Farinloye, reprezentant al agenției naționale de management al urgențelor.
18:00
Un tânăr de 33 de ani a decedat în urma unui accident rutier produs în satul Mașcăuți, r-nul Criuleni. Incidentul a avut loc azi în jurul orei 16-00. Potrivit datelor Poliției, tânărul, conducând motocicleta de model „Handa”, a ieșit la depășire, unde din cauza excesului de viteză a derapat de pe traseu și s-a inversat. În consecință, conducătorul, în urma tramelor primite, a decedat pe loc. Alte circumstanțe se stabilesc.
17:50
În Republica Moldova au fost înregistrate 5 decese noi în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat publicat în seara de 11 iulie. Printre victime este și un lucrător medical. Este al 28-lea angajat din domeniul sănătății răpus de noul coronavirus. Deces 636: Tatiana Iurlova, de 57 ani, care activa în calitate de soră-gospodină, în cadrul secției consultative a Spitalului Raional Briceni. Aceasta a fost internată la data de 28 iunie, la Spitalul Clinic Republican. Deces 637: Femeie de 64 ani, din raionul Ocnița. Internată la data de 7 iulie, la Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: urolitiază, pionefroză, insuficiență poliorganică. Deces 638: Femeie de 58 ani, din mun. Bălți. Internată la data de 30 iunie, la Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: bronșită cronică obstructivă, hepatită virală cronică C, boală renală cronică. Deces 639: Femeie de 63 ani, din raionul Hîncești. Internată la data de 18 iunie, la Institutul Oncologic. Comorbidități: mielom multiplu, insuficiență renală cronică, trombocitopenie secundară. Deces 640: Bărbat de 65 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 18 iunie, la Institutul Oncologic. Comorbidități: mielom multiplu, agranulocitoza, boală renală tubulo-interstițială.   De asemenea, pe parcursul zilei de astăzi au fost depistate 284 cazuri noi de îmbolnăviri.
17:50
Rusia a raportat sâmbătă 6.611 noi cazuri de coronavirus, urcând bilanţul infecţiilor la nivel naţional la 720.547, informează Reuters. Centrul de răspuns la criza de coronavirus al ţării a declarat că 188 de persoane au murit de virus în ultimele 24 de ore, ridicând numărul deceselor la 11.205. Rusia a mai declarat că 497.446 de persoane şi-au revenit după infecţia cu coronavirus. Marș cu mii de persoane, fără teama infectării În ciuda numărului mare de cazuri noi de infectare, mii de persoane au mărşăluit sâmbătă în oraşul Habarovsk din Extremul Orient rus, în sprijinul guvernatorului său regional, în detenţie preventivă după ce a fost acuzat de organizarea uciderii mai multor antreprenori în urmă cu 15 ani, relatează Reuters. Serghei Furgal, membru al Partidului Liberal Democrat, a fost un guvernator popular al regiunii Habarovsk, ajuns la putere în 2018 după înfrângerea unui rival din partidul la putere Rusia Unită care îl sprijină pe preşedintele Vladimir Putin. Furgal a fost reţinut joi şi dus la Moscova. El se confruntă cu închisoarea pe viaţă dacă va fi găsit vinovat de acuzaţii ce includ tentativă de omor. El neagă acuzaţiile.
17:40
Alte 284 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numărul total de cazuri,  2 sunt de import (Federația Rusă). Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 208 cazuri. Total teste efectuate în această zi – 1743, dintre care primar – 1149 şi repetat – 594. Din numărul total de cazuri din această zi, 13 sunt lucrători medicali: medici – 6, asistenți medicali – 7. Până la ziua de azi, 12 456 persoane au fost tratate de COVID-19. De asemenea, au fost înregistrate 5 decese. Bilanțul a ajuns la 640 de morți.    
14:10
Deținutul Oleg Pruteanu, supranumit Borman, care se află de aproape trei ani în arest preventiv, a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri. Deținutul a fost transferat în Penitenciarul spital nr.16, scrie portalul anticorupție.md. Oleg Pruteanu a fost supus testării după ce a prezentat simptome, inclusiv febră înaltă, timp de cinci zile, iar unul dintre avocații săi, Ala Raevschi, a fost confirmată pozitiv în urma efectuării testului la o clinică privată. Inițial, medicii din Penitenciarul nr.13 au refuzat testarea lui Pruteanu la Covid-19. Ala Raevschi insistă în continuare că Pruteanu ar fi putut contacta virusul în oficiul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, unde ședințele de judecată s-au desfășurat în timp ce instanța se afla în carantină. „Dețin filmări cum deținuții sunt escortați fără mască și alte mijloace de protecție. Chiar dacă instanța se afla în carantină, judecătorul Budeci a insistat să aibă loc ședința care s-a desfășurat într-o încăpere mică, iar Oleg a fost adus fără mască”, susține avocata. Avocata mai spune că șeful interimar al Penitenciarului nr.13 a făcut presiuni asupra sa: „M-a sunat Tudor Morari și a cerut să-i dau copia testului. Am refuzat, pentru că sunt date cu caracter personal și nu are niciun drept să mi le ceară. M-a învinuit că eu am adus coronavirusul în penitenciar, deși nu mi-am văzut clientul de o săptămână. Apoi m-a acuzat față de mai multe persoane de răspândirea informațiilor false, că el chipurile a căutat în baza de date a celor infectați și nu a găsit numele meu acolo”, a spus aceasta.   Pruteanu este acuzat de organizarea și gestionarea unei filiere de traficare a drogurilor din Spania în Federația Rusă. El pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat pentru a fi absolviți de pedeapsă adevărații traficanți.
14:10
La trei luni după ce a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, Scott Krakower continuă să se simtă complet epuizat în anumite zile, cu o respirație greoaie și, incapabil să vorbească în timp ce gâtul îi este umflat. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, face parte dintr-un val de pacienți „de lungă durată” cu Covid-19, o afecțiune din care pacienții se recuperează în mod normal în două sau trei săptămâni. Dar, pentru Krakower, vindecarea sperată s-a transformat într-o serie de recidive. „Tocmai când încep să îmi spun că lucrurile stau mai bine, după trei sau patru zile bune, am trei sau patru zile în care nu mai pot vorbi sau în timpul căruia îmi apar noduli care se umflă în partea dreaptă a gâtului”, descrie acesta stările trăite într-un interviu pentru AFP. Această situație chinuitoare îl face uneori chiar să se îndoiască de realitatea bolii sale ... până când părinții sau soția lui îi aduc aminte de ea, observând că începe să răsufle greu sub efectul unui simplu mers lejer. “Chiar există”, avertizează tânărul de 40 de ani, referindu-se la grupurile de discuții online ale pacienților cu Covid-19 de lungă durată care suferă de aceleași simptome. “Nu este produsul imaginației oamenilor. Este ceea ce oamenii experimentează zi de zi și descriu online.” Scott Krakower, psihiatru pentru copii, crede că a fost infectat cu noul coronavirus la locul său de muncă, departamentul de psihiatrie pe care îl conduce la Spitalul Zucker Hillside din Long Island, în zona metropolitană din New York, care a fost atunci epicentrul epidemiei americane. Primele semne Primul semn pentru el a fost pierderea gustului și a mirosului. „Totul avea gust de cauciuc”, își amintește el. Apoi, o tuse îngrijorătoare l-a împiedicat să muncească, chiar și de la distanță, până să-l transforme într-un om fără voință. La trei săptămâni și jumătate de la primele simptome, pe lângă febră și frisoane, a început să tușească atât de violent, încât expectora sânge. Nu mai era în stare să înghită, timbrul vocii era foarte slab. Gravitatea laringitei sale l-a dus în camera de urgență, unde un medic i-a prescris dexametazona, un puternic steroid, a cărei eficiență a fost recent demonstrată într-un studiu clinic britanic de anvergură.
13:40
SUA s-au declarat ″dezamăgite″⁣ vineri de schimbarea statutului de muzeu al fostei catedrale Sfânta Sofia din Istanbul în cel de moschee. Astfel, americanii au cerut autorităţilor turce să garanteze accesul egal pentru toţi vizitatorii, relatează AFP, potrivit Agerpres. “Suntem dezamăgiţi de decizia guvernului turc de a schimba statutul Sfintei Sofia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus. ”Luăm notă de angajamentul guvernului turc de a garanta accesul la Sfânta Sofia pentru toţi vizitatorii şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem planurile sale de gestionare, astfel încât aceasta să rămână accesibilă tuturor fără nici o piedică’”, a adăugat ea. La rândul său, ″Grecia condamnă cu cea mai mare fermitate″ decizia instanţei turce care deschide calea transformării fostei catedrale Sfânta Sophia din Istanbul în moschee, a declarat vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Această alegere ″nu afectează doar relaţiile dintre Grecia şi Turcia. Dar şi relaţiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, UNESCO şi comunitatea mondială în ansamblu’’, a adăugat el, potrivit unui comunicat de presă. Ministrul grec al Culturii, dna Lina Mendoni, a calificat această decizie drept ‘‘provocare pentru lumea civilizată’’. “Naţionalismul de care face dovadă preşedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan duce ţara sa cu şase secole înapoi”, a apreciat ea.   Consiliul de Stat turc a aderat vineri la cererea mai multor asociaţii, anulând o decizie guvernamentală din 1934, care conferă fostei catedrale Sfânta Sofia statutul de muzeu şi care se află în patrimoniul mondial. Prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia va fi pe 24 iulie   Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri că primele rugăciuni colective musulmane vor avea loc pe 24 iulie la Sfânta Sofia ca moschee, adăugând că edificiul va rămâne deschis vizitatorilor de toate confesiunile, relatează AFP. “Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide cultului (musulman)”, a spus Erdogan într-un discurs, adăugând că fosta bazilică, un important obiectiv turistic din Istanbul, ’’va rămâne deschisă tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi non-musulmanilor″. UNESCO a anunţat vineri că ″regretă profund″⁣ decizia autorităţilor turce, ″⁣luată fără un dialog prealabil″⁣, de a ″modifica statutul’′ fostei catedrale Sfânta Sofia, aflată în patrimoniul mondial al organizaţiei ONU.     Reacţii la decizia controversată a Turciei   Biserica Ortodoxă Rusă şi guvernul Greciei au reacţionat la decizia Ankarei, adoptată vineri, de a deschide calea pentru transformarea bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, după ce un tribunal a stabilit că statutul de muzeu a fost atribuit ilegal edificiului de către fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, transmit Reuters şi AFP. Erdogan a postat un decret în acest sens pe contul său de Twitter la doar o oră după ce cea mai înaltă instanţă administrativă turcă a anulat decretul guvernamental din 1934 care a transformat clădirea în muzeu. Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat vineri regretul că ”îngrijorarea” a “milioane de creştini” nu a fost înţeleasă de Turcia, care a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. “Constatăm că îngrijorarea a milioane de creştini nu a fost înţeleasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii ruse, Vladimir Legoida, citat de Interfax. “Pacea şi concilierea între religii sunt probleme extrem de fragile şi complexe şi care nu pot suporta decizii nechibzuite şi pur politice”, a adăugat el. Autorităţile ruse şi Patriarhia Moscovei îşi exprimaseră deja luni profundele nelinişti cu privire la intenţiile turce faţă de bazilica Sfânta Sofia. Patriarhul rus Kirill a denunţat astfel “orice tentativă de a umili sau de a impieta moştenirea spirituală milenară a Bisericii de la Constantinopol”, a cărei principală moştenitoare, împreună cu Grecia, se consideră Moscova. “O ameninţare la adresa Sfintei Sofia este o ameninţare faţă de întreaga civilizaţie creştină”, a adăugat el, invitând Ankara la “prudenţă”. Kremlinul a afirmat, la rândul său, că Sfânta Sofia are o “valoare sacră” pentru ruşi, apreciind totodată că problema transformării sau nu a lăcaşului ţine de “afaceri interne ale Turciei”. Guvernul grec a calificat vineri drept “provocare faţă de lumea civilizată” decizia justiţiei turce, care deschide calea transformării în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul, potrivit AFP. “Decizia de astăzi, care a rezultat ca urmare a voinţei politice a preşedintelui Erdogan, este o provocare deschisă la adresa lumii civilizate, care recunoaşte valoarea unică şi natura ecumenică a monumentului”, a declarat vineri ministrul culturii elen, Lina Mendoni, într-un comunicat, citat de Reuters. “Naţionalismul pe care îl dovedeşte preşedintele Erdogan trimite ţara sa cu şase secole în urmă”, subliniază în acelaşi document Lina Mendoni, potrivit AFP. Consiliul de stat turc a acceptat vineri cererea mai multor asociaţii de a anula o decizie guvernamentală datând din 1934 care conferea bazilicii Sfânta Sofia statutul de muzeu. Dar, potrivit ministrului grec al culturii, această decizie “confirmă că nu există absolut nicio independenţă a justiţiei” în Turcia. Sfânta Sofia a fost construită în secolul VI de bizantini   Operă arhitectonică majoră, construită în secolul VI de bizantini, care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un lăcaş inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una din principalele atracţii turistice din Istanbul. “Sfânta Sofia este un monument aparţinând întregii umanităţi, independent de orice credinţă religioasă”, a amintit ministrul grec al culturii. Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a avertizat luna trecută că transformarea bazilicii Sfânta Sofia în moschee ar putea ″întoarce milioane de creştini din lume împotriva islamului”, notează AFP.
13:40
Premierul italian Giuseppe Conte a declarat vineri că este posibil ca starea de urgenţă instituită din cauza pandemiei de COVID-19 şi care expiră la 31 iulie să fie prelungită şi după această dată, potrivit AFP şi DPA. “Rezonabil vorbind, există condiţii pentru a prelungi starea de urgenţă din cauza coronavirusului după data de 31 iulie”, a declarat Conte în faţa presei la Veneţia (nord-est). “Starea de urgenţă este utilizată pentru a ţine sub control virusul. Încă nu ne-am decis, dar, rezonabil vorbind, ne îndreptăm în această direcţie″, a adăugat el. “Este o decizie colectivă pe care o vom lua în Consiliul de miniştri, iar o eventuală prelungire înseamnă că vom putea continua să luăm măsurile necesare, chiar şi de mică amploare”, a precizat şeful guvernului italian, citat de Agerpres. Prima ţară afectată în Europa, Italia a plătit un greu tribut epidemiei, cu aproape 35.000 de morţi şi peste 242.000 cazuri de contaminare. Epidemia pare în prezent sub control în Italia, cu 12 decese în ultimele 25 de ore, faţă de 15 - miercuri şi 30 - marţi, chiar dacă numărul de noi cazuri a crescut pentru a doua zi consecutiv (229). Starea de urgenţă în Italia este utilizată în principal pentru a facilita şi accelera luarea deciziilor şi măsurilor destinate să combată efectelor seismelor, inundaţiilor şi altor catastrofe, în cazul dat ale epidemiei de COVID-19. Italia a instituit starea de urgenţă pentru şase luni la sfârşitul lunii ianuarie, ceea ce a permis guvernului să reducă rapid formalităţile administrative în caz de necesitate, după ce doi turişti chinezi au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus în primele cazuri detectate în această ţară.
13:10
Prim-ministrul Ion Chicu susține că decizia despre extinderea stării de urgență în sănătate publică pînă la 31 iulie 2020 este dictată de evoluția pandemiei COVID-19 pe plan global, regional și intern. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, șeful executivului a menționat că populația trebuie să se adapteze la realitate, iar astfel consecințele pandemiei vor fi mai puțin nefaste. „Nu are cum să ne placă decizia respectivă. Dar cu cât mai repede conștientizăm realitățile cu care se confruntă lumea întreagă în această perioadă, cu cât mai repede ne adaptăm modul de viață și comportamentul, cu atât mai puține consecințe nefaste va avea această pandemie asupra oamenilor”, a menționat Chicu. Amintim că, pe 10 iulie, starea de urgență în sănătate publică a fost extinsă până la data de 31 iulie. Astfel, din 16 iulie își reiau activitatea doar sălile de sport, bazinele, sălile de fitness, se elimină restricția ce ține de dușuri și vestiare. Tot din această zi, se reia etapizat activitatea centrelor de reabilitare, balneo-sanitare, activității Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare, Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii și  reabilitarea medicală în ambulatoriu, în strictă conformitate cu instituțiunile Ministerului Sănătății. Rămân în vigoare însă restricțiile de intrare în țară a străinilor, cu unele excepții. Se păstrează obligativitatea de autoizolare la revenirea în țară, se mențin restricțiile legate de activitatea cluburilor de noapte și discoteci. Se interzice activitatea parcurilor de distracții, zonelor de agrement. Pana la 1 august, este interzisă desfășurarea ceremoniilor (nunți, cumătrii, zi de naștere etc.), dar și activitatea taberelor de odihnă. Grădinițele, la fel, rămân închise până la sfârșitul lunii iulie.
13:00
Primarul satului Dubna, raionul Soroca, democratul Valerian Pruteanu, diagnosticat cu COVID-19, s-a stins din viață. Edilul era internat încă din luna mai. Vineri, 10 iulie, din cauza complicațiilor infecției, bărbatul a decedat, transmite IPN. Colegii din Congresul Autorităților Locale din Moldova spun că Valerian Pruteanu s-a aflat o perioadă îndelungată în secția reanimare, infecția afectându-i întreg organismul. În urma complicațiilor survenite din cauza coronavirusului, a fost supus unei intervenții chirurgicale, iar la 10 iulie s-a stins din viață. Pe 7 iulie, Valeriu Pruteanu a împlinit 68 de ani. A activat mai bine de 16 ani în calitate de primar. De la alegerile din toamna anului trecut, a reușit să ilumineze jumătate din străzile localității şi a lansat lucrările la construcția apeductului. „A fost unul dintre intelectualii de la țară cu o înțelepciune rar întâlnită astăzi. Era optimist, dar și cu simțul dreptății, era gata oricând să ofere un sfat sau să-și încurajeze prietenii. În urma sa a rămas îndurerată soția, cei trei copii, patru nepoți și toți cei care l-au cunoscut”, se arată într-un necrolog transmis de CALM. De la declanșarea pandemiei de COVID-19, în Republica Moldova au fost confirmate aproape 19 mii cazuri de infecție. 635 de oameni au murit. 373 de pacienți sunt în stare gravă.
13:00
Pe parcursul nopții de 11 iulie nu au fost înregistrate decese în rândul pacienților infectați cu COVID-19. Cu toate acestea, 373 de persoane sunt în stare gravă, anunță Ministerul Sănătății în dimineața de 11 iulie. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 18 924 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1301 în Transnistria. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 72 persoane cu suspecție la COVID-19. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 373 stare gravă (dintre care 24 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1012– stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. Până la ziua de azi, au fost confirmate 2600 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-673, asistenţi medicali-1192, infirmieri-508, personal auxiliar-227 persoane. Alte 268 persoane au fost tratate și externate. Numărul total de persoane vindecate a ajuns la 12456, iar 635 au decedat din cauza COVID-19.
13:00
Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de dolari pentru ca polițistul să nu-l sancționeze pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. La rândul său, polițistul de frontieră a sesizat DGT Sud a CNA despre tentativa de corupere, denunțând propunerea unei mite de 100 dolari. Totul s-a întâmplat în biroul de serviciu din cadrul sediului Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră, iar transmiterea banilor a fost documentată. În acțiunile lor, ofițerii CNA au fost asistați de Serviciul protecție internă și anticorupție a MAI. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere activă, iar dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă până la 5 ani de detenție sau amendă penală de la 50 000 la 150 000 de lei. Bănuitul este cercetat în stare de libertate.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.