InfoPrut

Acum 2 ore
23:40
O delegație a Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, a efectuat în perioada 14-19 aprilie o vizită de studiu în Germania.  Astfel, reprezentanții instituțiilor și întreprinderilor din domeniul energetic din Republica Moldova au avut întrevederi cu mai mulți specialiști din Germania. Părțile au discutat despre tranziția de la energia […] Articolul O delegație din R. Moldova, vizită de studiu în Germania apare prima dată în InfoPrut.
Acum 6 ore
20:20
Republica Moldova, reprezentată de Asociația de Turism Medical, va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical pentru următorii doi ani. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul Adunării Generale a GHTC. Potrivit Asociației de Turism Medical de la Chișinău, din in cei trei candidați, Germania, Arabia Saudită și Republica Moldova, ultima a […] Articolul R. Moldova va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a transmis joi, 18 aprilie, un ajutor umanitar pentru deținuții din penitenciarul din Cahul, Republica Moldova. Donația constă în 60 de perechi de încălțăminte și 60 de cărți de rugăciune, care vor ajunge la persoanele private de libertare din penitenciarul Cahul. Transportul umanitar a fost realizat de o delegație a Arhiepiscopiei […] Articolul O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ajutor pentru deținuții din Cahul apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
17:30
Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România.  Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități. Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din […] Articolul O universitate din R. Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
17:10
Bruxelles-ul a trimis la Chișinău 14 Înalți Consilieri ai Uniunii Europene pentru a ajuta autoritățile în procesul de reforme și de apropiere a Republicii Moldova de UE. Potrivit presei de la Chișinău, jumătate dintre Înalții Consilieri UE vin din România și sunt experți în domenii precum servicii financiare (Nicolae Grigore), justiție și procuratură (Gabriela Scutea), […] Articolul Experți din România și UE, asistență în procesul de reforme și de integrare europeană a R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Militarii din Republica Moldova, România și SUA au încheiat vineri, 19 aprilie, antrenamentele în cadrul exercițiul „JCET-24”. Acest exercițiu a avut drept scop antrenarea în comun și efectuarea unui schimb de experiență între militarii forțelor speciale din Republica Moldova, România și SUA, precum și creșterea nivelului de interoperabilitate între contingentele participante. Participanții din cele trei […] Articolul Militarii din R. Moldova, România și SUA au încheiat antrenamentele comune din cadrul exercițiului „JCET-24” apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Compania Pegasus Airlines își extinde rețeaua de zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.  Călătorii din Republica Moldova se pot bucura, începând cu data de 5 mai, opțiuni extinse de zbor spre și din Aeroportul Internațional Sabiha Gokcen, din orașul Istanbul, Turcia. Prin urmare, orarul de zbor urmează a fi completat cu 2 curse regulate săptămânale, […] Articolul O companie aeriană low-cost din Turcia, noi zboruri din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:20
Șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a prezidat joi, 18 aprilie, sesiunea plenară a Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii. Părțile cooperează în cadrul a patru grupuri de lucru privind: statul de drept și buna guvernare, aspectele politice și de securitate, aspectele economice și energetice și diplomația publică. Astfel, în cadrul […] Articolul Grupuri de lucru comune R. Moldova – SUA apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
10:50
O companie cu o prezență solidă în domeniile telecomunicațiilor și energiei solare s-a alăturat Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova. „Ne bucurăm să îi urăm Bun Venit în familia AIR noului membru! SIMTEL este o companie cu o prezență solidă în domeniile telecomunicațiilor și energiei solare, dedicată furnizării de soluții inovatoare și sustenabile pentru […] Articolul O companie din domeniul telecomunicațiilor și energiei solare s-a alăturat Asociației Investitorilor din România în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
23:40
Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” a fost vernisată joi, 18 aprilie, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.  Acesta este un proiect cultural de promovare a celor mai reprezentative nume din generația consacrată a pictorilor basarabeni, realizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor” și Muzeul […] Articolul Lucrările mai multor pictori basarabeni, prezentate într-o expoziție la București apare prima dată în InfoPrut.
23:20
Oficiali de la Chișinău și București au discutat în cadrul unor consultări despre consolidarea relațiilor consulare între Republica Moldova și România.  Consultările s-au desfășurat joi, 18 aprilie, la Chișinău, la nivel de șefi ai direcțiilor consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din România și Republica Moldova. Acestea au avut au drept scop consolidarea relațiilor consulare […] Articolul Relațiile consulare dintre R. Moldova și România, discutate la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Zece funcționari vamali din R. Moldova au participat, în perioada 15 – 18 aprilie, alături de angajați ai Serviciului de Informații și Securitate, Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției, dar și ai Procuraturii Generale, la un exercițiu de instruire în domeniul combaterii traficului cu materiale nucleare și radioactive. Exercițiul a avut […] Articolul SUA ajută R. Moldova să detecteze materialele radioactive și nucleare la graniță apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Capacitatea Republicii Moldova de absorbție a fondurilor europene și preluarea bunelor practici ale României au fost abordate marți la Bruxelles în cadrul unui forum specializat. La discuții au fost invitați mai mulți primari, președinți de raion și directori ai instituțiilor medicale. „La acest eveniment, am reușit să creăm un loc de dezbatere între factorii de […] Articolul România și R. Moldova, discuții la Bruxelles privind absorbția în comun a fondurilor europene apare prima dată în InfoPrut.
21:20
Ucraina, alături de Republica Moldova, rămân teme de prioritate absolută. Declarația aparține președintelui Românie Klaus Iohannis care a pledat, la Bruxelles, pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană a celor două state. Președintele Iohannis a insistat asupra necesității unei abordări de securitate care să includă întreaga regiune a Mării Negre. În acest […] Articolul Klaus Iohannis, la Consiliul European: Ucraina și R. Moldova rămân teme de prioritate absolută apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Aproape 360 de mii de locuitori din regiunea separatistă transnistreană au cetățenia Republicii Moldova.  Conform datelor oficiale, la 31 martie, în registrul de stat al populației din R. Moldova figurau 367 776 de locuitori domiciliați în regiunea transnistreană, dintre care 358 814 dețin cetățenia Republicii Moldova. Astfel, 337 654 dintre locuitorii din regiunea separatistă transnistreană […] Articolul Câți locuitori din regiunea separatistă transnistreană au cetățenia R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:30
Locuitorii orașului Chișinău, dar și cei care vor vizita capitala în această perioadă, vor avea ocazia să se plimbe cu troleibuzul turistic „Chișinău Sightseeing” și să cunoască mai multe despre obiectivele turistice și locurile frumoase din oraș. Din 20 aprilie, turiștii vor putea vedea, printre altele, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Sala cu Orgă, Gara Feroviară, […] Articolul Troleibuzul turistic revine pe străzile din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Spania a oferit o donație de echipamente informatice performante pentru polițiștii din Republica Moldova. Este vorba de tablete, monitoare, camere de corp și stații de andocare. Această donație va avea un rol esențial în îmbunătățirea capacităților operaționale ale poliției din Republica Moldova și în facilitarea desfășurării activităților de constatare a probelor. Potrivit ministrului Afacerilor Interne […] Articolul Spania, donație de echipamente pentru polițiștii din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:00
În perioada 25-26 aprilie, la Universitatea de Stat din Moldova va avea loc Conferința științifică „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, eveniment care va reuni cercetători de pe ambele maluri ale Prutului. Inaugurarea evenimentului va avea loc pe data de 25 aprilie, de la ora 12.00, în incinta Blocului Central al Universității de […] Articolul Cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, la o conferință despre patrimoniu apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Artiștii de manga din R. Moldova, dar și cei pasionați de acest domeniu, se pot înscrie în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Premiului Internațional Manga Japonia – un concurs global organizat de către statul nipon. Câștigătorii pot obține, astfel, o călătorie în Țara Soarelui Răsare. Autoritățile din Japonia organizează anual acest concurs internațional pentru […] Articolul Artiștii de manga din R. Moldova, invitați să participe la concursul Japan International MANGA Award 2024 apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Rusia a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar promova „românizarea artificială” a cetățenilor Republicii Moldova. Maria Zarahova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, s-a arătat deranjată de faptul că oficialii de la Chișinău se declară români la recensământul din Republica Moldova. „Aceasta este o poveste oribilă de genul celor din Evul Mediu, […] Articolul Rusia acuză autoritățile de la Chișinău de „românizarea artificială” a cetățenilor apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Republica Moldova și Spania au încheiat un acord privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor de conducere.  Documentul a fost semnat miercuri, 18 aprilie, la Chișinău, de către ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Adrian Efros, și omologul său din Spania, Fernando Grande – Marlaska Gomez. Conform acordului, permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și […] Articolul Permisele de conducere din R. Moldova, recunoscute în Spania apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a mulțumit României pentru sprijinul necondiționat pe care l-a oferit de fiecare dată Republicii Moldova.  El susține că relațiile dintre Chișinău și București sunt „foarte bune”, cele două orașe fiind „tot mai aproape”. „Cu siguranță, Bucureștiul e acum cel mai inimos prieten al Republicii Moldova, al Chișinăului. Avem o […] Articolul Premierul de la Chișinău: Bucureștiul, cel mai inimos prieten al R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
10:30
România și Republica Moldova au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO 2024), desfășurată anul acesta în Georgia.  Lotul olimpic al României s-a clasat pe locul al doilea între cele 37 de state europene, după Ucraina, cu două medalii de aur și două medalii de argint și pe locul 5 între […] Articolul România și R. Moldova, medalii la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete apare prima dată în InfoPrut.
09:30
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, se consideră român și susține că vorbește limba română.  Astfel, fiind întrebat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova cum va răspunde la întrebarea privind identificarea la recensământ, premierul de la Chișinău a precizat fără ezitare că este român. „Eu am răspuns la această întrebare și am spus la toată […] Articolul Premierul R. Moldova, despre identificarea la recensământ: „Sunt român” apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:40
Guvernul R. Moldova a instituit miercuri, 17 aprilie, Sistemului Informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului”, prin care vor fi digitalizate procedurile de înregistrare a nașterilor și deceselor din R. Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, implementarea acestui sistem informațional va înlocui eliberarea actelor pe suport de hârtie și va eficientiza procesele de colectare, validare, analiză și […] Articolul Certificatele de naștere și de deces pe hârtie, eliminate în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Institutul Cervantes din București ar putea avea o extensie la Universitatea de Stat din Moldova (USM).  Stabilirea unui cadru legal în vederea deschiderii acestei extensii a reprezentat subiectul unei discuții între rectorul USM, Igor Șarov și directorul Institutului Cervantes din București, Jorges Jiménez-Zumalacárregui, aflat într-o vizită la Chișinău. Potrivit interlocutorilor, această inițiativă ar urma să […] Articolul Institutul Cervantes din București ar putea avea o extensie la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a avut miercuri, 17 aprilie, o întrevedere cu reprezentanții companiei românești SIMTEL Team.  Interlocutorii au discutat despre stabilirea și intensificarea parteneriatelor în Republica Moldova pentru dezvoltarea de proiecte. În acest context, au fost agreate unele întâlniri cu autoritățile și asociațiile, care urmează a fi facilitate între părți. Menționăm […] Articolul Încă o companie din România, interesată de stabilirea parteneriatelor în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:10
România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar pe piața Uniunii Europene au ajuns 66,9% din totalul exporturilor. De asemenea, SUA au depășit Rusia în ceea ce privește achiziția de mărfuri din Republica Moldova.  Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că exporturile de mărfuri în ianuarie – februarie 2024 au însumat 601,3 milioane […] Articolul România rămâne principalul partener comercial al R. Moldova, iar SUA este înaintea Rusiei apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Norvegia își va deschide în scurt timp o ambasadă în Republica Moldova. Subiectul respectiv a fost abordat miercuri, 17 aprilie, de către premierul Republicii Moldova, Dorin Recean și ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei, Espen Barth Eide, aflat într-o vizită la Chișinău. „Înființarea ambasadei în perioada apropiată va transmite un semnal clar al sprijinului nostru pentru […] Articolul Norvegia va avea o ambasadă în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Șapte destinații turistice din Republica Moldova se află printre cele 120 de finaliste ale competiției „Destinația anului 2024”, cel mai important proiect de promovare a turismului din România.  Anul acesta, competiția s-a extins în premieră și în Republica Moldova, astfel încât cele șapte finaliste din stânga Prutului concurează alături de cele din România și pot […] Articolul Destinații turistice din R. Moldova, incluse într-o competiție din România apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Tinerii cercetători de la Universitatea de Stat din Moldova au obținut un premiu special, o diplomă de excelență și o medalie de bronz la un salon internațional desfășurat la Sibiu.  Este vorba de Salonul Internațional al Inovării și Cercetării Științifice Studențești – Cadet INOVA’24, care a avut loc, în perioada 11-13 aprilie 2024, la Academia […] Articolul Tineri cercetători din R. Moldova, medalie de bronz la un salon internațional organizat în România apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Permisele de conducere eliberate de autoritățile R. Moldova vor fi recunoscute pe teritoriul statului Israel. În acest sens, cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat astăzi Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Israel privind procedurile de conversiune a permiselor de conducere, semnat la Tel Aviv pe 20 martie 2024. Potrivit documentului, părțile vor […] Articolul Permisele de conducere din R. Moldova, recunoscute în Israel apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Mitropolitul Petru al Basarabiei a venit cu un mesaj pentru credincioși în contextul desfășurării recensământului populației și locuințelor în Republica Moldova.  Astfel, el i-a îndemnat pe credincioșii din Republica Moldova să participe la acest exercițiu și să își declare apartenența etnică românească, limba română vorbită și credința ortodoxă „Recensământul populației și locuințelor este un prilej […] Articolul Mitropolitul Basarabiei, despre identificarea la recensământ: „Vă îndemnăm să vă declarați apartenența etnică prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă” apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat astăzi ratificarea Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind construirea liniei electrice aeriene de transport al energiei electrice care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava, transmite Radio Chișinău. Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, […] Articolul Acordul de împrumut privind construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava, aprobat de Guvernul de la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Un grup de angajați ai Băncii Naționale a Moldovei participă la programul de leadership în inovare SupTech al Universității Cambridge, o oportunitate ce va consolida capacitățile Băncii în domeniul supravegherii financiare moderne. Prin implementarea SupTech, BNM poate identifica și gestiona mai bine riscurile, valorifica noile tehnologii și îmbunătăți eficiența și eficacitatea supravegherii, consolida capacitățile interne […] Articolul Angajații BNM, instruiți în cadrul programului de leadership în inovare SupTech al Universității Cambridge apare prima dată în InfoPrut.
11:40
Cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei, consiliul raional Cimișlia a achiziționat un autovehicul specializat pentru evacuarea apelor uzate menajere. Achiziția a fost făcută în cadrul Programului „Kusanone” și a costat 98.157 de dolari. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Japoniei, proiectul are ca scop extinderea serviciilor publice prestate în raion, evacuarea centralizată a deșeurilor […] Articolul Autospecială pentru evacuarea apelor uzate, cumpărată la Cimișlia cu sprijinul Japoniei apare prima dată în InfoPrut.
10:20
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea primei ediții a Galei Premiilor Patrimoniului Cultural, prin acordarea Premiului Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău pentru Cercetare. Evenimentul va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 18.00, la Palatul Republicii din Chișinău. Gala Premiilor Patrimoniului Cultural este un eveniment festiv în care se […] Articolul Premiul pentru Cercetare, oferit de ICR în cadrul Galei Premiilor Patrimoniului Cultural organizată la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
10:00
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României va finanța proiectul de modernizare a unui auditoriu dedicat celebrului informatician și matematician român, Grigore Moisil, din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Proiectul, intitulat „CEIM: Centrul educațional și inovativ Informatică și modelare matematică – Grigore Moisil”, a fost selectat pentru finanțare în cadrul programului de […] Articolul O sală de cursuri de la UTM, dedicată celebrului informatician și matematician român Grigore Moisil, modernizată cu sprijinul DRRM apare prima dată în InfoPrut.
16 aprilie 2024
23:30
Situația din Republica Moldova a atras și atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organism care coordonează politica de apărare a României.  Astfel, CSAT a subliniat în raportul său de activitate pe anul 2023 că în Republica Moldova este esențială „menținerea continuității unei guvernări pro-europene” și după anul 2025 pentru „asigurarea ireversibilității traseului occidental […] Articolul R. Moldova, în raportul anual al CSAT apare prima dată în InfoPrut.
23:30
O troiță a eroilor români a fost instalată marți, 16 aprilie, în curtea Bisericii din localitatea Curătura din Republica Moldova.  Această troiță veche de 90 de ani a fost identificată în cimitirul din sat și restaurată prin grija Asociației „Monumentum”, și sub supravegherea arhitectului Mihail Andrieș. Lucrările de restaurare au fost efectuate de către meșterul […] Articolul O troiță a eroilor români dintr-un sat din R. Moldova, restaurată apare prima dată în InfoPrut.
23:00
Republica Moldova a fost gazdă a două turnee majore la dans sportiv, organizând, în premieră, Campionatul European, ediția 2024, rezervat seniorilor, la proba standard adult. La eveniment au participat 56 de perechi din 29 de state ale lumii. Potrivit ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău, în competiția europeană Alexei Glukhov și Anastasia Glazunova, reprezentanții […] Articolul Un cuplu de dansatori din R. Moldova, medalie de aur la Campionatul European de dans sportiv apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Cooperarea bilaterală în domeniul vamal a fost discutată marți, 16 aprilie, la Chișinău, în cadrul unei întrevederi între conducerea Serviciului Vamal din Republica Moldova și oficiali din SUA.  Printre oficialii americani s-au numărat managerul de Program al Oficiului de Cooperare pentru Controlul Exporturilor din cadrul Biroului pentru Securitate Internațională și Neproliferare a Departamentului de Stat […] Articolul Consolidarea cooperării vamale între R. Moldova și SUA, subiect de discuție la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Vladimir Lipaev este noul ambasador al Federației Ruse la București. Președintele Vladimir Putin a semnat astăzi decretul oficial în acest sens. În vârstă de 65 de ani, Lipaev activează în serviciul diplomatic din 1981, după absolvirea, în același an, a Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al URSS din Moscova. Potrivit […] Articolul Cine este noul ambasador al Rusiei în România apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Norvegia va acorda Republicii Moldova un nou sprijin financiar prin intermediul Programului Nansen pentru Ucraina. Domeniile în care va fi valorificat acest ajutor au fost discutate luni, 15 aprilie, la Bruxelles, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov și secretara de stat a Ministerului Energiei al Norvegiei, Elisabeth Sæther, pe marginea Reuniunii informale a miniștrilor Energiei […] Articolul Norvegia ar putea acorda un nou sprijin financiar R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori și turiști, după ce a fost închisă pentru efectuarea mai multor lucrări interioare și exterioare. De asemenea, pentru redeschidere se pregătește și Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca. „Cetatea a prezentat dintotdeauna un interes deosebit pentru toți vizitatorii și turiștii, localnicii și cei veniți din […] Articolul Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Republica Moldova a îndeplinit două din cele trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene, făcute în iunie 2023 odată cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare la UE, și indicate de Consiliul European în decembrie 2023 pentru a putea lansa procesul de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles. Singura restanță care mai rămâne a fi […] Articolul Vicepremierul pentru Integrare Europeană de la Chișinău: R. Moldova a îndeplinit două din cele trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, se consideră român și susține că vorbește limba română.  Astfel, fiind întrebat în cadrul unei emisiuni TV cum va răspunde la întrebarea privind identificarea la recensământ, ministrul de la Chișinău a precizat că este român. „Când o să am în față un recenzor voi răspunde […] Articolul Ministru de la Chișinău, despre identificarea la recensământ: „Eu sunt român și sunt cetățean al R. Moldova” apare prima dată în InfoPrut.
15:10
Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, în cadrul unui discurs, susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.  Oficialul a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a continua […] Articolul Șeful diplomației de la Chișinău, despre principalele amenințări la adresa securității R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Un lot de echipamente IT în valoare de 1,41 milioane de dolari a fost donat Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Cele 1347 calculatoare staționare și 579 laptopuri sunt destinate angajaților din prima linie din domeniul asistenței sociale și au fost procurate de UNICEF cu sprijinul financiar al Guvernului Marii Britanii. Astfel, în […] Articolul UNICEF și Marea Britanie, donație de echipamente IT pentru asistenții sociali din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15 aprilie 2024
23:00
România se află pe locul trei în Uniunea Europeană la producția de petrol, cu trei milioane de tone în anul 2022, conform datelor publicate luni de Eurostat. Pe primul loc se află Italia, cu 4,5 milioane de tone, urmată în top de Danemarca, cu 3,2 milioane de tone. Aceleași date mai arată că producția de […] Articolul România, în topul celor mai mari producători de petrol din UE apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.