Media-Azi

Acum 12 ore
12:00
Întrebare: Redacția noastră a fost acționată în instanță de către un politician vizat într-o investigație jurnalistică. El ne acuză de faptul că am răspândit informații false și că i-am lezat onoarea și reputația profesională. Acuzațiile expuse în cererea de chemare în judecată poartă un caracter declarativ, general și nu demonstrează sub nicio formă că relatările din articol sunt false.  
Ieri
15:00
Oficiul Consiliului Europei la Chișinău a lansat, pe 12 aprilie, un Ghid pentru furnizorii de servicii media privind Codul serviciilor media audiovizuale, ce conține răspunsuri la probleme cu care se confruntă furnizorii și distribuitorii atunci când nu știu cum să aplice legislația audiovizuală.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:45
Comisia Electorală Centrală a aprobat, în cadrul ședinței din 12 aprilie, Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.
09:15
Aneta Gonța, cercetătoare media   Despre modificările unei legi nou-nouțe
7 mai 2021
12:30
Centrul pentru Jurnalism Independent prezintă șapte motive de ce este important ca presa independentă și liberă să fie susținută de consumatorii de media. Mesajele au fost transmise prin intermediul a șapte manageri de media, în cadrul campaniei online #SustinemPresa. Astfel, CJI și-a dorit să sensibilizeze publicul, în convingerea că doar dependența cetățenilor față de materialele de presă de calitate poate dezvolta jurnalismul din Republica Moldova.  
07:15
Întrebare: Recent am primit o scrisoare din partea Inspectoratului de Poliție Comrat, în care eram informat despre un dosar penal deschis în baza plângerii protagonistului investigației noastre. Potrivit scrisorii, materialul jurnalistic publicat ar dezvălui informații despre viața sa privată. În acest context, am fost invitat să mă prezint a doua zi la poliție, pentru a fi interogat. Când și cum putem fi chemați la interogatoriu în fața organelor de drept?
6 mai 2021
15:45
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă limbajul folosit de către liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în raport cu jurnalista Marina Rață.
5 mai 2021
11:15
„Numirile politizate” la instituțiile media de reglementare au continuat în 2020, în timp ce Teleradio-Moldova a prezentat evenimentele în știri „din perspectivă guvernamentală”, constată Freedom House în raportul Națiuni în tranziție (Nations in Transit), ediția din 2021.
10:15
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos anunță rezultatele concursului Tulip Press Awards, care vine să aprecieze și să celebreze eforturile jurnaliștilor de a explora tematica drepturilor omului.  
4 mai 2021
14:45
Jurnalismul de investigație este cel mai complicat gen de presă. În plus, realizarea anchetelor jurnalistice presupune și cheltuieli mari, pe care nu toate redacțiile și le pot permite. În Republica Moldova există mai multe instituții media care realizează investigații în pofida dificultăților. Anticoruptie.md, CU SENS, RISE Moldova, Ziarul de Gardă, Moldovacurata.md sunt deja cunoscute pentru dezvăluirile pe care le-au publicat de-a lungul timpului.
09:30
Centrul pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova, alături de alte opt organizații neguvernamentale de media, semnalează că, pe parcursul ultimului an, libertatea presei în Republica Moldova s-a aflat într-un declin alarmant, autoritățile din Sănătate au manifestat reticență în comunicarea cu reprezentanții presei, iar jurnaliștii au continuat să se confrunte cu amenințări și intimidări în timp ce informau cetățenii despre evenimentele de interes public.
3 mai 2021
09:30
Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată anual la 3 mai sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), pune în 2021 accentul pe informația drept „un bun public” și aduce în atenție necesitatea de a întreprinde acțiuni care să asigure sustenabilitatea economică a instituțiilor media. 
1 mai 2021
20:45
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) începe luna mai cu tradiționala campanie dedicată Zilelor Libertății Presei. Vă invităm să vă alăturaţi evenimentelor noastre pentru a susţine împreună jurnalismul liber și corect!  
30 aprilie 2021
17:15
Parlamentul European a adoptat, pe 28 aprilie, o nouă lege care impune furnizorilor de servicii online „să elimine sau să dezactiveze accesul la conținutul care este marcat drept terorist” în decurs de o oră de la notificarea autorităților naționale, scrie 
15:30
Odată ce Curtea Constituțională (CC) a declarat, pe 28 aprilie, drept neconstituțională hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență, din 31 martie, și care urma să fie în vigoare până la sfârșitul lunii mai, au devenit nule și deciziile adoptate de Comisia pentru situații excepționale (CSE), printre care și cea privind dublarea termenului de furnizarea răs
11:00
Pe 4 mai, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează Zilele Libertăţii Presei. În 2021, evenimentele desfășurate cu acest prilej vor fi realizate sub sloganul „Informația e un bun public. Susține presa de calitate!”, cu îndemnul-hashtag #SustinemPresa.  
28 aprilie 2021
17:00
Jurnaliştii europeni au fost anul trecut ţinta a 201 incidente grave la adresa libertăţii presei, în creştere cu 40% faţă de 2019, potrivit raportului anual al Platformei Consiliului Europei pentru protecţia jurnalismului şi securitatea jurnaliştilor, publicat miercuri, 28 aprilie, scrie
14:15
Doi jurnaliști spanioli și un activist civic irlandez au fost uciși după o ambuscadă armată asupra unei patrule anti-braconaj lângă o rezervație naturală din estul Burkina Faso, potrivit declarațiilor autorităților din Burkina și cele spaniole, din 27 aprilie, scrie agenția Reuters.
27 aprilie 2021
13:30
După ce Media Azi a scris că jurnaliștii și alte persoane vor putea filma cum sunt tăiați copacii în păduri doar în prezența specialiștilor din silvicultură, Agenția Moldsilva
10:15
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează cea de-a șaptea ediţie a Hackathonului media „Puterea a cincea”, care se va desfăşura în perioada 25-27 iunie 2021 în format online. 
26 aprilie 2021
12:00
Jurnaliștii și nu doar vor putea filma cum sunt tăiați copacii în păduri doar în prezența specialiștilor din silvicultură. Agenția Moldsilva a emis un ordin în acest sens explicând decizia prin faptul că vrea să asigure securitatea celor care apasă butonul REC.
25 aprilie 2021
13:30
Parlamentul a votat în lectură finală, cu 53 de voturi, proiectul de lege privind modificarea Codului penal și a Legii cu privire la libertatea de exprimare, prin care se interzice răspândirea simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, promovarea acestor mesaje și negarea Holocaustului.
23 aprilie 2021
19:00
Parlamentul a votat în lectură finală, cu 53 de voturi, proiectul de lege privind modificarea Codului penal și a Legii cu privire la libertatea de exprimare, prin care se interzice răspândirea simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, promovarea acestor mesaje și negarea Holocaustului.
18:45
Comisia pentru etică și disciplină a Uniunii Avocaților (UA) nu a identificat încălcări în acțiunile apărătoarei Catalina Galușca după examinarea plângerii depuse de publicația SP Bălți și mai multe organizații de media.
14:30
Monitorizarea felului în care se aplică Codul serviciilor media audiovizuale, precum și a capacităților Consiliului Audiovizualului de numără printre obiectivele-cheie ale Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024, făcut public pe 19 aprilie.
11:15
Furnizorii de informație oferă adesea răspunsuri ce întristează jurnaliștii care își documentează subiectele. Cel mai frecvent, funcționarii încearcă să-și justifice refuzurile neîntemeiate printr-o sintagmă invocată mecanic: „Protecția datelor cu caracter personal”. Același motiv se invocă și atunci când autoritățile publică deciziile pe portalul Registrului de stat al actelor locale. O multitudine de documente sunt anonimizate excesiv și nu mai au nicio valoare informativă pentru public.  
22 aprilie 2021
11:30
Grija pentru cetățeni și spații verzi poate genera decizii neașteptate. Este și exemplul Agenției Moldsilva, care a decis să interzică  accesul și filmările în zonele de pădure, unde are loc tăierea arborilor.
21 aprilie 2021
17:45
Jurnaliștii și cetățenii simpli nu ar mai avea dreptul să filmeze tăierea copacilor din păduri fără prezența specialiștilor din silvicultură. Cel puțin asta afirmă Agenția Moldsilva, care a emis un ordin potrivit căruia accesul și filmarea în zonele cu lucrări silvotehnice este permis doar alături de reprezentanții autorității.
14:00
Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat cu 10.000 de lei postul de televiziune Cinema 1 pentru că nu a prezentat documentele care ar confirma dreptul de difuzare a unor seriale puse pe post. CA a fost sesizat la subiect de compania GMG Production. În replică, reprezentanții Cinema 1 au invocat că nu au recepționat deocamdată răspunsurile expediate deținătorilor de drepturi ale producțiilor audiovizuale difuzate. 
20 aprilie 2021
16:00
Datele clasamentului arată „o deteriorare dramatică” a accesului cetățenilor la informații și o creștere a obstacolelor în privința reflectării evenimentelor în știri. „Pandemia de coronavirus a fost utilizată drept motiv pentru a bloca accesul jurnaliștilor la sursele de informații și realizarea reportajelor de pe teren”, se arată în raport. Potrivit RFS, jurnaliștilor le este din ce în ce mai greu să investigheze și să relateze subiecte sensibile, în special în Asia, Orientul Mijlociu și Europ...
10:00
Guvernul întârzie de doi ani să elaboreze programul de măsuri pentru implementarea Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei, identificând până acum doar instituția responsabilă de sectorul mediatic – Ministerul Justiției.
19 aprilie 2021
17:15
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu dublarea, de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), a termenelor de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență.
16:30
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), organizație non-guvernamentală (ONG), necomercială, apolitică, constituită în formă organizatorico-juridică de „instituție privată”, care acordă asistență jurnaliștilor și instituțiilor media din Republica Moldova, solicită oferte de creare/dezvoltare și design a unei pagini web noi pentru proiectul „Școala de Studii Avansate în Jurnalism” (ȘSAJ). La concurs pot participa atât persoane fizice, cât și juridice.  
15:30
Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat, în perioada 16-18 aprilie 2021, o nouă instruire în domeniul Educației pentru media, încurajând 15 profesoare și un profesor ai claselor liceale cu predare în limba rusă să-și îmbunătățească competențele media.
14:15
Reporteri, cameramani și colegi ai acestora de la mai multe instituții media din Chișinău s-au vaccinat săptămâna trecută, în cadrul etapei a doua de imunizare a populației împotriva Covid-19.
11:15
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă să instruiască funcționarii publici despre modul în care ar trebui să aplice legislația cu privire la accesul la informație.
15 aprilie 2021
17:00
Comisia pentru situații excepționale (CSE) a dublat termenul pentru furnizarea răspunsurilor la solicitările de informație în perioada stării de urgență, invocând drept motiv insuficiența angajaților din sectorul public care sunt prezenți fizic în birouri. Astfel, termenul maxim de răspuns pentru o solicitare de informație ar putea să ajungă până la 30 de zile. Decizia a fost adoptată pe 15 aprilie.  
13:30
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea portalurilor todayactual.site și bn-news-romania-365.xyz, identificate drept resurse ce promovează știri false cu privire la pandemia de Covid-19, măsurile de prevenire și protecție. De la începutul lunii aprilie, când a fost anunțată starea de urgență, SIS a solicitat blocarea a patru site-uri care distribuie materiale false.
14 aprilie 2021
17:30
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vă invită să participați la concursul de selectare a companiei de audit care va efectua auditul financiar general al organizației. Auditul urmează să fie desfășurat începând cu data de 4 mai 2021, cu prezentarea Raportului de audit al organizației până la data de 10 iunie 2021.
17:00
Mandatele a doi membri ai Consiliului Audiovizualului (CA) au expirat pe 3 aprilie, iar la sfârșitul lunii va mai înceta încă unul. Astfel, peste două săptămâni, CA va avea șase membri cu împuternici depline și trei - cu mandate expirate. Totuși, până în prezent, comisia parlamentară de profil nu a inițiat concursul pentru găsirea noilor membri, iar explicația ar fi incertitudinea cu privire la soarta Legislativului. 
11:15
Consiliul Audiovizualului (CA) s-a expus pentru păstrarea în lege a prevederii prin care distribuitorii de servicii media sunt obligați să excludă publicitatea și teleshoppingul pe canalele străine retransmise.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.