Radio Chisinau

Acum 10 minute
15:50
În cadrul vizitei de lucru în raionul Căușeni, Președinta Maia Sandu a participat, astăzi, alături de căușeneni la redeschiderea monumentului istoric de importanță națională Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Lăcașul, unul dintre cele mai vechi din țară, este un monument unic și a fost restaurat cu finanțare din partea poporului american și contribuția Guvernului nostru. Acesta este cel mai mare proiect de restaurare și conservare a unui monument cultural finanțat de SUA în Republica Moldova.
Acum 30 minute
15:40
La licitația funciară cu strigare de vineri au fost adjudecate 11 loturi de teren din intravilanul municipiului Chișinău, din cele 16 expuse. Ca urmare a licitației, în bugetul municipal urmează să ajungă peste 133 de milioane de lei, transmite IPN
Acum o oră
15:25
Patrulele comune formate din polițiștii de frontieră și ofițerii FRONTEX continuă să-și facă datoria de asigurare a securității la frontiera de stat. În prezent, în Republica Moldova se află 79 de ofițeri FRONTEX, ei fiind polițiști din diferite state precum: România, Germania, Franța, Ungaria, Suedia, Grecia.
15:15
Tadjikistanul a arestat în această săptămână nouă persoane suspectate de legături cu atentatul comis vineri seară într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, soldat cu cel puțin 143 de morți, și cu gruparea Statul Islamic Khorasan (SI-K), ce a revendicat atentatul, transmite Reuters, citând o sursă din domeniul securității.
15:00
Vântul puternic face ravagii azi pe întreg teritoriul țării, inclusiv la Chișinău, unde mai mulți copaci au fost doborâți la sol de rafalele puternice. În rezultat, două automobile au fost avariate în capitală, anunță administratorul interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Tudor Gîrbu. Autoritățile fac apel la cetățeni să fie prudenți și să evite oprirea sau parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî.
Acum 2 ore
14:45
În zona de nord a țării, angajații Poliției de Frontieră au raportat un caz de trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene, cu documentarea a 10 cetățeni din Ucraina. Incidentul a avut loc în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița.
14:35
Prioritățile agendei parlamentare pentru sesiunea de primăvară au fost discutate de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la întrevederea cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.
14:20
Universitatea „Angel Kânchev” din Ruse (Bulgaria) își deschide o filială la Taraclia, a decis guvernul (în demisie) de la Sofia. Astfel se transpune în fapt un acord între guvernele Republicii Moldova și Bulgariei, transmite IPN cu trimitere la media bulgară.
14:15
Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, a fost demis din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Volodimir Zelenski, transmite Unian.
14:00
Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău au fost inaugurate oficial, astăzi, la Congaz, în sudul Rep. Moldova. La eveniment au participat președinta Maia Sandu; ministrul Energiei, Victor Parlicov; directorul interimar al întreprinderii „Moldelectrica”, Sergiu Aparatu, ș.a. Datorită acestui proiect Rep. Moldova va avea securitate și pe segmentul electroenergetic, a declarat președinta Maia Sandu, transmite Radio Chișinău.
Acum 4 ore
13:55
Maria Giuliana Civinini, unul dintre cei trei membri internaționali ai Comisiei Vetting, a notificat președintele Parlamentului, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități și președintele Comisiei Vetting despre intenția sa de a demisiona din 15 mai 2024, anunță Comisia Vetting, într-un comunicat de presă.
13:45
De multe ori când alegem un aparat electrocasnic ignorăm acel autocolant multicolor cu litere, care ne vorbește despre consumul de energie electrică. Pentru că ochii ne fug către alte caracteristici, cum ar fi: prețul, mărimea etc. Cu toate acestea, eticheta de eficiență energetică a unui aparat nu trebuie ignorată. Ea stochează o mulțime de informații într-un format simplu, care te poate ajuta să iei decizii inteligente.
13:30
Spațiile complexului editorial poligrafic „Universul” din Chișinău urmează să fie revitalizate, iar în locul acestor construcții, ar putea fi creat un centru de cultură și artă contemporană, potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Aceste spații ar urma să fie oferite pentru ateliere, înființarea de galerii de artă, cinematograf, crearea unui muzeu de artă contemporană, depozit de carte pentru Biblioteca Națională, săli de lectură, librării, transmite Radio Chișinău.
13:20
Grupul de copii al corului „Rapsodia”, blocat mai bine de 24 de ore la frontiera dintre Belarus și Lituania, își continuă drumul spre casă în siguranță. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, autoritățile lituaniene au emis la prima oră o autorizație de călătorie pentru autocarul în care se afla corul, documentul care lipsea și fără care nu este permis tranzitul prin teritoriul Lituaniei.
13:10
După ce Tiraspolul a majorat unilateral taxele pentru serviciile comunale pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, Guvernul promite să compenseze cheltuielile suplimentare. Totodată, Biroul politici de reintegrare acuză Tiraspolul că refuză, să creeze un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele opt școli cu predare în limba română din regiune. Experții cataloghează gestul Tiraspolului drept presiuni asupra copiilor, care au devenit ostaticii regimului separatist din regiune, dar și ca pericole reale pentru autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.
12:55
Ministerul Apărării din România anunță că joi seară au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei.
12:45
Jurnalistul Vitalie Hadei a fost desemnat de Cancelaria de Stat, în urma unui concurs public, în funcția de director al Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”.
12:35
Cetățenii care se asigură în mod individual vor putea achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și în zilele de odihnă, pe 30 și 31 martie, prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay – mpay.gov.md, transmite un comunicat al CNAM.
12:25
Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina va fi vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Guvernul a inițiat procesul de negociere a documentului care va debloca procesul prin care acest teren din centrul capitalei, abandonat de aproape 17 ani, va putea fi valorificat, iar tot acest sector al Chișinăului va fi revitalizat. Se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de Euro, însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele, transmite un comunicat al Executivului de la Chișinău.
12:15
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință pentru benzină și motorină, valabile pentru perioada 30.03.2024-01.04.2024.
12:05
Prima farmacie din cadrul proiectului „Farmacie în satul tău” a fost deschisă în satul Alexăndreni, raionul Sîngerei.
Acum 6 ore
11:50
Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Președinta Maia Sandu a salutat concluziile Consiliului European de săptămâna trecută care recunosc progresul Republicii Moldova în realizarea reformelor necesare pentru a avansa în parcursul european.
11:35
NATO este cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie, iar relevanța sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a transmis, vineri, președintele Klaus Iohannis, la celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
11:25
O emisiune dedicată marelui interpret orb, plecat pe 26 martie.
11:25
Primele două avioane Sukhoi Su-27 rusești au fost distruse în războiul ruso-ucrainean, una dintre aeronave fiind doborâtă de o baterie anti-aeriană din Crimeea, transmite publicația Forbes.
11:15
Circulația transportului pe 30 martie va fi parțial sistată, pe o singură bandă, de la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, strada Melestiu, 20, continuând pe viaduct, strada Ciuflea, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, până la Arcul de Triumf din Scuarul Catedralei Mitropolitane, cu redirecționarea transportului pe străzile adiacente. Restricționarea este valabilă pentru intervalul orelor: 10.00-14.00, transmite IPN.
11:05
Fiecare contribuabil - persoană fizică rezidentă, care are un venit anual impozabil mai mic de 360 000 lei, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 901 din Codul fiscal, are dreptul la o scutire personală anuală, precizează un comunicat al Serviciului Fiscal de Stat.
10:55
Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la data de 29 martie 2024, în intervalul orelor 08:00 – 18:00, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează populația despre riscul izbucnirii și răspândirii focarelor de ardere a vegetație uscate pe arii extinse.
10:45
Desfășurarea de către o țară din NATO a unor forțe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte țări din Alianța Nord-Atlantică devin părți la conflict, consideră Serviciul de cercetări al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal german), informează vineri agenția DPA, citată de Agerpres.
10:30
„Dat fiind faptul că în perioada 08 aprilie-07 iulie 2024 în Republica Moldova se va desfășura recensământul populației și locuințelor, la solicitarea Biroului Național de Statistică, prin canalele de interacțiune Chișinău-Tiraspol s-a asigurat coordonarea aspectelor de facilitare a accesului și de obținere a garanțiilor de securitate pentru personalul implicat, dispozitivele electronice mobile și întreg procesul de colectare a datelor pe teritoriul com. Corjova și altor localități din raionul Dubăsari, necontrolate efectiv de autoritățile constituționale”, precizează un comunicat al Biroului politici de reintegrare.
10:15
„Consacrarea parcursului european prin Constituție în niciun caz nu face europene alte guverne venite în Republica Moldova prin alegeri. Avem câteva exemple, inclusiv în Cehia în care, după alegeri, au venit la guvernare cleptocrați”, a declarat președintele CUB, Igor Munteanu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
10:05
Peste 7000 de persoane au beneficiat în 2023 de intervenții chirurgicale cardiovasculare, acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), cu circa 1400 mai multe față de anul 2023.
Acum 8 ore
09:55
Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău sunt inaugurate oficial, la această oră, în localitatea Congaz din sudul Republicii Moldova, anunță un comunicat de presă al Unității consolidate pentru Implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii.
09:40
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat, joi, campania „Born in NATO”, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și a 75 de ani de la fondarea acesteia, transmite Agerpres.
09:35
Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat că au fost auzite cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei.
09:25
Serviciul Vamal, sub conducerea PCCOCS, anunță reținerea la postul vamal Vulcănești, la intrarea în țară din Ucraina a patru bărbați care au selectat culoarul verde – „nimic de declarat.”
09:10
Oamenii de afaceri, inclusiv cei din Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia, sunt partenerii principali ai Guvernului în dezvoltarea economică a țării și crearea locurilor de muncă acasă. Acesta a fost mesajul premierului Dorin Recean adresat unui grup de antreprenori din autonomia găgăuză, formulat în cadrul în cadrul întrevederii cu aceștia, organizată de Asociația oamenilor de afaceri „Next”, în parteneriat cu Asociația Businessului European (EBA). În cadrul evenimentului care a avut loc în comuna Congaz au fost purtate discuții privind sprijinul Guvernului pentru oamenii de afaceri din toată țara, soluțiile pentru obstacolele cu care se confruntă aceștia, dar și reformele orientate spre creșterea economică, transmite IPN.
09:00
Din 15 judecătorii, care sunt în prezent, ar putea rămâne 14, iar unele sedii secundare vor fi comasate sau transferate în cadrul altor judecătorii. Un proiect de lege prin care se propune modificarea hărții judiciare este în prezent în discuții, ca ulterior să fie trimis către Guvern și Parlament pentru aprobare.
08:50
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 02 bani, fiind mai ieftină cu șapte bani, transmite MOLDPRES.
08:40
Dacă Republica Moldova, un stat suveran, va cere ajutor unui alt stat suveran. Nu trebuie neapărat ca NATO să fie implicat ca entitate, deși, subliniez, nu cred că NATO va avea niciun fel de problemă să acționeze”, a declarat Cristian Barna, profesor la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și cea din București, într-un interviu pentru spotmedia.ro.
08:30
Cauzele de apărare a drepturilor minorilor vor fi scutite de taxa de stat. Acest lucru este prevăzut într-un proiect adoptat în cadrul ședinței plenare de astăzi, precizează un comunicat al Parlamentului Republicii Moldova.
08:20
Procesul constituirii unui pol politic pro-românesc pe scena politică moldovenească are o istorie controversată. Totul s-a început încă în anul 2017 prin constituirea Mișcării Civice Europene, creată de 77 de personalități, printre care foști deputați, votanți ai Declarației de Independență și figuri marcante ale Mișcării de Renaștere Națională. Mișcarea în cauză își punea ca scop unificarea eforturilor forțelor europeniste, în condițiile când alegerile prezidențiale în 2016 au fost câștigate de un politician pro-Moscova, pentru a face ca opțiunea pro-UE să câștige alegerile parlamentare din 2019.
08:05
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții minorităților etnice cu care a abordat subiectul organizării referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precizează un comunicat al Președinției.
Acum 24 ore
19:55
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza V.I. v. Republica Moldova. Cererea se referă la plasarea involuntară a reclamantului într-un spital de psihiatrie și la pretinse rele tratamente asupra sa, precum și la eșecul autorităților naționale de a efectua o anchetă efectivă în privința plângerilor sale de rele tratamente.
19:30
Îmbunătățirea calității serviciilor prestate cetățenilor, modernizarea infrastructurii și implementarea proiectelor la nivel local au fost subiectele abordate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu autoritățile publice locale, dar și cu reprezentanții serviciilor desconcentrate din raionul Cantemir.
19:20
Milioane de britanici, care vor să călătoarească în vacanța de Paște, se confruntă cu un coșmar, pentru că nu au voie să intre în UE din cauza normelor post-Brexit privind pașapoartele. UE refuză să recunoască pașapoartele mai vechi de 10 ani, iar călătorii britanici sunt acum clasificați drept „resortisanți ai țărilor terțe”, alături de țări precum Venezuela și Samoa, potrivit The Independent.
19:00
Va fi creat un mecanism de creditare de urgență a producătorilor de cereale pentru acoperirea cheltuielilor pentru lucrările agricole din această primăvara. Parlamentul a votat în lectura întâi un PROIECT de lege care prevede acordarea de credite agricultorilor cu gaj acordat de stat, inițiativă legislativă a deputatului PAS, Alexandr Trubca.
18:45
Republica Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 60 deputați.
18:35
Cinci jurnaliști care lucrau pentru presa independentă au fost arestați miercuri seara și joi în Rusia, unde represiunea împotriva oricărei provocări la adresa guvernului este în plină desfășurare, relatează AFP.
18:10
Președintele Parlamentului, Igor Grosu și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, au participat astăzi, 28 martie, la inaugurarea unei secții de anestezie și terapie intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.