Cuvantul

Mai mult de 2 zile în urmă
10:15
Parlamentul vrea să majoreze pedepsele pentru parcarea / staţionarea neregulamentară a automobilelor în situația când parcări autorizare aproape nu există. Legea deja a fost adoptată în prima lectură, ceea ce … Articolul CURÂND: Dezbatem o problemă nouă-veche apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:30
Drumurile m-au dus în satul de baștină al fabulistului Alexandru Donici să-i vizităm Casa memorială  împreună cu medicul Constantin Munteanu din Orhei. Ne-a mânat încolo simpla curiozitate, dar și dorința … Articolul CURÂND: Cuibul Doniceştilor, despre care cunoaștem puţin apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:15
 Articolul VIDEO/ Lansare de cărți la Chișinău apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
08:45
Domnului Andrian CANDU, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Președintele Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a R. Moldova, Domnului Pavel FILIP, Primul ministru al Republicii Moldova, Domnului Vladimir HOTINEANU, Co-președintele … Articolul Un nou pericol pentru presa scrisă apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
19 iunie 2018
09:15
În cazul lipsei locurilor libere în cimitir, administrația, împreună că autoritățile publice locale, vor avea dreptul să selecteze morminte părăsite sau neîngrijite, cu o vechime mai mare de 30 de ani de la înhumare, pentru a fi redistribuite altor solicitanți. Reutilizarea aceluiași loc de înhumare nu va fi permisă în cazul cavourilor și mormintelor care reprezintă valoare culturală și istorică importantă. Aceasta se va întâmpla în cazul când Parlamentul va vota proiectul de lege cu... Articolul Ce se va întâmpla în scurt timp cu mormintele abandonate? Vom putea să rezervăm locuri în cimitir apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
08:30
Intenţionezi să-ţi faci studiile la o instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova? Vezi dacă te numeri printre candidaţii care vor beneficia de finanţare de la buget. Potrivit cu Regulamentul privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2018 – 2019, 15% din numărul total de locuri vor fi destinate în mod gratuit pentru următoarele categorii de  abiturienţi: orfani și acei rămași fără ocrotire părintească; persoanele cu grad de... Articolul Admiterea 2018: candidații care vor beneficia de finanțare bugetară apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
18 iunie 2018
14:15
Șeful Inspectoratului de Poliție din Rezina, Igor Botea, a fost repus în funcție după ce, acum mai bine de o lună, a fost suspendat în legătură cu sechestrarea tirajului regionalului „Cuvântul”.  „Ancheta a fost încheiată. Am fost repus în funcție. Pentru mai multe detalii în privința anchetei vă rog să apelați la Direcția Inspectare Efectiv. Cred că așa o să fie corect”, a declarat Botea pentru DESCHIDE.MD. Botea ne-a mai spus că împreună cu el au... Articolul MAI l-a repus în funcție pe comisarul de la Rezina. Tirajul ziarului „Cuvântul” s-a „autosechestrat” apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:00
Cele mai mari reţele de benzinării îţi oferă reduceri de preţ de la 30-­50 de bani la litru până la doi lei şi ceva. Asta în condiţiile în care ANRE susţine că preţurile plafon sunt corecte şi nu pot fi diminuate. Specialiştii spun că pe piaţă ar trebui să intervină Consiliul Concurenţei, deoarece se practică concurenţa neloială, scrie Mold-Street citat de agora.md. Mare tam­tam zilele acestea în jurul preţului carburanţilor. ANRE spune că preţul plafon a... Articolul Ce se ascunde în spatele războiului prețurilor de pe piața petrolieră apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:00
În apele râului Nistru a fost depistat vibrionul holeric non-01. Astfel, specialiștii de la Centrul municipal de Sănătate Publică din Chişinău recomandă evitarea scăldatului pentru prevenirea infecţiilor gastro-intestinale acute, pe care le poate provoca această bacterie. Solicitată de IPN, Larisa Apostolova, șefă de secție în cadrul CSP Chișinău, a declarat că bacteria în cauză nu provoacă holera, însă poate genera dereglări gastro-intestinale acute. Acest lucru se poate întâmpla dacă apa contaminată ajunge în cavitatea bucală... Articolul Vibrionul holeric, depistat în apele Nistrului. Cât de periculos este virusul apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
08:30
Recent, toată republica a fost zguduită de evenimentul tragic legat de înecul celor trei fraţi din localitatea Pohrebeni, Orhei. Iar, recent încă un minor din satul Brăviceni, raionul Orhei, nu a ieșit la mal după ce a fost cu sora la scaldat. Serviciul protecţiei civile al Secţiei Situaţii Excepţionale Rezina intervine cu o informaţie în atenţia tuturor persoanelor care obişnuiesc să se răcorească în râurile şi bazinele acvatice de pe teritoriul raionului. Apa este un... Articolul Fiţi prudenţi la scaldat! apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
17 iunie 2018
20:15
Înecurile se ţin lanţ la Orhei. În bazinul acvatic din Peresecina s-a înecat un bărbat în vârstă de 34 de ani. Tragedia s-a întâmplat în amiaza zilei vineri, când bărbatul a intrat în lac pentru a se scălda. Corpul neînsufleţit al victimei a fost extras din apă după lungi căutări, care s-au încheiat în jurul orei 19 seara, relatează unimedia.info. Potrivit şefului adjunct al Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei (DSE), Viorel Patraș, victima şi alţi câţiva... Articolul Blestemul înecurilor la Orhei: Un alt bărbat s-a înecat la Peresecina apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
10:15
Noua reformă în asistența medicală primară, pe care Guvernul o susține începând din februarie 2017, va îngreuna și mai mult activitatea medicilor de familie, care deja sunt afectați de un volum mare de muncă. De această părere este doctora în medicină, conferențiara universitară, experta internațională în sisteme de sănătate, Ala Nemerenco. „Sistemul actual i-a transformat pe medicii de familie în niște conțopiști, secretare, curieri și raportori”, spune ea, adăugând că, în urma reformei, aceștia vor... Articolul Reforma în medicina de familie: Modelul propus de Guvern „va suferi un fiasco”, spune o expertă în sănătate apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:00
Câţiva ani în urmă, Spitalul raional Teleneşti tradiţional ocupa unul din ultimele locuri în lista celor 35 de instituţii de profil din republică. Din 2015 instituţia se află pe locul al cincilea. Această performanţă a fost obţinută în mare parte graţie managementului inovativ şi eficient al noii administraţii în frunte cu doctorul Alexei Bivol, muncii pline de abnegaţie a întregului colectiv de medici, asistente, lucrători tehnici.   Alexei Bivol consideră că schimbarea a început din... Articolul Directorul care a schimbat imaginea medicinii în Telenești apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
16 iunie 2018
09:30
În fața Curții de Apel Chișinău pe 28 mai 2018 a fost mare paradă de forță. Condamnatul Șor a mobilizat în acest scop o mică parte din marea armată de săraci făcuți de el după ce a furat Miliardul în 2014 și a pus pe butuci câteva bănci. Gloata gălăgioasă strânsă pe capete din zonele orhe-iene devastate mintal de fenomenul șorist și transportată cu autocarele la Chișinău a fost dislocată strategic în perimetrul sediului judecătoriei.... Articolul Alo, moldoveni?! Nu vă supără scuipătura Șor de pe obrazul Republicii Moldova!? apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:00
Istoria cu iazul de la Ciulucani am relatat-o acum trei ani. Andrei Cibotaru, primarul satului respectiv, ne-a demonstrat atunci un exemplu cras de cheltuire frauduloasă a 1,3 milioane de lei publici irosiți fără rost pentru restabilirea unui iaz din partea locului. Istoria s-a întâmplat până la mandatul dumnealui. Firma care a câștigat tenderul a scurs apa din iazul construit încă la mijlocul anilor 50 ai secolului  trecut, a încercat să cureţe albia de mâl, dar... Articolul Implicarea comunității, o tradiție statornicită la Ciulucani apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
15 iunie 2018
10:15
Dl Tudor Iaşcenco, în 5 decenii de activitate prodigioasă, foarte prodigioasă, a născut mii de idei şi proiecte şi le-a implementat cu succes. Dovadă sunt şi cele 3 volume noi ieşite de sub tipar şi lansate la Rezina pe 8 iunie, iar la Chişinău – azi, 15 iunie, cu participarea colegilor de breaslă, unor cititori fideli ai CUVÂNTUL-ui, rudelor din republică, dar şi din Ucraina, Germania, Franţa, sosiţi să marcheze alături de autor cei 70... Articolul Oamenii valoroşi nasc idei valoroase apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:30
Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a ridicat un complex locativ pe terenul unui Club sportiv, privatizat printr-o decizie dubioasă a Consiliului Municipal Chișinău. Proiectul imobiliar a fost realizat în baza unui contract de societate civilă cu o companie de construcții și a fost dat în exploatare anul trecut. Oficialul afirmă că singura investiție făcută de el e suma de 400.000 de lei, cu care a procurat terenul. Cu toate acestea, fiecare... Articolul Cum s-a pricopsit un secretar de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii cu un bloc de locuit apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:16
Locul pitoresc, ambianța de sărbătoare, alaiul impresionant al colectivelor artistice venite să demonstreze diverse variante ale portului popular au scos de prin ogrăzi sătenii din Puțintei, raionul Orhei, care s-au alăturat oaspeţilor veniţi pe 10 iunie la Festivalul-concurs de folclor ”Cireșar-2018”, transmite Secţia Cultură Orhei. Farmecul sărbătorii a început odată cu spectacolul teatralizat în cadrul căruia toți participanții şi oaspeții au fost serviți cu cireșe, iar apoi invitaţi să întindă o horă mare. Ne-am adunat... Articolul Cireșar, sărbătorit la Puţintei apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
08:30
Flăcările pornite de la o butelie de gaz au mistuit antreul și o porțiune de acoperiș la o casă din Pohorniceni. Incidentul s-a întâmplat duminică la amiază, pentru lichidarea flăcărilor care au cuprins locuința fiind solicitați pompierii de la Direcţia Situaţii Excepţionale Orhei. Din declarațiile proprietarei casei, făcute pentru pom-pieri, butelia cu gaz a fost instalată în dimineața acelei zile, după ce a fost adusă de la stația de alimentare cu carburanți. Câteva ore mai... Articolul Incendiul provocat de o butelie de gaz a distrus parțial o casă apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
14 iunie 2018
12:45
„Din două rele, am votat răul cel mai mic„, a declarat Andrian Candu la o emisiune TV. A spus-o dintr-o dată, din zbor, fără ezitare și parcă fără pregătire. În popor se mai zice fără să clipească. Omul, bineînțeles, era pregătit. Nu-l fierbi în oală cu una cu două. Era de neînchipuit să nu aibă în vedere că la prima apariție pe sticlă după căzăturile cu nasul în glod de la 20 mai și 3 iunie... Articolul Ce avem în realitate atunci când răul cel mai mare spune că a votat „răul cel mai mic”? apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
12:00
Miercuri, 12 iunie, a avut loc inaugurarea Grădiniței „Porumbei” din s. Ciulucani, r-nul Telenești, după ce instituția a fost reabilitată și modernizată din grantul oferit de Guvernul României, administrat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). Potrivit serviciului de presă de la MECC, la eveniment au participat secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, copreședintele Comisiei Mixte de Integrare Europeană din... Articolul A fost inaugurată Grădinița din s. Ciulucani, r-nul Telenești, renovată din grantul oferit de Guvernul României apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
11:45
La 20 mai curent, portalul Kp.md a publicat un articol în care autorul redă discuția unor locuitori din satul Tețcani, Briceni, care spun că, de câteva zile, deasupra localităților din raion ar zbura avioane românești de tipul An-24, iar scopul acestora este de a pulveriza un reagent care dispersează norii. Citându-i pe aceşti locuitori, în articol se afirmă că norii sunt împrăștiaţi intenţionat să nu cadă precipitații, inducându-se o secetă artificială pentru ca noi… ”să achiziționăm produse... Articolul STOP FALS! Românii ”fură” ploaia din Moldova pentru ca moldovenii să cumpere legume și fructe din UE apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
13 iunie 2018
12:45
Copilul care a venit pe lume la Hulboaca, Orhei, în împrejurări tragice, la sfârşitul săptămânii trecute, este în stare bună. Fetiţa are o greutate normală, de 3 kilograme 400 de grame şi se afla în grijă medicilor de la Spitalul raional Orhei, relatează radioorhei.info. Mai multe media au relatat despre circumstanţele nefericite în care pruncul a fost adus pe lume. Abia născută, fetiţa, ca şi fraţii şi surorile ei mai mari, a rămas orfană de... Articolul Fetiţa adusă pe lume de femeia din Hulboaca, care a murit la naştere, este bine apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
11:45
Noua reformă în asistența medicală primară, pe care Guvernul o susține începând din februarie 2017, va îngreuna și mai mult activitatea medicilor de familie, care deja sunt afectați de un volum mare de muncă. De această părere este doctora în medicină, conferențiar universitar, expertă internațională în sisteme de sănătate, Ala Nemerenco. „Sistemul actual i-a transformat pe medicii de familie în niște conțopiști, secretare, curieri și raportori”, spune ea, adăugând că, în urma reformei, aceștia vor... Articolul CURÂND: Reforma în medicina de familie: Modelul propus de Guvern „va suferi un fiasco”, spune o expertă în sănătate apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
11:15
Festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”, care 2 iunie şi-a luat startul pe malul stâng al Nistrului, pe 9 iunie c. a poposit pe malul drept, la Vadul-Raşcov”, Şoldăneşti,  în satul de baștină al marelui poet Dumitru Matcovschi. După cum CUVÂNTUL a menţionat în artiolul “Un festival pe ambele maluri” publicat în numărul precedent, Festivalul urmărește scopul de a consolida relațiile culturale, turistice și de prietenie între 14 sate de pe ambele maluri, situate la... Articolul Un festival menit să contribuie la reintegrarea malurilor Nistrului apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
10:30
Marele succes de sâmbătă al Simonei Halep de la Roland Garros a fost un miracol. El ne-a făcut pe noi, românii de pretutindeni, să ieșim pentru un moment din chingile hotarelor în care ne-a băgat istoria nedreaptă și, de-asupra statelor de reședință, să ne simțim împreună o națiune, un  popor, fericit și solidar. Mândri că suntem români. Dar, ca oricare altă bucurie,  ea nu a durat decât clipe numărate. Statul real existent al românilor de-acasă... Articolul „Statele paralele” ale celor două state românești apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:15
Portalul “Tribuna” a publicat un editorial întitualt “Dle primar, daţi-mi voie să vă pup fundul”. Deşi se referă în principiu la situaţia din Chişinău, autorul articolului, Dumitru Spătaru, abordează o problemă extrem de actuală pentru toată R.Moldova, inclusiv raioanele din ex-judeţul Orhei şi, mai ales, Rezina.   Continuare citiţi în Ziarul CUVÂNTUL de vineri,  15 iunie sau pe site-ul cuvintul.md  Articolul CURÂND: ”Dle primar, daţi-mi voie să vă pup fundul!” apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
12 iunie 2018
11:00
Notam imediat după evenimentul electoral din 3 iunie despre importanța enormă a solidarității transpartinice de care are și va avea nevoie Andrei Năstase, beneficiarul votului consolidat care i-a adus victoria asupra candidaților binomului Plahotniuc-Dodon, pentru a-și umple de conținut mandatul său scurt. Promovat de un partid nou, fără experiență în careva proiecte de guvernare, fie ele și locale, fără o minimă prezență în aceste structuri, Andrei Năstase are nevoie ca de aer de o susținere... Articolul Dărâmarea sistemului, mandatul lui Năstase și opțiunea liberal-reformatorilor apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:45
Alături de energia solară și cea eoliană, biomasa, sursele geotermale, biogazul – sunt alte câteva resurse de energie regenerabile practicate pe larg în lume. Deși aduc valoroase beneficii de ordin economic și ecologic, ele nu prea ușor își ocupă locul pe piața energetică și nici nu sunt îndeajuns de valorificate de vecinii de la Marea Neagră – Moldova, Ucraina și Georgia. Totuși, există în regiune o serie de proiecte unice și exemple demne de urmat. Biogaz... Articolul O viață mai bună cu energie curată apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
09:00
Această întrebare ne-a adresat-o cititorul Ion Vizitiu din Rezina, menţionând că, în opinia dumnealui, mai mulţi demnitari din raionul Rezina folosesc automobilele de serviciu mai mult în scopuri personale. “Câţiva ani în în urmă, CUVÂNTUL a abordat această problemă, după ce în ziar a fost publicată o informaţie că, potrivit dispoziţiei preşedintei raionului, la sfârşitul zilei de muncă toate automobilele de serviciu ale structurilor raionale, vor fi parcate pe un teritoriu anume, păzit. Acea dispioziţie... Articolul CURÂND: Câți kilometri poate parcurge cu mașina de serviciu un demnitar de rang raional sau de rang naţional? apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.