Media-Azi

Acum 12 ore
17:45
Judecătoria Orhei (sediul Rezina) a încetat, printr-o hotărâre din 20 martie, procedura contravențională pornită de procuratura din Rezina în iulie 2018, în privința jurnalistului Sofroni, fondator al săptămânalului independent „Cuvântul” din or. Rezina și director al postului Impuls TV din or. Șoldănești. Judecătoarea Veronica Cupcea a decis astfel din lipsa faptului contravenției.
Acum 24 ore
15:30
Jurnalista Viorica Zaharia a fost realeasă, joi, 21 martie, în funcția de președintă a Consiliului de Presă (CP), în cadrul primei ședințe a CP în noua sa componență.
15:15
În perioada campaniei preelectorale, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a acordat 19 acreditări pentru jurnaliștii străini, iar în trei cazuri cererile de acreditare ale acestora au fost respinse. Despre aceasta, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a fost informat de către Secretara de Stat a MAEIE, Carolina Perebinos, în răspunsul adresat CJI la o cerere de solicitare de informație.
Ieri
16:15
Cum să ne folosim de rețelele sociale pentru a obține o mai mare audiență a materialelor din media tradițională? Expertul Horea Salajan, care în aceste zile susține mai multe întâlniri cu jurnaliștii din Republica Moldova în cadrul Proiectului Media-M, implementat de Internews Moldova cu susținerea USAID, ne-a acordat câteva sfaturi la temă și pentru rubrica How to.
12:45
„Rețelele sociale au devenit o parte importantă a activității instituțiilor de presă, iar pentru a atrage cât mai mulți cititori pe site este necesar să respectăm regulile de bază în promovarea produselor media. Una dintre acestea este ca pe rețelele sociale să promovăm cel mai bun conținut media”, susține expertul media Horea Salajan. Recomandarea a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii pe tema „Producția și marketingul de conținut pentru rețelele sociale”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent marți, 19 martie.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:45
De măsurarea audienței TV în Republica Moldova se va ocupa în următorii 5 ani TV MR MLD (reprezentanta oficială a AGB Nielsen Media Research), adică aceeași companie, care a făcut acest lucru și până în prezent. Așa au decis membrii Comisiei de licitație, reprezentanți ai furnizorilor de servicii media, agenților de publicitate și caselor de vânzare.
12:30
Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Internews, derulează proiectul „Consolidarea Independenței Media în Europa și Eurasia” în cadrul caruia sprijină producția materialelor transfrontaliere, intitulate "Vecinii". Prin intermediul materialelor regionale "Vecinii" publicul va afla cum se descurcă țările vecine cu provocări similare. Suntem în căutarea partenerilor media din Europa de Est, Balcani și Caucaz care să lucreze la materiale pentru aceste pachete. 1. Ce căutăm?
18 martie 2019
18:00
Ultimul raport de monitorizare a comportamentului posturilor TV în campania electorală pentru alegerile parlamentare, realizat de Consiliul Audiovizualului (CA), nu a mai fost însoțit de sancțiuni, ci doar de un set de recomandări către toate posturile tv. Raportul CA se referă la situația din perioada 14-24 februarie, iar printre alte constatări se menționează și faptul că cele 13 posturi de televiziune monitorizate nu au respectat în totalitate legislația electorală.
17:30
Moldova și Lituania se aseamănă sub mai multe aspecte – au cam aceeași suprafață teritorială și evenimente istorice comune. Totuși, situația de pe piața media este diferită. Despre piața media din Lituania discută la Media Azi jurnalistul Nicolai Paholnițchi și invitatul său, Arturas Morozovas, cofondatorul organizației Nanook.
12:00
Un nou caz de îngrădire a accesului la informație de către autorități a fost examinat în instanță. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dat câștig de cauză, prin hotărârea sa din 13 martie 2019, postului Radio Orhei în dosarul împotriva Primăriei Orhei, care a refuzat să ofere informații privind organizarea unui tender, solicitate de acest radiodifuzor.
15 martie 2019
16:45
Conflictul armat din Estul Ucrainei, în care și-au pierdut viața mai mulți jurnaliști, au demonstrat că nu întotdeauna aceștia au avut pregătirea necesară pentru a relata astfel de evenimente. Fotojurnalistul Arturas Morozovas din Lituania, care, a vizitat recent Chișinăul, pentru a prezenta expoziția de fotografii  „Atât timp cât suntem pe roșu”, dedicată refugiaților politici ruși, vine cu câteva recomandări  inspirate din propria sa experiență.
13:00
Întrebare: De curând s-a schimbat conducerea instituției media unde activez și noul șef a început să îmi facă diferite favoruri, după care a trecut la glume cu tentă sexuală. Nu i-am dat niciun motiv, din contra, mereu accentuez că sunt căsătorită și nu mă interesează o relație extraconjugală. De curând m-a invitat la cină în oraș, făcând aluzia că, dacă refuz, aș putea fi concediată. Nu mă simt confortabil și nu știu cum să procedez, la cine să apelez pentru ajutor?
12:30
După reținerea a doi jurnaliști de investigație din Grecia la Aeroportul din Chișinău, de către Poliția de Frontieră, Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Désir, s-a adresat cu un apel către autoritățile moldovene prin care a cerut facilitarea călătoriilor pentru jurnaliștii străini.
12:15
Îngrădirea libertății mass-media, presiunile asupra presei independente și concentrarea proprietății în domeniu – sunt doar câteva dintre problemele pe care Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în anul 2018, le constată în Republica Moldova.   Presa rămâne sub controlul oligarhic
14 martie 2019
17:45
ONG-urile de media condamnă interzicerea repetată de către Partidul Democrat a jurnaliștilor postului TV8 de a participa la evenimentele acestei formațiuni politice și fac apel către conducerea PD să renunțe la practicile selective de admitere a instituțiilor media la acțiunile pe care le organizează. Astfel, potrivit postului TV8, joi, 14 martie, reporterul Sergiu Niculiță nu a fost lăsat să intre în sediul PD. Rugat să comenteze cazul, vicepreședintele PD Andrian Candu s-a eschivat, pe motiv că nu cunoaște subiectul.
17:15
Consiliul Audiovizualului (CA) va monitoriza, în perioada martie-aprilie 2019, corectitudinea lingvistică a 13 posturi de televiziune. O decizie în acest sens a fost luată în ședința din 5 martie, fiind susținută în unanimitate de către cei nouă membri ai Consiliului.
13 martie 2019
18:00
Știrile false au fost prezente și în campania electorală din februarie 2019, dar într-un număr mai redus decât în alte campanii electorale. Ceea ce a nu a suportat însă schimbări a fost favorizarea sau defavorizarea unor actori politici de către anumite mass-media. La fel, sancțiunile aplicate de Consiliul Audiovizualului (CA) au fost nesemnificative și disproporționale în raport cu abaterile  de la legislația audiovizuală din partea radiodifuzorilor.
11:15
12 martie 2019
17:00
Raportul alternativ privind realizarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE, lansat luni, 11 martie, la Chișinău, semnalează anumite involuții în anul 2018, în domenii precum societatea civilă și mass-media.
14:00
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită jurnaliștii la o discuție pe tema: „Producția și marketingul de conținut pentru rețelele sociale - sugestii și recomandări pentru jurnaliști”. Discuția va fi moderată de expertul media Horea Salajan.
12:00
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită instituțiile media din Republica Moldova să participe la un nou concurs de granturi mici, desfăşurat în cadrul proiectului „Înţelegerea audienţei prin asistenţă digitală”, implementat de CJI cu suportul Internews Europe şi finanţat de Suedia. Proiectul își propune să contribuie la îmbunătăţirea calităţii conţinutului media şi a sustenabilităţii financiare a instituţiilor de presă printr-o mai bună înţelegere a necesităţilor publicului.  
11:15
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este o organizație nonguvernamentală (ONG), necomercială, apolitică, constituită în formă organizatorica-juridică de „instituție privată”, care acordă asistență jurnaliștilor și instituțiilor media din Republica Moldova. Poziție: contabil/contabilă
11 martie 2019
16:15
Organizația de jurnaliști Nanook din Lituania va prezenta marți, 12 martie, la American House din Chișinău, expoziția de fotografie „While The Red Is On” („Atât timp cât suntem pe roșu”) – un documentar fotografic dedicat refugiaților ruși, care s-au stabilit în Lituania din cauza represiunilor la care sunt supuși în propria țară. În deschiderea evenimentului, fondatorii Nanook, Artūras Morozovas și Berta Tilmantaitė vor veni cu mai multe informații despre activitatea în cadrul acestui proiect.
16:00
Cât de realist este să crezi că presa scrisă are viitor și că tirajul unui ziar poate crește, în condițiile în care toată lumea stă pe Internet? Ziarul de Gardă (ZdG) a demonstrat că se poate: anul curent, publicația a reușit să-și mărească cercul de cititori cu aproximativ 1000 de abonați. Despre modalitățile de atragere a noilor cititori, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, discută în emisiunea Media Azi jurnalistul Ivan Sveatcenko și redactoarea-șefă a ZdG, Aneta Grosu.
15:45
Internews invită managerii și reprezentanții instituțiilor media, ONG-urilor și organizațiilor pentru apărarea drepturilor și libertăților omului să participe la o instruire în domeniul securității digitale, care se va desfășura la Chișinău în perioada 11-12 aprilie 2019.   Limba de comunicare – rusa.
7 martie 2019
18:00
Unele posturi de televiziune cu acoperire națională nu s-au conformat rigorilor de mediatizare corectă a campaniei electorală și au avut o politică părtinitoare față de anumiți concurenți electorali, iar mecanismul de monitorizare și sancționare aplicat de Consiliul Audiovizualului nu a fost unul eficient pentru că reacția la încălcări a fost una lentă.
10:30
Întrebare: Sunt însărcinată și am încercat să mă angajez la o redacție. După etapa interviului, mi s-a comunicat că am fost acceptată și am  depus cerere de angajare. Redactorul a aflat că sunt însărcinată și tărăgănează deja de o săptămână semnarea cererii de angajare. Aș vrea să știu dacă există niște garanții legale, care m-ar putea proteja în situația dată.
6 martie 2019
18:30
Partidul Socialiștilor (PSRM) ar vrea să creeze un consiliu obștesc, din care să facă parte persoane cu autoritate și care ar supraveghea respectarea normelor de moralitate de către televiziuni. Blocul electoral ACUM intenționează să interzică firmele off-shore, care administrează instituții media și să colaboreze cu țările vecine și Uniunea Europeană pentru a combate propaganda pro-Kremlin. Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile în domeniul mass-media ale formațiunilor care ar putea face parte din viitorul Parlament.
5 martie 2019
13:00
Judecătoria Orhei a anulat, la 26 februarie 2018, ordonanțele privind începerea procedurii contravenționale, inițiate de Procuratura din Rezina în baza plângerii lui Victor Sofroni, fondator al săptămânalului independent „Cuvântul” din or. Rezina și director al postului Impuls TV din or. Șoldănești.
4 martie 2019
17:45
Consiliul Audiovizualului a sancționat opt posturi TV din cele 13 monitorizate pe parcursul recentei campanii electorale, inițial cu avertizare publică, iar ulterior, cu amendă de 5 mii de lei, pentru încălcarea normelor legale privind reflectarea campaniei. Rezultă că, deși au fost odată sancționate de CA, posturile respective au continuat să încalce normele legale.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.