Independent

Acum o oră
18:20
Președintele Parlamentului Andrian Candu a promulgat deja cele cinci legi pentru care Parlamentul și-a menținut votul, iar președintele Igor Dodon a fost suspendat astăzi, pentru a cincea oară, printr-o decizie a Curții Constituționale. Și de această dată, potrivit Parlamentului, „interimatul pentru semnarea și promulgarea celor cinci legi a fost instituit pentru evitarea blocajului instituțional și a unei stări de neconstituționalitate generate de refuzul deliberat al lui Igor Dodon de a executa obligațiile constituționale”.
Acum 2 ore
17:30
Comisia Electorală Centrală a numărat 3.265.997 de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 10 decembrie curent. Cifra este cu aproape 400 de mii mai mare decât cea oferită de Biroul Național de Statistici pentru populația adultă a țării, care nu include și cetățenii din partea stângă a Nistrului și municipiul Bender.
Acum 4 ore
16:50
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Turcia, despre faptul că autoritățile turce pregătesc tranziția zborurilor de la Aeroportul Istanbul „Atatürk” către „Noul Aeroport Istanbul”. Astfel, MAEIE rесоmаndă cetățenilor Republicii Moldova саrе se аflă, tranzitează sau planifică să сălătоrească în Republica Turcia, să verifice cu atenție sporită aeroportul de plecare/destinație/tranzit și оrаrul zborurilor.
15:20
O grupare infracțională specializată în recrutarea, transportarea și adăpostirea persoanelor, inclusiv minore, în scop de exploatare sexuală a fost destructurată de ofițerii de investigație a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău de comun acord cu Procuratura municipiului Chişinău. În urma mai multor percheziții în apartamentele închiriate de către suspecți, au fost depistate șase victime, două dintre care sunt minore. De asemenea, au fost depistate și ridicate aparate artizanale pentru întrebuințarea drogurilor.
Acum 6 ore
14:40
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță despre ridicarea, la 7 decembrie, a restricțiilor pe ultimele trei focare stabilite în localitățile Paicu și Zîrnești, municipiul Cahul. Astfel, la moment au fost închise toate focarele de Pestă Porcină Africană înregistrate la porcii domestici în republică.
14:20
Mai multe loturi de haine și încălțăminte, cu marcajele unor branduri renumite, au fost reținute de echipele mobile ale Serviciului Vamal. Bunurile, susceptibile a fi contrafăcute, au fost depistate în mașina unui locuitor al raionului Vulcănești.
13:40
Un tânăr de 20 de ani, fără permis de conducere și în stare de ebrietate a fost reținut de oamenii legii după ce a ignorat somația inspectorilor de patrulare de a se opri. Incidentul a avut loc în seara de 9 decembrie, pe strada Burebista din capitală. Șoferul însă a fost stopat și reținut abia în orașul Anenii Noi, de către un alt echipaj al Poliției. Întrebat de ce nu s-a oprit conform somației, acesta le-a spus că „s-a speriat”, iar mașina este a tatălui său.
13:20
Perioada electorală pentru alegerile parlamentare 24 februarie 2019 începe astăzi, 10 decembrie și se va finaliza odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională, transmite IPN.
Acum 8 ore
13:10
Președintele Igor Dodon a reacționat în legătură cu decizia Curții Constituționale de a-l suspenda, din nou, pentru „cinci minute” după ce a refuzat să accepte să semneze un pachet de legi pe care el le consideră „antipopulare” și „adoptate de către majoritatea parlamentară care pleacă”. Acesta spune că nu va ceda în „niciuna din aceste chestiuni” și este sigur că poporul Moldovei îl va susține în acest caz.
12:40
Pe fondul solicitărilor tot mai multe pentru a pune capăt crizei „vestelor galbene”, care s-a aprins în Franța, președintele Emmanuel Macron se va adresa luni poporului francez, deoarece autoritățile fac bilanțul costurilor săptămânilor de proteste antiguvernamentale, anunță AFP, consultat de Mediafax.
12:30
Pe parcursul săptămânii trecute, perioada 3-9 decembrie, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 498,7 milioane lei, fiind perfectate per total 11.804 declarații vamale. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 77.589 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 16.243 și respectiv, 12.298 de traversări.
11:50
Două decenii după gratii pentru bărbatul care, în vara acestui an, și-a ucis vecina la Mereni. Pedeapsa a fost dictată de Curtea de Apel Chișinău, care a admis contestația procurorilor împotriva sentinței primei instanțe, prin care acesta fusese condamnat la doar 15 ani închisoare pentru acțiuni violente cu caracter sexual și omorul intenționat al vecinei. De asemenea, a fost dispusă încasarea de la inculpat a cheltuielilor judiciare în sumă de 22 de mii de lei.
11:50
Președintele Igor Dodon a fost, din nou, „trimis la plimbare” pentru „cinci minute”, printr-o decizie a Curții Constituționale. Decizia a fost luată acum câteva minute în baza unei sesizări a Partidului Democrat din Moldova din cauza refuzului său repetat de a promulga patru legi adoptate de majoritatea parlamentară, inclusiv noul Cod al Serviciilor Audiovizuale.
Acum 12 ore
11:10
Parlamentul European discută luni un raport în favoarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen, marți fiind programat votul, însă decizia finală pe acest subiect revine Consiliului UE. Documentul a fost adoptat în noiembrie de Comisia pentru Libertăți Civile din PE.
10:40
În decursul săptămânii precedente, perioada 3-9 decembrie, 46 de cetățeni străini, dar și 51 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. La șase cetățeni moldoveni nu le-a fost autorizată intrarea în Uniunea Europeană, precum și un conațional a primit refuz de intrare în Federația Rusă. Tot pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 285.891 traversări, dintre care un număr mai mare – 143.856 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 76.426 traversări, fiind semnalat un număr mai mare de autovehicule cu numere de înmatriculare moldovenești – 39.228 traversări.
10:30
Procuratura Anticorupție anunță despre încheierea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a ex- directorului filialei Dondușeni a unei bănci comerciale, pentru încălcarea regulilor de creditare, abuz de serviciu și însușirea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari în procesul de creditare a mai multor persoane din raioanele de nord a țării. Potrivit materialelor anchetei, femeia și-ar fi însușit peste 1,8 milioane de lei.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:10
Un bărbat din capitală, în vârstă de 43 de ani, s-a luat la ceartă cu soția și încerca să urce în stare de ebrietate la volan, care încerca să-l împiedice. Incidentul a avut loc pe strada Zelinski din capitală, iar un trecător a alertat oamenii legii. Bărbatul nu a reacționat nici la solicitările oamenilor legii sosiți la fața locului. Astfel, polițiștii Batalionul de Patrulare și Reacționare Operativă a Direcției de Poliție mun. Chișinău cu suportul angajaților BPDS „Fulger”, i-au pus cătușele și l-au escortat la Inspectoratul de Poliție a sectorului Botanica, pentru stabilirea identității și circumstanțelor.
15:50
Uniunea Creștin-Democrată din Germania (CDU) își alege vineri un nou lider, în locul cancelarului Angela Merkel, în cadrul unui vot în care concurează strâns trei principali candidați pentru postul foarte important, relatează agenția dpa.
15:10
Un ucrainean se întorcea de la o „întâlnire” cu prietenii, iar din neatenție a ajuns în Moldova. S-a întâmplat în după-amiaza zilei de ieri, 6 decembrie, bărbatul fiind originar dintr-o localitate de lângă frontiera moldo-ucraineană.
14:00
Un tânăr de 20 de ani a decedat pe loc, iar alții doi au avut de suferit fiind prinși între fiare, după ce mașina cu care se deplasau a derapat de pe traseu fiind proiectată într-un copac. Accidentul a avut loc în apropierea satului Camenca, a raionului Glodeni, apelul la serviciul 122 fiind înregistrat la ora 03:04.
13:40
Ieșirea masivă la vot la alegerile din 24 februarie 2019 va face posibilă schimbarea actualei guvernări, în caz contrar „folosind justiția” Plahotniuc va fi câștigător. Cel puțin asta consideră președintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, făcând trimitere la exemplul alegerilor locale noi din municipiul Chișinău, din care a ieșit învingător însă așa și nu a devenit primar al capitalei printr-o decizie a instanței, anulată anterior.
13:30
Șeful–adjunct al unei direcții din cadrul Inspectoratului Național de Investigații implicat în dosarul „mitei pentru procurori” a fost condamna de instanța la judecată, fiind recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Acesta a primit o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 90.000 de lei. Sentința este cu drept de apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.
13:20
Accidentele de circulație produc un număr tot mai mare de victime în lume, cu 1,35 milioane de morți pe an, a atras atenția vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), îngrijorată de lipsa de măsuri de securitate în țările sărace, potrivit AFP.
13:00
Unul dintre inculpații în cazul omorului și incendierii unui locuitor al satului Puhăceni, raionul Anenii Noi, de către patru consăteni, a fost condamnat la detenție pe viață. Acesta și-a primit pedeapsa pentru omorul intenționat al victimei, huliganism, păstrarea și prelucrarea drogurilor. Ceilalți trei complici care au ajutat la ascunderea urmelor infracțiunii au primit câte doi ani de închisoare, fiind recunoscuți vinovați de favorizarea la comiterea infracțiunii.
6 decembrie 2018
18:10
Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie va participa în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie doar pe listă de partid și nu va avea candidați în circumscripțiile uninominale.
18:00
Un deținut al Penitenciarului nr.11 din Bălți a fost reținut în după-amiaza zilei de ieri, 5 decembrie, la scurt timp după ce a evadat, în urma aflării sentinței, pronunțate de către Curtea de Apel Bălți. Persoana în vârstă de 20 de ani, condamnată la 5 ani de închisoare pentru provocarea leziunilor corporale deosebit de grave unei persoane, a bruscat angajații grupului de escortă și a reușit să părăsească sediul Curții de Apel.
17:40
Republica Moldova își va amplifica prezența în teatrele de operații și în misiuni internaționale de menținere a păcii, contribuind, astfel, la securitatea europeană și internațională. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Eugen Sturza, în cadrul ceremoniei de detașare a celui de-al zecelea contingent al Armatei Naționale în operațiunea de menținere a păcii KFOR, desfășurată astăzi la Ministerul Apărării.
17:30
Trenul care circulă pe cursa Chișinău – Socola (Iași), va staționa, începând cu data de 9 decembrie, și la Călărași. Actualmente, acesta nu are stație de la Călărași, iar astfel mai mulți locuitori ai raionului s-au adresat ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a solicitat administrației CFM sa găsească soluții în acest sens.
17:30
Living Coral, o nuanță de portocaliu-piersică ușor aurie, care denotă optimism, a fost aleasă de Pantone drept culoarea anului 2019.
16:30
Un tânăr de 19 ani, originar din Teleneşti, a fost reținut de ofițerii de investigații ai Inspectoratului de Poliție Ciocana din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, pentru că ar fi atacat o femeie, deposedând-o în mod deschis de geantă.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.