Media-Azi

Acum 24 ore
18:00
Săptămână trecută în mass-media din Republica Moldova au fost difuzate mai multe știri despre cazurile de suicid, inclusiv în rândul copiilor. Psihologa Liuba Ceban, fondatoarea Centrului de Resurse pentru Prevenirea Suicidului, este de părerea că presa trebuie să reflecte cu cea mai mare atenție acest subiect și să nu devieze de la normele deontologice. Cum anume? Iată câteva sfaturi concrete pe care le-a oferit invitata rubricii How to.
15:00
Descriere generală: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este o organizaţie nonguvernamentală (ONG), necomercială, apolitică, constituită în formă organizatorico-juridică de „instituţie privată”, care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova.
Ieri
17:30
Procuratura Anticorupție (PA) a refuzat începerea urmăririi penale din lipsa faptului infracțiunii în cazul filării jurnalistei RISE Moldova Liuba Șevciuc de către un „provocator de meserie”.  Informația a fost confirmată, la începutul lunii mai, curent, pentru RISE Moldova, de către procurorul-șef interimar al PA, Adriana Bețișor.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:45
În debutul ședinței din 17 mai, președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, a condamnat afirmațiile copreședintelui blocului politic ACUM Andrei Năstase, care a numit recent, în cadrul unei conferințe de presă, postul de televiziune Publika TV, drept ”Publika WC”.  Astfel, CA s-a autosesizat la Scrisoarea deschisă a redacției, în care aceasta își exprima indignarea față de acest limbaj, declarându-l pe Andrei Năstase „inamicul nr.1” al postului până când acesta îşi va prezenta public scuzele.
10:00
Întrebare: Toți angajații redacției noastre au încheiat două tipuri de contracte - individual de munca (CIM) și cu drept de autor. În baza CIM primim salariul prestabilit, iar pe contract de autor - suntem remunerați în funcție de volumul livrat de conținut (articole, fotografii). Recent, am auzit că, dacă ai contract cu drept de autor, este necesar să deții patentă. Puteți să ne oferiți mai multă informație la acest subiect?  
16 mai 2019
17:45
Consiliul de Presă a publicat versiunea finală a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care include un șir de norme noi, privind comportamentul presei în diferite situații. Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, îndeamnă reprezentanții mass-media să ia cunoștință de documentul revăzut și să-l respecte.
11:45
Experți din Republica Moldova, Georgia și Armenia au discutat, în cadrul ediției a doua a Media Policy Forum, despre comportamentul mass-mediei din țările lor în campaniile electorale și necesitatea de a asigura cetățenii cu informații veridice și cât mai complete despre candidații electorali. Totodată, experții au constatat că dezinformarea, discursul de ură și invazia de știri false în mass-media sunt fenomene curente în cele trei țări, care iau amploare în campaniile electorale.
15 mai 2019
17:15
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), o organizaţie nonguvernamentală (ONG), necomercială, apolitică, constituită în formă organizatorico-juridică de „instituţie privată”, care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, solicită oferte de redesign și înlocuirea a site-urilor web ale organizației: www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.moldova-azi.md.
10:45
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Internews au desemnat câștigătorii concursului de selectare a autorilor de pachete multimedia transfrontaliere ”Vecinii”, care vor fi realizate în cadrul proiectului “Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Europa și Eurasia”.
10:45
Ion Bunduchi, expert media  Ca și îndemn Să privim în urmă, ca să mergem înainte! Îndemnul e pentru noi și pentru Consiliul de Supraveghere (CS), până mai ieri, Consiliul de Observatori (CO) al furnizorului public național de servicii media Teleradio-Moldova (TRM), până mai ieri, radiodifuzor public național. Ca și precizare
14 mai 2019
18:00
Lupta cu dezinformările din mass-media sau de pe rețelele de socializare și rolul mass-media în asigurarea cu informații de calitate, inclusiv în campaniile electorale, când cetățenii trebuie să facă alegeri corecte, au constituit subiecte de discuție în cadrul celui de-al doilea Forum Media Policy, la care au participat jurnaliști, experți media, analiști politici, reprezentanți ai societății civile.
14:45
Procuratura Municipiului Chișinău investighează, într-o cauză penală, faptul divulgării datelor urmăririi penale, după apariția pe site-urile unor instituții mass-media a materialelor din dosarul penal pornit în cazul dublului viol și tentativei de omor a unei minore în centrul capitalei. Despre aceasta a comunicat procurorul pentru relații cu presa în cadrul Procuraturii Generale, Maria Vieru.
10:30
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează cea de-a V-a ediție a hackathonului de media Puterea a cincea, de această dată cu tema Multimedia. Evenimentul se va desfășura în perioada 28-30 iunie 2019 la Chișinău.   În cadrul actualei ediții a hackathonului provocăm participanţii să creeze aplicaţii şi instrumente web multimedia inovatoare, care pot fi utilizate în proiectarea materialelor jurnalistice.  
13 mai 2019
17:15
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea verbală a jurnaliștilor de la NordNews.md de către primarul satului Drepcăuți, raionul Briceni, Ghenadie Ioxa. 
10 mai 2019
19:30
Consiliul de Presă (CP) va publica, săptămâna viitoare, varianta finală a noului Cod deontologic al jurnalistului din Republica Moldova la care vor putea să subscrie profesioniștii din domeniu. Despre aceasta a anunțat directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, în cadrul mesei rotunde din 10 mai, la care participanții au reexaminat completările la noua ediție a codului.  
18:15
Compania General Media Group (GMG), care aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc, a anunțat că a „absorbit” sau reorganizat prin fuziune compania Radio Media Group, care a deținut licențe de emisie pentru posturile de radio Publika FM și Muz FM. Radio Media Group, la fel, este proprietatea lui Plahotniuc. Astfel, cele două posturi de radio se vor regăsi sub umbrela unei singure companii GMG, care deține licențe de emisie pentru posturile de televiziune Prime TV și Publika TV.
10:30
Întrebare:  Investighez un caz de corupție în care este vizat un funcționar public de nivel local și, în ultimul timp, am primit câteva apeluri în care persoane anonime m-au „rugat” insistent să mă dezic de material „pentru binele meu și al familiei mele”. Calific aceste apeluri drept presiuni și amenințări și aș vrea să știu în ce instanțe mă pot adresa pentru a mă proteja ca jurnalist?
7 mai 2019
17:30
În 2017, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat manualul și curricula cursului de Educație pentru media, a instruit primii învățători care au primit manuale gratuite pentru ei și elevi și au început să predea disciplina în clasele a III-a și a IV-a. Începând cu 1 septembrie 2018, cursul este predat și la clasele a VII - a și a VIII-a, treapta gimnazială. 
16:15
Cum alegem subiectele pentru materialele jurnalistice și cu ce cameră e mai bine să le filmăm ne spune Cristian Delcea, unul dintre fondatorii platformei media Recorder.ro, care a ținut un training, recent, pentru jurnaliștii din Republica Moldova, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. L-am invitat la rubrica How to să ne dezvăluie unele secrete ale meseriei, iar acum continuăm să vă prezentăm recomandările sale  cu referire la documentarea înainte de a ieși pe teren și munca de editare.  
12:30
Vlada Ciobanu, bloggeră   Spațiul virtual - politizare, troli și site-uri fake  
3 mai 2019
17:45
Lansarea Memoriului privind libertatea presei și instalarea panoului „Inamicii presei” în fața Parlamentului, unde a avut loc un flashmob organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și organizațiile de media partenere, au constituit principalele momente prin care jurnaliștii au marcat Zilele Libertății Presei în Moldova.
14:45
Pe parcursul lunii mai marcăm Zilele Libertății Presei. Cu această ocazie, constatăm, pentru a câta oară, că Republica Moldova are în continuare mari restanțe la capitolul libertății presei. În ultimii șase ani, țara noastră a pierdut 36 de poziții în clasamentul organizației Reporteri fără frontiere, fiind pe locul 91 în 2019. Totodată, în rapoartele Freedom House Republica Moldova a obținut statutul de țară cu o presă parțial-liberă încă acum nouă ani, „pecete” pe care o purtăm și în prezent.
09:15
Întrebare: Sunt studentă la anul III la Jurnalism și angajată part-time într-o redacție. Se apropie examenele de licență și aș vrea să știu dacă legislația muncii îmi oferă unele facilități, cum ar fi păstrarea locului de muncă în perioada sesiunii.
2 mai 2019
14:30
Modificarea Codului electoral în așa fel, încât să prevadă standarde clare cu privire la costul publicității, respectarea dreptului radiodifuzorilor de a nu reflecta campania electorală și modificarea perioadei de monitorizare a mass-media, pentru a putea aplica sancțiuni în timp util – sunt doar câteva recomandări pe care membra Consiliului Audiovizualului, Olga Guțuțui, le face în Nota analitică „
11:15
Tradițional, luna mai debutează cu Zilele Libertății Presei, un eveniment organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și organizațiile de media partenere. Pe parcursul lunii, CJI va veni cu o suită întreagă de activități la care vă invităm să participați.
10:30
La 3 mai, Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu alte organizații de media din Republica Moldova, lansează Zilele Libertății Presei în Moldova. La ora 10.00, jurnaliștii și societatea civilă sunt invitați la tradiționala conferință de presă, în cadrul căreia va fi lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2018 - 3 mai 2019.
10:30
Departamentul Politici şi Legislaţie Media al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) oferă gratuit consultații juridice pentru jurnaliști și organizațiile mass-media din Republica Moldova. Astfel, CJI își propune să contribuie la identificarea și soluționarea problemelor juridice ale organizațiilor mass-media. Solicitanţii pot beneficia de asistenţă juridică calificată, copii ale actelor legislative în vigoare, informaţii despre alte surse de asistenţă necesară etc.
26 aprilie 2019
14:30
Subiectul căutării actelor judecătorești după numele părților din dosar a revenit în atenția publică după ce Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) a actualizat interfețele paginilor web ale șase instanțe de judecată. Mai multe instituții de presă au relatat despre faptul că odată cu noile modificări nu mai este posibilă căutarea hotărârilor judecătorești după numele părților din dosar. Elena Corolevschi, directoarea adjunctă a AAIJ, a explicat că motorul de căutare nu a fost eliminat, ci doar redenumit în „Conținut”.
12:15
Ești jurnalist și faci reportaje pe teme sociale? Atunci, cu certitudine, ai scris și despre violența în familie. Cât de ușor ți-a fost să abordezi acest subiect? Dar să alegi un titlu? Știai ce și cum să întrebi? La ce autorități să apelezi? Cum să eviți etichetările și stereotipurile? Cu siguranță, nu a fost simplu.  
10:00
Întrebare: Sunt angajat în cadrul unei redacții și am obținut o bursă de stagiu în SUA pentru o perioadă de un an. Aș vrea să știu, dacă legea îmi permite să-mi păstrez locul de muncă în Moldova în această perioadă. Răspuns: Da, legea prevede o asemenea posibilitate. Pentru aceasta va recomand să încheiați cu angajatorul dumneavoastră un acord în formă scrisă privind suspendarea contractului individual de muncă pe durata stagiului în străinătate.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.