Cuvantul

Acum 5 minute
13:30
Peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului. RISE Moldova vă prezintă schema prin care firma-tampon din regiunea separatistă a devenit peste noapte principalul furnizor de energie electrică, a... Articolul Offşor energetic din Tiraspol, alimentat din facturile Chişinăului apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
Acum 4 ore
10:45
O săptămână în urmă, Mihai Volontir, pământeanul nostru, reputat actor, maestru nepereche al scenei și ecranului, ar fi împlinit 84 de ani.  Au trecut mai bine de doi ani de când artistul a plecat în lumea celor drepți, lăsând un gol imens în sufletele noastre, iată de ce ne-am prins la gândul, că data omagierii nașterii sale va fi un prilej de a-i descoperi pentru urmași opera și viața tumultoasă de om al cetății –... Articolul ”Chandra”, ultimul film al lui Mihai Volontir, turnat la Brăviceni apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
10:15
În imagine: Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Foto Unimedia. CEC a adoptat mai multe hotărâri cu privire la organizarea alegerilor locale noi și cererea de înre-gistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ. În cadrul ședinței din 12 martie c., Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 20 mai 2018 desfășurarea alegerilor locale noi ale primarilor municipiilor Chișinău și Bălți,... Articolul CEC a stabilit data alegerilor locale în Chişinău şi Bălţi apare prima dată în Site-ul Ziarului Cuvântul - cuvintul.md.
Acum 24 ore
14:15
De la 1 aprilie 2018, pensiile vor fi indexate cu 6,6%, reieșind din creșterea prognozată anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, scrie IPN cu referire la proiectul deciziei Guvernului, propus de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi expus pentru consultări publice. Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă va crește cu 96 lei pentru 532 178 de beneficiari. Pensiile de dizabilitate se vor majora cu 75 de lei pentru... Articolul Cu cât vor fi indexate pensiile moldovenilor de la 01 aprilie apare prima dată în cuvintul.md.
Ieri
11:15
În imagine: Iacob Guja a declarat pentru IMPULS TV că va lupta în continuare cu sistemul putred. Lupta pentru dreptate a început acum 15 ani, când şeful Secţiei relaţii cu mijloacele de informare în masă a Procuraturii Generale, Iacob Guja (în prezent primar de Şestaci, raionul Şoldăneşti), a fost concediat pentru că le-a dezvăluit jurnaliştilor documente despre presupusele ilegalităţi din cadrul instituţiei. După ce a trecut prin toate instanţele naţionale, el s-a văzut nevoit să... Articolul Un primar de la Șoldănești va primi 10 mii de euro de la stat, în urma unei decizii a CtEDO apare prima dată în cuvintul.md.
10:15
Victoria Iftodi, judecătoare la Curtea Constituţională a fost propusă de Vlad Plahotniuc la funcţia de ministră a Justiţiei în locul lui Alexandru Tănase, care a demisionat zilele acestea. Victoria Iftodi este originară din s. Lalova, raionul Rezina, a absolvit Facultatea de Drept a USM. Şi-a început activitatea în calitate de notară, a fost profesoară la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Începând din anul 2003 deține postul de viceministră și apoi primvice-ministră... Articolul Victoria Iftodi – a doua oară ministră a Justiţiei? apare prima dată în cuvintul.md.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:00
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică. 19 martie 2018 Rezina: s. Pereni, Mateuți (parţial) – 09:00-17:00. 20 martie 2018 Rezina: s. Lalova, Zahoreni (parţial) – 09:30-17:00. 21 martie 2018 Rezina: s. Țahnăuți, Ignăței (parţial) – 09:30-17:00. 22 martie 2018 Rezina: s. Roșcana, Cogîlniceni, Tarasova (parţial) – 09:30-17:00. 23 martie 2018 Rezina: s. Boșernița, Gordinești (parţial) – 09:00-12:00, s. Solonceni (parţial) – 09:30-11:00. sursa... Articolul Întreruperi programate S.A. „RED-Nord” 19-23.03.2018 apare prima dată în cuvintul.md.
12:15
Manageri școlari din 3 țări (România, Ucraina, Moldova) şi 3 raioane (Orhei, Telenești, Ungheni) și-au dat întâlnire la Orhei pe 9 martie c., la Conferința Internațională a cadrelor de conducere (din învățământul general) cu genericul: “Evaluarea internă – premiză a sporirii calității în școala prietenoasă copilului”. A fost ideea colaboratorilor Direcției Generale Educație Orhei, susținuți de președintele raionului Tudor Golub, prezent la deschiderea Conferinței (primul din dreapta) împreună cu vicepremierul Iurie Leancă. În cadrul Conferinţei... Articolul O conferință internațională a managerilor școlari la Orhei apare prima dată în cuvintul.md.
11:15
  Foto www.consiliu.rezina.md. Săptămâna trecută, în oraşul şi raionul Rezina au avut loc mai multe manifestaţii culturale în cadrul Festivalului “Mărţişor” şi dedicate Zilei Internaţionale a Femeii. O parte dintre acestea însă au fost subordonate intereselor Partidului Democrat şi vicepreşedintei acestei formaţiuni, Eleonora Graur, preşedinta raionului Rezina, lucru despre care relatează chiar pagina oficială a Consiliului raional www.consiliu.rezina.md, dar şi grupul de pe reţelele sociale “Rezina: aşa cum este ea”. Bunăoară, de pe www.consiliu.rezina.md aflăm:... Articolul Manifestaţii subordonate intereselor de partid. Cine a suportat cheltuielile? apare prima dată în cuvintul.md.
10:00
  În imagine: Olesea Maximciuc. Foto de pe Facebook.   Un cititor ne-a trimis la redacţie un document din care reiese că Direcţia generală urmărire penală a Centrului Naţional Anticorupţie a stabilit în cadrul unui proces penal că cet. Maximciuc Olesea, studentă la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Facultatea Drept, studii cu frecvenţă redusă, a fost înmatriculată în baza diplomei de bacalaureat seria AB nr.0039283, eliberată la 29.06.2000 de către LT ”M. Eminescu” din mun.... Articolul Şefă de secţie şi studentă cu diplomă de BAC falsă apare prima dată în cuvintul.md.
09:45
Dacă ceea ce a avut loc la Dereneu s-ar fi întâmplat undeva la Coșnița, Varnița, Tighina ori în orice alt punct geografic unde se mărginesc de peste 25 de ani regimul constituțional de la Chișinău cu cel anticonstituțional de ocupație rusească de la Tiraspol, apărat de Armata a 14-a, lumea ar fi sărit ca arsă bătând alarma că, păzea, se dezgheață conflictul. Fiindcă atacul a avut loc în inima Basarabiei, în Dereneul Călărașului, alarma nu... Articolul Falanga de Ungheni și Nisporeni a Armatei a 15-a ruse atacă la Dereneu apare prima dată în cuvintul.md.
09:00
Chiar dacă o instituţie şcolară a ajuns să fie mică, o sărbătoare poate fi mare, plină de suflet, dragoste, talent. Regretabil că satul Ghiduleni a  rămas fără gimnaziu, dar tradiţiile acumulate ani în şir sunt promovate în continuare de Şcoala primară – grădiniţă. Una din aceste tradiţii îndrăgite e sărbătoarea de 8 martie. Se spune că Bunul Dumnezeu, creând lumea, a simţit necesitatea unei fiinţe mai deosebite, care nemijlocit, fizic ar perpetua Viaţa… Aţi ghicit... Articolul O sărbătoare mare într-o instituţie mică apare prima dată în cuvintul.md.
15 martie 2018
11:15
La 7 martie, în buletinul de știri al postului de televiziune NTV Moldova, dar și pe pagina de Facebook a acestei televiziuni a fost difuzat reportajul “Roibu: “Unirea înseamnă trădare”, în care aleșii locali care au semnat declarațiile simbolice de reunire a Republicii Moldova cu România sunt acuzați de trădare de patrie și că ar fi fost mituiți. În reportaj este citat deputatul Partidului socialiștilor, Grigore Novac, care a declarat în Parlament că aleșii locali... Articolul Deputatul socialist Grigore Novac: “Până la două mii de euro pentru semnarea declarațiilor de unire”. Aleși locali: “Minciuni ale socialiștilor” apare prima dată în cuvintul.md.
10:15
Problema caselor construite de-a lungul liniilor de înaltă tensiune Construcția acestor case nu a fost coordonată cu proprietarii rețelelor electrice. Autoritățile îşi pasează responsabilitatea și ne asigurat că fiecare își face munca fără încălcări, „conform normelor stabilite”.  În consecință, locatarii sunt cei care își pun viața în pericol. Continuare citiţi în Ziarul CUVÂNTUL de vineri, 16 martie sau pe site-ul cuvintul.md săptămâna următoare Articolul CURÂND: Cu acte în regulă, dar în pericol. apare prima dată în cuvintul.md.
10:00
A doua istorie din cadrul campaniei „Tu știi că poți” este cea a doamnei Mariana Grama, șefa Secției Relații Militare J5, Direcția de planificare strategică din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Este prima doamnă colonel din cadrul Ministerului Apărării și este una din acele femei care te inspiră să fii mai puternică și să nu crezi în stereotipuri. Povestea ei vorbește de la sine. „Am știut că pot să obțin rezultate în tot... Articolul (VIDEO) Mariana Grama: „Am spart ghețarul și sunt prima femeie care a obținut gradul militar de colonel” apare prima dată în cuvintul.md.
09:45
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu tentativa Partidului Popular European din Moldova (PPEM) de a face presiuni pe unele instituții media și de a le oferi ”lecții de jurnalism”. Reamintim că PPEM a publicat la 13 martie 2018, pe pagina sa oficială de Facebook, o scrisoare deschisă prin care face un apel către jurnaliștii de la TV8, Jurnal TV, Unimedia să echilibreze formulările ce-l vizează pe Iurie Leancă (viceprim-ministru) pentru o informare... Articolul ONG-urile de media califică apelul PPEM la adresa jurnaliştilor drept imixtiune în activitatea instituțiilor de presă apare prima dată în cuvintul.md.
09:30
Unul din șase profesori care activează astăzi în școlile din Republica Moldova este de vârsta pensionării, arată datele oficiale. Criză de profesori se înregistrează, de regulă, în localitățile mici, unde absolvenții la Pedagogie refuză să vină. Acolo poți întâlni situații devenite obișnuință în Moldova – profesori pensionari readuși în școală sau dascăli care predau câte trei discipline diferite.   Continuare citiţi în Ziarul CUVÂNTUL de vineri, 16 martie sau pe site-ul cuvintul.md săptămâna următoare Articolul CURÂND: Profesorii pensionari mențin educația în Moldova apare prima dată în cuvintul.md.
14 martie 2018
10:15
Manageri școlari din 3 țări (România, Ucraina, Moldova)  şi 3 raioane (Orhei, Telenești, Ungheni) și-au dat întâlnire la…VERSAILLES…   Continuare citiţi în Ziarul CUVÂNTUL de vineri, 16 martie sau pe site-ul cuvintul.md săptămâna următoare Articolul CURÂND: O conferință internațională a managerilor școlari la Orhei apare prima dată în cuvintul.md.
13 martie 2018
13:15
Dacă ceea ce a avut loc la Dereneu s-ar fi întâmplat undeva la Coșnița, Varnița, Tighina ori în orice alt punct geografic unde se mărginesc de peste 25 de ani regimul constituțional de la Chișinău cu cel anticonstituțional de ocupație rusească de la Tiraspol, apărat de Armata a 14-ea….   Continuare citiţi în Ziarul CUVÂNTUL de vineri, 16 martie sau pe site-ul cuvintul.md săptămâna următoare Articolul CURÂND: Falanga de Ungheni și Nisporeni a Armatei a 15-a ruse atacă la Dereneu. apare prima dată în cuvintul.md.
10:00
În contextul Zilei Internaționale de Acțiune pentru Râuri, marcată anual pe plan internațional pe data de 14 martie, un grup de organizații ale societății civile și activiști civici invită populația și mass-media la o acțiune de protest pentru SALVAREA FLUVIULUI NISTRU. Organizatorii îndeamnă populația să se manifeste împotriva extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean (de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk) și construcției altor 6 hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate... Articolul Ce trebuie să facă şi să NU facă Guvernele R.Moldova şi Ucrainei pentru a salva Nistru. apare prima dată în cuvintul.md.
12 martie 2018
09:00
Exact o săptămână în urmă Mihai Volontir, pământeanul nostru,  redutabil actor, maestru nepereche al scenei și ecranului ar fi împlinit 84 ani. A trecut mai bine de doi ani de când artistul a plecat  în lumea celor drepți lăsând un gol imens în sufletele noastre… Continuare citiţi în Ziarul CUVÂNTUL de vineri, 16 martie sau pe site-ul cuvintul.md săptămâna următoare Articolul CURÂND: ”Chandra”, filmul datător de speranța a lui Mihai Volontir apare prima dată în cuvintul.md.
10 martie 2018
13:30
Am fost întrebată, şi nu odată, de ce optez pentru săptămânalul CUVÂNTUL în veacul tehnologiilor informaţionale. Primul şi cel mai principal argument de care mă conduc eu este încrederea în această publicaţie. Eu personal nu prea am încredere în informaţiile difuzate pe reţelele de socializare şi care de multe ori sunt unilaterale şi chiar falsuri răspândite de nişte anonimi. CUVÂNTUL este făcut de profesionişti concreţi care ţin mult la reputaţia lor şi a ziarului. Familia... Articolul Dacă doriţi să fiţi puternici, înțelepți şi bogaţi… apare prima dată în cuvintul.md.
9 martie 2018
10:30
Pe 4 Martie 2018, orașul Rezina a fost gazda celei mai TARE și utile conferințe business pentru cetățeni activi – Business Drive, organizată de JCI Rezina, sub egida președintei raionului Eleonora Graur. La cea de-a III-a ediție, Conferința Business Drive a oferit antreprenorilor și liderilor din regiune oportunitatea de a învăța de la oameni de afaceri de top din Republica Moldova. Evenimentul a întrunit 70 de tineri activi și antreprenori din Rezina, Chișinău și Ungheni.... Articolul Afaceri cu Drive și la Rezina apare prima dată în cuvintul.md.
09:30
Gimnaziul din satul Bogzești, raionul Telenești, este prima instituție de învățământ care a adoptat Declarația de Unire cu România. Documentul a fost semnat de 8 profesori, inclusiv și de directorul gimnaziului, Catrinescu Olga. În textul declarației se arată că este o datorie de onoare pentru instituția dată să semneze aceste document. timpul.md Articolul DOC: O școală din R. Moldova a semnat Declarația de UNIRE cu România apare prima dată în cuvintul.md.
08:30
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, susține reîntregirea țării și a neamului românesc. Declarația de Reunire a fost semnată de preotul paroh Sergiu Matei şi de consilierii parohiali din cadrul parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” „Solicităm Parlamentelor Republicii Moldova şi României să emită o declaraţie comună privind REÎNTREGIREA ŢĂRII ŞI A NEAMULUI ROMÂNESC, după care să elaboreze şi să aprobe în regim de urgenţă un pachet de legi privind REUNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”,... Articolul FOTO: Avem prima biserică din R. Moldova care a semnat pentru UNIRE apare prima dată în cuvintul.md.
8 martie 2018
13:30
Anul acesta, Ziua Internațională a Femeilor e marcată în contextul unei mobilizări globale fără precedent în susținerea drepturilor, egalității și dreptății pentru femei. Hărțuirea sexuală, violența și discriminarea față de femei au captat atenția presei și publicului pe fundalul unei determinări globale de a schimba această situație. Prin marșuri de solidaritate, declarații inspiraționale și discuții virale în rețelele sociale, cum ar fi #Metoo,#TimesUp, Ni una menos, BalanceTonPorc, activiștii de toate vârstele, din întreaga lume, au arătat clar că... Articolul Acum este timpul pentru dreptate și egalitate dintre femei și bărbați      apare prima dată în cuvintul.md.
10:45
Pe parcursul a trei decenii, Jeorjeta Cojocari s-a consacrat ocrotirii sănătății locuitorilor din raionul Șoldănești. După absolvirea Colegiului de medicină din Orhei, revine la baștină, la Șoldănești. A activat aproape în toate secțiile Spitalului edical. O perioadă a deținut şi funcția de asistentă superioară în secția traumatologie. De mai bine de 15 ani, Jeorjeta Cojocari este încadrată în colectivul serviciului de Urgență edical din Șoldănești. “Am avut posibilitatea să merg la pedagogie, dar m-am convins... Articolul Se bucură de stima și recunoștința colegilor şi pacienţilor apare prima dată în cuvintul.md.
10:45
Mi-i dor Mă încălzesc cu o cafea, Cu focul cel Din vatra mea, Dar sufletul Spre tine zboară, Spre tine, Primăvara mea. Mi-i dor de soarele Cel darnic, Ce ne cuprinde Făr-de-ales, De mugurii care tresaltă Şi-n ochii noştri înfloresc. Mi-i dor de cărărui zvântate Şi tril duios de păsărea, De raiul nostru pământescu, De tine mi-i dor, maica mea. Zinaida Cebotari-Cernelev,  Gordineşti, raionul Rezina Articolul VERSURI: Mi-i dor apare prima dată în cuvintul.md.
10:15
Am auzit că de anul acesta bărbaţii nu mai pot să iasă la pensie înainte de a atinge vârsta deplină de pensionare. Este adevărat sau nu? Atâta tararam s-a făcut anul trecut la această temă şi acum dau înapoi. Eu peste o lună împlinesc 60 de ani, am 41 de ani sta­giu de muncă şi speram la o pensie bunişoară ca să ies cumva din nevoile cauzate şi de sănătatea şubredă. Dar se vede că... Articolul Pensionarea anticipată a fost anulată pentru că erau discriminate femeile apare prima dată în cuvintul.md.
09:45
Pe 21 februarie a fost marcată ”Ziua egalității salariale” (Equal Pay Day), o dată simbolică care semnifică numărul de zile suplimentare (52) pe care o femeie trebuie să le lucreze pentru a câștiga un venit echivalent cu venitul înregistrat de un bărbat în anul anterior. Diferența dintre salariul mediu al bărbaților şi cel al femeilor este în creștere. În pofida prevederilor legislative cu privire la obligația angajatorului de a asigura plată egală, tendințele cu privire... Articolul INFOGRAFIC: Cum fiecare femeie din Moldova pierde anual 11 417 lei apare prima dată în cuvintul.md.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.