1MD

Acum 6 ore
14:20
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este singura instituție de învăţământ superior care instruiește medici și farmaciști în Republica Moldova.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:40
Poezia „Riga Ciypto şi lapona Enigel” face parte din volumul „Joc secund” publicat în anul 1930. Subintitulată „baladă” răstoarnă totuşi acest concept tradiţional, realizându-se în viziune modernă, ca un amplu poem de cunoaştere şi poem alegoric.
8 noiembrie 2018
07:00
Moise Guran a dat numele candidatului de la prezidențiale din partea PSD,  în timp ce se afla invitat la emisiunea Talk-News. 
7 noiembrie 2018
11:40
Romanul Maitreyi, publicat în 1933, face parte din prima tendinţă, fiind un roman modern subiectiv, de analiză psihologică, un roman al autenticităţii şi al experienţei şi un roman exotic.
10:10
Opera “Iona” a fost scrisa in anul 1965 si publicata in 1968, fiind o piesa de teatru, a castigat premiul dramaturgiei si a fost jucata in strainatate dar si in tara. De precizat este si faptul ca, “Iona” este piesa de debut a autorului si face parte din trilogia dramatica “Setea muntelui de sare”, din care mai fac parte si “Paracliserul” si “Matca”.
06:30
“Leoaica tanara, iubirea” face parte din volumul “O viziune a sentimentelor” publicat in 1964 si inclus in prima etapa a creatiei, avand ca tema fundamentala iubirea si caracteristici precum elanul jubilatoriu si exaltarea trairilor.
6 noiembrie 2018
10:00
Pastelurie lui Alecsandri constituie primul moment de strălucire al poeziei romantice de dinaintea lui Eminescu. Titu Maiorescu a considerat că aceste creaţii lirice sunt „însufleţite de o simţire aşa de curată şi puternică a naturei” şi sunt scrise într-o limbă atât de frumoasă, încât apreciază că Vasile Alecsandri este „Cap al poeziei noastre literare în generaţia trecută”. 
09:40
Basmul “Povestea lui Harap-Alb” a fost publicat în anul 1877 în revista “Convorbiri literare”.
09:30
Romanul „Enigma Otiliei” a lui George Călinescu a apărut în perioada interbelică, în anul 1938. Acesta este un roman realist de tip balzacian, modernist, obiectiv şi clasic.
5 noiembrie 2018
17:20
Nuvela „La ţigănci” de Mircea Eliade face parte din literatura contemporană fiind o nuvelă fantastică, scrisă după al Doilea Război Mondial (în 1959), în perioada când Eliade ilustrează ideea că opoziţia dintre real şi ireal, dintre sacru şi profan se estompează, între acestea nemaiexistând hotare bine determinate. Nuvela marchează o nouă etapă în creaţia literară a autorului, fiind considerată o capodoperă a fantasticului românesc.
17:00
Romanul „Moromeţii” ia naştere în urma unui îndelung proces de elaborare. Volumul întâi cunoaşte o primă elaborare în 1949, apoi este reluat în anul 1955, când va vedea şi lumina tiparului. Acesta prezintă destrămarea simbolică pentru gospodăria ţărănească tradiţională, a unei familii de ţărani dintr-un sat din Câmpia Dunării, Siliştea-Gumeşti.
15:50
Reprezentată pe scenă în 1884, comedia „O scrisoare pierdută” este a treia dintre cele patru scrise de autor, fiind o capodoperă a genului dramatic. Piesa este o comedie de moravuri în care sunt satirizate aspecte ale societăţii contemporane autorului, fiind inspirată de farsa electorală din anul 1883.
12:10
"Joc secund” de Ion Barbu face parte din seria artelor poetice modern-interbelice, alaturi de “Testament” de Tudor Arghezi si “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga.
4 noiembrie 2018
08:50
Botezul reprezintă o etapă în scara devenirii fiecărui creștin. În religia creștin-ortodoxă, botezul are loc la 40 de zile de la naștere, încă din pruncie.
08:00
Albert Einstein este unul din cei mai cunoscuti oameni de stiinta din istorie. S-a nascut pe 14 martie 1879, iar in aprilie 1955 a murit, dar geniul sau continua sa surprinda. Einstein a scris numeroase scrisori catre fiica sa, Lieserl, dar una a ramas in memoria colectiva.
06:50
Citate despre Modă ... Uite cele mai frumoase citate despre modă: Fleacuri frivole, pe cât par, hainele au o funcție mult mai importantă decât să ne țină de cald.
3 noiembrie 2018
19:20
Citatele lui Steve Jobs inspira și astăzi - citeste mai jos 20 citate marca Steve Jobs
13:20
orașul Chișinău, este centrul principal administrativ, economic, științific și cultural al Republicii Moldova.
08:50
Orășelul cu această denumire e menționat documentar ca sat la 20 martie 1545, când Alexandru Voievod, domnul Moldovei, confirmă mănăstirii Pobrata o jumătate de moșie pe care călugării o aveau în dar de la jupâneasa Frățiman cu satul Curluceni. La 4 iulie 1774 îl aflăm în stăpânirea mănăstirii Frumoasa, cu 84 de gospodării cu răzeși și mazili.
08:50
Sadova - sat din centrul Basarabiei, de pe malurile Zălobiței (Jolob - numit astăzi), atestat documentar din sec.XV - a fost de nenumărate ori gazda lui Gala Galaction
08:50
Satul ALEXANDROVCA face parte din comuna Trifăneşti. Situat pe malul stâng al r.Căinari, afluent al Răutului, la 20 km nord-vest de or.Floreşti, la 10 km de staţia de cale ferată Mărculeşti.
07:50
Localitatea DUMBRAVA e situatã la intrarea în Chisinãu dinspre Leuseni pe soseaua internațională Balcani.
07:50
Vechi sat de răzeși. Satul e vestit prin stejarul și biserica veche ctitorită de Ștefan cel Mare.
2 noiembrie 2018
16:30
Soroca - fost cap de județ în răsăritul țării, și-a luat numele de la orasul de resedinta, crescut la adapostul stravechii cetati a lui Stefan cel Mare.
16:20
E una din asezãrile tipice pentru spatiul românesc de la rãsarit de Prut. În vremurile feudale Mereni era un sat rãzãsesc.
16:10
Orhei - o importantă autonomie cu rădăcini medievale din inima Basarabiei, înzestrată încă de Ștefan cel Mare cu alese privilegii
16:00
Cahul - vechi oraș din Sudul Basarabiei, trecut de multe ori de turci în expansiunea lor împotriva Moldovei, aici Ion Voda cel Cumplit dând marea lui batalie (iunie 1574). Cahul - ţinut al Moldovei de Jos (Sudul Basarabiei).
15:50
Bălți - oraș așezat la crucea a două drumuri vechi, urmate azi de căi ferate: drumul Hotinului care străbate Moldova dintre Prut și Nistru prin mijloc și drumul Sorocii care, prin orașul Bălți, ajunge la Iași.
1 noiembrie 2018
10:20
Deputatul român, Ovidiu Raetchi (PNL), vine cu o propunere legislativă suprinzătoare! Acesta lansează în dezbatere publică un proiect de lege privind introducerea unei noi discipline la liceu, în clasa a XI-a, numită “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook. 
10:10
Poezia „De de mult…” este o elegie inspirată din realităţile satului transilvănean de la începutul secolului al XX-lea. 
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.