RFI

Mai mult de 2 zile în urmă
10:30
Republica Moldova poate fi și ea o piață de interes pentru companiile străine care sunt deja în România și care vor să-și extindă afacerile în regiune, declară la RFI guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
9 aprilie 2024
19:30
România și Grecia vor oferi expertiză R.Moldova în procesul de integrare europeană. Un memorandum în acest sens a fost semnat, la Atena, în cadrul Reuniunii trilaterale a președinților comisiilor afaceri externe din Parlamentul Republicii Elene, al României și al Republicii Moldova. Între timp, Parlamentul de la Chișinău a desfășurat consultări publice privind organizarea în toamnă a referendumului de aderare la Uniunea Europeană.
16:20
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, se află într-o vizită de lucru la București, unde continuă discuțiile despre interconectarea piețelor de capital din R.Moldova și România, aprofundarea mecanismelor de supraveghere, precum și a instrumentelor de intervenție. Anca Dragu are întrevederi cu reprezentanții Bursei de Valori București (BVB), Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Băncii Naționale a României (BNR).
7 aprilie 2024
12:40
”7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar, care își pune în închisoare tinerii ce gândesc liber, care vrea să guverneze prin frică. Dar 7 aprilie va rămâne în istoria noastră și ca un simbol al rezistenței, al puterii unui popor care vrea să fie liber”. Este mesajul președintei R.Moldova, Maia Sandu, la 15 ani de la protestele violente de la Chișinău. Atunci mai mulți tineri au decedat în condiții suspecte, iar sute de tineri au fost maltratați de polițiști.
5 aprilie 2024
19:20
Un nou radar de monitorizare a spațiului aerian al R.Moldova va fi procurat cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul programului Instrumentul European pentru Pace. Ministerul Apărării de la Chișinău a semnat un contract privind achiziționarea unui nou radar care urmează a fi transmis Armatei Naționale. Între timp, Consiliul Uniunii Europene a aprobat o nouă asistență în valoare de 41 de milioane de euro pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova.
4 aprilie 2024
19:40
În R.Moldova, pregătirile pentru lansarea Recensământului Populației și Locuințelor sunt pe ultima sută de metri. Cel mai important exercițiu statistic din țară va avea loc în perioada 8 aprilie – 7 iulie. Participarea fiecărui cetățean la recensământ, spun autoritățile, este crucială pentru că doar așa vor fi obținute date exacte care vor reflecta realitatea din R.Moldova. Între timp, Biroul Național de Statistică are grijă să dezmintă mai multe mituri legate de recensământul care începe luni.
18:30
Poliția de Frontieră a R.Moldova anunță că, joi, în jurul orei 14.00 în apropierea localității Etulia- Vlădiceni, din raionul Vulcănești, sudul R.Moldova, au fost identificate noi fragmente ale unei drone distruse cu inscripția pe aripa ”Герань-2".
2 aprilie 2024
20:20
Prima tranșă din cele patru mii de tone de motorină, oferită de România, a ajuns în R.Moldova. Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne anunță că garnitura de tren cu 26 vagoane-cisterne ce constituie 1336 tone, după efectuarea procedurilor vamale și celor tehnice de transbordare, a fost recepționată zilele trecute. 
18:20
Deputata fostului Partid Șor din R.Moldova, Marina Tauber, riscă patru ani de detenție pentru intimidarea judecătorilor în timpul ședinței de condamnare a fugarului Ilan Șor. Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a Marinei Tauber pentru amestec în înfăptuirea justiției. Între timp, poliția anunță sechestrarea a peste 2 mln de lei (în jur de 100 mii euro), bani ridicați de la membri organizației criminale Șor. 
1 aprilie 2024
18:20
Republica Moldova este tot mai aproape de independența energetică. În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din R.Moldova (malul drept al Nistrului) utilizează în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA. 
29 martie 2024
20:00
Administrația de la Tiraspol a anunțat că nu va permite organizarea de către autorităților constituționale de la Chișinău a recensământului populației și locuințelor în comuna Corjova și altor localități din raionul Dubăsari. ”Aceste reacții încă o dată denotă că Tiraspolul continuă să mențină bariere artificiale între ambele maluri ale Nistrului și să manifeste abordări de confruntare permanentă cu autoritățile de la Chișinău”, declară Biroul politici de reintegrare.
12:00
”Dezinformarea în R.Moldova este o provocare foarte mare. Acest fenomen a luat proporții, iar jurnaliștii de investigații sunt nevoiți să lupte cu armate de troli, plătite de corupți. Ei încearcă să desființeze munca ziariștilor credibili”, spune într-un interviu la RFI, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din R.Moldova, Cornelia Cozonac, care organizat primul Forum al Jurnaliștilor de Investigație la care au participat, pe lângă colegi moldoveni, jurnaliști din România, Ucraina, Kârgâzstan.
26 martie 2024
10:20
Experți moldoveni și europeni discută la Chișinău, în aceste zile, tendințele demografice din regiune și încearcă să identifice soluții pentru asigurarea unei bune guvernări. ”Moldova, ca și alte state din regiune, se află într-o situație unică. Având date de calitate, statele pot prezice trendurile demografice și ajută la crearea politicilor”, spune într-un interviu la RFI, directoarea regională a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Florence Bauer, aflată într-o vizită la Chișinău. 
25 martie 2024
15:30
O femeie în vârstă de 42 de ani, născută la Tighina, a decedat în timpul atacului terorist de la Moscova, de acum trei zile. Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, ”se confirmă decesul unui cetățean moldovean în urma masacrului din 22 martie, în incinta Centrului Crocus City Hall din orașul Moscova”. Presa transnistreană anunța că femeia ar fi fost la concert împreună cu soțul ei, dar deocamdată nu se cunosc detalii despre acesta. 
14:00
Biroul de Reintegrare de la Chișinău a venit cu detalii în contextul incidentului recent din regiunea transnistreană, în care a fost implicat un elicopter militar. ”În urma analizelor efectuate s-a constat că materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini”. Autoritățile de la Chișinău atenționează că în perioada următoare Rusia pune la cale și alte acțiuni.
23 martie 2024
11:20
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacul terorist de la Moscova și spune că printre victime nu sunt cetățeni moldoveni. Șefa statului a transmis condoleanțe famiilor celor decedați în atacul de vineri seara de la Moscova.
22 martie 2024
14:00
Parlamentul de la Chișinău a aprobat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova.”Doar aderarea la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al R.Moldova. UE este un partener de nădejde, este un teritoriu al păcii”, susțin deputații Partidului Acțiune și Solidaritate care au și aprobat documentul. 
21 martie 2024
17:50
Pe 21 martie este marcată Ziua Internațională a Sindromului Down. În R.Moldova anual în jur de 50 de copii se nasc cu această afecțiune. Pentru a contribui la sporirea gradului de acceptare a celor cu sindrom Down, tot mai mulți moldoveni se implică în campania de sensibilizare ”Toți suntem diferiți”. Președinta Maia Sandu, care a ales ca premiul ”Timișoara pentru Valori Europene” să fie donat organizație ”Prietena mea” spune că își dorește ”să oferim cu toții ajutor, în loc de stereotipuri și incluziune, în locul separării”. 
20 martie 2024
20:50
Comisia Europeană propune integrarea graduală a Republicii Moldova, dar și a celorlalte state candidate pe piața unică europeană, în paralel cu procesul de aderare la Uniunea Europeană. ”Este o propunere foarte bună pe care, ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, am prezentat-o încă de acum doi ani, dinainte de acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova”, afirmă eurodeputatul român, Siegfried Mureșan.  
20:00
Preoții moldoveni continua să adere la Mitropolia Basarabiei, chiar dacă sunt sancționați canonic de Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Este și cazul a doi preoți din nordul R.Moldova, care și-au anunțat duminică enoriașii că vor adera la Mitropolia Basarabiei. Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, îi amenință cu caterisirea pe cei doi preoți și a acuzat România că ”acaparează biserici în Moldova prin metoda raider”. 
19 martie 2024
18:30
Ambasadorul Federației Ruse în R.Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat din nou la Ministerul Afacerilor Externe unde i-a fost comunicată decizia privind expulzarea unui angajat al misiunii diplomatice. Se întâmplă după ce Rusia a deschis șase secții de votare în stânga Nistrului pentru prezidențiale, fără acordul Chișinăului. ”Moscova va da un răspuns adecvat la acțiunile Chișinăului”, este reacția Externelor de la Moscova la expulzarea diplomatului rus.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.